YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 18:26

TBMM MİLLİ EОİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. NABİ AVCI:

A
A
A
TBMM MİLLİ EОİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. NABİ AVCI:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Milli Eğitim Komisyonu`nun 91 saat 40 dakika çalıştığını söyledi.
AK Parti il binasında basın toplantısı düzenleyen Avcı, 4+4+4`ün yasalaşma sürecinde gereği gibi tartışılmadığı iddialarına karşı, komisyonda toplam 91 saat 40 dakika çalışıldığını ve bunun yüzde 95`inin muhalefet partilerinin konuşmalarıyla geçtiğini ifade etti.
Meclis İç Tüzüğüne göre isterlerse yasayı 45 gün bekletebileceklerini ancak bunu yapmadıklarını, komisyonun ise 16 AKP`li, 6 CHP`li, 3 MHP`li, 1 BDP`li vekilden oluştuğunu kaydeden Avcı, "Eğer isteseydik saf çoğunluğumuzu kullanıp çalışmaları kapalı yapardık ancak biz uygun çalışma koşulları için elimizden geleni yaptık" dedi.
CHP`li vekillerin komisyonun sırtından bilek güreşi yaptıklarını vurgulayan Avcı şunları söyledi; "Şu anda CHP içerisinde ciddi bir parti içi iktidar mücadelesi sürüyor. Parti içerisinde vitrinde görünmek isteyen bazı CHP`liler Haziran`daki kurultay öncesinde tabana ve delegelere `bende varım` `bende `genel başkanlık yapabilirim` mesajı göndermeye çalıştılar. Bu kurultayda aday olmayı düşünenler. Komisyonda boy gösterdiler" dedi.
Avcı, zorunlu olarak okula başlama yaşının 72 ay olduğunu, ancak isteyen velilerin çocuklarını 60 ila 72 ay arasında da okula başlatabileceğini, bununla ilgili olarak kafaların çok karışık olduğunu ifade etti.
Avcı, 4+4+4`lük yeni eğitim sistemiyle İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde olacaklarını belirterek şunları söyledi; "Zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. İlkokuldan sonra isteyenlerin Açık Öğretim`e devamı söz konusu değil. Ortaokuldan itibaren zorunlu eğitimin yanında seçmeli dersler alabilecek öğrenciler. 72 ayı tamamlayan çocuklar okula başlayacaklar. Artık 4+4+4 eğitim sistemiyle tüm çocukların aynı kulvarda koşturma sisteminin ortadan kalkacak. İsteyen çocuklar din eğitimini de seçmeli ders olarak alabilecekler. Öğrenciler sadece Kuran-ı Kerim değil, müzik, spor, kültür sanat gibi yetenekleri doğrultusunda seçmeli dersler alacaklar. Ortaokul ve Lise`de her öğrenci seçmeli ders almak zorunda. Yeni eğitim sistemiyle öğrencilerin farklı kulvarlarda koşacaklar. Ortaokul 1. Sınıfta aldığı branş eğitimini beğenmediği taktirde ikinci sınıfta farklı bir branş seçebilecek. Lise sonuna kadar diploma verilmeyecek. İlkokulu bitirenler ortaokula, ortaokulu tamamlayanlarda liselere karneleri ile kayıt yaptıracaklar. Diploma lise sonunda verilecek. İlk, orta ve lise dereceli okullar ayrılacak. Ancak birlikte eğitim yapmalarında sıkıntı olmayan okullar birlikte ama ilk ve ortaokul olarak eğitim yapacaklar. Veya örneğin bir spor salonu, branş laboratuarları bulunan bir birlerine yakın okullar bu imkanları birlikte kullanabilecekler."
Kanunun en çok konuşulan maddelerinden birisinin de Fatih Projesi kapsamında yapılacak olan alımların ihalesiz olacağı şeklinde olduğunu konusuna da Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı şöyle konuştu: "Fatih Projesi kapsamında okullarda öğrencilere dağıttığımız tablet bilgisayarlar yurt dışından geliyor. Bunu kamu ihale kanunu içerisine soktuğumuzda Türkiye`de üretim olmadığı için uzak doğunun bilgisayarları girecek. Biz ihalelere yerli firmaların ve yerli üretim yapanların girmesini istiyoruz. Bugün olmazsa bile birkaç yıl sonra yerli parçalarında kullanılacağı tablet bilgisayarların yapımına başlanacak. İşte biz bunu düşünerek kamu ihale kapsamı dışında alım yapılmasını istedik. Bu demek değil ki, ihalesiz alacak. Fatih Projesi kapsamında alımlar 4-5 bakanlık tarafından kurulacak komisyonlar tarafından yapılacak. Daha şeffaf ihale süreci olacak. Şeffaf demek açık, serbest rekabete dayanıyor anlamında. Biz yerli üretimin artırılması bununla birlikte istihdam kapılarının açılmasına imkan vereceğiz bu kanunla. Yoksa parasını verip bilgisayar alacak olursak Türkiye 3. Dünya ülkesine döner."
Nabi Avcı son olarak, Türk Hava Yolları`ndan sonra Bora Jet, Atlas Jet olarak İstanbul-Eskişehir-İstanbul, İstanbul-Eskişehir-İzmir, İzmir-Eskişehir-İstanbul arası kendilerinin ricası üzerine seferler başlattığını, ancak geçen süre içerisinde uçaklardaki doluluk oranının yüzde 33`ü geçmediğini de söyledi.
Bora Jet`in bu seferlerde beklenilen yolcunun uçağa binmemesi nedeniyle 464 bin 880 TL zarar ettiğini de belirten Avcı, yaz nedeniyle seferlerin kaldırıldığını, ilgili firmanın kış döneminde almış olduğu kararı yeniden gözden geçireceğini de sözlerine ekledi.
(MD)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir