EKONOMİ - 23 Ekim 2024 Çarşamba 10:05

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

A
A
A
Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Tiyekli köyünde zeytin hasadına başlandı.


Şahinbey Belediyesi tarafından 5 yıl önce dağıtılan zeytin fideleri hasat döneminde çiftçinin yüzünü güldürdü. Sofralık zeytinlerin hasadına başlayan çiftçiler, zeytinyağı üretimi için yağmurun yağmasını beklediklerini söyledi. Kuraklık nedeniyle zeytinyağı elde etmenin zorlaştığını dile getiren çiftçi Zeki Şahin, yağmurun yağmasının mahsulün verimini önemli ölçüde artıracağını ifade etti.



“Zeytinyağı için yağmurun yağmasını bekliyoruz”


Zeytinyağı üretimi için yağmurun yağmasını beklediklerini belirten çiftçi Şahin, “Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Bugün burada zeytin hasadına başladık. Ekim ayında yeşil zeytinler toplanmaya başlanır. Kasım ayında ise zeytinyağı ve siyah zeytinler için hasada devam edilir. Şu anda zeytinyağı yapmak için yağmurun yağmasını bekliyoruz. Yağmur yağana kadar beklememiz lazım. Zeytinin yağlı olması için yağmur yağması gerekir. Önceden değneklerle vurarak zeytinleri toplardık. Şimdi makinası çıktı. Bizim için daha kolay oluyor” dedi.



“Burada günlük çalışan işçiye bin TL para veriyoruz”


Zeytin toplama sürecini anlatan Şahin, “Toplama süresi bahçenin büyüklüğüne göre değişir. Burada bin ağaç zeytin var. Biz bunu 1 hafta da bitiriyoruz. Burada günlük çalışan işçiye bin TL para veriyoruz. Zeytinyağı çok sağlıklı bir yağdır. Birçok hastalığa iyi gelir. Zeytinyağının bir bidonu 4 bin TL. Siyah zeytinlerin bidonu ise 200 TL. Biz tarlada 100 TL’den satıyoruz. Fakat markete gidince fiyat 250 TL oluyor. Bu zeytin fidelerini bize Şahinbey Belediyesi verdi. Bu desteklerinden dolayı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.



“Dedem beni zeytin toplamaya getirirdi, bende torunumu getiriyorum”


Çocukluğundan beri zeytin topladığını belirten çiftçi Besni Şahin ise “Ben çocukken dedemlerle zeytin toplamaya gelirdim. Şu anda ise torunlarım burada benimle zeytin toplamaya geliyor. Zeytin toplamak için ağaçların altına şal açılır. Daha sonra zeytinler o şala dökülür. Bizde yağ olacak zeytinleri ayırırız. Kalan zeytinleri de tatlandırıp satışa sunarız. Zeytin zor bir iştir. Havalar soğuk olduğu için çalışanlar zorlanabiliyor. Fakat biz çiftçilik yapmaktan çok memnunuz” diye konuştu.



Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir EÜ Hemşirelik Fakültesinde Sağlık Bakım Festivali Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesinde Girişimcilik Çalışma Grubu tarafından “Sağlık Bakım Festivali-2” etkinliği düzenlendi. Festivale EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fahriye Vatan ve Doç. Dr. Eda Dolgun, öğretim üyeleri, idari-akademik personel ile öğrenciler katıldı. Hemşirelik Fakültesi Fuaye Alanı’nda yapılan etkinlik, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. “Bakımda İnovasyon” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, hemşirelik pratiğinde inovasyonun önemine vurgu yapıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Modern hemşireliğin temelini atan Florence Nightingale, 1854 yılında Kırım Savaşı’nda İstanbul’da askeri hastanelerde savaş yaralarından daha fazla ateşten ve enfeksiyondan ölen askerlerin ölüm oranını düşürmek için inovatif bir şekilde ilk olarak enfekte fırçaları önledi, hijyenik düzenlemeler ve özel diyetler getirerek ölüm oranını yüzde 45’ten yüzde 2’ye düşürdü. Kökleri inovatif olan bir mesleğin mensubuyuz, mesleğimizle gurur duyuyoruz” dedi. Prof. Dr. Dönmez, “Hemşirelikte inovasyon; bakım kalitesini yükseltmek, hasta güvenliğini artırmak ve sağlık hizmetlerini daha verimli hale getirmek için kritik öneme sahiptir. Bu festival, üniversitelerin amaçları olan; eğitim, araştırma ve topluma hizmet görevimizi kucaklayan, sağlık ve bakım alanında yenilikçi uygulamaların sergileneceği bir platform sunmakta ve hemşirelik mesleğinin geleceğine yön verecek fikirlerin paylaşılmasına olanak tanımaktadır. Anabilim dallarımızın ve misafirlerimizin açtığı stantlar aracılığıyla, sizler de bakım süreçlerinde uygulanan yenilikçi yöntemleri, güncel teknolojileri ve en iyi uygulama örneklerini temelde mesleğimiz odaklı olup, öğrenci odaklı, dijital, akredite, uluslararası hedef, misyon ve vizyonumuzla keşfedeceksiniz” dedi. Akredite Fakülte EÜ Hemşirelik Fakültesinin kalitesinin tecilli olduğunu belirten Prof. Dr. Dönmez, “Bu etkinliğimiz, Ar-Ge’de büyük ivme kazanan, 9001 ve 14001 Kalite Belgesi sonuçlarına göre Üniversitemizin en başarılı fakültesi seçilen, beş yıllık tam akredite Hemşirelik Fakültemize hem akademik hem de pratik düzeyde yeni eğitim ve araştırma iş birlikleri sağlayacaktır. Bu vesile ile Sağlık Bakım Festivalinin gerçekleşmesine emek veren Fakültemiz Girişimcilik Çalışma Grubuna, katılım sağlayan stant ekiplerine, sponsorlarımıza ve misafirlerimize çok teşekkür ederim. Festivalin verimli ve ilham verici geçmesini diliyorum” diye konuştu Festival kapsamında çeşitli sunumlar ve projeler, alanında uzman kişilerce katılımcılara aktarıldı.
Bilecik Türkiye’nin marul ihtiyacının 5’te 1’i ’Marmara’nın küçük Antalya’sından karşılanıyor Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerine bağlı Sakarya Havzası’ndaki seralarda 60 milyon kök marul toprakla buluştu. Bu sayı Türkiye’nin marul ihtiyacının 5’te 1’ine tekabül ediyor. Marmara Bölgesi’nin örtü altı tarımda önemli merkezlerinden Bilecik’in Söğüt ilçesinde Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda işçilerin marul mesaisi başladı. ’Marmara’nın Küçük Antalya’sı olarak bilinen vadide üreticiler domates ve salatalık hasadını bitirince marul fidelerini toprakla buluşturdu. Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda yaklaşık 60 milyon kök marul toprakla buluşurken, üreticiler bu sene umutlu. "Geçen sene 10-12 liradan satılıyordu toptan, sonra kış gelince fiyatlar arttı" Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, seralarda yaklaşık 11 ay üretim yapıldığını anlatarak, "Şu anda Marmara’nın ’Küçük Antalya’sı diye tabir edilen Sakarya Vadisi’nde kışlık marul ekimindeyiz. Mart ayının 15’inden itibaren seralarımıza salatalık, domates ekiminden sonra ise kıvırcık marul ekeriz. Burası Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerini içinde barındırıyor. Sadece bizim köyde 45 milyon ekim yapılıyor, diğer köylerle birlikte 60 milyon Kök var. Bu sene daha iyi olacak, geçen sene güzeldi. Geçen sene 10-12 liradan satılıyordu toptan, sonra kış gelince fiyatlar arttı. Kışın güzel para ediyor marul. Burada ki marullar Ankara, İstanbul, Bursa, İzmit gibi bütün büyükşehirlere gönderiyoruz" dedi.