YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 16:45

AYVALIK’TA İŞÇİ CİNAYETLERİNE TEPKİ

A
A
A
AYVALIK’TA İŞÇİ CİNAYETLERİNE TEPKİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Emek Partisi İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu, Türkiye’de işçilerin karşılaştıkları kazalar sonrasında hayatlarını kaybetmesine tepki göstererek, yaşanılanın iş kazası değil, işçi cinayetleri olduğunu söyledi.
Cemil Tosunoğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye, adına ‘iş kazası’ denilen işçi cinayetlerinin ayyuka çıktığı bir ülke haline geldi. İstanbul Esenyurt’ta bir işçi katliamı daha. 11 işçi, patrona ait barakada yanarak öldü. İşçi ölümlerinde, son iki yıl içinde yaşananlar bile tüyler ürpertici bir düzeye ulaştı. Afşin-Elbistan Termik Santrali işçi cinayeti, OSTİM katliamı, Maden cinayetleri, Tersane cinayetleri ve en son Adana Kozan baraj cinayetine bir yenisi daha eklendi. İşçileri köle yerine koyan ve köleleri alınıp satılan bir meta olarak değerlendiren sermaye ve sermaye hükümetinin tutumu her gün yeni bir işçi cinayetine neden oluyor. Sadece Şubat ayında 10’u baraj inşaatında, 42 işçi hayatını kaybetti. Bu tablo durumun ulaştığı vahim boyutu göstermeye yetmektedir. Ancak iş cinayetlerinin durmasını sağlayacak hiçbir gelişme, yasal ve fiili uygulamadan söz edilemez. Hükümet işçi kanıyla beslenen sermayenin önündeki dikenleri kaldırmak ve sömürü düzeninin selameti için elinden geleni yapmaktadır. AKP Hükümeti döneminde adına iş kazaları denilen işçi cinayetleri artarak devam ederken, Hükümet seyirci kalmaktan, ‘kader’ diyerek geçiştirmekten başka bir adım atmamaktadır. Sömürü ve baskıda sınır tanımayan sermaye ve sermaye hükümetinin tutumu daha çok işçi katliamı yaşanmasına neden oluyor. İşçi kanı sudan ucuz hale geldi” ifadelerini kullandı.
“BAŞBAKAN İŞÇİ ÖLÜMLERİ KARŞISINDA SESSİZ”
Tosunoğlu açıklamasında, “Bir patronun tırnağına taş deyse, sermayenin önüne bir çakıl taşı düşse, ayağa kalkan, ‘Türkiye’nin gelişmesini istemeyenler’ diyerek hak ve hukuktan söz edenleri hedefe koyan Başbakan, yaşanan işçi ölümleri karşısında sessizliğini korumaya devam ediyor! Hey Tekstil işçilerini kapı dışarı edenleri kollayıp koruyanlar, iş, ekmek ve özgürlük diyen işçilere saldıranlar bu tür cinayetlere davetiye çıkarmaya devam etmektedirler. Yeni bir Anayasa’dan, emeğin haklarından, iş yaşamının düzenlenmesinden söz edilen günümüzde, her yeni düzenleme işçilerin yaşamını ve çalışma koşullarını daha da kötüleştirmektedir. Artan sömürü ve işçi cinayetleri kader olarak sunulmaya çalışılıyor.
Emek Partisi, işçi sınıfımıza yönelik bu pervasızlık karşısında, başta işçi sınıfımız olmak üzere, sendikaları, meslek odalarını, baroları, kamu emekçilerini, direnişteki işçileri harekete geçmeye çağırmaktadır. İşçileri düşük ücretle, sosyal haklardan ve barınma koşullarından mahrum olarak çalıştıran, derme çatma barakalarda yaşamaya ve 11 işçiyi ölüme mahkûm edenler tutuklanmalı ve cezalandırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltı kararı bulunan Kaan Ketenci KKTC’de yakalandı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ’yolsuzluk’ soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan reklam firması sahibi Kaan Ketenci, KKTC polisi tarafından yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması sürüyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince sürdürülen çalışmalarda, soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan reklam firması sahibi Kaan Ketenci’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) olduğu istihbaratına ulaşıldı. Ketenci’nin bulunduğu yerin, KKTC’de bulunan KOM Başkanlığı irtibat görevlisi ve Kıbrıs Polis Teşkilatı’na aktarıldı. Düzenlenen ortak operasyon ile dün yakalanan Ketenci, KKTC’deki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye getirildi. Gözaltına alınan şüpheli, sorgulanmak üzere İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Kaan Ketenci’nin "suç örgütü üyesi olmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet ve yolsuzluk" suçları kapsamında ifade vereceği öğrenildi. Kaan Ketenci, polisteki ifade işlemleri tamamlandıktan sonra soruşturmanın yürütüldüğü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilecek. Öte yandan İBB iştiraklerinden yüklü miktarda ihaleler aldığı suçlamasıyla Emrah Bağdatlı, Kültür A.Ş.’den usulsüz olarak çeşitli ihaleler aldığı suçlamasıyla Merthan Açıl, tutuklanan İBB eski Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü ve Büyükçekmece’de ortak yaptıkları inşaatlarda usulsüz işlemler yapmakla suçlanan Ali Gül de dahil olmak üzere diğer firari durumdaki kişilerin yakalanması için operasyonların devam ettiği öğrenildi.