GÜNDEM - 06 Mart 2025 Perşembe 12:17

Obeziteyle mücadelede cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler

A
A
A
Obeziteyle mücadelede cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler

Özel MMT Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Erkurt, çağımızın hastalığı olan obeziteden kurtulmanın yolları hakkında bilgi verdi.


Obezite, kişinin sağlığını bozacak derecede aşırı kiloya sahip olması durumudur. Obezitenin derecesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği, kişinin boy ve kilosuna göre hesaplanan vücut kitle indeksi ile belirlenmektedir. Op. Dr. Hasan Erkurt, "Obezite, son yıllarda insan sağlığını çok ciddi şekilde etkileyen önemli hastalıkların başında gelmektedir. Ölüm riski de dahil olmak üzere, hipertansiyon, uyku apnesi, diyabet, kalp hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi birçok kronik hastalığa sebep olmaktadır" dedi. Op. Dr. Erkurt, obezitenin tedavisinde uygulanan cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerden bahsetti.



"Obezitede cerrahi yöntem olan tüp mide ameliyatı"


Op. Dr. Hasan Erkurt, tüp mide ameliyatı ile ilgili olarak, "Cerrahi yöntem olan tüp mide ameliyatında öncelikle hastalarımızın, vücut kitle indeksi dediğimiz body mass index (BMI) değerine, yani boy ve kilo oranına göre uygun olup olmadığına bakıyoruz. Uygunluğu olan hastalarımız için tüp mide ameliyatını planlıyoruz. Tüp mide ameliyatı, halk arasında çok fazla bilinen ve sık yapılan cerrahi yöntemlerden biridir. Bu ameliyatta mideyi bir boru şekline getirerek özel kartuşlarla kesip dörtte üçünü çıkarıyoruz. Kalan kısmında ise hastalarımız, diyetisyen kontrolünde yeme içme alışkanlıklarını düzenleyerek hayatlarına devam ediyorlar" dedi.


Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi tüp mide ameliyatının da bazı komplikasyonları olabileceğini belirten Op. Dr. Erkurt, bu nedenle hastaların ameliyat öncesinde detaylı bir bilgilendirme sürecinden geçirilerek risklerin değerlendirildiğini vurguladı.



"Cerrahi dışı yöntemler olarak mide balonu ve mide botoksu"


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Erkurt, obezite tedavisinde cerrahi yöntemlerin yanı sıra cerrahi dışı alternatiflerden olan mide balonu ve mide botoksu yöntemleri hakkında da bilgi verdi.


Bu yöntemlerde hastaların vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 10’u kadar bir kilo kaybı hedeflendiğini belirten Op. Dr. Erkurt, "Mide balonu uygulaması iki farklı yöntemle gerçekleştiriliyor. Endoskopi ile yerleştirilen altı aylık geleneksel mide balonlarının yanı sıra, yutulabilir mide balonları da mevcut. Yutulabilir balon, endoskopi gerektirmeden radyolojik kontrol altında hastaya veriliyor ve mide içerisinde şişiriliyor. Dört ay sonunda balonun içindeki sıvı kendiliğinden boşalarak dışkı yoluyla vücuttan atılıyor. Endoskopi yöntemiyle yerleştirilen altı aylık mide balonu seçeneğinde ise balon, belirlenen süre sonunda tekrar endoskopik bir işlemle çıkarılıyor. Bu yöntemler, özellikle tüp mide veya gastrik bypass gibi ameliyatlara uygun olmayan hastalar için kilo kaybını destekleyici bir çözüm olarak kullanılıyor" şeklinde konuştu.


Son olarak mide botoksuna değinen Op. Dr. Erkurt, bu yöntemin endoskopik olarak mide kaslarına botoks (botulinum toksini) enjekte edilerek gerçekleştirildiğini belirtti. Mide botoksunun, iştahı azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olan bir uygulama olduğunu ifade eden Op. Dr. Erkurt, "Bu sayede hastalar, daha az besinle tok hisseder ve kilo kaybı sürecine destek sağlanmış olur" diye konuştu.



