- 23 Haziran 2022 Perşembe 17:02

Rektör Çomaklı, Bakan Varank ile bir araya geldi

A
A
A
Rektör Çomaklı, Bakan Varank ile bir araya geldi

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile Erzurum Milletvekili Zehra Taskesenlioğlu Ban, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret etti. Ziyaret çerçevesinde gerçekleşen toplantıda Atatürk Üniversitesi bünyesinde devam eden araştırma projeleri ile Doğu Anadolu Gözlemevinde yürütülen çalışmalar değerlendirildi.


Başkentte gerçekleşen toplantıya ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Keskin, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Aydın yer aldı.


Rektör Çomaklı: “Üniversitemiz Önemli Bir İvme Kazandı”


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Araştırma Üniversitesi olarak seçilen Atatürk Üniversitesinin bir yandan aralıksız olarak bilimsel çalışmalarına devam ettiğini bir yandan da topluma fayda sağlayacak projeleri hayata geçirdiğini aktararak sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, özellikle Data Center, Soğuk Test Merkezi, Yüksek Teknoloji Geliştirme Merkezi projelerine ilişkin detayları paylaştı. Ayrıca ülkemizin en büyük temel bilim projeleri arasında yer alan ve tamamlandığında dünyanın sayılı gözlemevleri arasına girecek olan Doğu Anadolu Gözlemevinde (DAG) yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler paylaşan Rektör Çomaklı: “Üretmiş olduğu bilgi ve yarım asrı geçen tecrübesi ile ülkemize katma değer sağlayan üniversitemiz, yaşamış olduğu değişim ve dönüşüm ile birlikte önemli bir ivme kazandı. Nitelikli akademik kadrosu ve donanımlı alt yapısı ile üretilen projelerin ülkemize de önemli kazanımlar sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Özellikle sanayi ve teknoloji alanında fark oluşturacak projeleri uygulamaya geçirme noktasında desteğini daima arkamızda hissettiğimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a bir kez daha misafirperverliği, projelerimize ve çalışmalarımıza gösterdiği yakın ilgi ve bu zamana kadar ki tüm desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, bizlere eşlik eden Erzurum Milletvekilimiz Zehra Taşkesenlioğlu Ban’a da şükranlarımı sunuyorum. Bu düşüncelerle; ülkemizin kalkınmasına katkı sunacak böylesine önemli çalışmaların ortaya çıkmasına vesile olan büyük Atatürk Üniversitesi ailesine ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.


Zehra Taşkesenlioğlu Ban: “Atatürk Üniversitesi, Ülkemizin Önde Gelen Eğitim Kurumları Arasında Yer Alıyor”


Doğu Anadolu’nun bilimsel ve akademik alanda lokomotifi olan, üniversite kuran üniversite unvanı ile bölgenin kalkınmasına katkı sunan Atatürk Üniversitesinin, bu sorumluluğun bilinciyle çalışmalarına devam ettiğini aktaran Zehra Taşkesenlioğlu Ban ise 65 yıllık köklü geçmişi ve bilgiye dönüşerek hayatı kolaylaştıran bilimsel çalışmaları ile ülkemizin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Atatürk Üniversitesinin Erzurum başta olmak üzere bölgesine ve çevre ülkelere hizmet ettiğini ve bu anlamda sınırlarının çok ötesinde bir misyona sahip olduğunu söyledi. Bu doğrultuda yapılan her çalışmayı sonuna kadar desteklediklerini aktaran Zehra Taşkesenlioğlu Ban, ülkemizin yerli ve milli teknoloji hamlesine yönelik üniversite bünyesinde devam eden çalışmaların yakın zamanda tamamlanarak önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini de sözlerine ekledi.


Bakan Varank: “Atatürk Üniversitesinin Hedeflerine Yakın Zamanda Ulaşacağına İnanıyorum”


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Atatürk Üniversitesinin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve birçok kez yerinde görme fırsatı bulduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Ülkemiz sadece teknoloji anlamında değil aynı zamanda bilimsel ve akademik alanda da yeni bir süreç içerisine girmiş bulunuyor. Bizim de yer aldığımız Araştırma Üniversitelerinin belirlendiği ve bu unvanın teslim edildiği toplantıda yer alan Atatürk Üniversitesinin kendisine koymuş olduğu hedeflere yakın zamanda ulaşacağına inanıyorum. Bu doğrulta devam eden çalışmaların da ülkemizin geleceği adına oldukça önemli buluyorum" diyerek özellikle Data Center, DAG, Soğuk Test Merkezi ile Yüksek Teknoloji Geliştirme Merkezi projelerinin geliştirilmesine ilişkin çeşitli önerilerde bulundu.


Ziyaret, iyi niyet temennileri ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Gizemli hayırsever, 13 depremzede ailenin 40 bin TL’lik bakkal borcunu ödeyip kayıplara karıştı Hatay’ın Payas ilçesinde gizemli hayırsever, bir bakkaldaki 13 kişinin veresiye defterindeki 40 bin TL’lik borcunu ödedi. İsmini açıklamayan gizemli hayırsever, yaptığıyla bakkal Abdurrahman Öztürk’ü şaşırttı. Payas ilçesinde esnaflık yapan Abdurrahman Öztürk’ün iş yerine gelen bir vatandaş, veresiye defterindeki 40 bin TL borcu ödemek istedi. Bakkal Öztürk, hayırseverin verdiği parayla 13 kişinin borcunu sildi. Esnaf Öztürk’ü şaşırtan gizemli hayırsever, isminin açıklanmasını istemeyerek kayıplara karıştı. "Bu hayırseverimiz hiçbir şekilde ismini ve görüntüsünü de vermek istemedi" Depremzede vatandaşın borçlarını ödeyen hayırseverin isminin açıklanmasını istemediğini belirten 36 yaşındaki Abdurrahman Öztürk, "Bir hayırsever tarafından toplamda 13 kişinin borcu olmak üzere 40 bin TL borçları ödendi. Bu ödenen borçlar durumu iyi olmayanlar, ödemekte zorlananlar ve evleri kira olanlar özellikle seçildiler. 13 borcu bulunan kişinin toplamda 40 bin TL borcu hayırsever vatandaşımız tarafından ödendi. Bu hayırseverimiz hiçbir şekilde de ismini ve görüntüsünü de vermek istemedi. Bugün içerisinde gelerek 13 kişinin borcu kapatıldığı için borçları ödenen kişilere söylemedim, hepsine tek tek söyleyeceğim ve hayırsever vatandaşımızın ismini de vermeyeceğim. Borçları ödenen kişilere de gizli olarak borçlarının ödendiğini belirteceğim. Borçlarının ödenmesine benim sevindiğim kadar, onların da sevineceğini biliyorum; zor bir süreçteyiz, kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş, gerçekten de zor zamanlar geçiriyoruz, biz esnaflar ve halk olarak” dedi. "Bir hayırseverin veresiye defterindeki 13 kişinin 40 bin TL’lik borcunu kapatmasıyla ilk defa karşılaştım" Esnaflık yaşantısında ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını dile getiren Öztürk, "13 kişinin borcunun bir anda ödenmesi bana da ilaç gibi geldi, borçları ödenen kişilere de geleceğinden eminim. Ben de yarın borçlarımı ödeyeceğim, borçları ödenen kişiler gibi ben de rahatlayacağım. Borcu olan arkadaşlar da alacakları maaşlarıyla buraya ödeme yapmayıp, başka alışverişlerini gerçekleştirebilecekler. Bir hayırseverin veresiye defterindeki 13 kişinin 40 bin TL’lik borcunu kapatmasıyla ilk defa karşılaştım. 6 yıl esnaflık yaptım, böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım. Borcu ödenen 13 kişiyle birlikte hepimiz aynı anda şaşırdık ve mutlu olduk. Eminim ki borçları ödenen 13 kişiye söylediğimde onların mutluluğu zaten beni yeterince hüzünlendirecek” şeklinde konuştu.
Gaziantep Milli Mücadele Müzesi, Gaziantep tarihine ışık tutuyor Kurtuluş Savaşı döneminde “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” düsturuyla dönemin işgalci güçlerine karşı direnen ve topraklarını işgalcilerden kurtaran Gazianteplilerin destansı mücadelesi Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde yaşatıyor. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı’nda Gazianteplilerin kahramanca yürüttüğü destansı mücadelenin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde Gaziantep’in 11 ay boyunca işgalcilere karşı verdiği mücadele tüm ayrıntılarıyla ziyaretçilerine tekrar yaşatılıyor. Zor şartlar ve imkansızlıklara rağmen kadın, erkek, genç, yaşlı 7’den 70’e Antep halkının işgalci Fransızlara karşı kazandığı zaferin üzerinden bir asır geçse de Gaziantepliler, ecdadının verdiği destansı mücadeleyi unutmamak için çocuklarıyla birlikte Antep savunmasının anlatıldığı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’ni ziyaret ediyor. Yoğun ilgi görüyor Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlara ve İngilizlere karşı tek yumruk olarak dünyaya örnek gösterilecek bir mücadele ortaya koyan Gazianteplilerin, örnek kurtuluş destanının anlatıldığı müzede ziyaretçilere destansı mücadele, bal mumu heykeller, ses efektleri ve profesyonel rehberlerin anlatımıyla gelecek nesillere aktarılıyor. O döneme ait yaşantının sergilendiği mağarada halkın kullandığı tabanca, tüfek, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek ve nacak gibi birçok tarihi eşya da müzede yer alıyor. Büyük bir ilgi gören ve ziyaretçileri hiç eksik olmayan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi yoğun ilgi görüyor. Açıldığı günden beri ziyaretçi akınına uğrayan ve ziyaretçilerine Antep Savunması’nda verilen destansı mücadeleyi tekrar yaşatan müze, Gaziantep halkının yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinden kente gelen ziyaretçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. “Tarihin ruhu Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde yaşıyor” Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nin geçmişin yansıması olduğunu belirterek, “Burası Gaziantep’in kuruluşunda Heyeti Merkeziye’nin kullandığı bir mekân. Kurtuluş Savaşı’nda baskınlar olduğu zaman bu tünelleri kullanarak, farklı mekânlardan çıkmak suretiyle savaşı buradan yönetmişler. Gaziantep’in kurtuluş savaşında birçok olayları içinde barındırmış çok önemli mekânlardan birisi. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen Şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı’ dediği yerdeyiz. Kurtuluş Savaşı’nın en çetin geçtiği mekânlardan birisi olan bu mekân, gençlerin tarihlerini daha net bir şekilde görüp, geleceklerine yön verecekleri bir müzedir. Tarihin, ruh kazandığı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde ‘imkanın değil imanın galip geldiği’ çok net bir şekilde anlatılmaktadır” dedi.
Ankara “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” başlıyor Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Reklam Özdenetim Kurulu iş birliğiyle “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” hayata geçirildi. Günümüzde dijitalleşmenin ve sosyal medya kullanımının artışıyla birlikte, sosyal medya mecraları üzerinden yapılan reklam ve paylaşımların tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını ve satın alma tercihlerini doğrudan etkilediği görülüyor. Tecrübe edilen bu dijital gelişmeler; tüketicilerin sosyal medya reklamları yoluyla daha fazla mağdur edilmesi riskini de beraberinde getiriyor. Ticaret Bakanlığımızca hem tüketicilerin sosyal medya platformlarında en iyi şekilde korunması hem de reklam verenlerin daha sağlıklı ticari bir iletişim kurabilmesi amacıyla; Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Reklam Özdenetim Kurulu iş birliğiyle “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” hayata geçirildi. 16 Ekim tarihinde Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısında Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Reklam Özdenetim Kurulu temsilcileri, reklam sektörü temsilcileri ve kamuoyunda “influencer” olarak bilinen ve takipçi sayıları ile etkileyici güçleri yüksek sosyal medya etkileyicileri katıldı. Tüketici haklarından vergi mevzuatına, sosyal medya reklamlarının etik kurallar çerçevesinde nasıl yönetileceğinden reklamda kişisel verilerin korunmasına kadar geniş bir yelpazede güncel bilgilerin aktarılacağı “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” ile sosyal medya etkileyicilerinin (influencerların) daha şeffaf, güvenilir ve etik bir reklam anlayışını benimsemesi amaçlandığı belirtildi. İlk etapta 300 binden fazla takipçiye sahip sosyal medya etkileyicilerinin katılabileceği bu eğitim programında sosyal medya etkileyicilerinin pazarlama iletişiminde dikkat etmeleri gereken yasal ve etik ilkeleri öğrenme fırsatı bulacağı ifade edildi. İlki 25 Kasım’da düzenlenecek ve 1 yıl boyunca 2 ayda bir yüz yüze yapılması planlanan bu program neticesinde eğitimi tamamlayan katılımcıların katılım belgesi alma hakkına sahip olacağı ve isimlerinin Reklam Özdenetim Kurulu’nun internet sitesinde yayınlanacağı belirtildi. Böylelikle yasal, etik ve sorumlu pazarlama iletişimi değerlerini destekleyen sosyal medya etkileyicilerinin, markaların gözünde de kendilerini farklı kılacağı önemle vurgulandı. Bu itibarla, “Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı” ile sosyal medya etkileyicilerine faaliyetlerini yasal mevzuat çerçevesinde sürdürmeleri için gerekli bilincin kazandırılması ve böylece tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanmakta olup geleneksel mecralarda olduğu gibi dijital mecralarda da tüketicilerimizi en üst düzeyde korumak için gerekli çalışmalar Bakanlığımızca hassasiyetle yürütülüyor.