Milli Türk Talebe Birliği Gaziantep Şubesi tarafından "İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Paneli ve Gecesi" düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye, GAÜN Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhi Ersoy, Mehmet Doğan, Yazar Adem Çevik konuşmacı olarak katıldı.
Mehmet Akif Ersoy’un hayatımızdaki önemine değinen Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhi Ersoy, "Mehmet Akif Ersoy’a neden Akif dediğimizi düşündüğümde aklıma Yunus Emre geldi. Yunus Emre demeyiz. Biz ona bizim Yunus deriz. Sanki bizden biriymiş gibi. Ona ta 13’üncü asırdan sesleniriz. Akif de bu toprağın üzerinde böyledir. Hepimiz çocuk hafızasında yüz binlerce basılmış safahatlarla bir şekilde temas etmişizdir. Ben henüz okuma yazma bilmezken
Safahat kitabını okumaya başlarken öğrenmiştim. Bu kültürümüzde çok anlam ifade ediyor" dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un dünya çapında tanınan bir şair olduğuna dikkat çeken Mehmet Doğan, "Mehmet Akif Türkiye’de herkesin bildiği bir isimdir. Dünyanın hiçbir şairine nasip olmayan bir tanınmışlık ona nasip olmuştur. Daha ilk mektep sıralarına başladığınız günden itibaren onun İstiklal Marşı ile karşılaşırız. Hayatında hiç şiir okumayanlar bile ilk olarak İstiklal Marşı’nı okumuştur. Hiç ezberi olmayanların ilk ezberi İstiklal Marşı’dır. Bu tabi bildiğimiz Mehmet Akif portresi ile pek bağdaşmıyor. 1930’lu
yıllarda Mehmet Akif şöyle bir şey yazıyor. ’Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince, günler şu heyulayı da er, geç silecektir. Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir’. O hiçbir zaman ümitsiz olmamıştır" ifadelerini kullandı.
"Mehmet Akif Ersoy adam gibi adamdır" diye konuşmasına başlayan Yazar Adem Çevik, "Bundan 75 yıl önce Mehmet Akif Ersoy vefat ettiğinde maalesef o devrin ileri gelenleri Mehmet Akif’i görmezden geldiler. Hiçbir gazete manşet yapmadı. İkinci sayfalarda bile yer almadı. Sadece birkaç gazetenin küçücük köşesinde Mehmet Akif Ersoy vefat etti diye yer aldı. Cenazesi duyurulmadı. Ama kaderin cilvesine bakın ki bundan 75 yıl önce 27 Aralık’ta vefat eden Mehmet Akif’in cenazesi Türkiye’nin en kalabalık
cenazelerinden biriydi" diye konuştu.
Panelin sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Mehmet Doğan’a, Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından ise Yazar Adem Çevik’e plaket takdim edildi.
Mehmet Akif Ersoy’un büyük bir şair olduğunu ifade eden Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Mehmet Akif Ersoy milli mücadelenin büyük şairi unutulmaz bir insandır. Tarihe damgasını vurmuş, birçok kaynaktan okuyup değerlendirdiğiniz zaman tarihin unutulmazları arasında. Kitaplarını okuyun, çok şeyler bulacaksınız. Bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.