Obeziteyle mücadelede cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Kayısıda ilaç kalıntısına karşı seferberlik Malatya’da kayısı üretiminde ilaç kalıntısı sorununun önüne geçmek amacıyla düzenlenen toplantıda doğru ilaç kullanımı ve ihracattaki riskler ele alındı. Dünya kayısı başkenti olarak anılan Malatya’da kayısı üretiminde yaşanan ilaç kalıntısı sorununun çözümüne yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve zirai ilaç bayileri katıldı. "İhracatta büyük riskler söz konusu" Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üretiminde zirai mücadelenin başladığını belirterek, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Kayısı sattığımız ülkeler, özellikle tüketici sağlığı açısından çok daha titiz davranıyor. İlaç kalıntısı nedeniyle ihracatta büyük risklerle karşı karşıyayız. Doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilaç kullanımına dikkat etmeliyiz" dedi. "Kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele yılı ilan edildi" Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise dünya genelinde tarım ürünlerinde rekabetin arttığına dikkat çekerek, kayısının ihracattaki konumunu koruyabilmesi için ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, "Özellikle Avrupa pazarı, pestisit tahlillerine büyük önem veriyor. Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bu nedenle 2025 yılını ‘İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı’ ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz" diye konuştu. "Tüketiciye güvenli ürün ulaştırmak önceliğimiz" Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da bitkisel üretimde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, ilaçlama süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Kayısıda pazar payının kaybedilmemesi adına dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akar, "Ülkelerin bizden beklentileri her geçen gün artıyor. Amacımız, tüketiciye sağlıklı ve güvenli ürün ulaştırmak" şeklinde konuştu. Toplantının ardından Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından zirai ilaç bayilerine yönelik "Pestisitler ve Güvenli Kullanımı ile Bitki Koruma Ürünlerinin Satışı ve Depolanması" konulu bir sunum gerçekleştirildi.
Muş Muş’ta Çanakkale Zaferi ve şehitler anıldı Muş’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110’uncu yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi. Muş’ta çelenk sunma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla devam etti. Törende, Muş Valisi Avni Çakır ve protokol üyeleri, şehitliklere karanfil bırakarak şehitleri anarken anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Muş Borsa İstanbul Anadolu Lisesi tarafından öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen anma programında şiirler okunarak ve müzik gösterileri sergilenerek katılımcılar duygulandırıldı. Program, 18 Mart Çanakkale Şehitleri anısına İmamı Şafi Camisi’nde gerçekleştirilen Mevlid-i Nebi ile son buldu. Burada konuşan Vali Çakır, Çanakkale Zaferi’nin, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen aziz milletimizin dillere destan mücadelesi olduğunu ifade ederek, "Bugün, milletimizin bağımsızlık uğruna verdiği en büyük mücadelelerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110. yıl dönümünü büyük bir gurur, minnet ve hüzünle anıyoruz. Bu anlamlı günde, vatanımız uğruna canlarını feda eden tüm kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, şükran ve saygıyla yâd ediyorum. Çanakkale Zaferi, yalnızca bir askeri başarı değil; aynı zamanda bir milletin inancının, azminin ve sarsılmaz iradesinin en güçlü ifadesidir" dedi. Türk milletinin hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmediğini hatırlatan Vali Çakır, "Çanakkale, ‘Çanakkale Geçilmez’ sözüyle tüm dünyaya gösterdiğimiz, bağımsızlık uğruna hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağımızın en büyük kanıtıdır. Çanakkale’de aziz kahraman ecdadımız vatan toprağını korumak için tarihin en büyük destanlarından birini yazmış, göğsünü siper ederek bir milletin geleceğini değiştirmiştir. Bugün bizlere düşen en büyük görev, bu eşsiz zaferin mirasını yaşatmak, şehitlerimizin aziz hatırasına sahip çıkmak ve onların bizlere emanet ettiği bu cennet vatanı sonsuza kadar korumaktır" ifadelerini kullandı. Törene Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, vali yardımcıları, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Antalya Corendon Airlines, "Corendon Sport Talks" YouTube programında efsaneleri buluşturuyor Corendon Airlines, 2021 yılında başlattığı ve Türk spor tarihine damga vuran isimleri ağırladığı "Sport Talks" programına devam ediyor. Sporun temsil ettiği evrensel değerleri içselleştiren ve sporu marka DNA’sına yerleştiren Corendon Airlines, yeni dönemde de "Sport Talks" programında efsaneleri bir araya getiriyor. İş, spor, sanat ve medya dünyasının liderlerini izleyicilerle buluşturacak olan program serisinin ilk bölümüne; Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan’ın moderatörlüğünde, spor dünyasının efsanesi Onvo Antalyaspor Teknik Direktörü Emre Belözoğlu ile iş dünyasının efsanesi Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer konuk oldu. Corendon Airlines, 20. yılını kutladığı 2025 yılında özel çalışmalara imza atıyor. Corendon’un önceki dönemlerde beğeniyle takip edilen "Sport Talks" programı, yenilenen formatı ve dopdolu içeriği ile yeniden sporseverlerle buluşuyor. 