KÜLTÜR SANAT - 13 Kasım 2024 Çarşamba 09:59

53 yıl sonra yöresel kıyafetlerini giymek için Almanya'dan vatanına döndü

A
A
A

Almanya’dan döndükten sonra Eskişehir’i gezmeye gelen Hasan Özdaş’ın 20 yıldır kesmediği bıyıkları ve sürekli giydiği yöresel kıyafetleri vatandaşların dikkatini çekiyor. Babasından özenerek giydiği kıyafetlerden başka bir şey giymeyen Özdaş, “Almanya’dan iyi ki dönmüşüm, bu kıyafetleri giyip gezeyim diye geri geldim” dedi.

Samsun’dan 12 yaşındayken Almanya’ya giden Hasan Özdaş, orada çiçekçilik yapmaya başladı. 53 yıl Almanya’da yaşayan Özdaş, hep özlemini çektiği vatanı Türkiye’ye döndü. Çocukken babasından ve diğer büyüklerinden gördüğü giyim tarzına göre gardırobunu yeniden dizen 61 yaşındaki Hasan Özdaş, bu şekilde giyinerek eşiyle birlikte Türkiye turuna çıktı.

53 yıl sonra yöresel kıyafetlerini giymek için Almanya'dan vatanına döndü

Yöresel kıyafetinden başka bir şey giymiyor

Babasından esinlenerek yöresel çizme, pantolon, köstekli saat, gömlek, yelek, tespih, kasket giyinen ve 20 yıldır hiç kesmediği bıyıkları ile ülkeyi gezen Özdaş, oldukça dikkat çekiyor. Vatandaşlar ve turistlerin sık sık fotoğraf çekindiği Özdaş, tarzı ile adeta fark oluşturuyor. Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı Evlerini de gezen Hasan Özdaş, vatandaşlarla sık sık fotoğraf çekindi. Dışarıda sadece bu kıyafetle dolaştığını söyleyen Özdaş, başka bir şey giymediğini belirtti. Özdaş, düğüne de cenazeye de yöresel kıyafetleri ile katılıyor. Hasan Özdaş, 20 yıldır düzeltmek dışında hiç makas değmeyen bıyıklarını her gün tarayıp özel besleyici yağlar sürüyor.

53 yıl sonra yöresel kıyafetlerini giymek için Almanya'dan vatanına döndü

“Babalarımız ve dedelerimiz böyle gezerdi”

Eskişehir’e gelen 61 yaşındaki Hasan Özdaş tarzı hakkında, “12 yaşında Almanya’ya gittim, orada 35 yıl kaldım. Kendi iş yerim ve bir evim vardı. Emekli olduğumda döneceğim dedim, döndüm vatanıma. Şimdi gezip tozuyorum, bugün de Eskişehir’e geldim. Eskiden babalarımız ve dedelerimiz böyle gezerdi. Çocukken de ben onların tarzına özenirdim, ‘Büyüdüğüm zaman ben de böyle giyinip gezeceğim’ derdim. Şimdi de giyindim, geziyorum. Buna İngiliz kilodu derler; büyüklerimiz atın tepesinde hep bunlarla gezerdi. Samsun’da zaman zaman ben de ata binip böyle geziyorum. Bu şekilde yaşıyorum. Özeniyordum, o yüzden döndüm. Bu kıyafetleri giyip gezeyim diye geri geldim. Şimdi de il il geziyorum, ülkenin her tarafına gidiyorum. Toplam 5 takımım var. Görenler benimle fotoğraf çekiniyorlar. Bilenler biliyor, ‘Eskiyi yaşatıyorsun, tebrik ederiz Pala Dayı’ diyorlar.

“Almanya’dan iyi ki dönmüşüm”

53 yıl sonra yöresel kıyafetlerini giymek için Almanya'dan vatanına döndü

20 yıldır bıyıklarını hiç kesmeyen 61 yaşındaki Hasan Özdaş, şöyle devam etti;

“Bıyıklar 20 yıldır var, onlara da devamlı bakıyorum ve zaman zaman boyatıyorum. Yaş da ilerledi, 61 yaşındayım. Mutluyum, çok mutluyum, Almanya’dan İyi ki dönmüşüm. Geleli 5-6 yıl oluyor. Oradaki her şeyimi bıraktım da geldim. Türkiye’de bir Eskişehir kalmıştı, onu da işte bugün hanımla beraber geziyoruz. Tespihim ise hanımın hediyesi. Safranbolu’ya gitmiştik, oradan bana hediye almıştı. Onun hediyesi benim için de çok değerli. Ben büyük çekiyorum, ufaklar bana gelmiyor. Benim 8-10 tane tespihim var, onlar da bu tarzda. Hatta evlenirken eşime dedim, ‘Beni böyle kabul edeceksen evleniriz, yoksa evlenmeyiz.’ Hanım da dedi, ‘Bana da yaptır, ben de gezeyim.’ Zaman zaman hanımla da böyle giyinip geziyoruz, benim kıyafetim bu.”

