GÜNDEM - 15 Nisan 2024 Pazartesi 16:09

Madencilik Kümesi Başkanı Çekiç: "Madenciler ihracatı arttırıyor ama destek şart"

A
A
A
Madencilik Kümesi Başkanı Çekiç: "Madenciler ihracatı arttırıyor ama destek şart"

Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üye Metin Çekiç, “Maden sektörünün ihracatını geçen yıla göre değerlendirdiğimizde metalik madenler hariç, doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntıların sürdüğünü görüyoruz” dedi.


Kapsayan ilk çeyrekte Türkiye’nin maden ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,35 artarak 1 milyar 317 milyon dolardan, 1 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Çekiç, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bahsi geçen dönemde metalik cevherler ihracatındaki artışın ise yüzde 25’i aşarak 441 milyon dolardan, 552 milyar dolara çıktığını kaydeden Çekiç, “Doğal taş ihracatındaki yükseliş sınırlı oldu. 2023 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin doğal taş ihracatı 416 milyon dolarken, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1’lik artışla 420 milyon dolara ulaştı. Endüstriyel mineraller ihracatında ise yüzde 0,62’lik gerileme görüldü. 2023 ocak-mart aylarında 283 milyon dolar olan endüstriyel mineraller ihracatı 282 milyon dolara geriledi” diye konuştu.



"Çin ilk sırada"


2024’ün ilk 3 ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında 389 milyon dolar ile Çin’in yer aldığını aktaran Çekiç, “Çin’e yapılan ihracat, geçen yıl aynı dönemde 325 milyon dolar seviyelerindeydi. Artış oranı yüzde 20’ye yaklaştı. İkinci sıradaki ABD’ye ihracat yüzde 17’lik artışla 99 milyon dolardan, 115 milyon dolara yükseldi. Üçüncü sırada, yüzde 39 artışın görüldüğü 106 milyon dolarlık ihracatla Bulgaristan yer aldı. Bulgaristan’a 2023’ün ilk 3 ayında 76 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. İhracatta dördüncü sırada ise İspanya yer aldı. 2023 ocak-mart döneminde 45 milyon dolar olan ihracat, yüzde 32’lik artışla 59 milyon dolara çıktı. İhracatta ilk 5 ülke arasında tek düşüş yaşanan ülke ise İtalya oldu. İtalya’ya ihracat yüzde 15’lik gerileme ile 65 milyon dolardan 55 milyon dolara düştü” bilgisini paylaştı.



"OVP hayata geçirilmeli"


Doğal taşta Türkiye en büyük pazarının ABD’de faizlerin hala yüksek olması ve Çin’deki yapı stoklarının fazla olması ihracatı olumsuz etkilediğine vurgu yapan Çekiç, sözlerine şöyle devam etti:


“İhracatımızın artırılması için Küme ve İMİB olarak sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetlerine önem veriyoruz. Orta Vadeli Program (OVP) hayata geçerse ihracatta bir ivme yakalayabiliriz. Sektör olarak uzun süredir dile getirdiğimiz ruhsat güvencesi ve tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin tek elden yönetilmesine dönük maddelerin OVP’de yer alması sektörümüz için çok önemli. Ama bunun aksiyona dönüşmesi ve bir an evvel hukuksal reformların yapılması gerekiyor. Aksi takdirde madencilik sektörünü zor günler bekliyor."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Net UYP açığı 327,1 milyar dolar oldu Türkiye’nin net UYP’si, 2023 yıl sonunda eksi 318,6 milyar ABD doları iken 2024 Ağustos sonunda eksi 327,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri’ni açıkladı. Ağustos sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2023 yıl sonuna göre yüzde 5,8 oranında artışla 351,9 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise yüzde 4,2 oranında artışla 679,0 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda eksi 318,6 milyar ABD doları iken 2024 Ağustos sonunda eksi 327,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2023 yıl sonuna göre yüzde 6,0 oranında artışla 149,4 milyar ABD doları, diğer yatırımlar kalemi yüzde 4,6 oranında artışla 130,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 7,8 oranında artışla 50,2 milyar ABD doları oldu. Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,4 oranında artışla 200,9 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 2023 yıl sonuna göre yüzde 22,4 oranında artışla 118,0 milyar ABD doları oldu. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2023 yıl sonuna göre yüzde 17,5 oranında artışla 34,7 milyar ABD doları olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku 13,9 milyar ABD doları, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 0,4 artışla 42,7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,1 oranında azalarak 360,1 milyar ABD doları oldu. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2023 yıl sonuna göre yüzde 1,7 oranında azalarak 42,5 milyar ABD doları olurken, TL mevduatı yüzde 24,1 oranında artarak 21,1 milyar ABD doları oldu. Bankaların toplam kredi stoku yüzde 9,3 oranında artarak 68,4 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 0,3 oranında artarak 101,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.
Eskişehir Tedavi olamayınca yürüyemez ve çalışamaz hale geldi Eskişehir’de yaklaşık 3 yıldır vücudunda yaralar çıkan ve çürümeler oluşan Ozan Zengin, yürüyüp çalışamaz hale geldi. Eskişehir Çifteler’de yaşamını sürdüren Ozan Zengin (28), hastalanmadan önce hurdacılık yaparak evin geçimini sağlıyordu. Geçmişte geçirdiği verem hastalığı dışında hiçbir sağlık sorunu yaşamadığı bilinen Zengin’in vücudunda yaklaşık 3 yıl önce morarmalar oluşmaya başladı. Tedavi için gittiği hastanede bir teşhis konulmadığını ifade eden Zengin’in belli bir zaman sonra moraran elleri ve ayakları şişerek çürüdü. Bunun sonucunda Zengin’in çalışamayacak duruma gelmesi ev ekonomisini de zora soktu. Hastane hastane gezerek bu hastalığa çözüm arayan ve muayene için son olarak Ankara’ya giden Zengin ailesi, kan dolaşım bozukluğu teşhisi konulan hastalığın tedavisi için yardım istediklerini açıkladı. "Eskiden hurda topluyordum, şimdi çalışamıyorum" Hastalığıyla ilgili konuşan Ozan Zengin, "Kan dolaşım bozukluğu dediler. 3 sene oldu, daha yara kapanmadı. Hiç düzelmiyor. Hacettepe’ye sevk ettiler, oraya gidip müracaatta bulunduk. Onlar da 1 sene sonrasına randevu verdiler. Acil durumda romatoloji bölümüne gitmem lazımmış. Şu an ayaklarım hep çürümede. Tek isteğim devlet büyüklerimizden yardım. 3 sene önce hiç böyle bir şey yoktu, sadece simsiyah morarma oluyordu. O zamanlar da hastaneye gittik, ’Hiçbir şey yok, normal’ dediler. Sonradan böyle ayaklarım şişmeye başladı. Eskiden hurda topluyordum, şimdi çalışamıyorum. Tekerlekli sandalyeyle yaşıyorum, artık yürüyemiyorum. Et kalmadığından dolayı ayaklarımda sürekli çatlamalar oluyor" dedi. "Bu tekerlekli sandalye de kendimizin değil" Ozan Zengin’in annesi Gönül Zengin ise "Çocuğum hasta. Yama tuttular, geri attı. Kendisi geçmişte verem hastalığı geçirdi. Şimdiyse böyle bir hastalığı var. Çok zor bir durumdayız. Bu tekerlekli sandalye de kendimizin değil. Otogarda kaldık, yatacak yerimiz yok. Durumumuz olmadığı için otele gidemedik. Yaklaşık 2 gün orada kaldık, kimseden de randevu alamadık. Evi oğlum geçindiriyordu. Şimdiyse verem hastalığından dolayı ayaklarında ve ellerinde yaralar çıktı. Bu yaralar açıldıktan sonra oğlum bir iş yapamamaya başladı, tekerlekli sandalyeye düştü" şeklinde konuştu.
Ardahan Çıldır AİHL’nde yangın tatbikatı Çıldır Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yangın tatbikatı yapıldı. Ardahan’ın Çıldır ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde olası yangına karşı öğrencilerin, öğretmenlerin ve personelin afetlere ne kadar hazırlıklı olup olmadığı test edildi. Çıldır Anadolu İmam Hatip Lisesi Sivil Savunma Kulübü çalışmaları kapsamında yapılan tatbikata, okul idaresi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. ÇAİH Lisesi konferans salonunda deprem, yangın, tahliye planı, siren sesleri ve diğer detay konularına yönelik bilgilendirmenin yapılmasının ardından çalan sirenlerle öğrenciler sınıflarda deprem anında yapılması gerekenleri uyguladılar. Acil durum alarmının ardından okuldaki öğrenci ve öğretmenden oluşan topluluk, kontrollü bir şekilde okul binasından çıkarıldı. Okul bahçesinde yangın tüpü ile kontrollü olarak yakılan yangın söndürülerek tatbikat sona erdirildi. Deprem ve yangın tatbikatının sorunsuz geçmesinin ardından okul bahçesinde toplanan öğrencilere konuşma yapan Coğrafya Öğretmeni Deniz Topkaya, tatbikatın genel amacının olası depremlere ve yangınlara karşı öğrencilerin bilgilendirilmesi olduğunu, bu tür tatbikatların olası afetlerde can kaybının önüne geçebileceği, deprem konusunda bir "Afet Bilinci" olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, afet sırasında ve sonrasın da panik yapmamanın ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan öğretmen Topkaya, öğrencilere ve öğretmenlere tatbikata verdikleri önemden dolayı teşekkür etti.