Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’in lezzet değerlerini akademik anlamda yaşatmak için Mutfak Sanatları Akademisi kuruyor.
"Bu güzel kenti anlatmaya, ne dil yeter, ne kalem, ne de kağıt" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Neresinden dokunsanız Gaziantep’e, dağarcığınızı dolduracak bir şeyler çıkar mutlaka. Bundan yüz yıllar önce Gaziantep için Evliya Çelebi, Şehr-i Ayıntap-ı Cihan yani dünyanın gözbebeği Antep demiştir. Yeme-içme kültürüyle de farklı bir zenginliğiyle dikilmektedir karşımızda” dedi.
Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisi işi ile ilgili önemli bilgiler veren Güzelbey, “Gaziantepli yemek için yaşar, yaşamak için yemez. Durum böyle olunca Gaziantep mutfağının her köşesinden perhiz bozduran zenginlikler karşımıza çıkmaktadır. Neredeyse tüm dünyanın tanıyıp, takdir ettiği eşsiz Gaziantep Mutfağı, atalarımızdan ailelerimize kadar gelmiş ellerin tadını, sevdanın kazandaki şeklini, bir yemeği meydana getirirken bütünleştirebilmenin hazzıdır. Gaziantep’in kendine has iklim koşulları, yeme içme üretiminde kullanılan ürünleri; tadıyla, kokusuyla hatta görünümüyle dahi ayrı bir başkalığını ortaya koymaktadır. Gaziantepli yemek kültürüyle asırlardan beri süregelen yoğun ilişkisi nedeniyle adeta bütünleşmiştir” diye konuştu.
Başkan Güzelbey, şöyle devam etti:
“Binlerce yıllık bir birikim ve ata yadigarı olan lezzetlerimizin korunmasında ve ortaya konmasında öncülük etmek Belediyemizin öncelikli görevlerindendir. Bu düşünceden hareketle Gaziantep Mutfak Müzesini ziyarete açtık ancak tüm bu mutfak gelenek ve lezzetlerini yerli ve yabancı turistlerin yaşaması ve tatması amacıyla Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisi yapmaktayız. Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisinde, lezzet tutkunu gurmelere, yemek düşkünlerine ve konuklarına özel kurs programlarıyla yemek pişirmenin teknikleri ve püf noktaları öğretilecektir. Kurs programlarının yanı sıra, yemekleriyle ve Mutfak Müzesiyle dikkatleri çekecek Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisi, sadece Türkiye’de değil, dünyada da aşçılık mesleğinin en iyi okullarından birkaçı arasında yer alacaktır.”
Proje detayları hakkında bilgiler veren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan da şunları söyledi:
“Kentimizin ruhunu oluşturan kültürel miraslarımızdan Gaziantep Mutfağının tatlarından ödün vermeden, ürünün tedarikinden korunmasına, üretimden sunuma ve tanıtıma kadar Gastronomi Şöleni yaşatmak amacıyla yapmakta olduğumuz Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisi projesi çalışmalarına Kasım 2011 tarihinde başladık. Ağustos 2012 tarihinde ise projeyi tamamlamayı planlıyoruz. Mutfak Müzesinin arkasında yer alan Akademi, iki ayrı binadan oluşmaktadır. Bunlardan birisi geleneksel Antep Evi diğeri ise ek olarak yapılacak olan olup, toplam 413 metrekare üzerine oturmaktadır. Soğuk hava, erzak, kuru erzak depoları, 16 kişilik yemek pişirme bölümü, aşçıbaşı odası, soyunma giyinme odası, wc, duş bölümü ve Gaziantep Mutfağına yönelik eğitimlerin verileceği 14 kişilik yemek pişirme alanı, 65 kişilik çok amaçlı salon, 12 kişilik yemek salonu, servis mutfağı, yönetim holü ve idari birimlerden oluşmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Gaziantep Mutfağına yönelik video gösterimi, sergi salonlarının yapılması planlanmaktadır. Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Mutfak Sanatları Akademisi projesinin kısa sürede tamamlanmasını planlamaktayız."