ÇEVRE - 15 Ağustos 2024 Perşembe 05:53

İl Su Kurulu toplantısı yapıldı

A
A
A
İl Su Kurulu toplantısı yapıldı

Su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla Erzincan’da “İl Su Kurulu” toplantısı gerçekleştirildi.


Su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla üst düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlanması için 157 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan ve 29.11.2023 tarihli ve 32384 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Su Kurulu’nun çalışmaları ışığında Erzincan’da “İl Su Kurulu” toplantısı gerçekleştirildi.


Erzincan Valiliği toplantı salonunda düzenlenen 2024 yılının ilk İl Su Kurulu toplantısı, Vali Yardımcısı Rumeysa Sena Kurt’un başkanlığında Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü İçme Suyu Daire Başkanı Dr. Mustafa Berk Duygu ve ilgili kurum ve kuruluş yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.


Katılımcı kurum ve kuruluşlar tarafından geçekleştirilen sunumlarla yerüstü ve yeraltı su durumu, havza yönetim planları ve tedbirleri, arıtma tesisleri ile ileri arıtma tesislerinin güncel durumu, günlük geri kazanım su miktarları, ilimiz genelinde bulunan dere yatakları ve ıslah çalışmaları gibi çeşitli konulardan, uygulanan denetim ve idari yaptırımlara kadar birçok temaya değinildi.


