EKONOMİ - 23 Ekim 2024 Çarşamba 11:23

ÇİMKO, biyoçeşitlilik için ödüllü proje yarışması düzenliyor

A
A
A
ÇİMKO, biyoçeşitlilik için ödüllü proje yarışması düzenliyor

Dünyanın geleceğine katkıda bulunmak için çalışan ÇİMKO, çimento ham madde maden sahalarının rehabilitasyonu için fikir yarışması düzenleyecek. Gençlerin çevre duyarlılığını pekiştirmeyi ve sürdürülebilir projeler geliştirmelerini teşvik eden yarışmanın başvuruları 10 Ekim’de başladı.


ÇİMKO, sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik alanında gençlerin oluşturucu fikirlerini desteklemek amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik ödüllü bir fikir yarışması düzenliyor. Yarışmanın başvuruları 10 Ekim’de başladı.


Biyoçeşitlilik Proje Yarışması ile gençleri doğa dostu ve sürdürülebilir projeler geliştirmeye teşvik etmek, aynı zamanda biyoçeşitlilik ve çevreye duyarlı yaklaşımları toplumun her kesimine yaymak amaçlanıyor. Yarışma, geleceğe yönelik oluşturucu ve uygulanabilir fikirlerin desteklenmesi için de önemli bir adım olarak öne çıkıyor.


Başvurular 11 Kasım’a kadar sürecek


ÇİMKO’nun faaliyet gösterdiği lokasyonlarda yer alan Gaziantep Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bartın Üniversitesi’ni kapsayacak yarışmaya mühendislik, fen edebiyat, orman ve ziraat fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler yenilikçi fikirleriyle başvurabilecek.


10 Ekim 2024’te başlayan ve Biyoçeşitlilik Yarışması Başvurusu - Çimko (cimko.com.tr) linki üzerinden yapılan başvurular, 11 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek. Yarışmanın kazananları ise 12 Aralık 2024 tarihinde açıklanacak. Yarışma sonucunda birinci olan gruptaki her bir üyeye 50 bin TL, ikinci olan gruptaki her bir üyeye 30 bin TL ve üçüncü olan gruptaki her bir üyeye 10 bin TL ödül verilecek.


