Mardin`in çöp sorununu tamamen ortadan kaldıracak olan, Katı Atık Depolama ve Bertarafı Tesisleri yapımında son aşamaya gelindi. Yeşilli`ye bağlı Zeytinli köyü yolu üzerinde geçtiğimiz yıl inşasına başlanan tesislerin önümüzdeki iki ay içerisinde hizmete girmesi planlanıyor.
Mardin`e yapılan en büyük çevre yatırımı olan Katı Atık Depolama ve Bertarafı Tesisleri`nden 26 belediye faydalanacak. Çöpler çevreye zarar vermeden imha edilip ayrıştırılacak. Tesislerin faaliyete girmesiyle, Nusaybin yolu üzerindeki vahşi depolama çöp istasyonun oluşturduğu çirkin görüntüler de tarihe karışacak. Bu tesislerin Mardin için dev bir yatırım olduğunu söyleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, "Şükürler olsun ki seçilmeden önce halkımıza verdiğimiz sözleri tek tek yerine
getiriyoruz. Bu sözlerden birisi de Nusaybin Yolu üzerinde ki vahşi çöp depolama alanın ortadan kaldırılmasıydı. Önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan Katı Atık Tesisleri sayesinde o çirkin görüntüler de yok olacak. Katı Atık Depolama ve Bertarafı Tesisleri`nde çöpler çevreye zarar vermeden imha edilip ayrıştırılacak. Şu ana kadar Mardin`de çevreye yapılan en büyük yatırımı yapıyoruz. Bu tesisler hem bizlerin hem çocuklarımızın daha temiz daha sağlıklı bir şehirde yaşamını sürdürmemizi sağlayacaktır.
Halkımıza hayırlı olsun" dedi.
Tesislerin 600 dönüm alana kurulacağını söyleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, "Birliğe üye 26 belediye için 6 ara istasyon kurmak için AB`ye proje hazırladık" dedi.
Katı atıkların özellikle vahşi depolama adı verilen düzensiz depolama yöntemiyle araziye gelişigüzel bırakılması sonucu olumsuz bir çok çevresel etki meydana geldiğini söyleyen Başkan Ayanoğlu, "Vahşi depolama yönteminde, sızıntı suları sonucu yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kirleniyor, görüntü kirliliği, mikrobiyal hastalıkların yayılması, düzenli depolama alanında kemirgen ve haşerelerin üremesi ve istilası, katı atıkların rüzgarla düzenli depolama alanı dışına taşınması, koku gibi sorunlar
oluşmaktadır" şeklinde konuştu.
Katı Atık Depolama ve Bertarafı Tesisleri`nin yapımı, 26 belediyenin üye olduğu Mardin İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği tarafından yürütülüyor. Tesislerden faydalanacak belediyeler ise şöyle; Mardin, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Savur, Ömerli, Yeşilli, Mazıdağı, Dargeçit, Derik, Dikmen, Gelinkaya, Gökçe, Sürgücü, Sümer, Söğütlü, Şenköy, Şenyurt, Yalım, Yeşilalan, Yolbaşı, Kabala, Ortaköy, Acırlı, Akarsu ve Çavuşlu belediyeleri.