GENEL - 16 Kasım 2019 Cumartesi 12:38

Hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu

A
A
A
Hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu

Usta sanatçı ve ünlü hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu.

Usta sanatçı ve ünlü hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu.


Hattat Hüseyin Kutlu’nun “İslam Medeniyeti’nde Mushaf Geleneği Konferansı” ve “Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi” Atatürk Üniversitesi ve Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı ortaklığında gerçekleşti.


Program, Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen “İslam Medeniyeti’nde Mushaf Geleneği” konulu konferansla başladı. Konferansa; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.


“Kültür ve Sanat Alanında Önemli Faaliyetler Gerçekleştiriyoruz”


Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Atatürk Üniversitesi ile müşterek düzenledikleri konferansa katılan misafirlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Vakfın kurulduğu 1988 yılından itibaren özellikle İslam medeniyeti kültür ve sanat alanında ciddi faaliyetler yürüttüğünü ve bu faaliyetler neticesinde önemli bir boşluğu dolduran ciddi yayınların kültür hayatına kazandırıldığını belirten Vakıf Başkanı Mazlumoğlu, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "Alvarlı Efe Hazretleri gönül dostlarının katkıları ile Alvar’da Efe Hazretlerinin türbesi ve külliyesi inşa edildi ve kısa zamanda kültür varlıklarını koruma kurulunca tescil işlemi yapıldı.


Bizler de yapacağımız çalışmalarla boşluk hissettiğimiz sanat, kültür ve medeniyet konularında önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ev sahipliğinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile sahip olduğu bilgi ve birikiminden istifade etmeyi bizden esirgemeyen Hüseyin Kutlu hocamıza hürmet ve şükranlarımı arz ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.


“Usûl Olmadan Vusûl Olmaz”


Hat sanatında hilye, kıta, çeşitli orijinal istifler olmak üzere çok sayıda eseri koleksiyonları süsleyen; "Usûl olmadan vusûl olmaz" diyen; Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün geçen yılki sahibi Hattat Sayın Hüseyin Kutlu’yu Atatürk Üniversitesinde ağırlamaktan onur duyduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İslam yazısının gelişmesinde ve Türk- İslam Medeniyetinin sembolü haline gelmesinde, İslâm devletlerinde âlim ve sanatkârı korumanın ve desteklemenin devlet geleneği hâline gelmesinin oldukça büyük katkısı olduğunu vurguladı.


İslamiyet’le müşerref olduktan sonra özellikle büyük Osmanlı medeniyetini kuran devlet büyüklerinin medeniyetin şanlı bir göstergesi olarak Mushaf yazdırmalarının her şeyden evvel devletin yönetim anlayışı ve varlık ilkelerinin dış dünyaya estetik bir kudretle sunulduğuna dikkat çeken Çomaklı, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bugün aynı idrakle Sayın Cumhurbaşkanımız da bu geleneğe bir halka ilave ederek geleceğe dair müjde vermiştir. Alfabesinin bünyesinde taşıdığı estetik imkânlar ve devlet büyüklerinin desteklerinin yanı sıra hat sanatının gelişmesindeki bir diğer etken de sanatkârların kişisel gayretleri ve daima yenilik arama çabaları doğrultusunda güzele ulaşma hedefleri olmuştur. İşte Değerli Hattat Sayın Hüseyin Kutlu da bu sanatkârlardan biri olup günümüz hat sanatının önemli ve değerli temsilcilerinden biridir.”


Atatürk Üniversitesi yönetimi olarak medeniyetimize ait sanatların yeni nesle aktarılmak sureti ile geleceğe taşınmasını çok önemsediklerini söyleyen Çomaklı, Sayın Kutlu’nun sunacağı konferansın dinleyicilere yüksek bir ruhî lezzet sunacağından hem de öğrencilere ışık tutacağından emin olduklarını ifade etti.


“İslam Medeniyeti Yüzyıllar Boyunca Hiçbir An Yerinde Saymadı”


Konferansına medeniyetimizin temel taşını oluşturan kültür ve sanatımızın önemine vurgu yaparak ve yaşanan değişimin medeniyetimize verdiği zararı anlatarak başlayan Hüseyin Kutlu, İslam Medeniyetinin yüzyıllar boyunca hiçbir an yerinde saymadan gelişerek, değişerek ve yenileşerek geldiğinin altını çizdi. Her gelen yeni neslin bu kültür ve medeniyete yeni bir şey kattığını belirten Kutlu, “Biz değişimle onlara benzemedik, onlarla aynileşmeye kalkıştık. Bu sosyolojik olarak mümkün değil. Binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan bir milletin değişmesi mümkün değildir. Oysa Müslüman nesiller hiçbir zaman yerinde saymamıştır. Hep yenilendi ama kendi gibi yenilendi. Benzeşerek taklit ederek değil. Bir öncekinin üzerine inşa ederek medeniyeti geliştirdi” diye konuştu.


Program, konferansın ardından açılışı yapılan Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi ile devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kar kimine çile kimine eğlence oldu Bartın’da 2 gündür aralıklarla devam eden kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Yüksek kesimlerde 50 santimetreyi aşan kar, tipi ve buzlanma bazıları için çile olurken, kimi vatandaşlar için ise eğlenceye dönüştü. Bartın’da Cuma günü sabah saatlerinde başlayan kar yağışı 2 gündür etkisini sürdürüyor. Zaman zaman rüzgarla birlikte tipiye dönüşen kar ve düşen hava sıcaklığı ile birlikte meydana gelen buzlanmalar, sürücüleri zor durumda bıraktı. Kar nedeniyle beyaz örtüyle kaplanan Bartın il merkezi ile Ulus, Amasra, Kurucaşile ilçelerinde, kar ve buzlanma nedeniyle onlarca araç yollarda kaldı. Kalan araçlar, diğer sürücü ve yolcuların yardımıyla kara saplandıkları yerden kurtulurken, çok sayıda araç ise kaza tehlikesi atlattı. Kaza anı kameralara yansıdı Refüje çarpan araçta küçük çaplı maddi hasar oluşurken, sürücüsü bir süre durduktan sonra yoluna devam etti. Kaza anı ise kameralara yansıdı. Çevre yolunda rampayı çıkamayan 3 tırın yardımına ise trafik polisleri yetişti. Kalan tırlar nedeniyle zaman zaman ulaşımına kapanan yol bazen de tek şeritten kontrollü olarak sağlandı. Yolda polis ekipler geniş güvenlik tedbirleri alırken, tırlar sürücü ve ekiplerin uzun uğraşlar sonucu kurtarılarak, yoluna devam etti. Arazili araç şovu Bartın-Amasra-Kurucaşile yolu ile, Bartın Karabük ve Bartın-Zonguldak Karayolu’nun yüksek kesimlerindeki tipi ve buzlanma nedeniyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Polis ve karla mücadele ekiplerinin yoğun çabası ile karayollarında ulaşım, kesintisiz devam etti. Arazili ATV araç sahipleri ise, yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 25 santimetreyi aşan Bartın-Amasra yoluna gelerek, safari yaptı. Toplu bir şekilde bölgeye gelen arazili araç sürücüleri, kar altında sürüşün tadını çıkardı. Çocuklar naylon ve plastik kızaklarla kaymanın keyfini sürerken, gençler ise kar altında sıcak içeceklerle ve yaktıkları ateşle ısındı. Amasra Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri ise 24 saat devriye gezerek, kar ve tipinin olduğu bölgelerde kar küreme, buzlanmanın olduğu kısımlarda tuzlama çalışmaları yürüttü.