Sunumların ardından istişarelerle devam eden toplantıda, su kaynaklarının koruma-kullanma dengesinin sağlanması, suyun verimli kullanılması, su politikalarının sürdürülebilirliği, su tahsisinde arz talep dengesinin sağlanması, su kaynaklarının daha etkin şekilde korunması, geliştirilmesi, uygulamaların ve yatırımların kurumlar tarafından daha sıkı takip edilmesine yönelik çalışmalar görüşüldü.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da emekli olan 106 İl Özel İdaresi personeline veda edildi Kastamonu İl Özel İdaresi’nde uzun yıllar hizmet veren ve emekli olan 106 personel için veda programı düzenlendi. Kastamonu İl Özel İdaresi’nde uzun yıllar boyunca hizmet veren 106 personel emekli oldu. Emekli personeller için veda yemeği düzenlendi. Kastamonu İl Özel İdaresinde düzenlenen programa Vali Yardıcısı Ahmet Atılgan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, davetliler ve personeller katıldı. Programda konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, emekli olan personellere emeklerinden dolayı teşekkür etti. "İnsanımızın da beklentisi her geçen gün artıyor" Kastamonu’nun coğrafi şartları sebebiyle İl Özel İdaresi’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, “Kastamonu, tabiatıyla, kültürüyle, tarihiyle eski bir şehir. O kadar da coğrafyası zor bir memleket. İl Özel İdaresi olarak Türkiye’de en zor ilk biziz diye düşünüyorum. Çünkü bin 57 köy ve 3 binden fazla yerleşim yeriyle 10 bin kilometre yol ağıyla her bir köye, mezraya yol ulaştıracaksınız. İçme suyu yapacaksınız. Bunlar temel ihtiyaçlardı ama artık insanımızın da beklentisi her geçen gün artıyor. Geçmişte bir köye yol ulaştığında ki mutluluk şu an artık eskisi gibi değil” dedi. Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi ise, “Sizler için olduğu kadar bizim için de duygusal bir akşam. Burada bir çok arkadaşımız var, ben 26 yıldır bu teşkilatın içerisindeyim. 26 yıldır bu arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Bazı zorlukları ve bazı güçlükleri hep beraber yaşadık. İnşallah ileriki hayatları bundan daha çok güzel geçer. Bundan sonra hep sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını geçirmelerini temennim ederim. İnsanı çektiği acılar biraz daha yakınlaştırıyor. Biz burada arkadaşlarımızla gönül birliği yaparak birçok acıyı beraber yaşadık. Kimisiyle yakından çalıştık, kimisiyle uzaktan çalıştık ama sonuçta bir gönül birliği yapmıştık. Şimdi siz, bu bayrağı alnınız ak bir şekilde bizde geri kalan arkadaşlara yani bizlere devrediyorsunuz” diye konuştu. Programda konuşan Türkiye Yol-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Sadık Düzgün ise, “YSE’den bugüne kadar, 85’te Köy Hizmetleri olduk, 2005 yılında Özel İdare olduk ve bugüne kadar geldik. O günden bugüne böyle bir emekli programı yapamadık. Yapamadığımız arkadaşlara sizin huzurunuzda özür diliyoruz. O günden buna bin 470 civarında arkadaşımız emekli oldu. Şu anda 106 arkadaşım emekli oluyor, toplamda bin 572 rakamına ulaştık. O günden bugüne kadar bu teşkilata hizmet etmiş emekli olmuş bütün arkadaşlarımızı, huzurlarımızda yad etmek istiyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından emekli personellere günün anlam ve önemine istinaden plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Erzurum Erzurum coğrafi işaretli ürün zengini Kadim tarihi ve zengin kültürel değerleriyle Erzurum’da bu güne kadar 60 ürün coğrafi işaret aldı. 14 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor. Ülkemizde Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da; ilk coğrafi işaretli ürün olan Karnavas Dut Pekmezi için Ormanağzı Köyü Muhtarlığı 12 Ağustos 2005’de müracaat yapıldı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 9 Haziran 2009’da onay verildi. Erzurum Civil Peyniri ve Oltu Cağ Kebabı ilk üçte tescil alınan diğer iki ürün olarak dikkat çekiyor. Son olarak Erzurum Burması ya da Erzurum Burma Bileziği geçtiğimiz günlerde coğrafi işaretli ürünler içinde yerini aldı. En fazla başvuru ve kabul Erzurum Ticaret Borsası’nın 47 ürünle Erzurum Ticaret Borsası en çok tescilli ürün alan kurumların başında yer alıyor. Erzurum’da müracaatı kabul edilen ve ürünleri coğrafi işaret alan diğer kurumlar ise; Aziziye Belediyesi, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası, Olur Kaymakamlığı, Ormanağzı Köyü Muhtarlığı, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası ve Tortum Belediyesi oldu. En fazla başvuru yemekler ve çorbalarda Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Erzurum’da coğrafi işaretlli ürün grubunda yemekler ve çorbalar önplana çıktı. Bunu fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar takip ediyor. Erzurum’daki coğrafi işaretli ürünlerin türü bakımından; 54 mahreç işareti ve 6 menşe adı tescili yapıldı. İşte Erzurum’un coğrafi işaretli ürünleri Ülkemizde Gaziantep’in 106 ve Konya’nın 78 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Erzurum’da 60 ürünle listenin üçüncü sırasında yer alıyor. Bu arada 58 ürünle Diyarbakır’de coğrafi işaretli ürün sayısı açısında hızla Erzurum’a yaklaşıyor. İşte Erzurum’un coğrafi işaretli ürünleri; Erzurum Burması / Erzurum Burma Bileziği, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası / Erzurum Pastası, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Patates Boranisi, Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyesi, Erzurum Kavut Haşılı ,Erzurum Ketesi, Erzurum Pastırması, Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Eriştesi, Erzurum Ekşili Dolma, Erzurum Tereyağı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu, Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Gliko, Erzurum Şalgam Dolması, Erzurum Et Kavurması, Erzurum Kıtlama Şekeri ,Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması ,Erzurum Yumurta Pilavı, Hasankale Lavaş,ı Erzurum Aşmalı Yahn, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Çortutu Pancarı, Karnavas Bezi, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli, Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Su Böreği, Narman Şeker Fasulyesi,İspir Kaymağı, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hınıs Fasulyesi, Oltu Taşı,Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kadayıf Dolması, İspir Kuru Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Civil Peyniri ve Karnavas Dut Pekmezi Sırada bekleyen 14 ürün var Erzurum’da 14 ürün ise coğrafi Pasinler Balı, Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekmek, Hasankale Güveci, Pasinler Köfte, Erzurum Geven Balı, Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı ,Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı ve vErzurum İspir Gobdini