GÜNDEM - 24 Ekim 2024 Perşembe 20:10

Gaziantep’te down sendromlu bireyler TUSAŞ şehitlerini andı, duygu dolu anlar yaşandı

A
A
A
Gaziantep’te down sendromlu bireyler TUSAŞ şehitlerini andı, duygu dolu anlar yaşandı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin medikal malzeme dağıtım töreninde down sendromlu bireylerin TUSAŞ şehitlerini anması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, uluslararası yardım kuruluşlarının desteği ve Türkiye Sakatlar Federasyonu iş birliğiyle medikal malzeme dağıtım töreni düzenledi. Düzenlenen medikal malzeme dağıtım töreninde Ankara’da TUSAŞ’a düzenlenen hain terör saldırısındaki 5 şehit unutulmadı.



Down sendromlu bireyler şehitlerin ismini söyledi, duygusal anlar yaşandı


Şehitler, törende down sendromlu bireyler tarafından özel bir şekilde yad edildi. Şehitlerin fotoğraflarını havaya kaldıran down sendromlu bireyler, yüksek sesle isimleri okunduğunda ise ’burada’ diye bağırarak duygusal anların yaşanmasına neden oldu.


Programdan konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Dün yaşanan elim saldırıda 5 vatan evladımızı şehit verdik. O saldırıdan sonra içeriden çıkan mühendisin, ’bu hainler amaçlarına ulaşamayacak’ dediği o duruş bu duruştur, o gün bugündür. Bugün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bütün dünyaya da şunu söylüyoruz. Zalimler için yaşasın cehennem" ifadelerini kullandı.



