YEREL HABERLER - 09 Mart 2012 Cuma 15:13

FOÇA’DA TARİH CANLANIYOR

A
A
A
FOÇA’DA TARİH CANLANIYOR

İzmir ve çevresinde tarihin ortaya çıkması için ciddi çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Agora’dan sonra şimdi de Foça kazılarına destek vermek amacıyla protokol imzaladı.
Kent merkezindeki ve çevresindeki tarihi zenginliğin ortaya çıkarılması konusunda ciddi çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’dan sonra Foça Antik Phokaia kenti kazılarına da maddi destek verecek. Foça Antik Phokaia Kenti Kazı Başkanlığı ile protokol imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi kentteki kazılara destek amacıyla yıllık 900 bin TL’lik nakdi yardımda bulunacak. İmzalanan protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen bir arkeolog da Foça Kazı Başkanlığı ekibinde görevli olarak çalışacak.
Protokolün imzalanması nedeniyle düzenlenen törende, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Foça antik kazılarına önce işçi ve malzeme desteği gibi ayni yardımlar verdiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, yasal düzenlemeler çerçevesinde bu yardımları artık nakdi olarak sürdüreceklerini ifade etti. Aydoğan, Foça Top Dağı’nda bulunan tarihi yel değirmenlerinin kazı başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde restore edildiğini de hatırlatarak, çalışmaların ardından yel değirmenlerinin birisinde aslına uygun olarak buğday öğütüleceğini ifade etti.
“İZMİR’İN İHTİYACI OLAN HER YERDE OLACAĞIZ”
Dr. Sırrı Aydoğan, konuşmasında “İzmir’in ihtiyacı olan her yerde Büyükşehir Belediyesi olarak görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Tarihi ayağa kaldırma konusunda yaptığımız bu çalışmalar gelecek kuşaklara ve insanlığa hediyemizdir” dedi. Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi olarak Ayavukla Kilisesi’ni restore ettiklerini, Emir Sultan Türbesi, Beth İsrael Sinagogu ve Doğanlar Kilisesi restorasyonlarıyla birlikte İzmir’in hoşgörü kimliğini ortaya koyduklarını vurguladı.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, ilçesine verdiği desteklerden dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “2004 sonrasında Büyükşehir sınırlarının genişlemesi bir dezavantaj gibi algılansa da, Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu belediyeciliğin sadece yol, su, kanal yapmak olmadığını, gerçekleştirdiği sosyal projeler ve çalışmalarla, halkın arasına girerek herkese gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini bizler en uç noktaya kadar gördük. Sayın Başkan bu sosyalleşmeyi İzmir’e en iyi şekilde anlattı. Kendisi çok mücadele ediyor, çok zorluklardan geçiyor. İlçem adına şükranlarımı sunuyorum “ dedi.
Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının bazılarının hala tutuklu olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Gökhan Demirağ, “Geride kalan Dünya Kadınlar Günü’nde içeride yatan kadın çalışma arkadaşlarımıza sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. En kısa aramızda olmalarını umut ediyorum” diye konuştu.
KAZI BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR
Foça Antik Phokaia Kazı Başkanı Prof. Dr Ömer Özyiğit, verdikleri desteklerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Antik Foça İyon kentleri arasında en büyük olanıydı ve Batı medeniyetinin kurucusuydu. Bu kadar önemli bir tarihi ayağa kaldırma konusunda el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz. Katkıları için herkese teşekkürler” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Prof Dr. Ömer Özyiğit arasında imzalanan protokole göre, aylık 75 bin TL tutarındaki destek miktarı, tarihin gün yüzüne çıkması için kazı başkanlığına aktarılacak.Athena Tapınağı kazı alanında imzalanan protokol ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Athena Tapınağı kazılarına her ay 75 bin lira katkı sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Athena Tapınağı kazılarına destek vermek için yıllık 900 bin TL ödeyecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile ilk çocuk için tek seferlik 5 bin Türk lirası, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Doğum yardımı yönetmeliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre; 01.01.2025’ten sonra doğan ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Ödemeler, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu üzerinden gerçekleştirilecek. Başvurular, e-Devlet ve Bakanlıkça belirlenen diğer kanallar aracılığıyla yapılacak. Doğum yardımına hak kazanmak için, annenin veya babanın Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi gerekecek. İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar sürecek. Doğum yardımı başvurusu, ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise 5 yaşını tamamlayana kadar yapılabilecek. Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri, hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak haksız yere doğum yardımı alan kişilerin, bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecek. Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında da yasal işlem yapılacak.
