EKONOMİ - 26 Mart 2025 Çarşamba 16:10

GTB, tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor

A
A
A
GTB, tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), tarım sektörünün lokomotifi olma misyonunu sürdürüyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar İşletmesi’nin 2024 yılı üretimi olan 15 bin 440 ton mahsul buğday, GTB Hububat-Bakliyat satış salonlarında 20 parti halinde açık artırma ihale usulüyle satışa sunuldu. Yoğun katılımla gerçekleşen ihale, bölge tarım ticaretine önemli bir hareketlilik kazandırdı.


İhale, Gaziantep başta olmak üzere bölge illerinden ve tarımsal üretimin önemli merkezlerinden gelen sektör temsilcilerinin yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. 20 partiden oluşan buğday satışı, bölge tarım ticaretinde önemli bir hareketlilik oluşturdu. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, ihale ilgili yaptığı açıklamada "Borsamızda düzenlenen bu ihaleler, TİGEM’in bize olan güveninin en somut göstergesidir. 15 bin 440 ton buğdayın 20 parti halinde satışa sunulması, bölge tarımı için stratejik öneme sahip bir organizasyon oldu" ifadelerini kullandı.



Buğday ihalesinin, GTB’nin son dönemde gerçekleştirdiği TİGEM ihaleleri serisinin en büyüklerinden biri olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Akıncı, borsada bu hafta içerisinde 410 bin 73 ton Antep fıstığı ile 2 milyon 352 bin 26 ton mercimek ve 8 milyon 265 bin 44 ton mısır satışının başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.


Tarım sektörünün bölgesel kalkınmadaki kritik rolüne dikkat çeken Akıncı, "Tarımsal üretim, sadece ekonomimizin değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmamızın da temel taşını oluşturmakta. Bunun için üreticilerimizin emeklerinin karşılığını en adil şekilde alabilmeleri, pazara erişimlerinin kolaylaştırılması ve tarımsal ticaretin canlı tutulması büyük önem taşıyor. Bu ihaleler, bu anlamda üreticilerimizin emeğinin hak ettiği değeri bulmasını sağlarken, diğer yandan da bölge ticaretine canlılık katıyor, istihdamı destekliyor ve kırsal kalkınmayı tetikliyor. GTB olarak, tarımın bu dönüştürücü gücünün ve bölgemiz için taşıdığı stratejik önemin farkındayız. Bu bilinçle, tarım "sektörünün gelişimi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.



"Tarım, geleceğimizin sigortasıdır"


GTB’nin, tarım sektöründeki vizyoner yaklaşımıyla bölgenin ticaret platformu olma özelliğini sürdürdüğünü vurgulayan Akıncı, "TİGEM ihaleleri gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yaparak hem üreticilerimizin hem de tüccarlarımızın beklentilerini karşılamaya devam ediyoruz. Bugün 20 parti halinde satışa sunduğumuz buğday ihalesi, borsamızın tarım sektöründeki önemini bir kez daha ortaya koydu. 15 bin 440 tonluk bu satış hem üreticilerimiz hem de alıcılar için büyük bir fırsat oluşturdu. GTB olarak bu tür organizasyonlarla tarım sektörünün gelişimine daha fazla katkı sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.



GTB, tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Kuzu et fiyatlarındaki astronomik artış tandır kebabına zam getirdi Denizli’nin meşhur lezzeti tandır kebabına, kuzu et fiyatlarındaki astronomik artış, artan maliyetler nedeniyle zam yapıldı. Yeni fiyat tarifesine göre, 250 gramlık porsiyon 625 TL’ye, 4-5 kişinin rahatlıkla doyduğu 1 kilogram tandır kebabı ise 2 bin 500 TL’ye yükseldi. Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, zammın gerekçelerini açıkladı. Denizli Tandır Kebabı’nın üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları, işletmeleri zor durumda bıraktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, kuzu et fiyatına gelen astronomik zam nedeniyle fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu, son raddeye kadar zammı uygulamadıklarını söyledi. Kuzu et fiyatlarına gelen zamma değinen Metinöz, "Kuzu eti fiyatlarında son dönemde yaşanan astronomik artış, maliyetleri doğrudan etkiliyor. Kilogram fiyatı 400-420 TL olan kuzu karkas eti, günümüzde 600-620 TL seviyesine yükseldi. Yaklaşık yüzde 50’yi geçen bu zam sonrası, kebap fiyatlarına yansımak zorunda kaldı" dedi. "Pişirme sürecinde fireye dikkat çekti" Metinöz, tandır kebabının hazırlanış sürecinin maliyetleri daha da artırdığını belirterek; "Denizli Tandır Kebabı, özel bir pişirme tekniğiyle hazırlanıyor ve uzun saatler boyunca taş fırınlarda pişiriliyor. Bu süreçte ciddi oranda fire veriliyor. 2 kilogram kuzu etinden ancak 1 kilogram tandır kebabı elde edilebiliyor. Yani, et fiyatındaki her artış, doğrudan maliyete yansıyor" diye konuştu. "Vergi yükü ve işletme giderleri artırıyor" Sadece et fiyatlarından olmadığını vergi farkı da işletmelere ek yük getirdiğini dile getiren Metinöz, "Kuzu karkas alımında uygulanan yüzde 1 KDV oranı, kebap olarak satışa sunulduğunda yüzde 10’a çıkıyor. Bu fark, esnafın maliyetlerini artırıyor. Şu anda, 1 kilogram Denizli Tandır Kebabı üretiminin ham maliyeti bin 240 TL’ye ulaştı. Buna ek olarak 228 TL KDV ödeniyor. İşletme giderleri, kira ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de göz önüne alındığında, fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi" ifadelerini kullandı. "Fiyatıyla hala en uygun lezzetlerden biri" Tandır kebabının pahalı olduğu yönündeki eleştirilere de değinen Metinöz, fiyat-performans açısından bu lezzetin halen en makul seçeneklerden biri olduğunu savundu. Örnekler veren Metinöz, "1 kilogram tandır kebabı ve yanında sunduğumuz aperatiflerle 4-5 kişi rahatlıkla doyabiliyor. Bugün fast food ürünlerinden döner çeşitlerine kadar birçok yemeğin fiyatı dikkate alındığında, sunduğumuz lezzetin fiyat açısından hâlâ uygun olduğu görülecektir. Ancak buna rağmen, sosyal medyada ‘pahalı’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Esnaf olarak amacımız her zaman kaliteyi en uygun fiyatla sunmak oldu, ancak mevcut maliyetler nedeniyle fiyatları güncellemek zorunda kaldık. Yeni fiyat düzenlemesiyle birlikte, Denizli Tandır Kebabının 250 gramlık porsiyonu 625 TL, 1 kilogramı ise 2 bin 500 TL oldu" dedi.