Muğla`da düzenlenen ``Türkiye`nin Hidroelektrik Potansiyelinin Geliştirilme Olanakları`` konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Denizli Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Baykan, Türkiye`nin hidroelektrik potansiyelinin sonsuz olduğunu söyledi.
Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen konferansı Oda Başkanı Alifer Atasever, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.
Ülkenin tüm enerji ihtiyacının sudan karşılanamayacağını belirten Prof. Dr. Orhan Baykan, ``Hidroelektrik santraller sudan enerji üreten santraller. Bu santrallerin hepsi yenilenebilir enerji kaynakları. Tatlı ve tuzlu sudaki enerji kaynaklarımızı nasıl arttırabiliriz konferansta bunu öğrencilerle paylaşıyorum. HES konusunu yedi başlık altında toplayabiliriz. Bunlar Eski ve Yeni Sulama Barajlarına Türbin Eklenmesi, Yük Etmeninin Arttırılması, Elektromekanik Donanımın İyileştirilmesi, Pompaj Biriktirme, Küçük-Mini ve Mikro Hidroelektrik Santralı Kapasitelerinin Saptanması ve Değerlendirilmesi, Dalga Enerjili Tuzlu Su Pompajlı HES ve Boğaz Akıntıları. Ayrıca HES konusunda Doğal göller ve denizlerden de yararlanabiliriz`` dedi.
HES`lerin kurulduğu akarsuda yanlış planlama yapılması doğrultusunda santrallerin çevreye zarar verebileceğini belirten Prof. Dr. Orhan Baykan, ``Santrallerde akarsudaki suyun fazla kullanılması oradaki çeşitliliği bitirir. Bitki ve hayvan çeşitliliği ölüyor. Santraller yapılırken akarsudaki doğal denge bozulmamalı ve iyi hesap yapılmalı. Ne doğa zarar görsün, ne de enerji kaynakları eksik kullanılsın. İyi bir planlama ile hem enerji sağlanır hem de doğa korunur`` diye konuştu.