SAĞLIK - 26 Eylül 2024 Perşembe 13:01

Soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacı: Beyran

A
A
A
Soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacı: Beyran

Gastronomi şehri Gaziantep’in meşhur tescilli lezzetlerinden olan, içinde, kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatların yer aldığı beyran, sonbaharın ve kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) gastronomi dalında “fark oluşturan şehirler” ağında olan Gaziantep’in en önemli lezzetlerinden olan beyran, özellikle sonbahar ve kış aylarında en çok tüketilen yemeklerin başında geliyor.


“Dünyanın yemek başkenti” olarak nitelendirilen Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan beyran, daha önceleri genelde sabah kahvaltılarında tüketilen yemekler arasında yer alıyordu.


Kentte daha önce öğle saatlerine kadar servis edilen beyran, talebin artması ve kentte gastronomi turizminin gelişmesiyle birlikte artık günün her saatinde birçok restoran ve lokantada bulunuyor.


Özellikle gribal enfeksiyon hastalıkların arttığı sonbaharda ve kış aylarında hastalıklara karşı daha çok tüketilen beyran, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarına adeta şifa oluyor.


içerdiği besinlerle grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmayı engelleyen beyran, hasta olanların çabuk şekilde iyileşmesini sağlıyor ve bağışıklığı da güçlendiriyor.


12 saat boyunca kazanlarda pişirilerek hazırlanan haşlanmış et, pirinç, et suyu, sarımsak ve pul biber başta olmak üzere çeşitli baharatlar ile hazırlanan beyran, her mevsim ve saatte vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.


Birkaç dakika ocakta pişirilen, müşterinin isteğine göre acılı, orta acılı, az acılı ya da sarımsaklı olarak hazırlanan beyran, havaların serinlemesi ile daha çok ilgi görmeye başladı.


Doğal antibiyotik özelliği taşıyan ve grip gibi mevsimsel hastalıklara iyi gelen ve bağışıklık sistemini de güçlendirici özelliğiyle bilinen beyran, Gaziantepliler tarafından haftada en az bir defa tüketilirken, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.


Restoran işletmecisi Ahmet Çadır, havaların soğumasıyla hastalanan vatandaşların hastaneye gitmek yerine beyrancılara akın ettiğini söyledi.


Sonbaharın gelmesiyle havaların serinlemeye başladığını ve enfeksiyon hastalıklarının da arttığını dile getiren Çadır, hastalanan ya da hastalanmamak için bağışıklık sistemi güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihinin beyrancılar olduğunu bildirdi.


Beyranın Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini anlatan Çadır, beyranın her mevsim tüketilen bir yemek olmakla birlikte Gaziantep’te özellikle de sonbahar ve kış mevsiminde bağışıklığı güçlü tutmak için çok daha sıklıkla tercih edildiğini bildirdi.


Beyranın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini söyleyen Çadır, “Gaziantep’te beyran mevsimi başladı. Sonbaharın gelmesiyle ve hava değişiminin başlamasıyla insanlar şifa bulmak ve sağlıklı olmak beyrancılara akın etmeye başladılar. İşletmemizi sabah 05.00’te açıyoruz ve gece 02.30’a kadar herkese şifa dağıtıyoruz” dedi.


Beyranın Gaziantep’in yöresel yemeği olduğunu belirten Çadır, “Kuzunun boyun ve kürek eti 12 saat pişer. Beyranın içinde ilik, kemik ve et suyu var. Beyran, Osmanlı döneminde bey ve padişah yemeği olarak bilinir. İçinde acı ve sarımsak barındırıyor. İçinde barındığı vitaminlerle insanların özellikle hava değişiminde hasta olmalarını engelliyor ve sağlıklı bir sonbahar geçirmelerine neden oluyor” diye konuştu.


Beyranın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Çadır, “Gaziantep’te hasta olanlar ilk önce gelir beyan içerler, daha sonra iyileşmezlerse tabi daha iyileşmeyeni görmedik hastanelere giderler. Soğuk algınlığı nezle ve grip gibi hastalıklara iyi geldiği için beyan herkesi beyan içmeye bekliyoruz” şeklinde konuştu.


Ailesiyle birlikte beyran içmeye geldiğini belirten Emre Doğanyılmaz da beyranı çok lezzetli bulduğunu ifade ederek özellikle soğuk havalarda tüketmenin faydasını gördüğünü vurguladı.



Soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacı: Beyran

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.