KÜLTÜR SANAT - 28 Eylül 2024 Cumartesi 10:42

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor

A
A
A
Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor

Tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken iller arasında yer alan Gaziantep’te, yaklaşık 5 asır önce inşa edilen ve günümüzde halen canlılığını koruyan tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda çekiç sesleri, ustalarına huzur veriyor.


Gaziantep’te yaklaşık 5 asır önce inşa edilen ve asırlardır çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakır ustaları tarafından el emeğiyle ve bin bir zahmetle bakır işlemeleri yapılmaya devam ediyor. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de halen canlılığını koruyan ve çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi çarşı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de çekiyor. Şehrin en eski çarşılarından olan ve kentte 500 yıla aşkın bir geçmişe sahip olan bakır işletmeciliğinin günümüzde de devam ettiği çarşıda, bakır ustaları tarafından halen bakır işlemeciliği yapılıyor. Birçok esnafın üretim yaptığı Bakırcılar Çarşısı’nda bakır ustaları, zamana inat çarşıda çekiş seslerini susturmamak için büyük emek harcıyor.


Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda dinmeyen çekiç sesleri kimi ustalar için enstrüman sesi gibi gelirken kimi ustalar için de günün verdiği yorgunluğu giderici olarak görülüyor. Çarşıyı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşan bakır ustaları, müziğe tercih ettikleri çekiç sesleri ve turistlerin ilgili bakışları altında gün boyu bakıra şekil veriyor.


Gaziantep’te geçmişi yüzyıllar öncesine kadar dayanan ata mesleği bakırcılık mesleğini günümüzde de devam ettirdiklerini belirten çarşı esnaflarından Muhammed Mustafa Kerhizli, bakıra şekil verirken bakırdan çıkan sesin kendilerine huzur verdiğini söyledi.



“Çarşımız turistlerin de ilgisini çeken bir çarşıdır”


Bakırcılar Çarşısı’nın 500 yıllık tarihi bir çarşı olduğunu belirten Kerhizli, “Çarşımızda sedef kakma ve bakır işlemeceliği gibi el sanatları yapılmaktadır. Bakır eşyalar bu çarşıda ve bu çarşıdaki mağazalara ait imalathanelerde hazırlanıyor. Çaydanlık, sürahi ve tepsi gibi bütün bakırlar el işlemesi ile yapılıyor. Çarşımız turistlerin de ilgisini çeken bir çarşıdır. Gaziantep’e gelenler mutlaka Bakırcılar Çarşısı’nı gezmeden başka bir yere gitmiyor” dedi.


“1982 yılından beri bu çarşıda hizmet veriyorum”


Gün boyu bakıra şekil veren çekiçten çıkan sesin kendilerini rahatsız etmediğini, aksine çekiç sesiyle huzur bulduklarını ifade eden bakır ustası Mesut Keklik, “Çarşımız şu anda tam gezilecek yer oldu. Çarşımız aynı zamanda turistik bir mekana dönüştü. 1982 yılından beri bu çarşıda hizmet veriyorum. Çekiç sesi kesilirse o zaman huzursuz oluruz. Çekiç sesinin olması bizi mutlu ediyor. Çekiç sesinin olması çalışmanın ve üretimin olduğunu gösteriyor. Çekiç sesi durdu mu üretim yoktur demektir. Biz çekiç sesine alışmışız” şeklinde konuştu.


Zahmetin, emeğin ve alın terinin işareti olan çekiç sesleriyle motive olduklarını belirten Mehmet Vakıf Durgun da 500 yıllık tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakıra şekil verdiklerini ifade etti.



Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Bilim merkezi ilgi odağı oldu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek bilim merkezi olan Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, açıldığı günden itibaren 57 bin 967 ziyaretçi ağırladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Doğu Karadeniz’in tek bilim merkezi olma özelliği taşıyan merkez, bugüne kadar 57 bin 967 ziyaretçi ağırladı. Bu ziyaretçilerin 36 bin 177’si öğrenci, 21 bin 790’ı ise sivillerden oluştu. Trabzon ve ilçelerinden 391 okulun yanı sıra 5 farklı ilden gelen 24 okul da merkezi ziyaret etti. Ziyaretçi sayılarına göre Ortahisar ilçesi 162 okulla ilk sırada yer alırken, Akçaabat 107 okulla ikinci sırada. Ayrıca Yomra’dan 22, Düzköy’den 16, Maçka’dan 11 ve diğer ilçelerden de çeşitli sayılarda okul merkeze ziyaret gerçekleştirdi. Ayrıca Artvin’den 7, Gümüşhane ve Rize’den 6, Giresun’dan 4 ve Bayburt’tan 1 okul merkezi ziyaret etti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Bilim merkezimiz, farklı yaş gruplarından, keşfetmeyi ve denemeyi seven misafirlerini ağırlıyor. Amacımız bilim ve teknolojiyi her kesim için daha anlaşılır ve ilgi çekici kılmak. Bunun için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bilime ve teknolojiye ilgiyi artırarak gençlerimizi düşünmeye teşvik etmek, geleceğimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin geleceğine katkı sunacak bireylere ilham olmaya devam edeceğiz” denildi.
Denizli DTO’da yeni iş modelleri anlatılacak Denizli Ticaret Odası (DTO), Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri verecek. Etkinlik; katılımcılarına, geleceğin iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gereken girişimcilik ve inovasyon becerilerini geliştirme imkânı sunacak. 30 Eylül 2024 Pazartesi günü saat 13.30’da DTO’nun hizmet binasında gerçekleştirilecek olan Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri; Kişisel Eğitim Uzmanı Psikolog Besim Ogelman tarafından verilecek. Seminer, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP) altında, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı (IQVET-III) kapsamındaki etkinlikler arasında yer alıyor. DTO’nun başvuru sahibi olduğu ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) eş başvuran olarak yer aldığı Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamındaki organizasyon, mesleki eğitimde yenilikçi yaklaşımların farkındalığının desteklenmesini amaçlıyor. Geleceğin teknolojilerine ışık tutacak Seminerin konuları arasında; proje yönetiminin girişimcilik ve inovasyondaki rolü, tasarım odaklı düşünme ile yeni iş modelleri geliştirme, yapay zekâ ve otomasyonun mesleki eğitime etkisi gibi önemli konular bulunuyor. Katılımcılar, yaratıcı düşünme ve yenilikçi iş modelleri geliştirme konularında farkındalık kazanacaklar. Ayrıca proje tasarımı ve yönetimi becerilerini de uygulamalar yoluyla geliştirme fırsatı bulacaklar. “Kobi’lerimizi, ücretsiz eğitimlerimize bekliyoruz” DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, teknolojik gelişmeler ile dönüşümlerin, iş dünyasında büyük değişimlere yol açtığına, işvereninden çalışanına herkesin bu sürece uyum sağlamasının ve kendini geliştirmesinin her geçen gün daha da büyük önem kazandığına dikkat çekti. Üyelerini etkinliklerine davet etti. Başkan Erdoğan, “Mesleki eğitimde girişimcilik ve inovasyon becerilerinin geliştirilmesi hem bireylerin hem de işletmelerimizin bu hızlı dönüşüme ayak uydurabilmesi için kritik önem arz etmektedir. Bu seminer ile; katılımcılarımıza, geleceğin iş dünyasında rekabet edebilmeleri için gerekli becerileri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Malatya AK Partili Usta: “ Deprem bölgelerini ayağa kaldırmak için büyük bir gayret içerisindeyiz” AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, 6 Şubat 2023 depremlerinde etkilenen 11 ilin biran önce ayağa kaldırılması için büyük bir gayret gösterildiğini söyledi. Malatya’da, “Türkiye Buluşmaları” programı kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ile bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, 6 Şubat 2023 depremlerinde etkilenen 11 ilin biran önce ayağa kaldırılması için büyük bir gayret gösterildiğini belirtti. Kent merkezinde bir otelde düzenlenen AK Parti Malatya Milletvekilleri, Bülent Tüfenkci, İhsan Koca, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, bazı MKYK üyeleri, AK Parti Malatya il Başkanı Namık Gören ile partililerinde de katıldığı programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, “ Deprem bölgelerinde yapılan tüm çalışmaların ve hizmetlerin takipçisi en başta Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bundan güç alarak bakanlığımızın, milletvekilleri ve teşkilatlarımızın yaptığı çalışmaların sayesinde hızlı bir toparlanma beraber daha yapmamız gereken çok iş olduğunun da farkındayız “ dedi. “Malatya eski güçlü günlerine dönecek” Zor bir süreçte geçildiğini kaydeden Usta,” İktidara geldiğimiz her günden bugüne işimiz hep zorluklarla mücadele etmek ,sorunları çözmek , hizmet ve eser üretmek oldu. Başarımızın altında da aslında bu temel prensip yatmakta. Bu zorlu süreçte sizlerin de destekleri ile hızlı bir şekilde toplanacağız ve Malatya o eski güçlü günlerine dönecek. Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’da burada idi. Sayın Bakanımızın yaptığı çalışmaların üzerine bizlerin yapacağı teşkilat ve saha çalışmaları ile sizlerden gelen önerileri de değerlendirerek Ankara’ya raporlayacağız ve bu raporlama sonucunda da tekrar çalışmalar değerlendirilecek” diye konuştu.
Çankırı Çankırı’nın meşhur tuzu, astım ve KOAH hastalarına nefes oluyor Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları Hititler’den kalan tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi görerek şifa arıyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi. “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık” Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık. Tuz terapisinin bronş salgısını, mukus salgısını inceltici ve hareketlendirici etkisi olduğu için aynı zamanda farklı maddelerin mukusla birlikte atılması nedeniyle bronşlarda gevşeme ve akciğer damarlarında genişleme sağlıyor. Başlangıçta mukus salgısını attırıcı etkisi nedeniyle öksürüğe sebep olabiliyor ama bu tolere edilemeyecek bir durum değil, sadece mukusun çıkışı kolaylaşıyor. Hastalarımızda gördüğümüz kötü bir yan etki olmadı. Özellikle daha ağır seyreden KOAH ve astım hastalarında daha iyi yanıt aldığımızı gördük” dedi. “Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm” Tedavi olmak için Bilecik’ten Çankırı’ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu. “Bu uygulamanın faydasını görüyorum” Tedavisinin olumlu ilerlediğini söyleyen Nevzat Doğrusöz de, “Sabah uyandığımda boğazımda hırıltı olurdu. O hırıltı şu an kayboldu. Acayip bir koyu renkte balgam çıkarışı oluyor. Bu uygulamanın faydasını görüyorum. Çok memnun ve mutluyum” şeklinde konuştu.