15 kişiden oluşan jüri; projelerin toplumsal, çevresel ve bölgesel yönden sağladığı faydayı 30 puan, projelerin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliğini 25 puan, inovasyon kriterini ele alacağı projenin özgünlüğünü 15 puan, hesaplamaların bilimsel doğruluk ve veri desteği ile ispatlanabilirliğini 15 puan, iletişim ve sunum becerisini ise 15 puan üzerinden değerlendirecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Çocuklarını yataklarında boğan babanın cezai ehliyeti tam çıktı Kocaeli’de 10 ve 13 yaşlarındaki 2 çocuğunu boğarak öldüren ve arkalarından mektup yazan babanın Gözlem İhtisas Dairesi’nden gelen raporla cezai ehliyeti tam olduğu belirlendi. Dehşete düşüren olay, 23 Mart 2023 tarihinde Körfez’de meydana geldi. Gece saatlerinde Murat R’nin (45) sokakta şüpheli şekilde dolaştığını gören polis ekipleri şahsı durdurdu. Polis; dengesiz davranışlarda bulunup, "Çocuklarımı cennete gönderdim, buraya geldim" gibi ifadeler kullanan şahsın Esentepe Mahallesi’ndeki ikametine gitti. Murat R’nin annesinin evinde yapılan incelemede Beril Yağmur (13) ve Yunus Emre R. (10) isimli kardeşlerin cansız bedenlerini bulundu. Murat R. gözaltına alınırken, çocukların cansız bedeni ise morga kaldırıldı. Yapılan otopside çocukların boğularak öldürüldüğü tespit edildi. Gözaltına alınan Murat R., ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde 5 ay süren tedavisinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezai ehliyeti tam olduğu belirlendi Olaya ilişkin açılan davanın 3. celsesi Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Duruşma salonunda taraf avukatları bulunurken, sanık Murat R. SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Mahkemede Gözlem İhtisas Dairesi’nden gelen rapor okundu. Raporda, sanığın cezai ehliyeti tam olduğu belirtildi. Katılan vekilleri, cezai ehliyeti tam olan sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. "Psikologlar yaşadığım olayı unuttuğumu söylüyor" Olayı hatırlamadığını dile getiren sanık Murat R., "Adli tıpta psikologlar, benim olay anına ilişkin bazı şeyleri hatırlamadığımı söyledi. Hala ilaçlarla tedavi görüyorum. Buradaki psikologlar ilaçları ömür boyu kullanmamı, yoksa eski halime döneceğimi söyledi. Eve 3 defa girip çıkmışım ama hatırlamıyorum. Olaya ilişkin tedavi görmekte ve ilaç kullanmaktayım" diye konuştu. 4. İhtisas Kurulu’ndan rapor bekleniyor Mahkeme heyeti, Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu’ndan, sanığın cezai ehliyetine yönelik talep edilen raporun beklenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Çocuklarını öldürüp mektup yazmıştı Sanık ilk duruşmada olayı hatırlamadığını, eşinin kendisine yönelik davranışlarından dolayı psikolojisinin bozulduğunu ve şiddetli geçimsizlik yaşadıklarını ifade etmişti. Sanık çocuklarını öldürdükten sonra yazdığı mektupta, "Melek evlatlarım benim. Bu dünyada sizden başka kimsem yok. Ben hem annesiz hem de babasız büyüdüm. Sizi asla kimselere mahcup ettirmem. Sizler meleksiniz. Artık sizi bu kötü dünyanın insanlarına emanet etmeyeceğim. Ben sizi almadan yaşamam. Sizlere asla babasızlığın acı gününü yaşatmam. Dolandırıldım, annenizle aramızda maddi olarak hep kavga vardı. Sizlerden ayrılmak benim için ölüm gibi geliyor. Sizler benim içimde birer melek olarak yaşayacaksınız. Sizi seven babanız. Sizleri çok seviyorum, onun için sizleri Allah’a emanet ediyorum, varsın ben yanayım" satırları yer almıştı.
Eskişehir Vali Aksoy ve Başkan Kesikbaş Samsun’da Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ile 2010-2014 yılları arasında vali olarak görev yaptığı Samsun’a gelerek bir dizi ziyarete bulundu. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, ziyarette, Samsun Lojistik Merkezinin fikir öncülüğünü üstlenen Vali Aksoy ile Samsun’da Tekkeköy ilçesine bulunan merkezi inceledi. Sonrasında ise Samsun TSO’nun verdiği teklif ile Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ismi verilen Lojistik Merkezin önündeki caddeye gelerek, hatıra fotoğrafı çektirdi. Ziyarete Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Öztürk, Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, OSB Denetim Kurulu Başkanı Erol Öz de katıldı. Ekonomik kalkınmayı destekleyecek Ziyarette çabaları için Vali Aksoy’a teşekkür eden ESO Başkanı Kesikbaş, “Bu merkezi hayata geçirirken gösterdiğiniz vizyon ve öngörü, bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Lojistik Merkez’in, yalnızca Samsun için değil, tüm Karadeniz Bölgesi için stratejik bir değer taşıdığını düşünüyorum. Eskişehir Sanayi Odası olarak, bu tür projelerin desteklenmesi ve geliştirilmesi konusunda her zaman yanınızda olacağımızı belirtmek isterim.” dedi. İstişareler gerçekleştirildi Vali Aksoy ve beraberindeki heyet daha sonra Samsun TSO’yu ziyaret ederek Başkan Salih Zeki Murzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelerek, istişarede bulundu. Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyeti Oda çatısı altında görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretleri için teşekkür etti. Uzun bir süre görev yaptığı Samsun’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Aksoy, misafirperverliklerinden dolayı Başkan Murzioğlu’na teşekkür etti.
Aydın Ölü olarak bulunan caretta, dalgıçlar tarafından karaya çıkarıldı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ölü olarak bulunan caretta caretta, Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçları tarafından karaya çıkarıldı. Hedef dışı av olarak balıkçı ağlarına takıldığı tahmin edilen carettanın boğularak öldüğü tahmin ediliyor. Denizel biyoçeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi’nin önemli canlı türlerinden biri olan deniz kaplumbağaları, hedef dışı av olmaya devam ediyor. Kuşadası ilçesi Yılancıburnu koyunda erkek caretta caretta ölü olarak bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) carettanın çıkarılması için çalışma başlattı. Bölgeye gelen Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçları tarafından karaya çıkarılan caretta, EKODOSD’a teslim edildi. Carettanın hedef dışı av olduğunu düşündüklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Dünya genelindeki 7 tür deniz kaplumbağasından biri olan caretta caretta türü erişkin erkek bir kaplumbağası, Yılancıburnu koyunda ölü olarak bulundu. Kaplumbağa Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botla gelen dalgıçlar tarafından denizden çıkarıldı. EKODOSD derneği tarafından teslim alınan carettanın üzerinde yapılan incelemede, herhangi bir yara ve darp izine rastlanmadı. Erişkin erkek birey olan kaplumbağanın, Kuşadası Körfezi’nde bulunan trol veya gırgır teknelerinin ağlarına hedef dışı av olarak yakalandığı, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı boğularak öldüğü düşünülmektedir. Kaplumbağadan alınan doku ve keratin örnekleri DNA çalışmaları yapılmak üzere, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildi. Bölgemizde ölen deniz kaplumbağalarının genelde dişi oldukları tespit edilmekte, bugünkü gibi erkek bireylere nadir olarak rastlanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalardan, çiftleşme dönemlerinde erkek bireylerin birden fazla dişiyle çiftleşerek (çoklu babalık) neslin devamı için genetik çeşitliliği artırdığı bilinmektedir. Deniz kaplumbağalarının eşeysel olgunluğa ulaşmasının 25-30 yıl sürdüğü düşünüldüğünde, ölen bu erkek bireyin kaybı popülasyonun devamı açısından çok önemlidir" dedi.