EKONOMİ - 09 Ekim 2024 Çarşamba 10:27

Fındıkta hasat ve kurutma bitti; kırma, kavurma ve paketleme dönemi başladı

A
A
A
Fındıkta hasat ve kurutma bitti; kırma, kavurma ve paketleme dönemi başladı

Fındık üretiminde yerel işletmelerin artmasıyla, Karadenizli fındık üreticileri artık ürünlerini yerel işletmelerde işleyerek katma değer sağlıyor. Özellikle fındık ezmesi, kavrulmuş fındık ve çeşitli fındık ürünleri gibi işlemler, hem yerel tüketiciler hem de üreticiler için büyük kolaylık sağlıyor.


Giresun’da fındık kırma ve işleme sektöründe faaliyet gösteren Hakan Kağan Aydın, üreticilerin artık kendi fındıklarını işletmelere getirip istedikleri gibi teslim aldıklarını söyledi. Aydın “Yerli üreticinin fındığını işliyoruz, isteklerine göre kavuruyor, kırıp natürel olarak teslim ediyor ya da fındık ezmesi gibi ürünlere çeviriyoruz. Özellikle yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız kendi fındıklarını burada işlettirip kolayca yanlarında götürebiliyorlar” dedi.


Bu dönemde yoğun çalıştıklarını da ifade eden Aydın, “Ağustos ayından ocak ayına kadar olan süreçte işlerin en yoğun olduğu dönem oluyor. Bu süreçte kabuklu fındık alıyor, isteklerine göre kırma, kavurma ve fındık ezmesi yapma gibi işlemleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, ballı, şekerli, şekersiz gibi farklı fındık ezmesi çeşitleri de sunuyoruz. Atölyemizde ise, ezme, kavurma ve seçme hatlarında çalışan kadın personelimiz var, bu da bölgedeki istihdama katkı sağlıyor” diye konuştu.



"Fındık iç tüketimi artıyor"


Fındık sektöründe katma değer oluşturmanın önemine dikkat çeken Tayfun Aydın ise fındığın kabuklu olarak geldiğini ve boyutlandırılarak çeşitli işlemlerden geçtiğini ifade etti. Aydın, “Fındığı kavurup, ezme yapıyor ve talebe göre küçük paketlerde müşterilere sunuyoruz. Fındık artık gerçek değerini buluyor” şeklinde konuştu.


Ayhan Akten ise yerel fındık işleme işletmelerinin artmasını “fındık devrimi” olarak nitelendirdi. Akten, “Eskiden üretici fındığını manavlara satarken, şimdi kendi fındığını işleyip kavrulmuş ya da ezme gibi ürünler yapabiliyor. Bu da fındığın iç tüketimini artırıyor, sofralarımıza sağlıklı ürünler getiriyor” ifadelerini kullandı.


Mustafa Aydın, fındık işleme sırasında çıkan zarı ve çürük fındıkların da ekonomik değere dönüştürüldüğünü kaydetti. Aydın, “Fındık zarı boya sanayinde, çürük fındıklar ise yağ ve akaryakıt sanayinde kullanılıyor. Fındık sıfır atık prensibiyle her parçası değerlendiriliyor” dedi.



