EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 14:57

Gaziantep Büyükşehir’den Nurdağı’nda 200 çiftçiye çilek üretimi için destek

A
A
A
Gaziantep Büyükşehir’den Nurdağı’nda 200 çiftçiye çilek üretimi için destek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, depremde ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye’de çilek üretimini sağlamak ve sürdürülebilirlik oluşturmak amacıyla 200 çiftçiye çilek fidesi, gübre, ilaç ve malç temini ile damlama sulama sistemi düzenlenen törenle dağıtıldı.


Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de çiftçilerin gelirinin arttırılması ve üretimin tekrardan sağlıklı bir şekilde sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde bölgede tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği için çilek üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan yeni destek projesinin dağıtım töreni Nurdağı’nda yapıldı.


Proje kapsamında toplamda 400 dekarlık alanda 200 çiftçiye, 2 dekarlık alanlarda üretim yapabilmesi amacıyla çilek fidesi, gübre, ilaç ve malç temini sağlandı. Öte yandan destek projesi kapsamında damlama sulama sistemi kurulumu yapılması için çalışmalar başladı. Bölgede yaşanan deprem sonrası afet durumunda tarımsal üretim yapan çiftçilerin faaliyetleri bir anda durdu. Gıda temininin tekrardan sağlanması ve depremde üreticinin damlama sulama sistemleri ile üretim araçlarını kaybetmesinden dolayı tarımsal faaliyetin sürdürülebilirliği için destek projesi oluşturularak üretim sağlanması amaçlanıyor.


Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, İrfan Çelikaslan, Bünyamin Bozgeyik, il ve ilçe yetkilileri ile çiftçiler katıldı.



“Burada daha yapacak çok işimiz var”


Törende Nurdağı’nda deprem sonrasında yaşanan iyileşme sürecinde yapılanları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, büyük bir dayanışmanın yaşandığını aktararak, “Çiftçinin üretim malzemelerinin hepsinin depremde yok olduğu günlerden bugün bu destekleri ve gelişmeleri konuşuyoruz. Depremden sonra ‘Önce İnsan’ diyerek Büyükşehir Belediyesi olarak kaynaklarımızın büyük bölümünü buraya gönderdik, bölge çok hızlı ayağa kalktı. Tarım buranın en önemli kısmı. Yeşil ekonominin ayağa kalkması gerekiyordu. Bir belediye olarak Türkiye’de ilk defa mazot dağıtımı yaptık. Burada daha yapacak çok işimiz var. Kadınlar kooperatif kursun, çiftçilerin cebi rahatlasın, çiftçi rahatlayınca esnaf rahatlasın diye ben ve arkadaşlarımız gayret gösteriyoruz” dedi.



“Büyükşehir belediye başkanımızın çiftçilere verdiği destek Türkiye’de örnek bir çalışmadır”


Çiftçiye yönelik desteklerin sürdüğünü aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ise, “Bereketli topraklardayız. Alın teriyle, helal lokmayla burada rızkının peşinden koşan emektarlarımızla, çiftçilerimizle beraber olmanın büyük bir mutluluğunu yaşıyoruz. Burada değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın çiftçilere verdiği destek Türkiye’de örnek bir çalışmadır, model bir çalışmadır. Tüm tarımsal desteklerle çiftçimizin yanında olan bir anlayış var. Yerel yönetim zaten vatandaşlarımızın sorunlarına doğrudan alakadar olan kurumlar. Bunun hakkını veren bir başkanımız ve ekibi var” ifadelerini kullandı.



Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır da konuşmasında 6 Şubat felaketi sonrasında yaraların sarılması için büyük emek verildiğini, destekleri hep hissettiklerini söyledi. Kalkınmanın yerelde olduğunu benimseyip Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçinin birim alanda daha fazla gelir elde etmesi için çalıştığını aktararak teşekkür etti.



Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Nurdağı ve kentte bulunan bütün çiftçilerin taleplerinin yerine getirildiğini aktardı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gaziantep’te yaptığı çalışmaları anlattı. Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği destekleri anlatarak, çilek üreticisinin yanında oldukları için teşekkür etti.


Çiftçiler adına konuşan Karaburçlu Köyü’nden çiftçi Hilal Şahin de teşekkür etti.



Gaziantep Büyükşehir’den Nurdağı’nda 200 çiftçiye çilek üretimi için destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Mut’ta taşımalı eğitime bir gün ara verildi Mersin Valiliği, Mut ilçesinde taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle ara verildiğini bildirdi. Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada:" Hava durumuyla ilgili olarak Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden gelen bilgiler, valiliğimiz tarafından mütemadiyen kamuoyuyla paylaşılmakta ve gerekli duyurular, uyarılar yapılmaktadır. Bu konuda Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgi ve değerlendirmelere göre Mersin genelinde etkisini gösteren, kıyı kesimlerde yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışı ile birlikte rüzgar ve tipi şeklinde fırtınanın 25.11.2024 tarihi gece saatlerine kadar etkisinin devam edeceği tahmin edilmektedir. Ulaşımda aksamalar, buzlanma, çatı uçması, soba zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Muhtemel olumsuzluklara karşı ilgili kamu birimlerimiz, ekiplerimiz, yeterli sayıda personel ve araç ile süreci yakından takip etmektedir"denildi. Sertavul geçidi geçici olarak kapatıldı, taşımalı eğitime ara verildi Açıklamanın devamında ise"Mut İilçemizin kırsal kesimlerinde ve yaylalarında görülen yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Mersin ilimizi Karaman iline bağlayan Sertavul Geçidi tedbiren trafiğe kapatılmıştır. Mut İlçemizde taşımalı eğitim yapılan okullarımızda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle (25 Kasım 2024 Pazartesi) ara verilmiştir. İlimizin özellikle yüksek kesimlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın, yapılan meteorolojik duyuru ve uyarıları dikkate almaları, tedbirli davranmaları büyük önem arz etmektedir. İhtiyaç durumunda bildirimde bulunmak, yardım talep etmek için 112 Acil Çağrı Hattımız günün 24 saati vatandaşlarımızın hizmetindedir" ifadelerine yer verildi.
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .