GÜNDEM - 09 Ağustos 2024 Cuma 13:43

Arabanlı çiftçiler alternatif ürün olarak soya ekimine başladı

A
A
A
Arabanlı çiftçiler alternatif ürün olarak soya ekimine başladı

Gaziantep’in Araban ilçesindeki çiftçiler alternatif ürün olarak soya ekimine başladı.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovası’nın verimli topraklarında üreticilik yapan çiftçiler bu yıl ilk defa hem ana ürün hem de sarımsak, buğday ve arpa hasatından sonra ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekimine başladı. Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, soya ekimi yapılan bölgelerde incelemelerde bulundu.



Ekim ile ilgili konuşan Altun, “Yağlar ve hayvan yemlerinin başlıca kaynağı olan soya ürününün Araban Ovası’nda ekiminin yaygınlaşması amacıyla oda olarak girişimlerde bulunduk. Çeşitli tanıtımlar sonucunda hem birinci hem de sarımsak, buğday ve arpa hasadından sonra da ikinci ürün olarak alternatif ürün yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz soya fasulyesi ürününe yöneliyor. Soya ekiminin yaygınlaşması amacıyla tarlalarda ve odamızda çiftçilerimize tanıtım yapıyoruz. Araban Ovası’nda 203 bin dönüm alanda ekim ve hasat yapılan geniş tarım arazilerinde bu yıl bin dönüm alanda birinci ve ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekildi. Araban Ovası’nda tarım yapan çiftçilerimiz sulama ve enerji maliyeti yüksük olduğundan dolayı az su tüketen soya fasulyesine yöneliyor. Bu yıl çiftçilerimiz soyadan iyi verim alırsa inşallah pamuk ve mısıra alternatif olacak, çiftçimiz daha fazla kazanacak. Amacımız bu yönde. Yaptığımız hesaplamalara soya pamuk ve mısırdan daha karlı olacak. Çiftçimizle sahadayız” dedi.



“Araban Ovası’nın verimli topraklarını alternatif ürün soya ile buluşturacağız”


Soya fasulyesinin toprağı iyileştirdiğini ve daha sonra ekilen ürünün verimini artırdığı vurgulayan Altun, soyanın hem gıda sektöründe hem hayvan yeminde hem de sanayide kullanıldığına dikkati çekti. Altun, “Ülkemizin ihtiyacı olan bir bitki. İnşallah bundan sonra Araban Ovası’nın verimli topraklarını alternatif ürün soya ile buluşturacağız. Soya toprağı pek fazla yormuyor. Toprağa azot bırakıyor. Ondan sonra ekilecek ürünün veriminde de artış olur. Bizim beklentimiz az gübre kullanarak soyadan sonra ekilen üründen daha fazla ürün almak. Ama az gübre ve az su kullanacağız” diye konuştu.