Fındıkta hasat ve kurutma bitti; kırma, kavurma ve paketleme dönemi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Telekom Basketbol Takımı’na takviye gıda sponsoru Türk Telekom Basketbol Takımı’nın takviye gıda sponsoru Alyors Grup bünyesinde faaliyet gösteren Orzaks İlaç oldu. Orzaks İlaç’ın sağladığı desteğin, takıma kattığı değer açısından önemini vurgulayan Türk Telekom Spor Kulübü Başkanı Savtekin Şentürk, "Türk Telekom Spor Kulübü olarak, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ve BKT Eurocup’ta başkentimizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Bu süreç, yoğun bir tempo ve zorlu bir mücadeleyi beraberinde getiriyor. Bu yolculuğun en önemli unsurlarından biri, sporcularımızın ve ekibimizin sağlıklı kalabilmesidir. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği, bize bu anlamda büyük bir güç sağlıyor ve bu ortaklıktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yüm ekibine değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. Topluma fayda sağlayan spor etkinliklerini desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, "Türk Telekom Basketbol Takımı ile gerçekleştirdiğimiz sponsorluk anlaşması, hem sporun gücüne hem de sağlık ve iyi yaşamın önemine olan inancımızın bir yansımasıdır. İnsan sağlığını desteklemek amacıyla ürettiğimiz gıda takviyeleriyle sektörümüzde öncü konumda bulunuyoruz. Sporda başarıya giden yol da sağlık ve zindelikten geçiyor. Bu noktada, şampiyonluk hedefiyle sahada olan Türk Telekom Basketbol Takımı ile iş birliğimiz, hem sağlıklı yaşamı teşvik etmek hem de geniş kitlelere ulaşmak adına büyük bir fırsat sunuyor. Türk Telekom Basketbol Takımı sponsorluğumuz yalnızca bir marka iş birliği değil; aynı zamanda topluma değer katma misyonumuzun da bir parçasıdır. Şampiyonluğa giden yolda Türk Telekom Basketbol Takımı’na destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Muğla Armutalan’da imar planı için adım atıldı Yıllardır kangren haline gelen Armutalan imar planları ile ilgili çok önemli bir adım atıldı. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü’nün göreve gelmesiyle hızlandırılan çalışmalar neticesinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planları Marmaris Belediye Meclisi’nde kabul edilerek Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Marmaris Belediye Meclisi, yaklaşık 7 yıl önce mahkeme kararı ile iptal edilen Armutalan uygulama imar planları ile ilgili önemli bir adım attı. Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında 1/1000 ölçekli uygulama imar planları oy birliği ile kabul edildi. Belediye Başkanı Acar Ünlü’nün başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında geçtiğimiz Nisan ayında Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan 1/5000 nazım imar planlarına göre hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları görüşülerek, oy birliği ile Meclis’ten geçti. Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 9 Nisan 2024 tarihinde onayladığı ‘Armutalan, Camiavlu, Sinan ve Siteler Mahalleleri 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’na göre hazırlanan 1/1000 ölçekli planla Armutalan Mahallesi’ndeki imar sorunu ile ilgili önemli bir aşama da geçilmiş oldu. Belediye Meclisi’nde oy birliği ile alınan karara göre planlar Armutalan, Sinan, Camiavlu ve Siteler Mahallelerinin turizm bölgesinde kalan ve 2023 yılında yürürlüğe giren bölümler dışındaki plansız kalan kısımlarını kapsayacak. Bu bölgelerin, Milli Park sınırına yakın alanları hariç kısımları imar planlarına kavuşacak. Milli Park alanlarına yakın kısımlar ise 2. etapta planlanarak yürürlüğe girecek. Genel olarak iptal edilen plandaki kararlara bağlı kalınarak hazırlanan yeni planlar