YEREL HABERLER - 17 Mart 2012 Cumartesi 11:13

GÜNEŞ VAKFI’NDA ‘’ERMENİ KATLİAMININ KAZI BOYUTU’’ KONFERANSI…

A
A
A
GÜNEŞ VAKFI’NDA ‘’ERMENİ KATLİAMININ KAZI BOYUTU’’ KONFERANSI…

ERZURUM(İHA) Güneş Vakfı, Geleneksel Cuma Konferanslarında bu hafta Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen’i konuk etti. ’Ermeni Katliamının Kazı Boyutu’ başlıklı konferans da Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen katılımcılarla açılan toplu mezar görüntülerini paylaştı.
2010 yılında Erzurum merkeze 6-7 kilometre uzaklıkta olan Tepe Köyde yürüttükleri Ermeni katliamı toplu mezar kazılarına değinen Erkmen, kazılarda ellerine geçen işkence izleri taşıyan insan kemiklerinin fotoğraflarını izlettirirken, açıklamalarda da bulundu.
Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla mücadele etmek için bilinçli kazılar yapmak gerektiğini kaydeden Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen; “Kaç yerde katliam alanı var bunların tamamının tespiti yapılamadı maalesef. Var olan Ermeni katliamları yok sayılıyor, olmayan bir katliamda var sayılıyor. Bu mesele Ermeniler tarafından sürekli kafa yorulan bir husus olmuştur.” dedi.
Erzurum’un güney batısında merkeze 6-7 kilometre uzaklıktaki Tepe Köyde 2010 yılında yürüttükleri kazıları çok zor şartlar altında gerçekleştirdiklerini söyleyen Erkmen, toplu mezar kazılarının sonradan herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak ve asılsız iddialara maruz kalmamak için bir gün içerisinde başlayıp bitmesi gerektiğini söyledi. 24 saat içerisinde gerçekleşecek tüm bu kazıların ön hazırlığının aylar aldığını ve medyanın ve kamuoyunun tüm dikkatini katliam alanında yapılacak kazılara çekmenin zorluğuna işaret eden Erkmen sözlerine şöyle devam etti.
“Gümüşhane de, Bayburt da, Muş da, Erzurum da ve Van da, toplamda bu bölgede yüz yetmiş katliam alanı olduğu tahmin ediliyor. Van da, tehcirden önce çok büyük katliamlar yapıldı. Yapılan kazılarda işkence izleri taşıyan birçok bulguya rastladık. Kazılarda ay yıldız motifli eşyalar, Kuran-ı Kerimler bulduk. Bunlar Türklerin soy kırıma uğradığının delileridir.”
Konferansın sonunda müdürlüğünü yaptığı Erzurum Müzesinden de bölgede yapılan kazılarda ele geçirilen bulguların görüntülerini paylaşan Erkmen, katılımcılardan gelen sorulara da cevap verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüreğir Ziraat Odası’ndan çiftçilere hatırlatma: “ÇKS başvurularınızı unutmayın” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının son tarihi olan 31 Aralık 2024’e dikkat çekerek çiftçileri uyararak, “ÇKS, yalnızca tarımsal desteklerden yararlanmanın bir yolu değil, aynı zamanda çiftçilerin haklarını güvence altına alan hayati bir sistem” dedi. ÇKS ile tarımsal desteklere kolay erişim ÇKS kaydının çiftçilerin mazot, gübre, tohum destekleri gibi teşviklerden yararlanmasını ve