GÜNDEM - 13 Nisan 2025 Pazar 09:23

Ermenilerin Erzurum’a yönelik talepleri konulu panel Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi

A
A
A
Ermenilerin Erzurum’a yönelik talepleri konulu panel Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi

Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi ve Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) iş birliğiyle düzenlenen "Sanasaryan Koleji ve Sanasaryan Vakfı Davası: Ermenilerin Erzurum’a Yönelik Talepleri" başlıklı panel, akademik ve toplumsal duyarlılık açısından önemli mesajlar verdi.


Türk-Ermeni ilişkilerinin hukuki, siyasi ve tarihsel boyutlarının ele alındığı panel, akademisyenlerin ve ilgili alana yönelik çalışma yapan STK temsilcileri ile öğrenci ve vatandaşların katılımıyla düzenlendi.


"Akademik dayanışmanın güçlü bir göstergesi"


Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Yüksel, bu tür bilimsel etkinliklerin tarihsel gerçekliklerin anlaşılması açısından taşıdığı önemi vurguladı. Konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birsen Karaca söz aldı. Karaca, Ermeni vakıflarına ilişkin yürütülen davaların yalnızca hukuki boyutta değil, siyasi bir arka plana da sahip olduğunu ifade etti.


Rektör Hacımüftüoğlu: "Bilimsel alanda mücadeleye devam edeceğiz"


Panelde konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise Sanasaryan Koleji ve Vakfı üzerinden yürütülen davaların, uluslararası platformlarda Türkiye aleyhine oluşturulmaya çalışılan algı operasyonlarının bir parçası olduğuna dikkat çekti. "Bu gibi davalar yalnızca vakıf ya da mülkiyet hukuku çerçevesinde değil, aynı zamanda Türkiye’nin egemenliğini ilgilendiren çok daha geniş bir perspektifte ele alınmalıdır" diyen Rektör Hacımüftüoğlu, ilerleyen süreçte Atatürk Üniversitesi bünyesinde daha kapsamlı programlar ile bu konuyu ele alacaklarını ve mücadeleye bilimsel arenada devam edeceklerini belirterek akademik dünyanın tarihsel olaylara ışık tutma ve hakikati savunma sorumluluğuna vurgu yaptı.


Panelistler konuyu çok yönlü değerlendirdi


Panelin moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı, Avrasya İncelemeleri Merkezi Kıdemli Analistlerinden Dr. Teoman Ertuğrul Turun üstlendi. Panelde; Sanasaryan Vakfı üzerinden yürütülen hukuki süreçler, bu süreçlerin tarihsel ve siyasi bağlamı ile Ermenilerin Erzurum özelinde öne sürdüğü talepler kapsamlı biçimde ele alındı. Konuşmalar sırasında, geçmişten bugüne Türk-Ermeni ilişkilerinin geçirdiği dönüşüm, uluslararası hukukun konuya yaklaşımı ve bilimsel belgeler ışığında ortaya konan gerçeklikler tartışmaya açıldı.


Teşekkür belgeleri takdim edildi


Panelin sonunda, değerli sunumlarıyla katkı sunan panelistlere günün anısına teşekkür belgeleri takdim edildi. Panelin düzenlenmesinde gösterdikleri özveri nedeniyle Prof. Dr. Birsen Karaca ve Doç. Dr. Mevlüt Yüksel’e de ayrıca teşekkür belgeleri sunuldu. Takdimleri Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu gerçekleştirdi.


Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen panel, bilimsel bakış açısıyla tarihe ışık tutarken, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası düzeyde karşı karşıya kaldığı algı politikalarına karşı akademik bir duruşun da ifadesi oldu.


Program, katılımcılara yapılan teşekkürlerle sona erdi.



Ermenilerin Erzurum’a yönelik talepleri konulu panel Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da EİT ülkeleri adına hatıra ormanı oluşturuldu Erzurum’da düzenlenen Ekonomik İş Birliği Teşkilatı ülkeleri Turizm Bakanları toplantısının ardından katılımcılar ülkeleri hatıra ormanına fidan dikimi gerçekleştirdi. Erzurum Teknik Üniversitesi kampüsünde oluşturulan hatıra ormanında ülkeler adına alanlar oluşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başkanlığında bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Kültür, Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Seyed Reza Salehi Amiri, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Shamyradov, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kazakistan Cumhuriyeti Turizm ve Spor Bakan Yardımcısı Yerzhan Yerkinbayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Naghiyev, Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Turizm Dairesi Müdürü Kasymov Erdenet, Pakistan İslam Cumhuriyeti Milletvekili Ali Zahid, Tacikistan Cumhuriyeti Turizm Geliştirme Komitesi Başkan Yardımcısı Ziyodullo Salimzoda, Özbekistan Turizm Komitesi Başkanı Umid Shadiev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanychbek Omuraliev ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Asad Majeed Khan hatıra ormanında hep birlikte fidan dikimi etkinliğine katıldılar. Ağaç dikiminin ardından Turizm bakanlarınca ağaçlara cansuyu verildi.
Ankara Bakan Fidan, Katar’ı ziyaret edecek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 27 Nisan’da Katar’ı ziyaret edecek. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed, 11 Mart tarihinde Dışişleri Bakanı Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi (İİT-AL) Gazze Temas Grubu Antalya Toplantısı’na katılmak üzere Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise son olarak 2-3 Şubat tarihinde Katar’ı ziyaret etmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 27 Nisan’da Katar’a ziyaret gerçekleştirecek. İkili ilişkiler Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye ile Katar arasında ikili ticaret hacmi 2024 yılında 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye-Katar ilişkilerinin kurumsal çerçevesini teşkil eden Yüksek Stratejik Komite, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim’in eş başkanlıklarında ve iki ülkenin dönüşümlü ev sahipliğinde 2015 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. Yüksek Stratejik Komite’nin son toplantısı 14 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleşmişti. Bir sonraki toplantının ise bu yıl Doha’da düzenlenmesi öngörülüyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen 10 toplantı neticesinde, ikili iş birliğinin her alanını kapsayan 107 anlaşma imzalandı. Bölgesel konular Filistin ve Suriye konuları dahil olmak üzere, bölgesel barış ve istikrarı ilgilendiren meselelerde benzer yaklaşımları paylaşan Türkiye ve Katar bu doğrultuda istişarelerini sürdürüyor. İki ülke, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının durdurulmasına yönelik olarak hem ikili düzeyde hem de İİT-AL Gazze Temas Grubu dahil olmak üzere çok taraflı platformlarda yakın iş birliği ve diyalog içinde ilerliyor.