Bahadır Turgut - Emir Erten

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Estetik hekiminden, ’serbest çalışma yönetmelikleri’yle ilgili düzenleme talebi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, 6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihlerinde yayımlanan iki yönetmeliğin serbest hekimlere darbe vurduğuna dikkat çekerek, "Bu yönetmelikler serbest hekimleri ameliyat yapamama durumunda bıraktı. Bu noktada devletimizden, serbest hekimlere kolaylık sağlanmasını istiyoruz" dedi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, Sağlık Bakanlığı’nın 6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihli ’serbest hekimlerin özel hastanelerle çalışma usullerine kısıtlama’ getiren yönetmelikle ile ilgili açıklama yaptı. Bu durumun özellikle plastik cerrahlar için ameliyat yapma noktasında hastane zorluğu yaşattığını belirten Dr. Kıymık, "6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihlerinde yayınlanan iki yönetmelik sonrasında değişikliklerden bahsetmek istiyorum. Bu 2 yönetmelik serbest hekimlik üzerinde bir darbe etkisi oluşturdu. Bu noktada bir sürü serbest hekim ameliyat yapamamak durumunda kaldı. Bu yönetmeliklerde özel hastanelerde tam zamanlı hekim kadrosu olma şartı getirildi. Bu şartı sağlayamayan yerlerde ameliyat yapılamaz hale geldi. Bu nedenle hekimlerin elinden serbest hekimlik yapabilme hakkı alınmaya başlandı. Gelecekte serbest hekim olmak isteyen kişiler için önüne engel çıkmış oldu. Bu özellikle bizim plastik cerrahi branşı adına daha da büyük bir sıkıntı oluşurdu. Plastik cerrahi branşının özel hastane kadroları sayısı çok kısıtlı sayıda olduğu için bu noktada ameliyat yapabilecek bir hastane zorluğu yaşanmaktadır. Bu Kasım ayı içerisine bu davalar görülüyor. Bu noktada devletimize sesleniyorum. Çalışma noktasında hekimlere kolaylık sağlanmasını diliyoruz" diye konuştu.
İstanbul Bülent Eczacıbaşı’ndan yeni kitap: ‘Biraz Daha Düşününce’ Bülent Eczacıbaşı, yeni denemelerini ‘Biraz Daha Düşününce’ adını verdiği kitabında bir araya getirdi. Eczacıbaşı, yeni kitabında liderlik, motivasyon, müşteri mutluluğu gibi iş dünyasının temel meselelerinin yanı sıra paydaş kapitalizmi, büyüme paradigması, yapay zekâ gibi güncel konuları da farklı boyutlarıyla tartışıyor. İş yaşamında 50’nci yılını kutlayan Bülent Eczacıbaşı, yeni denemelerini ‘Biraz Daha Düşününce’ adını verdiği kitabında bir araya getirdi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapta Bülent Eczacıbaşı’nın 2023-24 yıllarında yazdığı, ilk kez yayımlanan 40 kısa denemesi yer alıyor. ‘Biraz Daha Düşününce’, ilk baskısı 2022’de yapılan ve birçok ödül kazanan “Aklımızda Bulunsun” kitabının devamı niteliğinde. Eczacıbaşı, yeni kitabında liderlik, motivasyon, müşteri mutluluğu gibi iş dünyasının temel meselelerinin yanı sıra paydaş kapitalizmi, büyüme paradigması, yapay zekâ gibi güncel konuları da farklı boyutlarıyla tartışıyor. Aynı zamanda “aptalca sorular sorma”, ‘başarılardan ders alma’, ‘özgünlük krizi’ gibi pek değinilmeyen meseleleri gündeme taşıyor. Kitabın önsözünde “Evrenin sonsuzluğu karşısında düşünmenin ve öğrenmenin amacı biraz daha aydınlanmaktan, bilincimizi ve duyarlılığımızı artırmaktan, işimizi biraz daha iyi yapmaktan başka ne olabilir?” sorusunu soran Bülent Eczacıbaşı bu çalışmasında da okurları keyifli, küçük düşünce gezilerine davet ediyor. Hem basılı hem de e-kitap olarak satışa sunulan ‘Biraz Daha Düşününce’, Bülent Eczacıbaşı’nın “İşim Gücüm Budur Benim” (2018), ‘Yoldan’ (2020), “Aklımızda Bulunsun” (2022) ve “Dönüşümden Yansımalar” (2022) yapıtlarının ardından yayımlanan 5’inci kitabı.