EKONOMİ - 25 Şubat 2022 Cuma 17:19

198 ülkeye ihracat yapan Güneydoğu için çevre, insan, zaman ve finans odaklı yeni strateji

A
A
A
198 ülkeye ihracat yapan Güneydoğu için çevre, insan, zaman ve finans odaklı yeni strateji

2021 yılında 198 ülkeye 11,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi, önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

2021 yılında 198 ülkeye 11,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi, önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. TİM tarafından düzenlenen ve GAİB ev sahipliğinde gerçekleşen TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi toplantısında konuşan GAİB Başkanı Fikret Kileci, yeni stratejilerinin temelinde çevreci üretim, insan odaklı yaklaşım, zaman ve finans yönetimi olacağını kaydetti.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi”, Türkiye’nin en büyük beşinci ihracatçı şehri olan Gaziantep’te bir araya geldi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, TİM Başkanı İsmail Gülle, Gaziantep Valisi Davut Gül, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Hüseyin Ulutaş, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Adalet İnanç, Genç TİM Başkan Yardımcısı İpek Teymur Külekçi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı Hasan Basri Kurt ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi katıldı.


Ülke ve bölge ekonomisinin masaya yatırıldığı toplantıda; Rusya-Ukrayna arasında başlayan çatışmalar da ele alındı, sorunların barışçıl yöntemlerle çözümüne ilişkin temennilerde bulunuldu. Gazeteci Hakan Çelik moderatörlüğünde düzenlenen toplantının açılışında konuşan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in gerek bölge gerekse ülkemiz ve dünya için önemli bir sanayi potansiyeline sahip olduğunu, yanı sıra Orta Doğu’nun dünyaya açılan limanı olma özelliği taşıdığını ifade etti.


GAİB’in Yeni Stratejisi: Çevreci, İnsan, Zaman ve Finans Odaklı Üretim


2021 yılında 198 ülkeye 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşen bölge ihracatı hakkında bilgi veren Ahmet Fikret Kileci, yakaladıkları başarıyı insan odaklı yaklaşımlarına bağladı. “Öncelikle insanı yani beşeri sermayeyi odağımıza koyduk. Yıllık ortalama 100 bin kişiye ulaşarak eğitim verdik" diye konuşan Ahmet Fikret Kileci, çevreci üretimin önemine de dikkat çekti. Ahmet Fikret Kileci, çevreci bir anlayışla GAİB binasının çatısına güneş enerjisi paneli kurduklarını belirterek, "GAİB olarak şu anda enerji ihtiyacımızın yüzde 25’ini güneş enerji panellerinden karşılıyoruz. 11-12 aylık bir süreçte maliyetini karşılamış olacak. Çevreci üretim ile birlikte insan, zaman ve finans yönetimi bizim bundan sonraki süreçte en önemli düsturumuz olmalıdır" dedi. Ahmet Fikret Kileci konuşmasını, "Bizim işimiz üretmek, ihracat yapmak, ülkeye tükettiğinden fazlasını ürettirmek, aldığından fazlasını satmaktır. Bütün çalışmalarımız bu şekilde devam edecektir" sözleri ile tamamladı.


’’Dünyaya en çok makarna ve buğday unu satıldı’’


Gaziantep’te düzenlenen TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi toplantısında Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya da bir konuşma yaptı. Türkiye’nin toplam hububat ve bakliyat ihracatının 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 25,6 artışla 9,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Mahsum Altunkaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Birliğimizin söz konusu toplam ihracat içindeki payı yüzde %32,2 olarak gerçekleşmiştir. 175 ülkeye ihracat yaparken dış ticaretini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin yüzde 20’sini makarna, yüzde 17’sini buğday unu, yüzde 18’ini bitkisel yağlar, yüzde 11’ini ise bisküvi ve pastacılık ürünleri oluşturdu.” Yurt dışı pazarlarda derinleşmek için ciddi çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Mahsum Altunkaya, en büyük ihracat pazarlarının yüzde 54,3 ile Orta Doğu, yüzde 26 ile Afrika Ülkeleri olduğunu ifade etti.


