GÜNDEM - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 13:25

Başkan Sekmen; “Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolüdür”

A
A
A
Başkan Sekmen; “Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolüdür”

Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 105’inci yıl dönümü kentte törenlerle kutlandı.


İstanbulkapı’da başlayan ve Havuzbaşı’nda devam eden törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yargı üyeleri, askeri erkân ve kurum amirleri katıldı.


Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile devam eden törende Başkan Sekmen, günün anlam ve önemini ifade etti. Sekmen, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Erzurum, tarihin hemen her döneminde çok önemli bir rol üstlenmiş, gerek politik ve gerekse stratejik konumu itibariyle de, sürekli işgal ve savaşlarla karşı karşıya kalmıştır. Kadim şehrimizin birbirinden farklı medeniyetlere beşiklik etmiş olması, işte tam da bu yüzdendir. Erzurum insanının cesur, gözü kara, fedakâr, koruyan ve savunan bir nitelikte oluşu da, esasen bundan dolayıdır. Düşünün ki; İzmir, 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar tarafından işgal edilirken, Anadolu’dan ilk ve en büyük kitlesel tepkiyi, 18 Mayıs 1919’da Erzurum göstermiştir. Bu vesileyle Dadaşlar, bundan tam 105 yıl önce hınca hınç doldurdukları eski hükümet meydanında emperyalistlere karşı adeta meydan okumuşlardır. Dönemin Belediye Başkanı Zakir Gürbüz Bey’in; İtilaf Devletleri’nin İstanbul temsilcileri ile ABD Başkanı Wilson’a gönderdiği ders niteliğindeki telgraf ise, Erzurum’un ve Dadaşların hürriyete ve bağımsızlığa ne kadar düşkün olduğunun en somut kanıtlarından birisidir. Zakir Bey; gönderdiği telgrafta şu ifadelere yer vermiştir: ‘İşgal güçlerine göre; Müslüman olmaktan başka bir suçu olmayan Türk, yok edilmek istenmektedir Biz, sonucu ne olursa olsun İzmir’in yanındayız ve toprağımızın başındayız Ölümü şimdiden seçtik, haberiniz olsun!..’ İşte milletin birlik ve beraberliğini tam anlamıyla ifade ediyor olması açısından Erzurum’da sergilenen bu duruş, Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı daha da cesaretlendirmiş ve Paşa Erzurum’daki bu mitingin ardından yönünü hemen ertesi gün Samsun’a çevirmiştir.”



“Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolüdür”


Başkan Sekmen, Erzurum’un milli ruh ve iradenin sembol şehirlerinden biri olduğunu kaydetti. Sekmen, şöyle devam etti: “Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a geldiği 3 Temmuz 1919’da Ilıca’da karşılaştığı Mezar arkalı Mevlüt Ağa’nın, tarihe altın harflerle geçecek o sözlerinden Büyük Nutkunda da övgüyle bahsetmesi Erzurum’un Anadolu için ne kadar önemli olduğunu en büyük kanıtıdır. Mezar arkalı Mevlüt Ağa’nın; ‘Duydum ki, Erzurum’u Ermenilere vereceklermiş Hele geldim bakayım ki, kimin malını kime veriyor bunlar!’ şeklindeki sözleri, Mustafa Kemal Atatürk’e bundan 105 yıl önce, yani tam da bugün ‘Bu milletle neler yapılmaz ki!’ dedirtmiştir Nitekim öyle de olmuştur Bağımsızlık davasına inanmış yüce Türk milletinin başlattığı milli mücadele davası, önce kongre salonlarına, ardından meclis kürsüleri ve cephelere taşınarak, millet egemenliğine dayalı, bağımsız yeni bir Türk devletinin temelleri atılmıştır. İşte bu yüzden Erzurum demek; Türkiye Cumhuriyeti demek, Türkiye Cumhuriyeti demek, Erzurum demektir Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolü, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzide tarifidir. Erzurum insanı, Mustafa Kemal Paşa’ya 27 Ağustos 1919’da ‘Fahri Hemşehrilik’ payesi vermiş ve Kasım 1919 tarihinde yapılan seçimlerde ise, Son Osmanlı Mebuslar Meclisi’ne de Erzurum Milletvekili olarak yine Gazi Paşa’yı seçmiştir. İşte bu nedenle ‘Erzurum’ demek ‘Cumhuriyeti kuran şehir’ demektir, ‘Erzurum’ demek ‘Türkiye Cumhuriyeti’ demektir.”



Başkan Sekmen; “Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolüdür”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’den çala çala gitti Bandırma’da yakalandı Balıkesir’den başlayıp Bandırma’ya uzanan hırsızlık olayının faili polisin titiz çalışması sonucu yakalandı. Balıkesir’de film senaryolarını aratmayan bir hırsızlık olayı yaşandı. Balıkesir’de Hacıilbey Mahallesi’nde bir ticari aracın çalınmasıyla başlayan olaylar zinciri, Susurluk Festiva Outlet’te bir iş yerinden yaklaşık 30 bin lira değerinde giyim eşyası çalınmasıyla devam etti. Şüpheli şahıs, daha sonra Bursa Karacabey ilçesinden bir araçtan 16 sayılı plaka çalarak aracına taktı ve bu şekilde izini kaybettirmeye çalıştı. Bandırma ilçesine doğru yol alan zanlı, burada bir büfeden yaklaşık 260 bin lira değerinde 320 karton sigara ile çeşitli gıdaları çaldı. Polis ekipleri olayların aydınlatılması için yoğun bir çalışma yürüttü. Yaklaşık 263 saatlik güvenlik kamerası, KGYS ve PTS incelemesi sonucunda, şüpheli şahsın çalıntı araçla Bandırma ilçesinden çıkmadığı tespit edildi. Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda, olayların şüphelisinin M.A. (19) olduğu belirlendi. Ekiplerin koordineli çalışması sayesinde, M.A. çalıntı araç ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde yapılan aramalarda 1 adet çalıntı banka maaş kartı, 1 adet çalıntı cep telefonu, 40 paket sigara ve Karacabey ilçesinden çalınan plaka ele geçirildi. Gözaltına alınan M.A., Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından adli mercilere sevk edildi.