Gaziantep’te down sendromlu bireyler TUSAŞ şehitlerini andı, duygu dolu anlar yaşandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Türklerin geleneksel çorbası tarhana, bu yöntemle dopinge dönüştürüldü Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen ve Türk mutfağının asırlık gelenekleri arasında yer alan tarhananın sadece bir çorba değil aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren şifa deposu bir besin olduğu belirtildi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tekokent’te faaliyetlerini sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge Bilim Kurulu Üyesi Kimyager Aslı Aktaş, kemik suyu ile hazırlanan tarhana çorbasının bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığını belirtti. Gerek dayanıklılığı gerekse besin değeri bakımından oldukça kıymetli bir gıda maddesi olan Türklerin geleneksel yiyecekler arasında yer alan ve genellikle yoğurt suyu ile hazırlanan tarhana, Karya Farma HBX Ar-Ge bu defa kemik suyu ilavesi ile hazırlandı. Deneme ve inceleme çalışmaları tamamlanan yeni tarhana ile ilgili bilgi veren Kimyager Aslı Aktaş, kemik suyu ile yapılan tarhana çorbasının, içerdiği zengin kolajen, amino asitler ve antioksidanlarla vücudun kanserli hücrelerle mücadelesini kolaylaştırdığını iddia etti. Kimyager Aslı Aktaş, konuyla ilgili açıklamasında; “Kemik suyu, içerdiği kolajen ve minerallerle bağ dokularını ve hücre yenilenmesini desteklerken, tarhananın fermente yapısı vücuda faydalı probiyotikler sağlar. Yaptığımız araştırmalarda bu iki doğal maddenin sinerjistik etkisinin kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatıcı etkiler oluşturabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma bulguları, kemik suyu ve tarhana çorbasının düzenli tüketiminin, özellikle kolon, mide ve bağırsak kanseri gibi sindirim sistemi kanserlerinde faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi. Kemik suyu ile hazırlanmış tarhananın içerdiği yüksek enerji ile sporcular için de ideal bir besin olduğunu kaydeden Aktaş, “Kemik suyunun tarhana çorbasına eklenmesiyle birlikte, çorbanın kolajen ve antioksidan içeriği önemli ölçüde artıyor. Kolajen, cilt ve eklem sağlığına katkı sağlarken, aynı zamanda hücre yenilenmesini hızlandırıyor ve vücudu serbest radikallere karşı koruyor.
İstanbul Jose Mourinho’dan 2’si zorunlu 4 değişiklik Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde Manchester United’i konuk ederken, Teknik Direktör Jose Mourinho son oynanan Samsunspor müsabakası 11’ine göre 2’si zorunlu 4 değişiklik ile sahaya çıktı. UEFA Avrupa Ligi’nin 3. haftasında Fenerbahçe, sahasında İngiliz ekibi Manchester United ile karşılaşıyor. Teknik Direktör Jose Mourinho, Süper Lig’de son oynanan Samsunspor maçının 11’ine göre 4 değişikliğe gitti. Kırmızı kart cezası tamamlanan Bright Osayi-Samuel, formasına kavuşurken, lig maçında sağ bekte forma giyen Mert Müldür, bugün sol bekte görev aldı. Sol diz ön çapraz bağında yırtık tespit edilen Jayden Oosterwolde kadroda yer almadı. Stoper hattında Rodrigo Becao’nun yerine de Çağlar Söyüncü şans buldu. UEFA listesinde bulunmayan Filip Kostic’in yerine Allan Saint-Maximin, forvette ise Edin Dzeko’nun yerine Youssef En-Nesyri sahaya çıktı. Sakatlığı bulunan Cengiz Ünder’in de tedavisi sürüyor. Avrupa Ligi’nde forvet tercihi; En-Nesyri Faslı forvet Youssef En-Nesyri, Avrupa Ligi’nin 3. haftasında da 11’de yer aldı. Trendyol Süper Lig’de çoğu zaman Edin Dzeko ile başlayan Mourinho, Avrupa Ligi’nde bu hafta da En-Nesyri’ye sahaya sürdü. 27 yaşındaki forvet iki kez de Süper Lig’de 11 başladı. Fenerbahçe sahaya şu 11 ile çıktı: "Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Alexander Djiku, Çağlar Söyüncü, Mert Müldür, Sofyan Amrabat, Fred, Sebastian Szymanski, Dusan Tadic, Allan Saint-Maximin, Youssef En-Nesyri." Sarı-lacivertlilerde İrfan Can Eğribayat, Ertuğrul Çetin, Samet Akaydin, Rodrigo Becao, Yusuf Akçiçek, İsmail Yüksek, Mert Hakan Yandaş, İrfan Can Kahveci, Zeki Dursun, Şükur Toğrak, Edin Dzeko ve Cenk Tosun ise yedek bekledi. Altay Bayındır alkışlandı Manchester United forması giyen Fenerbahçe’nin eski kalecisi Altay Bayındır’a karşılaşma öncesi, stadyumda "Evine hoş gedin" anonsu yapıldı. Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco, milli kaleciye çiçek takdim etti. Altay, daha sonra tribünleri dolaşarak taraftarları selamlarken, sarı-lacivertli taraftarlar da adına tezahürat yaparak alkışlarla karşılık verdi.
İstanbul UEFA Konferans Ligi: Celje: 5 - Başakşehir: 1 (Maç sonucu) Başakşehir, UEFA Konferans Ligi’nin 3. haftasında deplasmanda Slovenya’nın Celje takımına 5-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 51. dakikada Seslar’ın pasında ceza sahası sağ çaprazda topla buluşan Kucys topu ağlara yolladı. 4-0 75. dakikada ceza sahası içinde yaşanan karambolde topu önünde bulan Pelkas meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 4-1 77. dakikada sol kanattan Brnic’in ortasında kale önünde bomboş durumda Kucys’in şutu ağlara gitti. 5-1 Hakemler: Oleksii Derevinskyi, Viktor Matyash, Viktor Nyzhnyk Celje: Rozman, Nieto, Zec, Vuklisevic, Nemanic, Zabukovnik (Dulca dk. 84), Svetlin (Lhernault dk. 88), Seslar (Bobicanec dk. 85), Brnic, Matko, Kucys (Edmilson dk. 80) Yedekler: Luka Kolar, Lovro Stubljar, Aljaz Kref Teknik Direktör: Albert Riera RAMS Başakşehir: Deniz Dilmen, Duarte, Ba, Opoku, Ömer Ali Şahiner (Emre Kaplan dk. 46), Crespo (Kemen dk. 46) Berat Özdemir (Onur Ergün dk. 46), Pelkas (Berkay Özcan dk. 80), Deniz Türüç, Figueiredo (Davidson dk. 69), Piatek Yedekler: Volkan Babacan, Muhammed Şengezer, Lucas Lima, Hamza Güreler, Berkay Özcan, Metin Emre Karaal, Philippe Keny Teknik Direktör: Çağdaş Atan Goller: Svetlin (dk. 5), Brnic (dk. 30), Seslar (dk. 35), Kucys (dk. 51 ve dk. 77) (Celje) Kırmızı kart: Çağdaş Atan (Başakşehir) Sarı kartlar: Kucys, Zec (Celje), Ba, Berat Özdemir, Deniz Türüç, Opoku, Davidson (Başakşehir)
Ankara ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kuruluşu rüzgar enerjisi yatırımını duyurdu ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kuruluşu (DFC), Türkiye’nin batısında yapılacak yeni kara üstü rüzgar enerjisi projelerinin finansmanı için Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’ye (Enerjisa) 350 milyon dolarlık kredi vereceğini duyurdu. ABD Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, DFC’nin finansmanı Aydın, Balıkesir ve Çanakkale illerinde yılda yaklaşık 2,51 teravat-saatlik (TWh) enerji üretmesi beklenen dokuz rüzgar enerjisi santralini geliştirme, inşa etme ve işletme faaliyetlerini destekleyecek. DFC CEO Yardımcısı Nisha Biswal, projeye ilişkin, “Bu proje, DFC için bir kilometre taşı ve enerji geçişini hızlandırmak için bir model teşkil ediyor,” dedi. “DFC, enerji güvenliğini arttırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi daha da ileriye taşımak için Türkiye’de ve dünyada temiz enerji altyapısının büyümesine yön vermeye kararlıdır” dedi. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler de, "Enerjisa Üretim olarak yenilenebilir enerji dönüşümünde öncü olma hedefine doğru her adımı çevreye ve topluma dair sorumluluklarımızın bilinciyle atıyoruz" diyerek, "Bu yatırımı üstlenmemiz, ülkemizin net sıfır emisyon vizyonuna ve Türkiye’nin enerji güvenliğini muhafaza etmeye önemli katkılarda bulunacak" ifadesini kullandı. Açıklamada, "Projenin ayrıca rüzgar enerjisiyle dekarbonizasyonu desteklemesi ve ülkenin enerjide bağımsızlığını arttırması beklenmektedir. DFC, şeffaf ve kaliteli yatırımlarla enerji güvenliğini, ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemek için Türkiye’de ve dünyada enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine yatırım yapmaya kararlıdır. Bu duyuru, ABD’nin Türkiye’yle stratejik ortaklığını geleceği nesiller boyu belirleyecek ekonomik sektörleri de kapsayacak şekilde daha da derinleştirmeye kararlı olduğunun en güncel kanıtıdır. Bu kredi, kadınlara ait ve kadınların yönettiği işletmeleri de içeren küçük işletmelere finansal destek vermek ve deprem sonrası toparlanma çalışmalarını kolaylaştırmak adına 2023 yılında Şekerbank’a verilen 100 milyon dolarlık kredi de dahil olmak üzere, DFC’nin Türkiye’deki yatırım portfolyosunu temel almaktadır. Küçük işletmelere verilen kredilerden enerji üretimine ve daha birçok konuda Türkiye’deki çeşitli projelere yapılan 1,6 milyar dolarlık yatırım, bu ülkeyi DFC için en büyük pazarlar arasında konumlandırmaktadır" ifadelerine yer verildi.