Muğla Büyükşehir Meclisi’nden geçmesinin ardından askıya çıkacak ve yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Armutalan bölgesinin yıllardır imar sorunu yaşadığını ifade eden Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, bu sorunu çözmek üzere çok önemli bir adım attıklarını belirterek “Hem vatandaşların hem de ticaret yapanların sıkıntı yaşadığı bir konuydu. Yıllardır sürüncemede olan bir olayı biz geldikten sonra hızlı bir şekilde gündeme aldık ve çözülmesi için de takipçisi olduk. Yapılan çalışmalar sonucunda planlar komisyonlardan da oy birliği ile geçti. Bundan sonra gündem Muğla Büyükşehir Meclisi’ne taşınıyor. Planların hızlı bir şekilde devreye girmesi için biz orada da çalışmaları yürüteceğiz. Tahmin ediyorum, bir aksilik çıkmazsa 2025 yılının şubat ayında ruhsat vermeye hazır hale gelmiş olacağız. Şimdiden hepimize hayırlı olsun” ifadesini kullandı.
Tekirdağ Bulgaristan Belediye Genel Sekreterler Birliği Süleymanpaşa’da toplandı Bulgaristan Belediye Genel Sekreterler Birliği, her dönem farklı bir ülke ve şehirde gerçekleştirdiği Belediye Genel Sekreterleri İş Ortamı Dışı Pratik Konferansı’nı, Süleymanpaşa Belediyesi’nin daveti üzerine Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesinde gerçekleştirdi. Bulgaristan’daki 31 belediyenin genel sekreteri ve görevlisinin katıldığı toplantıya kentimiz adına Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku katılırken Başkan Yardımcısı Utku, yaptığı sunumda Süleymanpaşa, belediyenin işleyişi, organizasyon şeması ve hizmetleri hakkında bilgi verdi. Belediyelerin uyguladığı başarılı projeler masaya yatırıldı İnsan kaynakları yönetimi, e-belediye idaresi organizasyonu, vatandaş ve işletmelere yönelik idari hizmet uygulamaları konularında görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda ayrıca Süleymanpaşa Belediyesi ve Bulgar belediyelerinin uyguladıkları başarılı projeler masaya yatırılıp değerlendirildi. Toplantının sonunda Süleymanpaşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen tüm festival ve şenliklerin tanıtımı da yapılırken Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, Bulgaristan’daki 31 belediyeyi de organizasyonlara davet ederek turizm atağında bulundu. Organizasyonun ikinci gününde Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Belediye Binası’nı ziyaret eden Bulgar kafile tarihi binayı detaylıca inceleyip çay içerek soluklandı. Süleymanpaşa’da olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Bulgaristan Belediye Genel Sekreterler Birliği üyeleri Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku’ya teşekkürlerini sundular. “Süleymanpaşa’yı yabancı turistlerin uğrak noktası haline getirmeye çalışıyoruz” Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’ın hedefleri doğrultusunda Süleymanpaşa’yı turizm kenti yapma adına çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku; “Göreve geldiğimiz günden beri rutin belediyecilik işlerinin yanı sıra şehrimizi ileri taşımak, hem belediyemizin hem halkımızın hem de esnafımızın kalkınmasını sağlamak adına çalışmalar yapıyoruz. Daha önce Tayvan ile geliştirdiğimiz dostluk ilişkilerimizi şimdi de Bulgaristan ile sağlamlaştırıyoruz. Süleymanpaşa’yı çok geride kaldığı turizm noktasında da özellikle yabancı turistlerin uğrak noktası haline getirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu. Süleymanpaşa’daki müzeleri ziyaret ettiler Süleymanpaşa Belediyesi ziyareti sonrası Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi, İbrahim Balaban Resim Müzesi, Müzik Teknolojileri Müzesi, Namık Kemal Evi Müzesi, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi ile Rakoczi Müzesi gezisi düzenlendi. Çarşı esnafından alışveriş yaparak ülkelerine döndüler Müze ziyaretlerinin ardından Süleymanpaşa esnafına katkıda bulunabilmek adına serbest program planlanırken Bulgar konuklar çarşı esnafından alışveriş yaparak 2 günlük organizasyonu sona erdirdiler.