Arabanlı çiftçiler alternatif ürün olarak soya ekimine başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meram Belediyesi 2025 bütçesi: 4 milyar 280 milyon lira Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi Meclisi, belediyenin 2025 bütçesini onayladı. 4 milyar 280 milyon TL olarak onaylanan bütçenin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Yeni yılda da mali disiplin ve tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden, yeni yatırım ve hizmetlerin önünü açacak bir bütçe ile hemşehrilerimizin karşısında olacağız” dedi. Meram Belediyesinin 2025 yılı bütçesi 4 milyar 280 milyon lira oldu. Meram Belediyesi Meclisinin Ekim ayı meclis toplantısında yapılan görüşmeler sonrasında kabul edilen bütçe bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında artış gösterdi. Bütçede en büyük payı 746 milyon 139 bin lira ile yine Fen İşleri Müdürlüğü alırken onu 492 milyon 484 bin lira ile Mali Hizmetler Müdürlüğü, 475 milyon 170 bin lira ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü takip etti. 2025 yılı bütçesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne 372 milyon 843 bin lira, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ise 266 milyon 657 bin lira ayrıldı. “Tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden ilçeye değer katacak hizmetler üretecek bir bütçe hazırladık” Mali disiplin sağlamak adına tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden maksimum hizmet ve azami verimlilik hedefiyle hareket ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu düstur çerçevesinde hazırlanan ve belediye meclisinden onay alan 2025 yılı bütçesinin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Mevcut kaynakları daha verimli kullanırken diğer taraftan da yeni kaynaklar üretmek için özveri ve gayretle çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Kavuş, yeni bütçe ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Hemşehrilerimize, tasarruf tedbirlerinden en küçük taviz vermeden en iyi hizmeti götürme gayretindeyiz. Günü geçmiş borcumuzun olmaması bu noktada bizim elimizi güçlendiriyor. Bu çerçevede en büyük payı, yine asli görevlerimizi layıkıyla yerine getirmemizi sağlayacak alanlara ayırdık. Yeni yıl için güçlü mali yapı oluşturduk. Önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl da yatırım ve hizmetlerde hiçbir aksama yaşanmayacak şekilde bir planlama ortaya koyduk. Göreve başladığımız 2019 yılında 305 milyon olan bütçemizi ilk dönemimizin son senesi 2024’de yaklaşık 3 milyona çıkararak ilçemizin bütçesini 10 kat artırmış olduk. İkinci dönemimizin ilk yılında ise hazırladığımız 4 milyar 280 milyonluk bütçemizi ve gelirlerimizi de aynı hızda artırmak adına özveriyle çalışmaya devam edeceğimizi tüm hemşehrilerimin bilmesini isterim. Yeni bütçemizin ilçemize ve hemşehrilerimize hayırlar getirmesini diliyorum.”
Bursa Bursa’nın Kemal Hocası vefatının 24. yılında Cumhuriyet’in ilk kuşak sanayicilerinden, COPA Isı Sistemleri’nin kurucusu Mehmet Kemal Coşkunöz, vefatının 24. yıl dönümünde Bursa’da bulunan aile kabristanında düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine Besler Ailesi ve Besler Group şirketlerinin çalışanları katıldı. Mehmet Kemal Coşkunöz, 1921 yılında Bursa’da doğdu. İlkokul eğitimiyle birlikte çıraklığa başladı ve tüm ömrü boyunca öğrenmeye ve öğretmeye gönül verdi. 1949 yılında Türkiye’de ilk kez kalıp ile çatal, bıçak, kaşık üretimini gerçekleştirmek için girişimciliğe atıldı. Bu arada tekstil sektörüne yönelik ilk markalama makinası imalatını gerçekleştirdi. 1950 yılında SKT firmasını 2 ortağı ile birlikte kurarak küçük elektrikli araç-gereçler imalatı yaptı. 1953 yılında kamudaki öğretmenlik görevinden ayrılarak SKT’deki işinin başına geçti. 1956 yılında Türkiye’de ilk yağ keçesi üretimini gerçekleştirdi. 1960 yılında kendi atölyesini kurdu ve aynı yıl kendi pres makinasını imal etti. 1963 yılında Türkiye’de ahşaptan sonra ilk çelik otobüs karoseri imalatını gerçekleştirdi ve sektöre birçok karoseri ustası yetiştirdi. 1966 yılında Karsan’ın kurucu üyeleri arasında yer alarak Türkiye’de karoseri sanayinin kurucularından oldu. “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım” 1968 yılında, atölyesini Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün hala ana merkez olarak kullanılmakta olan binaya taşıdı. “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım” yaklaşımı ile Türk sanayinin kuruluşundan bu yana pek çok ilki gerçekleştirerek ülke ekonomisine değer kattı. Temellerini Mehmet Kemal Coşkunöz’ün attığı Besler Group bugün 4 sektörde, 5 şirketi, yüzde 100 Türk sermayesi ve 650 çalışanı ile 4 kıtada 40’dan fazla ülkeye ihracat yapmakta ve Türkiye’nin 81 illine hizmet vermektedir.