düşük faizli kredilere erişimini sağladığını hatırlatan Doğan, doğal afetlere karşı koruma sunan TARSİM gibi sigorta sistemlerinden faydalanmak için de ÇKS kaydı şart olduğunu kayıtlı olmayan çiftçilerin bu imkanlardan mahrum kalabileceğine dikkat çekti. Başvurularınızı ziraat odasına yaparak zaman kazanın Çiftçilerin başvurularını doğrudan ziraat odalarına yapmalarının avantajlarına değinen Başkan Doğan, “Ziraat odalarımız, çiftçilerimizin tüm kayıt sürecinde yanındadır. Evrak hazırlığından başvuru işlemlerine kadar her aşamada rehberlik ediyoruz. Bu da işlemlerin daha hızlı ve eksiksiz tamamlanmasını sağlıyor” diye konuştu. Gerekli Belgeler ÇKS kaydı yaptırmak isteyen çiftçilerin, şu belgelerle ziraat odasına başvurmaları gerekiyor: “Kimlik Fotokopisi, tarım arazilerine ait tapu veya kira kontratı, çiftçilik belgesi (ziraat odasından alınabilir), üretim bilgileri ve tarla detayları.” 28-29 Aralık’ta ekstra hizmet imkanı Çiftçilerin yoğunluğunu azaltmak ve başvuruların son güne bırakılmasını önlemek amacıyla, Yüreğir Ziraat Odası’nın 28-29 Aralık tarihlerinde de hizmet vereceğini kaydeden Başkan Doğan, “Bu ekstra hizmet günleriyle çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Kayıtlar, çiftçilerimiz için yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda haklarını koruyan bir araçtır. Desteklerden faydalanmak için kayıt işlemlerinizi zamanında tamamlayın” dedi.
Malatya Malatya’da kayısı çekirdeği ihracatından 12 milyon dolar gelir Malatya’nın coğrafi işaret tescil belgeli ürünü kayısı çekirdeğinden 11 aylık dönemde 4 bin 333 ton ihracat gerçekleştirilerek 12 milyon 885 bin dolar gelir sağlandı. Malatya’da, depremin ortaya çıkardıkları tüm olumsuzluklara rağmen kuru kayı ile kayısı çekirdeği ihracatı yüzleri güldürdü. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan kentte, 11 ayda 68 bin tonun üzerinde kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 370 milyon dolar gelir elde edilirken, aynı dönemde gerçekleştirilen 4 bin 333 ton kayısı çekirdeği ihracatı ile de 12 milyon 885 bin dolarlık gelir sağlandı. “En fazla ihracat İtalya’ya” Kayısı çekirdeğinde yıl sonu ihracat hedeflerinin 5 bin ton olduğunu aktaran Başkan Özcan, "Kasım ayında 352 ton kayısı çekirdeği ihracatı gerçekleştirerek 1 milyon 132 bin dolar gelir elde ettik. 11 aylık dönemde ise 4 bin 333 ton ihracat gerçekleştirilerek 12 milyon 885 bin dolarlık gelir sağlandı. Yüzde 35’lik oranla en fazla ihracatı ise İtalya’ya gerçekleştirdiğimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı. "Kayısıda elde edilen her şeyin bir ekonomik değeri var” Kayısının çok yönlü bir ürün olduğuna vurgu yapan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, ürünün sadece kuru kayısı ihracatı ile sınırlı olmadığını belirterek, kayısı çekirdeğinin kabuğundan da ciddi bir katma değer sağlandığını söyledi.
