EKONOMİ - 30 Ocak 2025 Perşembe 10:28

Ekonomik güven endeksi 99,7 oldu

A
A
A
Ekonomik güven endeksi 99,7 oldu

Ekonomik güven endeksi Aralık ayında 98,9 iken, Ocak ayında yüzde 0,8 oranında artarak 99,7 değerini aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Aralık ayında 98,9 iken, Ocak ayında yüzde 0,8 oranında artarak 99,7 değerini aldı. Bir önceki aya göre Ocak ayında tüketici güven endeksi yüzde 0,4 oranında azalarak 81 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,1 oranında azalarak 102,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,5 oranında artarak 116,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 114,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,6 oranında artarak 91,7 değerini aldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te MEB AKUB Ekibinden Okullarda Afet ve Yangın Tatbikatı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Arama Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki okullarda afet farkındalık semineri düzenleyerek yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde arama kurtarma ve lojistik destek çalışmalarına katılan öğretmenlerden oluşan AKUB ekipleri, öğrencilere yönelik "Afet öncesi, afet sırasında ve sonrasında farkındalık ve temel afet bilinci eğitimleri" konulu seminerlere başladı. Bu kapsamda, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü AKUB ekibinde görevli üç öğretmen, Edremit ilçesindeki Turhan Dökmecioğlu İmam Hatip Ortaokulu, Fernur Sözen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Ortaokulu’nda seminer verdi. Seminerde öğrencilere afet öncesi hazırlık süreçleri, afet anında doğru davranış biçimleri ve afet sonrasında alınması gereken önlemler anlatıldı. Eğitimlerin ardından okul bahçesinde yangın tatbikatı düzenlendi. Öğrencilere, muhtemel bir yangın durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Aynı zamanda deprem anında alınması gereken önlemler, güvenli tahliye yöntemleri ve korunma teknikleri hakkında bilgiler aktarıldı. Okul yöneticileri, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü AKUB ekibinden Ersen Can, Nil Öztekin ve Tucay Evliyaoğlu’na düzenledikleri seminer ve tatbikat çalışmaları için teşekkür etti.
Muş Muş’ta ’Teknoloji Bağımlılığına Karşı Yöresel Çocuk Oyunları’ etkinliği gerçekleştirildi Muş’ta "Teknoloji Bağımlılığına Karşı Yöresel Çocuk Oyunları" projesi kapsamında öğrencilere yönelik etkinlik düzenlendi. Muş Kültür, Sanat ve Doğa Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle teknoloji bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Eralanı Köyü İlkokulunda öğrencilere yönelik eğlenceli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında gönüllü gençler, geleneksel çocuk oyunlarını canlandırarak öğrencilerin sosyalleşmesini ve eğlenceli vakit geçirmesini sağladı. Çocuklarla yüz boyama etkinliği yapan gönüllüler, geleneksel oyunlar oynatarak onların ekran bağımlılığı yerine fiziksel ve sosyal aktivitelerle vakit geçirmelerini teşvik etti. Program sonunda çocuklara balonlar ve çeşitli ikramlar dağıtıldı. Etkinliğe katılan öğrenciler, geleneksel oyunları öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Muş Kültür, Sanat ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bayraktar, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen Teknoloji Bağımlılığına Karşı Yöresel Çocuk Oyunları projesini yürüttüklerini söyleyerek, "Bu kapsamda, ekim ayından bu yana 6 etkinlik gerçekleştirdik. Son olarak, kent merkezine bağlı Eralanı İlk ve Ortaokulunda eğitim gören öğrencilerle bir araya geldik. Etkinliğimizin temel amacı, çocukları teknolojinin zararlarından uzak tutmak, onları yöresel oyunlara yönlendirmek ve sosyal ilişkilerini geliştirmeye yönelik faaliyetler düzenlemektir. Gönüllülerimizle birlikte çocukların yüzlerini boyadık, onlara oyuncaklar, balonlar ve çeşitli ikramlar hediye ettik. Sınıflarda şarkılar eşliğinde oyunlar oynayarak keyifli anlar yaşadık. Ayrıca, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimiz Muş’a özgü lale ve telli turna motiflerini resmederek etkinliğimize sanatsal bir boyut kattı. Şenlik havasında geçen etkinliklerimizi daha da yaygınlaştırarak bu yıl daha fazla köy okuluna ve gence ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Yapılan etkinliğe gönüllü olarak katılan Şair ve Yazar Dilan Sinecem ise çocuklarla kitaplar üzerine sohbet ettiklerini belirterek, "İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün destekleri ile yürüttüğümüz proje kapsamında öğrencilerle buluştuk. Bu kapsamda oyunlarla ilgili özel bir etkinlik programı da gerçekleştirdik. Çocuklara küçük yaşta da yazar olabileceklerini hatırlattık ve kitaplar üzerine sohbet ettik. Kitap okumanın önemini vurgulayarak küçük yaşlarda da yazar olabileceğini gösterdik. Çocuklarla kitaplar hakkında keyifli konuşmalar yaptık ve onların hayal güçlerini geliştirmeye yönelik teşviklerde bulunduk" ifadelerini kullandı. Gönüllerince eğlendiğini söyleyen öğrencilerden Sıla Sönmez ise "Bugün abi ve ablalarımız bize çeşitli oyunlar sergilediler ve yüzümüzü boyadılar. İlk defa çok güzel eğlendik ve bizi mutlu ettiler. Bugünü hiç unutmayacağız çünkü bizim için en mutlu gönümüz oldu" şeklinde konuştu.