GÜNDEM - 05 Ağustos 2024 Pazartesi 10:12

Yabancı öğrenciler öğretmenlerini Türk geleneklerine göre evlendirdi

A
A
A
Yabancı öğrenciler öğretmenlerini Türk geleneklerine göre evlendirdi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) öğretim görevlisi olarak çalışan Berrin Ar’ın düğününde, yaklaşık 40 farklı ülkeden Eskişehir’e gelerek eğitim gören öğrenciler, Türk kültürüne uygun şekilde kına yakarak eğlenceli dakikalar geçirdi.


Yaklaşık 40 farklı ülkeden Eskişehir’e gelerek Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TÖMER’de Türkçe eğitimi alan öğrenciler, merkezde görevli Öğretim Görevlisi Berrin Ar’ın düğününe katıldı. Türk kültürünü ve adetlerini öğrenme aşamasında olan öğrenciler, Türk usullerine uygun yapılan düğünde kına yaktı ve dans etti. Öğretim görevlisi Berrin Ar ve eşi Çağatay Pamuk için de özel bir anın yaşandığı düğünde, renkli görüntüler ortaya çıktı.



“Kültürü birebir yaşıyorlar”


Eğitim verdiği öğrencilerinin kendi düğününde Türk kültürünü yaşayarak öğrenmesinden dolayı mutlu olduğunu belirten Berrin Ar, “Mutluyum. Çok güzel bir ana tanıklık ettiler. Bence Türkiye’de bir ilk. Hocalarının kına gecesini ve düğünlerini görüyorlar. Kültürü birebir yaşıyorlar” dedi.



“Yabancı öğrenciler de bizim kültürümüzü öğreniyor”


Damat Çağatay Pamuk ise düğünlerinde farklı bir anının oluşmasıyla mutluluk yaşadığını belirterek, “Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Bugünlerde mutlu olduk. Yabancı öğrenciler de bizim kültürümüzü öğreniyor, görüyor ve mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.



“Nijer’de prenses olarak yaşayan bir öğrencimiz hocamızın kınasını yaktı”


TÖMER’de eğitim alan öğrencilere derslerde anlatılan Türk geleneklerinin düğün esnasında tecrübe edildiğini belirten Eğitim Görevlisi Tuğçe Özdemir, “Burada bizim ESOGÜ TÖMER’de eğitim görevlisi olan Berrin Ar’ın düğününü gerçekleştiriyoruz. Ben kendim de ESOGÜ TÖMER’de öğretim görevlisiyim ama aynı zamanda düğün organizasyonunu yönetiyorum. Dans eğitimlerini ben verdim ve bunun arasına orada yer alan yabancı öğrencilerimizi de katmak istedik. Hatta Nijer’de prenses olarak yaşayan bir öğrencimiz hocamızın kınasını yaktı. Diğer öğrencilerimiz de kına tepsisini taşıdılar. Kına tepsisi nasıl başta döndürülür, kına yakımı nasıl gerçekleştirilir, kınanın bizde kıymeti ne, renklerin kıymeti ne? Bunların hepsini biz derslerde öğrencilerimize öğrettik. Burada uygulama fırsatı yakaladılar. Hem Berrin için hem de bizler için mükemmel bir anı oldu” dedi.



“Sadece Türkçe öğrenmekle kalmıyorlar, kültür kaynaşması yaşıyorlar”


Öğrencilerin eğitimlerinde Türkçe öğrenmekle birlikte Türk kültürünü de öğrendiklerini belirten Özdemir, şu ifadeleri kullandı:


“Şu anda net bir sayı veremesem de en az 40 ülkeden öğrencimiz oluyor her yıl. ESOGÜ TÖMER olarak çok kalabalık bir yapıya sahibiz. Hem Afrika tarafından hem Kazakistan’da, Türkmenistan’dan ve diğer ülkelerden birçok öğrencimiz bizimle birlikte ve hepsi bir arada kültürleştirmeyle bir Türk kültürünü öğrenmeye çalışıyorlar. Hem onlar bize kültür katıyor hem de biz onlara yansıtıyoruz. Sadece Türkçe öğrenmekle kalmıyorlar. Bizimle birlikte kültür kaynaşması yaşıyorlar ve böylelikle kalıcı bir Türkçe öğretimi gerçekleştirmiş oluyoruz.”