343 Digital’in prodüksiyonuyla gerçekleştirilen program, izleyenlere ilham kaynağı olabilecek sporcuları ve spora değer katan isimleri ağırlayacak. Program, İngilizce altyazı ve işaret dili desteği ile birlikte her hafta Corendon Airlines TV Youtube kanalında yayınlanacak. "Corendon Sport Talks"; spor, iş, sanat, medya dünyasından ve Corendon Airlines’ın sponsor olduğu takımlardan lider isimleri ağırlayacak. Keyifli ve sürpriz anların yaşanacağı programlarda, bir taraftan konukların kariyer yolculuğu hakkında sohbet edilirken bir yandan da sıcak gündem ile ilgili düşünceler ekrana yansıyacak. Program içinde yer alan "uçuş kartı" ve "iniş kalkış" bölümleri de eğlenceli içerikleri ile sohbete renk katacak. Çekimleri Antalya Lara’daki Corendon Football Center’da yapılan programın ilk bölümde, Corendon Airlines’ın stadyum isim sponsoru olduğu Onvo Antalyaspor’un Teknik Direktörü Emre Belözoğlu ile Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer bir araya geldi. Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan’ın moderatörlüğünde yapılan programda, merak edilen konular üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirildi. Programda Corendon’un büyüme yolculuğunu anlatan Karaer, sporun dinamizmi ile turizmi ve havacılığı buluşturan yatırım vizyonunun detaylarını paylaştı. Belözoğlu ise başarılarla dolu futbolculuk yıllarından teknik direktörlüğe evrilen kariyerinden ve gelecek dönemdeki hedeflerinden bahsetti.
İstanbul Bakırköy’de oruçlar hep birlikte açıldı Bakırköy Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı’nda iftar yemeği düzenledi. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’nun katıldığı iftar yemeğinde yüzlerce vatandaş orucunu birlikte açtı. Ramazan ayının bereketini ve dayanışma ruhunu yaşatan Bakırköy Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı’nda iftar yemeği düzenledi. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’nun vatandaşlarla bir araya geldiği iftarda oruçlar hep birlikte açıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı iftar programında gerçekleştirilen semazen gösterisi ile manevi bir atmosfer yaşandı. Program sonunda Başkan Ovalıoğlu, vatandaşların sorunlarını dinleyerek onların her zaman yanlarında olacaklarını belirtti. "Bakırköy her zaman birliğin, beraberliğin, dayanışmanın ve hoşgörünün temsilcisi olmuştur" İftar yemeğinde Bakırköylüleri selamlayarak bir konuşma gerçekleştiren Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, "Ramazanın bereketiyle bu akşam iftar soframızda sizlerle buluşmaktan, lokmamızı paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Rabbim oruçlarımızı ve dualarımızı kabul etsin. Bakırköy’ün bir evladı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; tarihe ev sahipliği yapmış, pek çok farklı kültürün bir arada yaşadığı İstanbul’un kadim ilçesi Bakırköy her zaman birliğin, beraberliğin, dayanışmanın ve hoşgörünün temsilcisi olmuştur. Bu akşam beraberlik ve hoşgörü kültürümüz sayesinde kardeşlik soframızda orucumuzu açarak Ramazan’ın bereketini paylaşıyoruz. Bundan tam bir yıl önce güçlü desteğinizle sizlerin desteğiyle evim dediğim Bakırköy’ün yönetimini sizlerden emanet aldım. Emanet diyorum çünkü bu kentin yönetim hakkı tüm Bakırköylülere ait. Bizler seçilmiş belediye başkanları olarak bu görevleri sadece milletten alır, görevimiz bittiğinde yine yönetim hakkımızı milletimize teslim ederiz. Bir yıldır bu anlayışla çalışıyor, emanetimize de sahip çıkıyorum" dedi. "Ne işe başlıyorsam sizlerden aldığım güçle yapıyorum" Başta kentsel dönüşüm olmak üzere, kültür ve sanattan sağlık alanına kadar gerçekleştirdikleri çalışmalardan da bahseden Başkan Ovalıoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: "Kıymetli Bakırköylü komşularım, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarımızın çok daha fazlasını önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Yeter ki sizlerin desteği, dayanışması hep bizlerle birlikte olsun. Her nerede ne işe başlıyorsam sizlerden aldığım güçle yapıyorum. Sizlere Teşekkür ediyorum. Değerli komşularım bu duygularla Ramazan ayını hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyor. Yaklaşan Ramazan Bayramımızı da şimdiden kutluyorum."