Ankara AFAD’dan 2 ile "turuncu", 29 ile ise "sarı" kodlu uyarı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle 2 il için "turuncu" 29 il için ise "sarı" kodlu uyarı verildiğini açıkladı. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan uyarıda, bugün beklenen beklenen kuvvetli rüzgar, fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle 2 il (Hakkari, Van) için turuncu, 29 il için ise sarı kodlu uyarı verildiğini bildirdi. Sarı kodlu uyarı verilen iller ise şu şekilde; Niğde, Kayseri, Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Muş, Ağrı, Iğdır, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Batman, Adıyaman, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak. Yapılan paylaşımda kuvvetli rüzgar beklendiği vurgulanarak, "Bugün (Perşembe) Doğu Anadolu’nun doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Elazığ ve Hatay çevrelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat, yükseklerinde 90 km/saat) beklenmektedir. İç Anadolu’nun doğusunda, Çarşamba öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak şeklinde devam eden yağışların; Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yerel kuvvetli, gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönerek Perşembe (10 Nisan 2025) günü sabah saatlerine kadar Niğde il geneli ile Kayseri ve Sivas’ın güney ve doğusunda yer yer kuvvetli kar (5-20 cm) şeklinde olması beklenmektedir. Doğu Karadeniz’de görülen yağışların, Çarşamba sabah saatlerinden sonra Ordu il geneli ile Tokat’ın kuzey ve doğusu, öğleden sonra Giresun, Trabzon ve Rize çevreleri ile Gümüşhane’nin kuzeyi ve Artvin’in batısında kuvvetli olması, kıyı şeridinde yerel kuvvetli yağmur ve sağanak, iç kesimlerde kuvvetli ve yer yer yoğun kar (5-20 yer yer 20 cm üzeri) şeklinde olması beklenmektedir" denildi. Yapılan uyarıda vatandaşların doğa olayları ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olması gerektiği hatırlatılırken, "Sarı Uyarı ve Turuncu Uyarı verilen İl Valiliklerine bilgi verilmiş olup, Turuncu Uyarı verilen illerde yaşayan vatandaşlarımıza SMS yoluyla bilgilendirilme yapılmıştır. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, hortum, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler ile yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını; yetkili mercilerin uyarılarını dikkate almalarını önemle hatırlatıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına Göksel Aşan atandı. Yatırım ve Finans Ofisi Başkanlığına ise Ahmet Burak Dağlıoğlu getirildi. Ayrıca karar ile birlikte İletişim Başkanlığında İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol, Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, Antalya Bölge Müdürü Sabri İşbilen görevden alındı. İstanbul Bölge Müdürlüğüne Şanlıurfa Bölge Müdürü Efe Murat Erbaş, Antalya Bölge Müdürlüğüne Ahmet Uzun, Çanakkale Bölge Müdürlüğüne Mustafa Tolga Karaoğlu, Konya Bölge Müdürlüğüne Oğuz Tunç, Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne ise Numan Günay atandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında ise Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sedat Kurnaz ve Yozgat Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Tamer görevden alındı. Karar ile birlikte Bosna-Hersek nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Protokol Genel Müdür Yardımcısı Emin Akseki, Burkina Faso Büyükelçiliğine Çevre, İklim Değişikliği ve Sınıraşan Sular Genel Müdür Yardımcısı Feriba Duygu Hokkacı Esirgen, İrlanda Cumhuriyeti Büyükelçiliğine İkili İlişkiler Genel Müdürü Esra Cankorur, Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Mehmet Poroy atandı. Dışişleri Bakanlığında Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Burak Karartı görevden alındı. Bakanlıkta açık bulunan Kamu Diplomasisi ve Stratejik İletişim Genel Müdürlüğüne Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Nevzat Uyanık atandı. Gelir İdaresi Başkanlığına açık bulunan Gelir İdaresi Daire Başkanlıklarına ise Mustafa Akpınar, Murat Coşkun, Sadık Demirbaş, Hayati Arslan, Serkan Kurnaz ve Vergi Başmüfettişi Halil Çağdaş Baran getirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünde ise açık bulunan Vakıflar Meclisi Üyeliğine İsmail Karaman, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Mücahid Vural, Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Mehmet Ali Çalışkan atandı. Milli Eğitim Bakanlığında açık bulunan Milli Eğitim Akademisi Başkanlığına Cevdet Vural getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında ise Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcılığına Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcılığına Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcılıklarına Satuk Buğra Fındık ve Mahir Özcan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığına ise Hakan Nalbantoğlu atandı. Ayrıca 10 ilin İl Tarım ve Orman Müdürü görevden alındı ve 18 ilin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yeni atamalar gerçekleştirildi. Orman Genel Müdürlüğünde ise 6 ilin Orman Bölge Müdürü görevden alınarak 26 ilde Orman Bölge Müdürlüğüne atamalar yapıldı. Karara göre Ticaret Bakanlığında Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kaya görevden alındı. Uluslararası Antlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcılığına Fatma Canan Nilüfer Dora ve Mehmet Hakan Akgün, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Ali Kelleci ve Ticaret Müfettişliklerine ise Hasan Mutaf, Altan Özbilen ve Nuray Çelik Ceylan atandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında ise Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Haydar Ufuk Kale görevden alındı ve yerine Yalkın Giray Yüksel atandı. 