Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Somali Büyükelçiliği ve Kızılay işbirliği çerçevesinde yürütülen, Gaziantep Üniversitesi 9 öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve öğrencilerin yürüttüğü "Somali Gönüllüleri" konulu projenin açılış toplantısı yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Somali Büyükelçisi Nur Sh Hamud Mursal, Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Rektör Danışmanı ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.
Gaziantep Üniversitesi`nin bu yılı Somali yılı ilan etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Somali Büyükelçisi Nur Sh Hamud Mursal, Somali`nin özellikle eğitim imkanlarının ortadan kalktığını söyledi. Mursal, ``Türkiye`nin her alanda bize verdiği destekler için çok teşekkür ediyoruz. Son yıllarda iç savaş sebebiyle, çok sayıda okul çağında Somalili genç okula gitmek yerine bu çatışmaların içinde yer almıştır. Somali halkı Türkiye`nin özellikle bu dönemde verdiği kardeşçe desteğe, ayrıca binin üzerinde Somalili gencin buraya eğitilmek üzere getirtilmesinden dolayı çok mutluyuz`` ifadesinde bulundu.
İnsana, topluma duyarlılık noktasında projenin çok önemli olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, üniversite olarak bugüne kadar toplumun bütün meselelerinde duyarlılık gösteren projeler ürettiğini belirtti. Prof. Dr. Coşkun, ``Sadece Gaziantep`te değil, Türkiye`de değil, ta uzaklara Afrika`ya kadar uzanan projeleri hayata geçiriyoruz. Türkiye artık dünyada sözü dinlenen ülkelerden birisidir. Büyük ülke olma yolunda ilerlemenin kıvancı içersindeyiz. Ülkemizin geleceğine kalıcı değerler üretmenin, derin imzalar atabilmenin telaşı içersindeyiz. Çünkü biz bilgiyi üreteceğiz, ürettiğimiz bilgiyi insana sunacağız. İnsanlığa hizmet için Gaziantep Üniversitesi olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Biz Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersini müfredata koyarken bu hedeflerle yola çıkmıştık`` diye konuştu.
Somali`de her 4 dakikada bir bebeğin açlık yüzünden öldüğünü söyleyen Rektör Danışmanı ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, 3 milyon insanın sağlıklı ve yeterli sudan yoksun yaşadığını kaydetti. Prof. Dr. Mutaf, ``20 yılı aşkın bir süredir açlık ve kuraklığın yanı sıra, amansız bir iç savaşın, yer altı ve petrol kaynakları olma özelliği taşıyan bir ülkenin paylaşımına, sömürülmesine dönük, kışkırtılmış bir savaşın kurbanı olan Somali halkı ilk defa büyük bir ülkeden, kardeş ülkeden böylesine büyük bir heyeti ağırladı. Biz diyoruz ki Somali`de son aç insan doyana kadar biz çalışacağız. Bu insanlık ayıbını tedavi etmek için gece gündüz düşüneceğiz. Orada milyonlarca çocuk ne yazık ki açlık sınırında. Bunun yanında da dünya her yıl kozmetik sektörüne 160 milyar dolar para harcıyor`` şeklinde konuştu.
Kızılay`ın Türk halkından aldığı güçle her koşulda, her şartta yardıma muhtaç olanlara destek verdiğine dikkat çeken Kızılay İl Başkanı Muhlis Bahadır Yetkin, ``Somali`deki kardeşlerimiz iç savaş ve kuraklık yüzünden yoksullukla yaşam mücadelesi vermektedir. Hayırsever Türk halkının yardım elini dünyanın dört bir köşesine ulaştıran Türk Kızılay`ı olarak şimdi de, Gaziantep Üniversitesiyle birlikte Afrika`ya insani yardım ulaştırmak için bu projeyi başlattık`` ifadesinde bulundu.
Projeyi, empati kurarak farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Toplumsal Duyarlılık Projeleri Danışman Hocası Öğretim Görevlisi Mesut Özdinç, komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir felsefesiyle hareket ettiklerini söyleyerek, bu konuda duyarsız kalmamamız gerektiğini belirtti.
Konuşmaların sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ve Kızılay İl Başkanı Muhlis Bahadır Yetkin tarafından, Öğretim Görevlisi Ersin Akay, Öğretim Görevlisi Emin Özcan, Öğretim Görevlisi Mesut Özdinç, Öğretim Görevlisi Mehmet Bostancıeri, Öğretim Görevlisi Remzi Öztekin, Öğretim Görevlisi Bilal Kaya, Öğretim Görevlisi Seyfettin Bozbaş, Öğretim Görevlisi Gülten Şekeroğlu ve Doç. Dr. Sibel Oğuzkan`a katkılarından dolayı belge takdim edildi.