Yabancı öğrenciler öğretmenlerini Türk geleneklerine göre evlendirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Yozgat Belediyesi müzik topluluğu, yurt dışına açılmayı planlıyor Yozgat Belediyesi çalışanlarından oluşan belediye bünyesindeki müzik topluluğu pek yakında yurt dışına açılmayı planlıyor. Yozgat Belediyesi çalışanlarının ağırlıklı olduğu müzik topluluğu iki haftada bir farklı müzik türlerinden eserleri dinleyicilerle buluşturuyor. Halk müziği, Türk sanat müziği, tasavvuf müziği gibi farklı seçenekleri dinleyicilerin beğenisine sunan topluluğun konserleri oldukça rağbet görüyor. Müzik Öğretmeni Çağrı Çınarer, konser öncesinde prova yaparken aynı zamanda topluluğun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Müzik topluluğunu oluşturan ekibin belediye personelinden ve öğrencilerden oluştuğunu söyleyen Çınarer, oldukça cüzi bütçeyle konserlerin düzenlendiğini ifade etti. Her iki haftada bir konser veren ve şimdiye kadar 9 konser vermiş olan topluluk, her kesime hitap ediyor. Konsere üniversite öğrencilerinden farklı yaş gruplarına kadar geniş yelpazede katılım olduğunu söyleyen Çınarer, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın çalışmalarına destek verdiğini ve kültür sanat aktivitelerini herkese aşılamayı istediklerini belirtti. “Başkanımızın yurt dışı projesi var” Müzik topluluğunun, Yozgat’ın ilçeleri ve farklı şehirlerde konser vermenin yanı sıra yurt dışına açılma planları da bulunuyor. Gelecek projelerden söz eden Çınarer, “Başkanımız Kazım Arslan topluluğumuzu, bütün üyeleriyle yurt dışına göndermeyi planlıyor. Konseptini başkanımızın belirleyeceği ve topluluğumuzun tüm üyelerinin katılacağı şekilde bir çalışma yapılması planlanıyor” ifadelerini kullandı. “Yozgat’ın kültür ve sanat şehri olduğunu göstermek için çalışıyoruz” Konserin sonunda müzikseverlere hitap eden Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Bu konser bize gençlik ve üniversite yıllarımızı hatırlattı. Çok güzel bir konser oldu. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Konserlerimiz bundan sonra da her ayın birinci ve üçüncü haftasındaki cumartesi günleri devam edecek. Ajandalarımıza şimdiden not alalım. Amacımız Yozgat’la ilgili oluşturulmak istenen olumsuz algının aksine Yozgat’ın kültür ve sanat şehri olduğunu göstermektir” şeklinde konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de pazarcı esnafının çilesi bitiyor Altıeylül ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde kurulan semt pazarını gezen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, hava şartları nedeniyle zor anlar yaşayan pazarcıların kapalı semt pazarı talebine yönelik çalışma başlatacaklarını söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Altıeylül ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde kurulan semt pazarını gezdi. Esnafa hayırlı işler dileyen Akın, alışveriş yapan vatandaşlarla sohbet etti. Ziyaret esnasında aniden başlayan sağanak yağışa rağmen programını yarıda kesmeyen Akın, pazarcı esnafının yaşadığı zor anlara tanıklık etti. Çeşitli önlemler alarak ürünlerini korumaya çalışan esnaf, Başkan Akın’dan kapalı semt pazarı yapılmasını talep etti. Esnaf, özellikle kış aylarında hava şartları nedeniyle zor anlar yaşadıklarını ve bu durumun müşteri sayılarını düşürdüğünü ifade ederken Başkan Akın, ivedi bir şekilde pazarcıların bu talebine cevap vermek için gerekli adımları atacaklarını söyledi. Altıeylül Belediyesi ile ortaklaşa bu soruna çözüm oluşturacağını aktardı. Daha konforlu ve modern pazar alanı Yağmurda esnafla ve vatandaşlarla birlikte ıslanan Akın, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi daha modern ve konforlu pazar yerini inşa etmek istediklerini aktarırken sadece bir gün değil haftanın her günü açık olabilecek bir alanı Balıkesir’e kazandırmak istediklerini söyledi. Pazarda satış yapanların yarıya yakını kadınlardan oluşurken onların ekonomik anlamda güçlenmesi içinde ihtiyaç duyulan pazar yerinin inşası için tüm gayreti göstereceğini vurguladı. Alışveriş yapan vatandaşların yaşadıkları bölgelerdeki ulaşım, doğalgaz, elektrik sorunlarını da not eden Akın, çözüme kavuşturmak için ilgili birimlere talimat verdi. Üretmek kadar satmak da önemli Tarım ürünlerini yetiştirmek kadar onların pazarlanmasının da ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynadığını ifade eden Akın, vatandaşın ürettiği ürünlerin ne tarlada ne de pazarda kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Balıkesir’i kalkındıracak en önemli sektörlerden birinin tarım olduğunu söyleyen Akın, “Bu pazar sorununu çözmemiz lazım. Esnafın yaşadıklarını yerinde görmem lazım ki onların istek ve taleplerini en güzel şekilde karşılayalım. Altıeylül Belediyesi ile gerekli görüşmeleri yapıp esnafımızın bu mağduriyetini gidermeye çalışacağız. Onların tarlada alın teriyle ürettikleri ürünleri en güzel şartlarda satışını sağlamak biz yerel yöneticilerin boynunun borcudur.” dedi. Başkan Akın, ziyareti esnasında pazar alışverişini de gerçekleştirdi. Vatandaşların hayır dualarını alan Akın, “Hep birlikte başaracağız” dedi.