GÜNDEM - 28 Eylül 2024 Cumartesi 10:17

Gaziantep’te engelli ailelerin çocuklarına örnek proje

A
A
A
Gaziantep’te engelli ailelerin çocuklarına örnek proje

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteğiyle “Çocuğumuza Göz Kulak Olur Musun” projesi hayata geçirildi.



Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından işitme engelli anne babaların sağlıklı çocukları (CODA) ile görme engelli anne babaların sağlıklı çocuklarının (COBA) eğitim alabilecekleri bir merkez açıldı. Engelsiz Yaşam Merkezinde açılan bu merkez, engelli bireylerin çocuklarının diğer çocuklardan geri kalmaması ve sosyal hayata tam anlamıyla katılabilmeleri için önemli bir adım oldu. Eğitim merkezinin amacı, engelli anne babaların çocuklarının toplumla kaynaşmalarını ve gelişimlerini desteklemek. Proje ile sağlıklı çocukların, ailelerinin engellerine rağmen kendi potansiyellerini gerçekleştirmeleri hedefleniyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla yürütülen bu proje, engelli bireylerin ailelerinin toplum içinde daha güçlü ve destekleyici bir çevrede yaşamalarını sağlamayı amaçlıyor.


“Çocuklarım burada aldıkları eğitimle gözle görülür bir değişim kaydettiler”


Merkezde verilen eğitimler sayesinde çocuklarının gözle görülür bir değişim olduğunu ifade eden görme engelli veli İpek Keleş, “Buraya 1 ay önce başladı çocuklarım. Daha önce özel kreşe gönderiyordum. Özel kreşten çok verim alamadım. Çocuklarım diğer çocuklardan farklı özel ihtiyaçlı olduğu için yeteri kadar verim alamıyordum. Buranın çocuklarıma iyi geleceğini biliyordum. Çocuklarım burada aldıkları eğitimle gözle görülür bir değişim kaydettiler. Buranın açılmasına öncülük eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.


“Biz verdiğimiz eğitimin öğrenci üzerindeki olumlu gelişimini görebiliyoruz”


Öğrencilere verilen eğitim hakkında bilgi veren Engelsiz Yaşam Merkezi Öğretmeni Nisa Aslan, “Biz burada öğrencilere özel ihtiyaçlarıyla ilgili eğitim veriyoruz. Bazı öğrencilerimize ise işaret dili öğretimi yapıyoruz. Bazı öğrenciler işaret dili kullanırken diğer arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor. Biz verdiğimiz eğitimin öğrenci üzerindeki olumlu gelişimini görebiliyoruz” şeklinde konuştu.


“Bizim amacımız bu çocukların diğer çocuklara eşit olması”


