YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 21:01

MİLAS’TA 3. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

A
A
A
MİLAS’TA 3. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

Milas’ta 1-4 Mart tarihleri arasında düzenlenen Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın üçüncüsü Milas Fuar Alanında düzenlenen törenle açıldı.
Törene Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Eski Milletvekili ve Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Çevre Belde Belediye Başkanları ile çok sayıda Milaslı
çiftçi ve vatandaş katıldı. Törende söz alan konuşmacılar, fuarın uluslararası seviyeye çıkartılması için çalışma başlatıldığını söyledi. İki gündür Ankara’da bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kar yağışı yüzünden rötar yapan uçak yüzünden düzenlemiş olduğu fuara son anda katıldı.
İlk söz alan Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, bu yılki fuara 145 firmanın katıldığını, yaklaşık 400 markanın da yer aldığını söyledi. Erdoğan, hava koşulları yüzünden çok sayıda firmanın fuara katılamadığını belirtti.
Erdoğan, son yıllarda artan kadına şiddetin önlenmesi için mecliste koruyucu yasa çıkartıldığını hatırlatarak, zeytin ağaçlarına yapılan şiddetin bu fuar sayesinde biraz önleneceğini ifade etti.
Fuar alanındaki iç mekanların tümünün katılmak isteyen firmalarca satın alındığı belirtilerek yer darlığı yüzünden bir çok firmanın talebinin karşılanamadığı açıklandı.
Fuara katılan firmaların yüzde 80’i Milas dışından olduğu belirtilirken, Milas’tan 4-5 firmanın katılması dikkat çekti.
Açılışta söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı, İsmail Atıcı, "Global bir köye dönüşen dünyada yer alabilmemiz için tarım tekniklerini geliştirmemiz modern tarıma ayak uydurmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak gelişen dünya tarımı karşısında yok olmaya mahkumuz" dedi.
Muğla Tarım İl Müdürü Songül Topalı da, "Tarımsal hasıla bakımından dünyada yedinci ülkeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılında ilkini Ankara’da gerçekleştirdiği Ankara’daki İktisat Fuarının ardından 1936 yılında İzmir’de açılan ve halen devam eden İzmir Fuarı hala devam ediyor. Balık üretiminde Muğla ilimiz birinci sırada bulunuyor. 2001 yılında 10 bin ton olan balık üretimimiz 2011 yılında 70 bin tona çıkmıştır. Narenciye ve sebze üretiminde Antalya’dan sonra yine ikinci sıradayız. Son 4 yılda Muğla ve ilçelerinde dağıttığımız 3 bin 760 adet tarım ekipmanları sayesinde çiftçimizin üretimi daha kaliteli ve daha verimli olduğunu gözlemliyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Ankara uçağının rötar yapması üzerine son anda fuara katılabilen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, karlı dağları aşarak gelen ve hala yolda olan katılımcı firmaların bu fedakarlığına teşekkür ettiğini belirterek, "Gittiğimiz her yerde Milas fuarının öneminden bahsediliyor, buda bizi fazlasıyla mutlu ediyor. İlk amacımız Fuarı yapmaktı bunu başardık. Şimdi Güney Ege Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na Uluslararası seviyeye çıkarmak için uygun yer arayışındayız. Amacımız bir kaç yıl içinde bunu gerçekleştirmek, sayın valimiz ve
kaymakamımız olmak üzere bu konuda çok büyük destek sağlıyorlar. Bunu kısa zamanda başarmak için çalışıyoruz v hep birlikte başaracağız" dedi.
2009 yılında Ziraat Odası, Ticaret Odası ve Belediye Başkanımızla bir araya gelerek tarım Fuarı gerçekleştirmemiz için görüş birliğine vardıklarını belirten Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, " 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk fuara iki yüz bin kişinin katıldığı
tespit edince ne kadar yararlı bir iş yaptığımızı anladık. Bundan sonraki amacımız bu fuara uluslararası seviyeye çıkarmak, bu konuda belediye başkanımızın, Tariş’in Ziraat Odası’nın yer aradığını çalıştığını biliyoruz. Bunu gerçekleştireceğiz" dedi.
Törende söz alan Muğla Milletvekili Tolga Çandar, "Şu anda mecliste
olmam lazım. İntibak yasası çıkıyor. Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na Milas’ta fuar olduğunu buraya gitmem gerektiğini söyledim. Ülkemizin hala ulusal bir tarım politikası bile olmadığını bana söyleyerek mutlaka ’Milas’a gitmelisin’ dedi. Onunda selamını getirdim. Tarımın gelişmesi için kendi tohumumuzu yaratmamız için öncelikle bir ’Tohum Bankası’ yaratmak zorundayız. Bir kez kullanımlı domates tohumunu bile İsrail’den alıyoruz. Üç-dört yıl öncesine kadar zeytinyağı fiyatı 7 liraya kadar yükseldi. Ne oldu da bir kaç yıl içinde zeytinyağı 3, 3.5 liraya düştü" şeklinde konuşması çiftçilerin ve izleyicilerin ayağa kalkarak alkışlamaları dikkat çekti.
