GENEL - 09 Mart 2012 Cuma 14:12

"NUH`UN ÇİÇEKLERİ" KİTAPLAŞTIRILDI

A
A
A
"NUH`UN ÇİÇEKLERİ" KİTAPLAŞTIRILDI

Ağrı Dağı’ndaki saklı güzellikleri keşfetmek amacıyla başlatılan ’Nuh’un Çiçekleri Projesi’ tamamlandı. Ağrı Dağı’nda yetişen çok sayıda farklı türdeki çiçeğin fotoğrafı kitap haline getirildi.
Ağrı Dağı’nın heybetli görüntüsün büyüsüne kapılan bir kaymakam, bir botanik bilimci, bir fotoğrafçı ve bir üniversite hocasının yollarının yine aynı dağın eteklerine kesişmesiyle başlayan ’Nuh’un Çiçekleri Projesi’ tamamlandı. Proje sonunda Ağrı Dağı’nda yetişen eşsiz güzellikteki onlarca çiçek türünün fotoğraflarının yer aldığı bir de kitap yayınlandı.
PROJEYİ, AĞRI DAĞI’NA HAYRAN KALAN KAYMAKAM BAŞLATTI
Doğu’nun Çukurovası olarak adlandırılan Iğdır’ın Aralık İlçesi Kaymakamlığı ile Iğdır Üniversitesi’nin, Iğdır Valiliği himayesinde gerçekleştirmiş oldukları, Doğubeyazıt Kaymakamlğı, Karakoyunlu Kaymakamlığı ve Sırtçantam Gezi Kültürü Dergisi’nin de destekçisi olduğu proje, Aralık Kaymakamı Mehmet Fatih Çilekli’nin girişimleriyle başlatıldı. Aralık ilçesine tayin olup Ağrı Dağı’nın heybetli görüntüsüne hayran olan Çilekli, daha sonra Doç. Dr. Yusif Zeynalov ve fotoğraf sanatçısı İsmail Şahinbaş ile
birlikte Ağrı Dağı’ndaki botanik yaşam ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdi. 2011 yılı Mayıs ayında Iğdır Üniversitesi ve Iğdır Valiliği’nin de katkılarıyla "Ağrı Dağı Florası-Nuh’un Çiçekleri Projesi"ni başlatan ekip, çalışmaların ilk sonuçlarını ’Nuh’un Çiçekleri" adını verdikleri bir çalışmayla kitaplaştırdılar. Kitapta, Ağrı Dağı’nın eşsiz manzaralarının yanı sıra, çok sayıda farklı çiçek türünün benzersiz fotoğrafları yer alıyor.
4 ÜLKEDEN GÖRÜLEN YÜCE DAĞ
Projeyle ilgili olarak yayınlanan kitapta, "Anadolu’nun hatta Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, bütün heybetiyle Iğdır Ovası’ndan yükselirken gizlediği sırları ile bizi kendisine çekiyor ve Ağrı Dağı’nın florasına merakımız bizi bu projeyi başlatmamıza neden oluyordu. Dört ülkeden birden, yani Türkiye, Nahcivan, İran ve Ermenistan’dan görülen bu büyük dağ aslında adına ve şanına layık çok şeyi hak ediyordu. Ağrı Dağı’nın florasına olan merak bizi Aralık İlçesi Kaymakamlığı ile Iğdır Üniversite
Ziraat Fakültesi olarak bir araya getirdi ve işe başladık" ifadeleriyle bu projenin amacı ve başlangıcı anlatıldı.
NEDEN "NUH’UN ÇİÇEKLERİ" DENİLDİ?
Kitapta, projenin isminin neden Nuh’un Çiçekleri olduğu da anlatılarak, "Nuh Peygamber’in Büyük Tufan’dan sonra gemisini indirdiği rivayet edilen bu dağdan ilham alarak ’Nuh’un Çiçekleri’ dedik bunun adına, başladık Nuh’un izinde yürümeye" denildi.
YENİ TÜRLER KAYIT ALTINA ALINIYOR
Proje, bölgede bulunan floranın tespit edilerek vejatasyon özelliklerinin belirlenmesinin yanı sıra tesadüf edilmesi muhtemel endemik türlerin kayda geçirilmesi ve kaybolmaya yüz tutmuş türlerin korunmaya alınmasını da içeren bir çalışma.
AVRUPA’DA 12 BİN BİTKİ TÜRÜ VARKEN TÜRKİYE’DE ŞU ANA KADAR 10 BİN TÜR TESPİT EDİLDİ
Dünyada 750 binin üzerinde bitki türünün bulunduğu ve bunlardan henüz 500 bininin tanımlandığı tahmin edilmektedir. Türkiye ise sahip olduğu eşsiz coğrafi konumu, iklim ve toprak çeşitliliği sayesinde bu sayının büyük çoğunluğunun coğrafyasında barındırıyor. Öyle ki, Avrupa ülkelerinin tümünde 12 bin bitki türü tespit edilmişken, ülkemizde ise literatüre kaydedilmiş 10 bin civarında bitki türü bulunuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir