KÜLTÜR SANAT - 27 Ekim 2024 Pazar 11:31

Cumhuriyet Bayramı mesajı

A
A
A
Cumhuriyet Bayramı mesajı

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “Cumhuriyetimiz, atalarımızdan milletimize kalan bir miras ve vazgeçilmez bir milli değerdir” dedi.


Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımlayan Prof. Dr. Güner Dağlı, 29 Ekim 1923’ün, Türk milletinin esaret altında tutulamayacağının ve tüm imkansızlıklara rağmen çok güçlü bir iradeye sahip olduğunun tüm dünyaya ilan edildiği tarih olduğunu belirtti.


Yüce Türk Milletinin destansı mücadelesinin, 28 Ekim 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ sözü ile taçlandırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Dağlı, millet iradesinin yönetime dâhil edildiği önemli bir gün olan 29 Ekim’in, Türk tarihindeki kazanılmış en büyük zaferlerden biri olduğunu ifade etti.


“Bizler verdikleri destansı mücadele ile tüm dünyaya örnek olmuş bir neslin torunlarıyız” diyen Prof. Dr. Dağlı, mesajında, “Daha güçlü bir Türkiye için en büyük mirasımız olan Cumhuriyetimize köklerimizden aldığımız güç ve inançla sahip çıkmak ve gelecek nesilleri yine aynı iradeyle yetiştirmek için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.


