KÜLTÜR SANAT - 29 Eylül 2024 Pazar 18:37

Karkamış Antik Kenti’ne "Göbeklitepe modeli" koruyucu çatı

A
A
A
Karkamış Antik Kenti’ne "Göbeklitepe modeli" koruyucu çatı

Gaziantep’teki Karkamış Antik Kenti’nde yer alan Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanına yapılan koruyucu çatı düzenlenen törenle hizmete alındı. Açılış töreninde konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, "Yapılan çalışmalar Gaziantep’in ve Karkamış’ın turistik cazibesi için önemli" dedi.


Türkiye-Suriye sınır hattında Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları İtalya’nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in başkan yardımcılığında Türk-İtalyan işbirli ile devam ediyor. Kazı çalışmalarına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın destek verdiği Karkamış Antik Kenti içerisindeki Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanında koruyucu çatının yapımı tamamlandı. Alana zarar vermeyecek bir mimari ile hayata geçirilen bin 500 metrekarelik çatı, 7. yüzyıla doğru uzayan ve 7. yüzyılı da kapsayan bir dizi saray yapısının kalıntılarını, onun altında Hitit imparatorluk dönemine ait katıntıların bulunduğu alanı koruyor. Yeni Asur imparatorunun sarayını ve o dönemdeki imparatorluğa ait olan Suriye’yi yöneten Karkamış krallarının idari işlerini yönettiği bürolar ve büroların kalıntıları da çatı sayesinde korunuyor.


Törenin açılış konuşmasını yapan kazı başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, geçmişten bugüne yapılan kazı çalışmaları ve yapımı tamamlanarak hizmete açılan koruyucu çatı hakkında bilgi verdi.



"Yapılan çalışmalar Gaziantep’in ve Karkamış’ın turistik cazibesi için önemli"


Açılış törenine katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan ise yaptığı konuşmada, hizmete açılan koruyucu çatının önemine vurgu yaparak, "Buradaki hemen sınırın yanı başındaki bu ciddi tarihi zenginlik, bu tabii ki daha yani bu dağın görünen kısmı, daha bunun devamında olacak olan kazılar. Belki uzun yıllar devam edecek. Burada o zamanki uygarlığın önemli merkezlerinden bir tanesi var. Şu anda gördüğümüzün çok daha büyüğü olacak elbette Karkamış. Ve gerçekten son dönemde Türkiye’de açığa çıkarılan bu tarihi zenginliklerden sadece bir tanesi aynı zamanda. Onun için hem Gaziantep’in hem Karkamış’ın turistik cazibesini artırması çok önemli. Ama burada İstanbul Üniversitesi’yle, Gaziantep Üniversitesi’yle Bologna Üniversitesi’nin birlikte çalışması çok kıymetli. Çünkü Türkiye medeniyetin beşigi olan bir coğrafya üzerinde kurulu. Onun için bütün emeği geçenlere, bugüne kadar işte nice Gaziantep valileri, nice komutanlar, komutanların da az çekmediğini biliyoruz. Ama sonunda herkesin sabrıyla, herkesin iyi niyetiyle buralara gelindi" dedi.



"Muhteşem bir çatı yapıldı, artık daha iyi koruyacağız buraları"


Törende konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, "Şu anda binlerce yıldır insan yaşamının hiç kesilmediği toprakların üzerindeyiz. İşte o binlerce yıl boyunca damlaya damlaya süzülen kültürü, tarihi, sanatı konuşuyoruz. İkisine de yabancılık çekmedik. İkisi de bu topraklarda. Onun için çok şanslıyız. Onun için bu konuları konuşurken benim söylemekten keyif aldığım korunma ve kullanma dengesi içerisinde inşallah hem koruyacağız hem de insanlığın hizmetine buraları sunacağız. Onun için biz de her şeyimizle destek oluyoruz. Çünkü çok güzel bir iş yapıldı. Yani özellikleri anlatıldı. Muhteşem bir çatı yapıldı. Artık daha iyi koruyacağız buraları. Ve inşallah daha rahat gezeceğiz. Buradaki faaliyetler daha da hızlanarak devam edecek" şeklinde konuştu.



"Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var"


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin emek verenlere teşekkür ederek, “Biz buraya Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’a baktığı gibi bakıyoruz. Almanya’nın, İngiltere’nin müzelerinden Anadolu’nun Karkamış’ın eserlerini götürdüğünüzde orada müzecilik kalmayacak. Biz buraya baktığımızda Evliya Çelebi’nin gözüyle bakıyoruz. Karkamış bizim dünümüz. Gılgamış Destanı’nın yazıldığı yer. Her medeniyet Fırat elinde tutmuş. Karkamış stratejidir. Bereketli topraklardır. Kültürün başkenti olma noktasındayız. Bu bir ekip işi. Bu ekip işinde Karkamış hep arkamızda durdu. Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var. Elimizde muhteşem eserler var” diye konuştu.


Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile koruyucu çatının açılışını yapan protokol üyeleri, daha sonra kazı alanını gezerek incelemelerde bulundu. Törene Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, kent protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Karkamış Antik Kenti’ne "Göbeklitepe modeli" koruyucu çatı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Simon Banza: "Bizim için bugün 3 puan almak çok önemliydi" Trabzonsporlu futbolcu Simon Banza, Konyaspor karşısında alınan galibiyet sonrası açıklamalarda bulundu. Trabzonspor, Trendyol Süper Lig’in 7. haftasında konuk ettiği Konyaspor’u 3-2 mağlup etti. Bordo-mavililerin galibiyetinde 2 gole imzasını atan Demokratik Kongolu futbolcu Simon Banza, müsabakanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 3 puanın çok önemli olduğunu belirten Banza, "Bugün bizim için 3 puan almak çok önemliydi. Taraftarlarımız adına o gülücüğü onlara vermek çok önemliydi. Bildiğiniz gibi ben de takım için elimden geleni yapmak istiyorum. Gol sevincim film karakteri Joker’den geliyor. Bugün aslında hem kendi adıma hem de takım adına iyi bir mücadele oldu. Önümüzdeki hafta da yine zor bir maç oynayacağız. İyi bir takıma oynadık ama önümüzdeki hafta yine zor bir takıma karşı oynayacağız. Trabzonspor en iyi ve en rahat olabileceği şekilde mücadele verebilmek için hazırlanıyor. Ama tabi ki bu aslında süreç gerektiren, zaman gerektiren bir durum. Biz de bu zamanı daha verimli kullandıkça birbirimizi daha fazla, hocamız takımı, takım da hocamızı daha da fazla tanıma fırsatı bulacak. Trabzonspor büyük bir takım, büyük bir camia. Dolayısıyla her maçı kazanmaya çalışıyor. Biz de bu galibiyeti Trabzonspor’a armağan ettiğimiz için çok mutluyuz" dedi. Galatasaray’ın golcüleri Mauro Icardi ve Victor Osimhen ile ilgili gelen soru üzerine de değerlendirmelerde bulunan 28 yaşındaki futbolcu, "Türkiye’de lig en üst seviyede oynanıyor. Üst düzey liglerden birisi. Dolayısıyla mücadele olacak. Biz de santrfor olarak gol atmaya ve kazandırmaya çalışacağız. Tabii ki her maça çıkınca en iyi mücadeleyi vermeye çalışacağız. Herkes takımını en yukarıda tutabilmek için mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.
Trabzon Şenol Güneş, "3 puanı hak ettik" Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Konyaspor karşısında 3 puanı hak ettiklerini belirterek, çalışarak eksikleri düzelteceklerini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 7. haftasında sahasında Konyaspor’u 3-2 mağlup eden Trabzonspor’da Teknik Direktör Şenol Güneş, düzenlenen basın toplantısında konuştu. 5 maç sonra kazandıklarını hatırlatan Güneş, "6. maçta galibiyet aldık. 3 puanı hak ettik. İstekli başladık. Ama müsabakada isteğimiz ve kalitemiz örtüştü mü derseniz evet diyemiyorum. Basit hataları görünce üzülüyorum ama çalışarak bunları düzelteceğiz. Rakibe uzak oynuyoruz. Yediğimiz goller ve verdiğimiz pozisyonlar sıkıntı ama kazanarak gitmemiz önemli. Kaybettiğimiz puanlara baksaydık, konumuzu düzeltebilirdik. Eksiklerini görerek giden bir takım olarak ve oyuncuların emeğinin karşılığı olarak bu 3 puanı almak önemliydi. Oyuncularımı tebrik ediyorum. Bir heyecanları olur. Üzerlerinden biraz yük atarlar. Hatay maçını kazanırsak birçok şeyin olumlu olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki döneme giderken maç maç kazanıp gidersek moral kazanırız. Daha iyi olacağımızı düşünüyorum. O yüzden umutluyum" ifadelerini kullandı. Almaları gereken çok mesafe olduğunu belirten deneyimli teknik adam, "Nwakaeme ve Visca’nın katkı yapmaları çok önemli. Banza katkı yaptı. Daha olacaklarını düşünüyorum. Muhammed Cham yetenekli oyuncu, değerlenebilir. Çalışırsa çok değer kazanır, yetenekli oyuncu ama aksi olursa, piyasada çok yetenekli oyuncular var. Sonuçlara endeksli olduk. Kazanırken eleştiri yapmak daha iyi oluyor. Alınganlığı ve kırılganlığı az oluyor. Oyuncularımız kötü değil, sorunla değil. Başarılı olmak için daha çok çalışmaya ihtiyaçları var. Bugün Draguş’u beğendim. Kısa olsa beğendim. Çünkü mücadele isteğini ve arzusunu gördüm. Benim için önemli. Rakibe baskı yapan bir takım olduğumuzda mutlu olurum ama hiç birimiz havaya girmeyeceğiz. Denswil’in yaptığı hareket gereksiz. Mücadele eden oyuncu böyle hatalar yaparsa nelere neden olacağını görecek, düzeltecek. Bu gecenin iyi tarafı kazanarak ders alarak gitmemizdi" şeklinde konuştu.
İstanbul Kerem Yavaş: “Bugün kazanmak zorundaydık, başardık ve mutluyuz” Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, Gaziantep FK galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, Gaziantep FK’nın ligde bire bir rakipleri olduğu için önemli bir 3 puan elde ettiklerini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 7. haftasında Eyüpspor, Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu’nda konuk ettiği Gaziantep FK’yı 3-2 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, “Bu maçın önemi bizim için çoktu. Ligdeki hedeflerimiz doğrultusunda Gaziantep FK, bizim direk rakibimiz. Son 6 haftaya baktığımızda iyi oynadığımızı fakat karşılığında istediğimiz puanları kazanamadığımızı görüyoruz. Futbol sonuç oyunu. Bugün de kazanmak zorundaydık. Başardık ve mutluyuz. Maça iyi başlayamadık, maçın başında oyuna tutunamadık. İlk yarı topun bizde kalacağını, Gaziantep’in kazandıkları toplarla üzerimize geleceklerini biliyorduk. Önceki haftalar da yapamadığımız sonuçlandırma sorunumuzu çözmemiz gerekiyordu. Bunları ilk yarıda yapamadık. İçeri girdiğimizde herhangi bir oyuncu değişikliğine gitmedik. Hem hücumda hem de savunmada birlikte oynama sorunumuz vardı. Oyuncularımız sahada bunu başardıklarında oyun bizim lehimize döndü. Farkı 2’ye çıkarttık fakat Türk futbolunun klasiği olan oyunu tutamama sorununu yaşadık ve ikinci golü yemeyi engelleyemedik. Gaziantep FK’ da tebrik ediyorum. Selçuk hoca ve oyuncularını verdikleri mücadeleden dolayı tebrik ederim. Sonraki maçalarında da başarılar diliyorum” diye konuştu. Topun kendilerinde kaldığı bir sistemle oynamayı sevdiklerini dile getiren Yavaş, “Oyun iki yönlü. Hangi tarafa ağırlık vermek isterseniz diğer taraftan feragat etmeniz gerekiyor. Biz bu oyun yapısıyla bir alt ligde şampiyon olduk. Bu oyun tarzını seviyoruz. Tabii oyuncu profilleri de bu durumda önemli. Bunu her maç yapabilmek kolay değil. Bu sorumluluğun farkındayız” şeklinde konuştu.