Tekirdağ Yapı denetimcilere darp iddiası: İş bırakacaklar, beton döktürmeyecekler Tekirdağ’da yapı denetim firmalarında çalışan inşaat mühendislerinin, denetim için gittikleri inşatlarda ve şantiyelerde projeye aykırı işlem yapıldığını görmeleri üzerine uyardıkları çalışanlar tarafından demir ve kalaslarla feci şekilde darp edildiği iddia edildi. Tekirdağ Yapı Denetim Birlik Başkanı Yener Akbaş, son günlerde ülke genelinde ve Tekirdağ genelinde artan bu tip olaylara dikkat çekmek için yapı denetim firmaları olarak 10-14 Ekim tarihlerinde 4 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını kaydetti. Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa’da devam eden inşaat ve şantiyelerde, çalıştıkları yapı denetim firması adına denetime giden inşaat mühendisi Kaan Değirmenci, Cihan Özçelik ve firma yetkilisi Onur Gündüz, inşaatlarda bulunan eksikliklerin giderilmesi için uyardıkları inşaat çalışanları tarafından linç edildi. Hastanede darp raporu alan ve konuyu yargıya taşıyan inşaat mühendisleri Kaan Değirmenci, Cihan Özçelik, firma yetkilisi Onur Gündüz ve Tekirdağ Yapı Denetim Birlik Başkanı Yener Akbaş, yaşadıkları olayı anlattı. “Biz insanlar depremde can vermesin diye uğraşırken böyle olaylarla karşılaşıyoruz” Bir kişinin demirli çubukla saldırısı sonucu başından yaralanan inşaat mühendisi Kaan Değirmenci, “Geçtiğimiz günlerde bir inşaatı denetlerken sahada bulduğum demirdeki eksiklikler yüzünden usta bana bağırmaya başladı. Daha sonra üzerime geldi ve ben de kendisiyle muhatap olmadım. Aracıma yönelirken bu sefer arkamdan gelip demirle kafama vurdu. Ardından ise üç kişi arabanın içinde beni darp etmeye devam etti. Linç edilmekten son anda kurtuldum. Biz insanlar depremde can vermesin diye uğraşırken böyle olaylarla karşılaşıyoruz” dedi. “Devlet can güvenliğimizi korusun istiyoruz” Bu olayların Türkiye genelinde birçok ilde yaşandığını kaydeden Yener Akbaş, “Biz bu işi kamu adına yapıyoruz. Bakanlığımızın yetkilendirdiği kuruluşuz. Bir polis memuru vatandaşın nasıl güvenliğini sağlıyorsa, bizler de insanların sabah akşam içinde bulunduğu ortamları güvenli hale getirmek için varız. Sahada can güvenliğimiz yok. Can güvenliğimizin olmadığının kanıtı olarak bugün buradayız ve yaşadıklarımızı anlatıyoruz. Sürekli işçisiyle, müteahhitti ve ustasıyla temas halinde olduğumuz için yaşanan sıkıntılarda böyle tatsız olaylar oluyor. Adana müteahhit tarafından kurşunla yaralanmak suretiyle bir arkadaşımız bacağından vuruldu. Biz binaları koruyoruz, biz gelecek nesilleri koruyoruz. Devlette şantiyelerde, sahada bizim can güvenliğimizi korusun istiyoruz” diye konuştu. “Şiddete maruz kalıyoruz” Şiddete maruz kalan bir diğer inşaat mühendisi Cihan Özçelik ise “Bizim de aynı şekilde çalışanlarımız darp edildi. Telefon ile aradıklarında olay yerine gittiğimizde olayı öğrenmeye çalışırken 11-12 kişinin saldırısına uğradım. Bu olay ise tamamen uygunsuz imalatı kabul etmediğimiz için gerçekleşti. Kiriş ve kolonlarda etriye dediğimiz ve deprem esnasında çok önemli görev üstlenen elemanlar var. Bunlar son derece önemlidir. Bu elemanların eksik olduğunu tespit ettik. 