EKONOMİ - 22 Ekim 2024 Salı 15:16

Gaziantep’te çevreci ve sürdürülebilir ulaşım için toplu taşıma filosu yenileniyor

A
A
A
Gaziantep’te çevreci ve sürdürülebilir ulaşım için toplu taşıma filosu yenileniyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Paris Antlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın ardından, kentin hava kalitesini iyileştirmek ve ulaşımdan kaynaklı karbon salınımlarını azaltmak amacıyla şehir içi toplu taşımada kullanılacak 20 elektrikli otobüsü araç filosuna ekliyor.


Gaziantep Büyükşehir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak, çevre dostu bir şehir inşa etmek ve küresel iklim krizine karşı farkındalık oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) 2. Dönem kapsamında “Gaziantep İçin Sürdürülebilir ve Akıllı Mobilite Strateji Planı” çerçevesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile iş birliği yaparak 20 elektrikli otobüs alımı gerçekleştirilecek.


Büyükşehir Belediyesi, yoğun göç ve şehirleşme nedeniyle artan ulaşım sorunlarına çevreci çözümler sunmaya devam ediyor. Araç filosunu elektrikli araçlarla genişleten belediye, hidrojenle çalışan otobüslerin kullanımı için de teknik incelemelerini sürdürüyor.


Hidrojenli otobüsler yolda


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve teknik ekibi, Almanya’nın Köln şehrinde yapılan incelemeler sonrasında, hidrojen yakıtlı otobüslerin toplu taşımada kullanılmasına yönelik çalışmalara hız verdi. Başkan Şahin, hidrojen yakıtının iklim değişikliğiyle mücadelede önemine vurgu yaparak, kentte hidrojenle çalışan otobüslerin faaliyete geçeceğinin sinyallerini vermişti.


Gaziantep, sera gazı salınımını en aza indirmek amacıyla su buharıyla çalışan hidrojenli otobüsleri toplu taşımaya kazandırarak, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşımda öncü olmayı hedefliyor. Hali hazırda şehirde hizmet veren 355 belediye otobüsünün 145’i CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) ile çalışırken, belediye yeşil ulaşım vizyonuyla bu sayıyı artırmayı planlıyor.



Gaziantep’te çevreci ve sürdürülebilir ulaşım için toplu taşıma filosu yenileniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçeli’nin sözleri ile gündeme gelen ‘Umut Hakkı’ kavramını uzmanı anlattı İSTANBUL (İHA) – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de partisinin grup toplantısında, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için dile getirdiği ‘Umut Hakkı’ kavramı gündem oldu. Avukat Buket Nurşah Tekışık, merak edilenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de partisinin grup toplantısında terörün sonlandırılmasına ilişkin yaptığı konuşmada, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için dile getirdiği ‘Umut Hakkı’ söylemi merak konusu oldu. Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine değil, bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Bahçeli’nin, Öcalan’a yönelik gerçekleştirdiği ‘Umut Hakkı’ çağrısı merak oluşturdu. Avukat Buket Nurşah Tekışık, gündeme gelen ‘Umut Hakkı’ kavramı ile alakalı açıklamalarda bulundu. Tekışık, “Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumun belli bir süre sonra cezasının gözden geçirilmesi ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulması, bir anlamda koşullu salıverilmesi anlamına gelir. Salıverilme şartlarının mahkum hakkında uygulanabilmesi noktasında da her mahkuma uygulanan bir hak değil” ifadelerine yer verdi. Umut hakkının her hükümlüye uygulanmaması gerektiğini de belirten Avukat Tekışık, hakkın yeniden yargılama ile karıştırılmaması gerektiğini de ifade etti.
Kırşehir Karahocagil, "Kamu hizmeti görevi belli bir süreliğine emaneten verilir" Kırşehir’de Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri konulu konferansta konuşan Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil; "Kamu hizmeti görevi belli bir süreliğine emaneten verilir" dedi. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen konferansa; Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve kamu yöneticileri katıldı. Programda konuşan Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil; değerler ve etik sorumluluklar konusunda uzlaşmaya varamamış toplumlarda hiçbir kanunun yozlaşmayı ve kaosu önlemeyeceğini belirtti. Karahocagil, "Kamu hizmeti görevi belli bir süreliğine emaneten verilir. Bu görevi yerine getirirken etik ilkelere ve toplumsal ahlaki tahammüllere bağlı kalınarak yapılması gerekir. Kamu yönetimindeki etik ilkeler karar alınırken ve kamu hizmetleri yürütülürken, uyulması gereken tarafsızlık, dürüstlük, adalet, şeffaflık, hesap verilebilirlik, kamu yararını gözetme gibi bir takım değerler bütününe işaret eder. Devlet, güvenlik, adalet, eğitim ve sağlık gibi belediye işleri sorumluluk alanına giren faaliyetleri kamu görevlileri marifetiyle gerçekleştirir" dedi. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör ise konuşmasında kamu yönetiminde etik ve etik davranış ilkeleri hakkında bilgiler verdi. Program, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın’ın sunumuyla devam etti.