Proje ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli, Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, “Biz Hayata Uyum, Gözüm Kulağım Olur Musun projesini hayata geçirdik. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle sağır ailelerin sağlıklı çocuklarını, görme engelli ailelerin ise sağlıklı çocuklarına eğitim vermeyi amaçladık. Sağır aileler çocuklarıyla iletişim kuramadıkları için sağlıklı çocuklar diğer çocuklardan geri kalmakta. Aynı şekilde görme engelli ailelerin çocukları da öyle. Bizde bu çocukların diğer çocuklardan geri kalmasını önlemek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz belediyemizin araçlarıyla her sabah 09.00’da öğrencileri evlerinden alıyor. Akşamda saat 17.00’da evlerine bırakıyoruz. Öğle yemekleri, ara öğünler ve uyku saatleri gibi çeşitli aktiviteler yapmaktayız. Bu imkanların tamamı ücretsiz bir şekilde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesinin iki takımı Teknofest 2024’te ilk beşte Teknofest 2024 Dikey İnişli Roket Yarışmasında Atatürk Üniversitesi büyük bir başarıya imza attı. 17 takımın yer aldığı yarışmada, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan iki takım, ilk beş içerisinde yer alarak gurur kaynağı oldu. Prof. Dr. Köksal Erentürk’ün danışmanlığını yaptığı TTURKS ROCKET Team ikinci olurken, Dr. Öğr. Üyesi Ruhi Yeşildal’ın danışmanlığını yürüttüğü Atauni Rocket Team V dördüncü sırayı elde etti. İlk beşte aynı anda iki takım bulundurabilen tek üniversitenin Atatürk Üniversitesi olması ise dikkat çekti. TTURKS ROCKET Team: Altı Yıldır Süren Başarı Hikâyesi 2018 yılında Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan ve Havacılık-Uzay ve Savunma Teknolojileri Kulübü çatısı altında faaliyetlerini sürdüren TTURKS ROCKET Team, milli teknoloji hamlesine katkı sağlama vizyonuyla hareket ediyor. Farklı mühendislik disiplinlerinden gelen üyeleriyle bir araya gelen ekip, takım çalışmasının ve disiplinli yaklaşımın meyvelerini topluyor. Takım, kurulduğu günden bu yana model roketçilik, dikey inişli roket teknolojileri, model uydu, hava savunma sistemleri ve insansız hava araçları gibi birçok alanda özgün projeler geliştirdi. TTURKS ROCKET Team, uluslararası alanda da dikkat çeken bir ekip olmayı başardı. ABD’nin New Mexico eyaletinde düzenlenen Esra Irec Roket Mühendisliği Yarışmasında Boston, Yale, California, Stanford gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden takımlarla yarışarak finalistler arasında yer aldı. Tasarladıkları roket, tam görev başarıyla iniş yaptı. Dikey İnişli Roket Teknolojisinde Öncü TTURKS ROCKET Team’in üzerinde çalıştığı projelerden biri olan dikey inişli roket teknolojisi, soğuk gaz itki sistemi ile güvenli ve kontrollü iniş yapmayı amaçlıyor. Bu teknoloji, Türkiye’nin savunma sanayii ihtiyaçlarına çözüm bulma hedefiyle geliştirildi. Teknofest aracılığıyla dikkat çeken bu projede Muhammet Emir Akdeniz, Arda Gümrükçü, Beyza Korkmaz, Enes Gökay Nuroğlu, Abdussamet Mehlep, Muhammet Veli Sarı, Hüseyin Allale, Metehan Örs, Olkan Saraç, Ufuk Şahin, Yağmur Yurdigül’den oluşan ekip, Türkiye’de TÜBİTAK SAGE tarafından desteklenen yarışmada, inovatif tasarımlarını sergileyerek büyük bir başarı elde etti.
Bilecik Dünyanın bilinen en eski ağrı kesicileri Küllüoba’da olduğu ortaya çıktı Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde M.Ö. 3500 ile 1900 yılları arasında 1600 yıl kesintisiz yerleşik hayat sürülmüş olan Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Türktek, "Kazı çalışmalarında bulunan bazı özel kaplar üzerinde gerçekleştirilen analizler neticesinde dünyada bilinen en eski ağrı kesici kalıntıları ve bitkisel ilaç kullanımına dair diğer kanıtlar Küllüoba’daki varlığını göstermiştir" dedi. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde M.Ö. 3500 ile 1900 yılları arasında 1600 yıl kesintisiz yerleşik hayat sürülmüş olan Küllüoba’daki kalıntılar, Kazı Başkanı Prof. Dr. Turan Efe ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Türkteki’nin öncülüğündeki 35 kişilik ekibin kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılıyor. Günümüzden 5 bin 200 yıl öncesi yaşama dair çok önemli buluntulara ulaşılan Küllüoba’da gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyen BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Kaplancıklı, Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki’den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Küllüoba’da BŞEÜ’nün kazı ekibi tarafından yapılan çalışmalar, bu alanın günümüzden 4 bin 500 yıl öncesinde şehir olarak nitelendirilebilecek bir yerleşim yeri olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle kamusal yapıların varlığı bu konudaki önemli bir kanıt olarak değerlendirilmektedir. "Dünyanın bilinen en eski ağrı kesicileri Küllüoba’da" Kazı Başkanı Prof. Dr. Türkteki’nin verdiği bilgilere göre; MÖ 2500’lerden itibaren Eskişehir bölgesi üzerinden Suriye-Kilikya ve Mezopotamya ile Kuzeybatı Anadolu arasında gerçekleşen ticari ilişkileri gösteren çeşitli yağ, ilaç şişeleri ve metal eşyalar Küllüoba’da bulunmuştur. Küllüoba’da Erken Tunç Çağı’nın başlangıcına tarihlenen mezarlık alanın Batı Anadolu’da bilinen en erken yerleşim dışı mezarlık alanı olup burada farklı ölü gömme geleneklerinin diğer bir değişle farklı kültürlerin bir arada yaşadığı anlaşılmaktadır. Kazı çalışmalarında bulunan bazı özel kaplar üzerinde gerçekleştirilen analizler neticesinde dünyada bilinen en eski ağrı kesici kalıntıları (söğüt ağacı kabuğundan elde edilen salisilik asit vb.) ve bitkisel ilaç kullanımına dair diğer kanıtlar Küllüoba’daki varlığını göstermiştir. Son yıllardaki çalışmalar ise Küllüoba’da sıra dışı bir durum olarak höyüğün batı kesimindeki tüm yapıların özellikle steril bir toprakla gömülmüş olduğunu göstermiştir.