İzmir Aliağa’da kadınlara özel pilates ve aerobik kursu Aliağa Belediyesi Spor Okulları bünyesindeki pilates ve aerobik kurslarında, Aliağa ve Şakran’daki 200 kadın sağlıklı bir yaşam için her hafta 2 ve 4 günlük programlarla egzersiz yapıyor. Aliağa Belediyesi Spor Birimi Pilates ve Aerobik kursları, Pilates Eğitmenleri Derya Yıldız ve Gözde Büyükdemir’in eğitimleriyle devam ediyor. Kurslar Aliağa Belediyesi Spor Salonu’nda, Şakran’da Düğün Salonu’nda ve sahilde yapılıyor. Aliağa’da yeni kayıtlarla birlikte 200 kadın, 70 kişilik gruplarla pilates ve aerobik yapıyor. Kurslara 18 yaş ve üzeri kadınlar, kontenjan dahilinde kayıt olabiliyor. Katılımcılar talepleri doğrultusunda kurs gününü ve kaç gün gelmek istediklerini seçebiliyorlar. Kurs eğitmenleri, vatandaşların yaşlarına ve sağlık sorunlarına göre de yönlendirmeler yapıyorlar. Aliağa Belediyesi Pilates ve Aerobik kurslarında kadınlar önce diyafram nefesini öğreniyor ve nefes egzersizleri ile çalışmalara başlıyorlar. Ardından büyük kas gruplarını çalıştırma egzersizlerini öğreniyorlar. İlerleyen haftalarda ise öğrendikleri egzersizleri sayılar ve setler halinde yapmaya başlıyorlar. Bel veya diz problemleri gibi sağlık sorunları olan kursiyerler için de egzersizler uyarlanıyor. Kurslarda her öğrencinin kendi bedenini tanıması ve kontrol etmeyi öğrenmesi hedefleniyor. Pilates Eğitmeni Derya Yıldız: “Kursumuza gelen kadınlarımız çok mutlular” Aliağa Belediyesi Pilates Eğitmeni Derya Yıldız, Pilates ve aerobik kursuna gelen kadınların mutluluklarını şu sözlerle ifade etti: “Kursumuza gelen kadınlarımız çok mutlular. Kursa gelerek kendilerine zaman ayırıyorlar, kendi bedenlerinin farkına varıyorlar, sosyalleşiyorlar. Bu kursun sadece kadınlara ait olması onlara kendini özel hissettiriyor. Fiziksel anlamda da ruhsal anlamda da iyileşmeler görüyoruz. Ailelerden de olumlu dönüşler alıyoruz. Kursumuza çok talep var kontenjanlarımız hızla doluyor.” Yaz ve kış dönemi olarak açılan kurs kayıt duyuruları Aliağa Belediyesi resmi sosyal medya hesaplarından yapılıyor.
Düzce Eğitimi tamamlayan sağlık personeli belgesini aldı DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen gebe bilgilendirme sınıfı ve acil obstetrik bakım destek personel uyum eğitimini tamamlayan 4 doktor 9 ebe ve 4 hemşire belgelerini aldı. Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından anne sağlığını iyileştirmek ve anne ölüm oranını azaltmak, sağlık personeline güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında bilgi ve beceri kazandırılarak standart ve nitelikli hizmet sunumu sağlanmak amacıyla, gebe bilgilendirme sınıflarında görev alan personellere yönelik ‘Gebe Bilgilendirme Sınıfı ve Acil Obstetrik Bakım Destek Personel Uyum Eğitimi’ düzenlendi. Sağlıklı Hayat Merkezi Eğitim salonunda düzenlenen eğitimde; gebelik, gebelik dönemleri, gebelikte beslenme ve fiziksel aktivite, normal doğumun önemi ve anne bebek açısından faydaları, doğum ağrısıyla baş etme yöntemleri, lohusalık, yeni doğan bebeğin bakımı, aşıları, beslenmesi, anne sütünün önemi, üreme sağlığı yöntemleri gibi konularda eğitimciler tarafından katılımcılara teorik ve pratik olarak sunumlar yapıldı. Katılımcılara ayrıca gebeliğin başlangıcından doğum ve doğum sonrası ilk 42 gün içerisinde meydana gelen anne ve fetüs hayatını tehdit eden, acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetler bütününü kapsayan ve anne mortalite ve morbiditesini azaltmada en etkili programların başında gelen acil obstetrik bakım programı (AOB) destek personeli uyum eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimi başarı ile tamamlayan 4 doktor, 9 ebe, 4 hemşireye eğitim belgeleri Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcı Uzm. Dr. Emine Bilge Karakaş Erten ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser birim sorumlusu Fazlı Bayraktar tarafından verildi.