Cumhuriyetimizin ilanının 101’inci yıl dönümünü büyük gururla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz vatanımızın savunmasında canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 47 bin 265 kişiye Türkiye Kart satışı gerçekleşti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Kart’ın pilot illerde 47 bin 265 kullanıcı tarafından 118 bin 273 kez kullanıldığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “2024 yılının sonuna kadar Türkiye Kart sistemini toplamda 18 ilde hizmete almayı hedefliyoruz” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Kart Projesi’nde gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, projenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda PTT tarafından yürütüldüğünü belirterek, “Türkiye’nin 81 ilindeki toplu taşıma kartlarını tek bir kartta toplayacak olan Türkiye Kart Projemiz ile her şehirde farklı kart karmaşışına son vererek Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanında tek bir toplu taşıma kartı geçerli olacak” dedi. Türkiye Kart yıl sonuna kadar 18 ilde geçerli olacak Türkiye Kart Projesini 81 ile yayma noktasında belediyeler ile işbirliğinin önemli olduğunu ifade eden Uraloğlu, Türkiye Kartı’ı pilot iller olan Konya, Kayseri, Gümüşhane, Yozgat ve İstanbul’da Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro hattında kullanıma açtıklarını söyledi. 2024 yılının sonuna kadar sisteme dahil olan il sayısını 18’e çıkartmayı hedeflediklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Yıl sonuna kadar İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İzban başta olmak üzere, Rize, Kocaeli, Aksaray, Tokat, Karabük, Uşak, Kahramanmaraş, Nevşehir, Kilis, Çorum ve Gaziantep’te kullanıma açmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 5 Pilot İlde 47 bin 265 Türkiye Kart satıldı Türkiye Kart uygulamasına faaliyette olan 5 ilde vatandaşların oldukça yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Hizmete aldığımız 5 pilot ilde kısa sürede 47 bin 265 kişiye Türkiye Kart satışı gerçekleşti. Türkiye Kart ile toplamda 118 bin 273 seyahat gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu. Türkiye Kart PTT iş yerlerinde Türkiye Kart almak isteyen vatandaşların PTT iş yerlerinden satın alabileceğini ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşımıza ulaşımda kolaylık sağlayacak bu projemizi cüzi bir rakamla hizmete sunuyoruz. PTT işyerlerinden Türkiye Kart almak isteyen vatandaşlarımız Şemasız Türkiye Kart için 40 TL, Debit ve Prepaid Türkiye Kartlar için ise 60 TL gibi sembolik bir rakam ödeyecek” dedi. Engelli, şehit yakını, gazi, 65 yaş üstü gibi imtiyazlı gruplara verilecek imtiyazlı kartlara ilişkin de çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
Aydın Başkan Yetişkin çocukları tiyatro oyunlarıyla buluşturuyor Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin öncülüğünde, Efeler Belediyesi Kasım ayında çocuklara yönelik iki eğlenceli ve öğretici etkinlik düzenliyor. 3 Kasım Pazar günü, minik izleyiciler için sahnelenecek "Macera Ormanı" ve "Doğa Dostu Heidi" adlı çocuk tiyatro oyunları, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir gün yaşatacak. Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu (EBŞT) eğitmen ve oyuncularının hazırladığı "Macera Ormanı" adlı müzikli danslı çocuk oyunu, 3 Kasım’da ilk gösterimini yapacak. Ali Aslan’ın yazdığı ve Mehmet Emektar’ın yönettiği oyunda, Nasreddin Hoca, Karagöz-Hacivat ve Keloğlan gibi Türk kültürünün sevilen kahramanları sahneye taşınıyor. Oyuncular Tuncer Candan ve Mehmet Emektar; çocuklara dostluk, yardımlaşma ve iyilik gibi değerleri eğlenceli bir dille anlatıyor. Yıldız Kenter-Şükran Güngör Tiyatro Salonu’nda saat 12.00’de sahnelenecek olan bu oyunun biletleri, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi ile Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edilebilecek. Aynı gün sahnelenecek bir diğer etkinlik ise "Doğa Dostu Heidi" adlı tiyatro oyunu. Umut Şeddadi’nin yazıp yönettiği oyunda, Heidi karakterinin doğaya duyarlılık üzerine verdiği mesajlarla çocuklara çevre bilinci kazandırılması hedefleniyor. Yine Yıldız Kenter-Şükran Güngör Tiyatro Salonu’nda, saat 14.30 ve 16.00’da iki seans halinde sahnelenecek olan oyun için de ücretsiz biletler dağıtılacak. Başkan Yetişkin, çocukların keyifli ve verimli bir gün geçirmeleri için bu tür etkinliklere büyük önem verdiklerini belirterek, tüm çocukları aileleri ile birlikte çocuk oyunlarını izlemeye davet etti.
Sivas Çocuklarda davranış bozukluklarına ücretsiz çözüm Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde tipik ve atipik gelişim gösteren, risk altındaki çocuklar ve ailelerine gelişim değerlendirme, izleme ve danışmanlık hizmetleri ücretsiz veriliyor. İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Çocuk Gelişimci Fermude Bilen, çocukların gelişim süreçlerine yönelik sundukları hizmetler hakkında bilgiler verdi. Çocuk gelişimi biriminde alt ıslatma, kardeş kıskançlığı, okula uyum süreci, emzirmeyi sonlandırma ve davranış problemleri gibi birçok konuda ailelere destek olduklarını ifade eden Bilen, “Ailelerin zorlandığı alanlarda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Aynı zamanda ebeveynlik becerilerini güçlendirme çalışmaları yapıyoruz” dedi. “Bu çocuklarımızda oyunun iyileştirici gücünden faydalanıyoruz” Bilen, selektif mutizm örneği üzerinden yaptıkları çalışmaları anlattı. Selektif mutizmin, çocukların rahat oldukları ortamlarda konuşup, kaygılandıkları ortamlarda iletişimi tamamen kesmeleri durumu olduğunu açıklayan Bilen, “Bu çocuklarımızda oyunun iyileştirici gücünden faydalanıyoruz. Doğru yönlendirilen oyunlarla çocuklarda iyileşme gözlemliyoruz. Bu yöntemle bir çocuğumuz okulun önünde şiir okuyabilecek seviyeye geldi” diye konuştu. “Çocuklarınızı sakin bir şekilde dinleyin” Çocukların bilinçaltında oluşan sorunların travma ya da kaygı kaynaklı olabileceğini belirten Bilen, özellikle tırnak yeme gibi durumlarda danışmanlık hizmetiyle bu alışkanlığın üstesinden geldiklerini, ödüllendirme ya da söndürme yöntemleri uyguladıklarını söyledi. Bilen, ailelere de önemli tavsiyelerde bulunarak, “Çocuklarınızı sakin bir şekilde dinleyin. Genelde çocuklar kendilerini ifade etme yolları arıyorlar, konuşmak istiyorlar ama iş yoğunluğu nedeniyle aileler çocuklarını dinlemiyor. Ailedeki olumsuzluklar çocuklara yansıyor. Buraya gelen ailelerde önce ebeveyn ilişkilerini güçlendiriyoruz, ardından çocukla birebir çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.