13 üniversiteye rektör ataması Karar ile birlikte Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel seçildi. Ağrı Çeçen Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlhami Gülçin, Ardahan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Aydın, Batman Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İdris Demir, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Burak Küntay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Murat Koç, Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Oktay Yıldız, Hakkari Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Musa Gençcelep, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rengin Ak, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Zekeriya Akman, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Turgay, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmud Göngör atandı. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Üyeliklerine atamalar Karar ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Üyeliklerine atamalar gerçekleştirildi. Atamalar sonrası kurul üyelikleri ise şu şekilde sıralandı: "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu; Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Prof. Dr. Ercümend Arvas, Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Mehmet İhsan Taşer, Prof. Dr. Mehmet Yıldız, Mustafa Erhan Say, Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Orhan Aydın ve Prof. Dr. Tamer Yılmaz. Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu; Prof. Dr. Abdullah Atalar, Ahmet Akça, Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. Atilla Arkan, İbrahim Taşel, Dr. Ömer Faruk Yelkenci, Sinan Selçuk Pehlivanoğlu, Prof. Dr. Şule Alan, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Prof. Dr. Yavuz Atar ve Prof. Dr. Yusuf Alpaydın. Ekonomi Politikaları Kurulu; Alparslan Çakar, Prof. Dr. Cem Demiroğlu, Dr. Cemil Ragıp Ertem, Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı, Hayrettin Demircan, Mehmet Ali Akben, Doç. Dr. Mehmet Fatih Ulu, Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Meltem Taylan Aydın, Prof. Dr. Mustafa Ege Yazgan, Nilüfer Bulut, Dr. Nurettin Canikli, Osman Çelik, Prof. Dr. Servet Bayındır ve Yiğit Bulut. Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu; Akif Çağatay Kılıç, Prof. Dr. Burhanettin Duran, Doç. Dr. Çağatay Özdemir, Prof. Dr. Çağrı Erhan, Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Fikri Işık, Prof. Dr. Kılıç Buğra Kanat, Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş, Prof. Dr. Musfata Aydın, Prof. Dr. Nurşin Güney, Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ve Prof. Dr. Seyit Sertçelik. Hukuk Politikaları Kurulu; Doç. Dr. Cem Duran Uzun, Hakan Çavuşoğlu, Prof. Dr. Mahmut Koca, Prof. Dr. Mehmet Ali Zengin, Mehmet Şükrü Erdinç, Mehmet Uçum, Prof. Dr. Melikşah Yasin, Prof. Dr. Ömer Anayurt, Salih Cora, Selma Öztürk Pınar, Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Prof. Dr. Talat Canpolat, Uğur Kızılca, Vedat Ali Tektaş ve Prof. Dr. Yücel Acer. Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu; Prof. Dr. Ahmet Albayrak, Ali Saydam, Aram Kuran, Fecir Alptekin, Gökhan Yazgı, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Han Tümertekin Dr. Havva Hümeyra Şahin Oktay, Hülya Soydan, Prof. Dr. İskender Pala, Dr. Mustafa Sinan Genim, Orhan Gencebay, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Yusuf Özkır. Sağlık Politikaları Kurulu; Ahmet Selim Köroğlu, Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Prof. Dr. Arife Polat Düzgün, Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, Prof. Dr. Hasan Türkez, Dr. İhsan Şahin, Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, Dr. Mustafa Uzun, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Özcan Erel, Dr. Sema Ramazanoğlu, Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Prof. Dr. Toker Ergüder, Zülfiye Füsun Kümet. Sosyal ve Gençlik Politikaları Kurulu; Abdulkadir Özbek, Doç. Dr. Ahmet Özdinç, Ali Arif Özzeybek, Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Ebru Baybara Demir, Prof. Dr. Emine Özmete, Hayati İnanç, İdris Kardaş, Dr. İpek Coşkun Armağan, Prof. Dr. Kemal Sayar, Dr. Murat Yılmaz, Öznur Çalık, Prof. Dr. Recep Yıldız, Şahika Ercümen, Tarkan Zengin, Prof. Dr. Veysel Bozkurt. Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu; Prof. Dr. Aykut Gül, Prof. Dr. Cenk Aydın, Prof. Dr. Eda Becer, Erdal Bahçıvan, Hüseyin Aydın, Dr. Mehmet Mehdi Eker, Muhammet Uğur Kaleli, Prof. Dr. Muhittin Özder, Ramazan Bingöl, Seyit Güngör Şarman, Zeyd Altun, Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel. Yerel Yönetim ve Afet Politikaları Kurulu; Ali Hamza Pehlivan, Prof. Dr. Burcu Özsoy, Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen, Fazlı Kılıç, Prof. Dr. Lütfi Akca, Dr. Mehmet Karabay, Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Mustafa Kumral, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Ömer Bulut, Dr. Şadan Kaptanoğlu Dikici, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Tuna Koç."