’’Halı İhracatının Yüzde 70,3’ü Güneydoğu’dan’’


Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Hüseyin Ulutaş ise 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam 2021 Türkiye halı ihracatının yüzde 70,3’ünün bölgeden özellikle de Gaziantep’ten karşılandığını söyledi. “Birliğimiz çatısı altında Gaziantep, Türkiye makine halısı üretiminin yüzde 71,5’ini tek başına üstenmektedir” diye konuşan Hüseyin Ulutaş, sektörün gelişimi için gerçekleştirdikleri üniversite-sanayi, lise-sanayi iş birlikleri, yarışma, fuar ve organizasyonlar hakkında da bilgi verdi.


’’Antep fıstığının birim fiyatı 4.70 dolara çıktı’’


Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz konuşmasında ağırlıkla dünyaya kuru kayısı ve Antep fıstığı satışı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Malatya’da üreticiyle birlikte daha kaliteli üretim için çalışmalar yürüttüklerini, Gaziantep’te de fıstık için benzer faaliyetlerde bulunduklarını aktaran Mehmet Çıkmaz, Türkiye’nin toplam kuru meyve ihracatının yüzde 21’ini üstlendiklerini açıkladı. Mehmet Çıkmaz, en büyük pazarlarını Almanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıraladı ve hedef pazar durumunda Çin’de önemli ve sevindirici gelişmeler yaşandığını kaydetti. Ayrıca Antep fıstığının birim fiyatının 3,07 dolardan 4,70 dolara çıktığının bilgisini de paylaştı.


Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Salahattin Kaplan ise toplantıda Eximbank kredileri tarafında yaşadıkları sorunlara değindi ve yaşanan mağduriyetin önlenmesi için kredi faiz oranları başta olmak üzere konunun tekrar gündeme alınıp değerlendirilmesini talep etti. Salahattin Kaplan, küçük ve orta ölçekli üreticinin ekonomilerdeki yerine dikkat çekti, daha fazla destek ve yakın iş birliği talebinde bulundu. Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye’nin deprem ve diri fay hatları haritası güncelleniyor Türkiye’nin deprem ve diri fay hatları haritasının güncellenmesi için yapılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmaların yürütüldüğü Gaziantep’in İslahiye ilçesi kırsal Ortaklı Mahallesi’nde incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, proje ve AFAD yetkililerinden bilgi aldı. İnceleme sonrası Bakan Yardımcısı Karaloğlu ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren 9 Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Şu anda Yesemek fayı üzerinde bulunuyoruz. Yürütmekte olduğumuz proje Türkiye paleosismoloji projesi. Türkiye’deki diri fayların tümünün paleosismolojik özelliklerinin belirlenmesi projesi. Yani bizim faylarımız geçmişte kaç tane deprem üretmiş, ne zaman deprem üretmiş, hangi aralıklarla deprem üretmiş, son depremi ne zaman yapmış ve bundan sonra ne zaman kırılabilir gibi konulara bakıyoruz. Bunları ortaya çıkararak Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ve diri fay haritasının güncellenmesini sağlamak istiyoruz. Hedefimiz bu. Bunları yaptığımız zaman depremin önceden olacak kısımlarını bilebileceğimiz için ona göre hazırlık ve risk azaltma çalışmalarına katkıda bulunmuş olacağız" dedi. "Deprem anlamında dünyadaki en büyük projeyi yürütüyoruz, 132 diri fayda çalışma yapılıyor" Çalışmalarla ilgili bilgi verdikten sonra açıklamalarda bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ise "Depremi engelleme şansımız yok. Bu ülkede depremler olacak. Bizim yapmamız gereken bunu bilerek, buna uygun yaşam alanları ve mekanlar oluşturmak. Her şeyimizi buna uygun yapmak zorundayız. Bunun tersini yaparsak her depremden sonra yine acılar ve gözyaşları yaşarız. Bunu arzu etmiyoruz. Biz AFAD olarak afetin risk tarafını yönetmek istiyoruz. En büyük çabamız ve en büyük gayretimiz bu. Deprem anlamında dünyada yürütülen en büyük projeyi yürütüyoruz. Bundan daha büyüğü yok. Şu an 132 diri fayda bu proje kapsamında aynı anda çalışma yapılıyor. Bu çalışma önemli bir çalışma. Buradan çıkacak sonuçlara göre Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ortaya çıkaracağız" diye konuştu. Programa, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halil Uğur, kent ve ilçe protokolü ile AFAD yetkilileri de katıldı.
Konya Başkan Altay: “Hatay’daki Anadolu’nun ilk camisini dünya kültür mirasına yeniden hediye edeceğiz” 6 Şubat 2023’teki asrın felaketinde büyük oranda yıkılan ve restorasyonu Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Hatay’daki Habib-i Neccar Camisi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Konya Valisi İbrahim Akın, AK Parti Konya Milletvekilleri Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, restorasyon çalışması süratle devam eden Habib-i Neccar Camisi’nde incelemelerde bulunarak gelinen son durumu hakkında bilgi aldı. “Depremden sonra Hatay’da çok önemli işler yaptık” İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Altay, 6 Şubat depreminden sonra Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya ailesi olarak Hatay’da çok önemli işler yaptıklarını bu vesileyle de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından şahsına fahri doktora tevdi edildiğini hatırlattı. Üniversite rektörüne ve senatosuna teşekkür ederek fahri doktora diplomasını Konyalılar adına ve bu bölgede çalışan tüm belediyeler adına aldıklarını kaydeden Başkan Altay, “Çünkü depremde yerel yönetimlerimiz büyük bir başarı hikayesi oluşturdular ve vatandaşlarımızın ne tür ihtiyacı varsa gidermek için çaba sarf ettiler. Biz de verilen talimat gereği Hatay’a geldik 6 Şubat akşamı. Yaklaşık 40 gün boyunca bizzat ben de Hatay’da bulundum. Bugün depremde Konya Belediyesinin başarısı konuşuluyorsa bu Konya’nın topyekün hareket etmesindendir” ifadelerini kullandı. “Konya-Hatay kardeşliğinin yıllarca sürmesi adına önemli bir tarihi eseri restore etmeye karar verdik” Başkan Altay konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bugün de valimiz, milletvekillerimiz, oda temsilcilerimizle beraber o gün emeği olan herkesle beraber geldik. Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonunu yapıyoruz. Konya ve Hatay kardeşliği o kadar güçlü bir kardeşliğe dönüştü ki biz depremden sonra da bu kardeşliğin hatırlanması ve yıllarca sürmesi adına önemli bir tarihi eseri restore etmeye karar vermiştik. Habib-i Neccar Camii nasip oldu. Buraya ilk geldiğimde kubbesinin yıkılmış olduğu enkaz halini hatırlıyorum. Şu an itibariyle arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri neticesinde binanın Allah’ın izniyle bir daha yıkılmayacak şekilde yeniden ahşap bir kubbeyle tamamlanması yönünde bir karar çıktı. Bugün de ilk ahşap kısmını yerleştirmiş olduk. Bir taraftan güçlendirme işlemine bir taraftan da yapım işlemine devam ediyoruz. İnşallah Anadolu’nun bu ilk camisini Konya olarak restore etmeyi ve 2025 yılı ortalarında tamamlamayı planlıyoruz. Böylece Habib-i Neccar Camisi’ni sadece Hatay’a ve Türkiye’ye değil, tüm dünya kültür mirasına yeniden hediye etmiş olacağız.” “Hatay’da en nitelikli restorasyon çalışması denince Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonu gelir” Depremin birçok acıyı beraberinde getirdiğini ve insanların hayatında ve şehirlerde önemli değişiklikler yaptığını dile getiren Başkan Altay, “Deprem şehirlerimizi de değiştirdi ve kültürel mirasımız üzerinde çok büyük bir baskı oluşturdu. Yüzlerce tescilli eser yıkıldı. Biz de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen sorumluluk bilinciyle Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonunu yürütüyoruz. Zannediyorum Hatay’da en nitelikli restorasyon çalışması denince Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonu gelir ve en ileri durumdaki restorasyon da burası. Çok titiz bir çalışmayı çok büyük bir gayretle yapıyoruz. İnşallah tamamlandığında gelen herkesin o zihnindeki Habib-i Neccar’ı yeniden görecekleri ama aynı zamanda depreme karşı dayanıklı bir binayı inşa etmiş olacağız” diye konuştu.