YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 17:32

ÇİFTÇİLER GÜBRE VE MAZOT FİYATININ YÜKSEK OLMASINDAN DERTLİ

A
A
A
ÇİFTÇİLER GÜBRE VE MAZOT FİYATININ YÜKSEK OLMASINDAN DERTLİ

Yozgat`ta bahar mevsiminin gelmesiyle ürünlerine gübre atmaya ve tarlalarını sürmeye başlayan çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olmasından yakınıyor.
Mazot fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğinden dolayı traktörlerini çalıştıramaz hale geldiklerini belirten çiftçiler, Başbakan Erdoğan`a seslenerek, çiftçilere sahip çıkmasını istedi.
Yozgat`ın Lök Köyünde, tarlasına gübre atan Kemal Ertuğrul isimli çiftçi, gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, ``Kilosu 48 kuruşa buğday sattık, litresi 4 liraya mazot alıyoruz. 10 Kilo buğday satacaksın ancak bir litre mazot alacaksın. Yine gübrenin fiyatı çok yüksek, 2 ton buğday satıp bir ton gübre alıyoruz. Çiftçi çok perişan, Başbakanımız çiftçiye sahip çıkmasını istiyoruz`` dedi.
Bahattin Cankurtaran isimli çiftçi de mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı zarar ettiklerini belirterek, ``Köylü Milletin Efendisidir deniyor, artık efendilik bitti. Mazotun gübrenin fiyatı çok yüksek. Biz devletten tohumluk buğdayın kilosunu 70 kuruşa alıyoruz, ürettiğimiz buğdayı 48 kuruşa satıyoruz. Çiftçi şuanda arazi boş kalmasın diye ekiyor. Geçen yıl 7 bin liralık masraf yaptık 9 bin liralık buğday sattık. Bunun yanında kendi çalıştığımızın karşılığı yok. 2 Bin lira ile çiftçi nasıl geçinecek, tekrar ekinini nasıl ekecek, tarlasını nasıl sürecek. Başbakanımızın artık çiftçiye sahip çıkmasını istiyoruz`` diye konuştu.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ilde bu yıl kış mevsiminin oldukça ağır geçtiğini, bahar mevsimin gelmesiyle çiftçilerin gübre atımına başladığını söyledi. Yozgat il genelinde 5 milyon 500 bin dekar ekilebilir arazi bulunduğunu ifade eden Açıkgöz,``Önümüzdeki günlerde ekin ilaçlama yapılacak. Bunun yanı sıra nohut ve pancar ekimi devam ediyor. 2012 Yılı için güzel bir yıl geçmesini diliyorum. İlimiz üretimle uğraşan bir ildir. Yozgat nüfusunun yüzde 74`ü tarımla geçimini sağlamaktadır. Yozgat`ımızın milli hasıladan gelirinin yüzde 74`ü tarımdan geliyor, bu yüzden bizim için çok önemlidir`` dedi.
Mazot fiyatlarının çok yükseldiğini ve çiftçinin zor durumda olduğuna işaret eden Açıkgöz, ``Özellikle mazota gelen zamlar çiftçiye büyük bir darbe oldu ve girdimiz aşırı derecede yükseldi. Son 6-7 yıldır tonu 480-500 lira arasında buğday satıyoruz. Girdi yüksek, ürün düşük olursa çiftçimiz haliyle zarar ediyor. Mazotun litresi bugün 4.08 Lira`dır. Çiftçinin bu mazotu alıp tarlasını sürecek gücü kalmamıştır. Hükümetin buna bir çözüm bulması gerekir`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Feci kazada hayatını kaybeden 10 yaşındaki Safiye’den geriye fotoğrafı kaldı Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaya geçidinden geçtiği esnada bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki kız, son yolculuğuna uğurlandı. Adapazarı-Karasu yolunda meydana gelen kazada, okula gitmek için yaya geçidinden geçen Safiye Seher Bozkurt’a (10) K.Ş. idaresindeki 34 EYL 272 plakalı otomobil çarptı. Bu esnada otomobilin arkasında bulunan iki araç da kazaya karıştı. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada ağır yaralanan kız çocuğu, yapılan ilk müdahalenin ardından sevk edildiği hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Otomobil sürücüsü K.Ş. gözaltına alındı. Feci kaza kamerada Öte yandan, 10 yaşındaki kızı hayattan koparan kaza güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde yolun karşısına geçmek için yaya geçidine yönelen Safiye Seher Bozkurt’a otomobilin çarptığı ve küçük kızın metrelerce savrulduğu anlar yer aldı. Arkadan gelen diğer araçların da kazaya karıştığı görüldü. Son yolculuğuna uğurlandı Kazada hayatını kaybeden Safiye Seher Bozkurt’un cenazesi, hastane işlemleri sonrası ailesine teslim edildi. Bozkurt’un cenazesi, Adapazarı Güneşler Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Güneşler Merkez Kabristanlığı’nda defnedildi. 10 yaşındaki Safiye’den geriye ise fotoğrafı kaldı.
Bitlis Bitlis’te ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ toplantısı yapıldı Bitlis’te İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı Vali Ahmet Karakaya başkanlığında gerçekleşti. İl Acil Afet ve Durum Müdürlüğü Koordinasyon salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Ahmet Karakaya, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Vali Yardımcısı Alay Yazıcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, AFAD İl Müdürü Kerem Oruk, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Adem Ekici, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, DSİ Bitlis Şube Müdürü Niyazi Yayla ve Bitlis Eren Üniversitesi Genel Sekreteri Behçet Kocaman katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, kurumların muhtemel bir afet durumunda önceden alması gereken tedbirler ve olay sonrası koordinasyon ile ilgili olan toplantılardan biri olan İRAP toplantısıyla son durumu değerlendirdiklerini belirterek, eksikliklerin en kısa sürede tamamlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bitlis’in mevcut binalarının İstanbul depremi sonrasında inşa edildiğine vurgu yapan Vali Karakaya, “Bitlis’teki birçok binamız deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edildiği için en az riski bulunan iller arasındayız. Ancak yine de tedbiri elden bırakmadan, riskli yapıların tespiti için kurumlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor” dedi. Afetlerin dünyanın ve insanoğlunun yazgısı olduğuna vurgu yapan Karakaya, “Dünyada farklı nedenler ve sebeplerden dolayı afetler gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu afetlerle ilgili ülkemizde de özellikle deprem başta olmak üzere devletimizin çeşitli kurumlarının hazırlıkları var. Bunu da AFAD Başkanlığı yürütüyor. Bu konuda 2 ana başlığımız var. Birisi afet öncesi diğeri ise afet sonrası iş ve işlemlerdir. İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından illerde valiliklerimizin koordinesinde ilgili kurumlarımızın da katılımıyla bugün İl Afet Riski Azaltma Planı ile ilgili toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Katılan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından AFAD İl Müdürü Kemer Oruk, İRAP ile ilgili verilerin yer aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Kurumlar arası koordinasyona da değinen Oruk, risk planlarının en kısa sürede tamamlanması için kurumların ilgili birimlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Toplantı soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.