Van Van’da simülasyon anjiyo eğitimiyle geleceğin kardiyologları yetişiyor Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kardiyoloji asistan hekimlerine simülasyon anjiyo cihazıyla eğitim verildi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son zamanlarda eğitim programlarıyla da öne çıkıyor. Hastane bünyesindeki Kalp Merkezinde asistan hekimler, anjiyografi işlemlerini gerçeğe yakın bir ortamda pratik yapma imkanı buldu. Simülasyon cihazı sayesinde, hekimler anjiyo prosedürlerini öğrenirken, hasta güvenliği üzerinde de risk oluşturmadan deneyim kazanabiliyor. Eğitimler geleceğin kardiyologlarına daha güvenli ve başarılı müdahaleler yapma becerisi kazandırırken, aynı zamanda hasta sağlığını koruma adına önemli bir katkı sağlıyor. “Asistan hekimlerimizin eğitim süreçleri başarılı şekilde sürüyor” İHA muhabirine konuşan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, hastane olarak işin eğitim boyutunda da aktif rol aldıklarını belirtti. Hastane kliniklerinde eğitimler verdiklerini ifade eden Başhekim Doç. Dr. Sarıkaya, “Asistanlarımız doktor olduktan sonra hangi alanda ihtisas yapacaklarsa onunla ilgili eğitimler de başlatıyoruz. Bu gün de kardiyoloji kliniğindeyiz. Kardiyoloji kliniğindeki asistan hekimlerimizin eğitim süreçleri başarılı bir şekilde burada yürütülüyor. Süreçte eksiklik oluşmasın diye her türlü alanda eğitim veriliyor. Bugün de simülasyon anjiyo cihazıyla pratiklerini geliştirmeleri açısından böyle bir uygulama yapıldı. Ayrıca asistan hekimlerimiz anjiyo ünitesinde uzman hekimlerimize eşlik ederek eğitimlerini devam ettiriyorlar” dedi.
İstanbul Getir, 10 yıldır patili dostların yanında 10 yıldır sürdürdüğü “Mama Gönder” kampanyasında HAYTAP aracılığıyla hayvan bakımevlerindeki patili dostlara mama desteği veren hızlı market teslimat sektörünün önde gelen firmalarından Getir, bu yıl da 1 milyon kap mama toplamayı hedefliyor. Böylece, her yıl 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında düzenlenen kampanyanın başlangıcından bugüne kadar toplam 800 ton mama hayvan bakımevlerine ulaştırılmış olacak. Kurulduğu 2015 yılından bu yana patili dostlara verdiği mama desteğini sürdüren Getir, “Mama Gönder” kampanyasının 10’uncu yılında seçili hayvan bakımevlerine yaklaşık 1 milyon kap mama desteği vermeyi hedefliyor. Türkiye genelindeki Getir kullanıcılarının desteği ile toplanacak 150 ton mama, HAYTAP (Hayvan Hakları Konfederasyonu) aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki hayvan bakımevlerinde patili dostların beslenmesinde kullanılacak. Getir’in 10 yıldır hayvanlara desteğini büyüterek sürdürdüğünü belirten Getir CEO’su Batuhan Gültakan “Sektörünün öncüsü bir marka olarak, 2015’ten beri patili dostlarımıza destek konusunda da öncülük ediyor ve her yıl 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında “Mama Gönder” kampanyamızı kesintisiz sürdürüyoruz. Bu yıl da kullanıcılarımızın desteği ile 1 milyon kaba denk gelen 150 ton mama toplayarak, on yılın sonunda yaklaşık 800 ton mamayı Türkiye genelindeki patili dostlarımıza ulaştırmış olacağız. “Mama Gönder” çağrımıza yanıt vererek bu desteği büyüten bütün Getir kullanıcılarına ve HAYTAP’a teşekkür ediyoruz” dedi. Kullanıcılar kampanyaya destek oluyor Kullanıcılar Getir, GetirBüyük ve GetirSu üzerinden satışa sunulan “Yardım Maması” ürününü satın alarak patili dostlara mama desteğinde bulunabilecek. Yapılan açıklamaya göre; “Mama Gönder” kampanyasına Getir, GetirBüyük, GetirYemek, GetirÇarşı ve GetirSu da destek oluyor, kullanıcıların siparişleri mamaya dönüşerek hayvan bakımevlerindeki patili dostlara ulaşıyor. Kullanıcılar kampanya süresince Getir ve GetirBüyük’ten yapılan seçili evcil hayvan ürünleri alışverişlerinde yüzde 40 indirimden yararlanırken bu ürünleri içeren her sipariş karşılığında Getir ve GetirBüyük 2 kap mama desteği sağlayacak. GetirYemek’te seçili restoranlardan verilen her sipariş için bir kap mama GetirYemek’ten, bir kap mama da restorandan sağlanacak destekle patili dostlara öğün olacak. GetirSu’da 250 TL ve üzeri, GetirÇarşı’da ise Petshop kategorisinden verilen her sipariş için 2’şer kap mama patili dostlara ulaştırılacak. 10 Ekim’e kadar sürecek kampanya sonunda toplanan tüm mamalar HAYTAP aracılığıyla Türkiye genelindeki hayvan bakımevlerine gönderilecek.