50 tane olması gerekirken, 21 tane eksik olduğunu tespit ettik. Biz bunun yeniden yapılmasını istediğimiz zaman işçilere yeniden bir iş gücü maliyeti çıkacağı için direkt olarak tepki ile karşılaşıyoruz. Allah korusun deprem olduğunda bu bina yıkıldığında tek sorumlu biz oluyoruz. Orada çalışan işçinin, ustanın, kalfanın hiçbir sorumluluğu yok. Yani onlar imalatı yapıyorlar, ceketlerini alıp çıkıyorlar. Fakat bu binadan statik açıdan ömür boyu biz sorumluyuz. İnsanların canını düşünen biziz ama şiddete maruz kalanda yine bizler oluyoruz” diye konuştu. “Yaşadıklarımız çok üzücü” İnşaat mühendislerinin yaşadığı üzücü olayı anlatan Tekirdağ Yapı Denetim Birlik Başkanı Yener Akbaş, “1999 depreminden sonra yapı denetim kanunu yönetmeliği şekillenerek bugünlere geldi. Tabii ki bu kamu görevi yapabilmek için bir ihtiyaçtı. Mühendis, mimarlar yapı denetim çatısı altında toplanıp bu denetimleri gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Yasalarımız ve yönetmeliklerimiz de şekillendi. Bugüne kadar aslında hiç olmadığı kadar şeffaf, daha düzgün, daha iyi denetlenecek bir yapıya kavuştu. Şimdi tabii bunu yaparken son zamanlarda büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Temelden çatıya kadar binanın bütün denetimi bizdedir. Binadaki demir adetine kadar bizler sorumluyuz. Vatandaşlarımızın güvenliği için projede ne yazıyorsa onu müteahhitte ve ustaya tatbik ettirmek zorundayız. İnşaatlarda eksikleri gözlemliyoruz. Bunların düzeltilmesi noktasında da mükellef bizler oluyoruz. Bunu yaparken de ustaların ve müteahhitlerin tavrı değişiyor. Sözlü tartışmaların ötesinde fiziki saldırılara da uğruyoruz. Bunun örneği de geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımıza yapılan saldıralar oldu” dedi. Eylem yapacaklar Tekirdağ’da 50’ye yakın yapı denetim firmasının olduğunu ve son günlerde il genelinde yaşadıkları olaylara dikkat çekmek için 10-14 Ekim tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapacaklarını kaydeden Tekirdağ Yapı Denetim Birlik Başkanı Yener Akbaş, “Bu dört günlük eylem sürecinde yapı denetim firmaları olarak şantiyelere gitmeyeceğiz ve beton dökümüne de müsaade etmeyeceğiz. Sesimizi duyurmak ve bakanlığımızın da koruyucu tedbirler almasını istiyoruz. Biz bu işi kişisel menfaatimiz için değil kamu görevi olarak yaptığımız halde bunları yaşıyoruz ve çok üzülüyoruz. Biz görevimizi yapalım, kafamız gözümüz yaralanmasın istiyoruz” diye konuştu.
Kütahya Balık pazarında hareketlilik Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki balık pazarında sezon açılmasının ardından balık satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Tavşanlı balık pazarına farklı denizlerden çeşit çeşit balık günlük olarak getirilerek satışa sunuluyor. Balık pazarı satıcılarından Hasan Şen, sezonu açılmasının ardından günlük olarak bol balık çeşidiyle hizmet verdiklerini belirtti. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nden gelen balık çeşitlerinin palamut, çinakop, sardalye, alabalık, istavrit ve hamsi olduğunu belirten pazardaki balık satıcıları, herkesi omega-3 deposu balık almaya davet etti. Hasan Şen, "Tavşanlı balık halinde coşkulu bir sezon açtık. Eylül ayının ilk haftasından itibaren Kütahya ve ilçelerinde ülke genelinde olduğu gibi balık satışları başladı. Direk denizden çıkan balığı günlük olarak aracısız Tavşanlı halkımız ile buluşturuyoruz" dedi. Balık satıcılarından Niyazi Turgut ise "Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde havalar tam olarak soğumasa da balık çeşitleri çoğaldı. Bilindiği gibi çocuklarımızın ve kendi sağlığımız için balık tüketmemiz gerekiyor. Balıkta bulunan Omega - 3 yağ asitleri vücudu soğuklara karşı koruyor. Bu sene eskisine nazaran çok balık yok ancak sağlığımız için de bol balık tüketmek gerekiyor. Fiyatlar ise balığın denizden çıkma durumuna göre bazen günlük olarak bile değişebiliyor" dedi. Pazarda balık fiyatlarının ise; alabalık, Karadeniz hamsi 150 TL, sardalye 100 TL, Çipura ve Levrek 300 TL palamut 150 TL ve istavrit 100 TL olduğu söylendi.