Baharın ilk gününde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Muğla Valisi Fatih Şahin, "Bu fuarın ne kadar etkili olduğunu biliyorum. Ben çiftçilerimiz minnettarım, eski parayla söylüyorum. Çiftçilerimizin yıllık 3 kat trilyon ülke ekonomisine katkısı var. Sayın Milletvekilimizin de dediği gibi, öncelikle kendi tohumumuzu kendimiz üretmemiz için laboratuar çalışmalarını geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Dağcılar hayatını kaybeden Fehmi Efe için tırmandı Kayseri’nin yeni dağcılık ve doğa sporları kulübü Mazaka Artıbir, 9 üyesi ile birlikte geçen hafta Antalya’nın Kızlar Sivrisi Dağı’nda geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden dağcı Fehmi Efe için özel bir etkinlik düzenleyerek, Hasan Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi. Mazaka Artıbir Dağcılık ve Spor Kulübü, Fehmi Efe’nin hatırasını yaşatmak ve onun dağlara olan sevgisini onurlandırmak amacıyla Anadolu’nun en güzel zirvelerinden biri olan Hasan Dağı’na anlamlı bir tırmanış gerçekleştirdi. Tırmanış sırasında Fehmi Efe’nin dağlara olan sevgisi ve zirvelere taşıdığı bayrakların önemi sık sık hatırlandı. Kulüp üyeleri, Efe’nin hatırasını yaşatmak için anlamlı tırmanışı gerçekleştirmeye karar verdiklerinde, onun dağlara bıraktığı izleri sürdürmek için bu sevgiyi paylaşmak istediler. Yapılan tırmanışta, Fehmi Efe’nin hayatta olduğu dönemde yaptığı dağcılık faaliyetleri ve doğa sevgisi üzerine konuşmalar yapıldı. Zirveye ulaşıldığında ise, Fehmi Efe’nin hatırası için anma töreni düzenlendi ve doğaya duyulan saygı bir kez daha vurgulandı. Yapılan tırmanışa kulüp sporcularından Ramazan Eroğlu, Süreyya Öztaş, Kemal Çimen, Tarık Konak, Muharrem Sezgin, Nihat Tuzlalı, Vedat İzci, Resül Çakır ve Sami Balıkçı katıldı. Mazaka Artıbir Dağcılık Kulübü sporcuları tarafından tırmanışın ardından yapılan açıklamada, "Fehmi Efe, dağlara olan tutkusuyla hepimiz için bir ilham kaynağıydı. Onun anısını yaşatmak ve dağ sevgisini, bayrak sevgisini nesilden nesile aktarmak için bu tırmanışı düzenledik. Bu tırmanış, doğanın gücünü ve bir dağcının ardında bıraktığı mirası anlamak için önemli bir fırsattı" ifadeleri kullanıldı.
Muğla Su ürünlerinde ihracat rekoru Türkiye’de su ürünleri ihracatında ilk sırada yer alan ve yüzde 60’lık bölümünün Muğla’dan karşılandığı su ürünleri ihracatı 2 milyar doları aştı. 2000’li yıllarda 59 milyon dolar seviyesinde seyreden Türkiye Su Ürünleri ihracatı 25 yılda 34 kat arttı. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2024 yılı sonunda ihracat yaptıkları ülke sayısının 91’e, ihracat tutarlarının da yaklaşık 34 kat artışla 2 milyar 19 milyon dolara ulaştığını, 2025 yılı için 2,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi. Türkiye’nin su ürünleri üretiminin 1 milyon 8 bin tona ulaştığını aktaran Kızıltan, “Türkiye su ürünleri üretim ve ihracatı özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük mesafe kat etti. Son 25 yıllık dönemde su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini Türk girişimcilerimizin ülkemize kazandırması da ihracatı arttıran etkenlerden biri. Türkiye’de 553 bin ton su ürünleri yetiştiricilik yoluyla elde edildi. Yetiştiriciliğin payı toplamda yüzde 55’e ulaştı. 8 milyonluk Norveç su ürünleri ihracatından 13 milyar dolar döviz elde ediyor. Türkiye’de bu rakamlara ulaşabilecek potansiyeli barındırıyor” diye konuştu. Levrek zirvede yerini korudu Su ürünleri ihracatında levrek 570 milyon dolarla liderliğini sürdürdü. Levrek ihracatı 2023 yılına göre yüzde 10 artış gösterdi. Levrek ihracatında ilk üç ülke 126 milyon dolarla İngiltere, 85 milyon dolarla İtalya ve 84 milyon dolarla Hollanda oldu. Su ürünleri sektöründe Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ikinci balık türü, ihracatını yüzde 22 artırarak 417 milyon dolardan 508 milyon dolara çıkaran çipura oldu. Çipura ihracatında İtalya 100 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, İtalya’yı 75 milyon dolarda Yunanistan ve 72 milyon dolarla Hollanda izledi. Türk somonu ihracatı 500 milyon dolara dayandı 2023 yılında 350 milyon dolar Türk somonu ihracatı 2024 yılında yüzde 31’lik artışla 497 milyon dolara ulaştı. Rusya Federasyonu 356 milyon dolarla Türk somonu ihracatında açık ara liderliğini sürdürürken Almanya’ya 36 milyon dolarlık, Vietnam’a 26 milyon dolarlık Türk somonu gönderdik. Orkinos ihracatı 2024 yılında yüzde 153’lük rekor artışla 51 milyon dolardan 129 milyon dolara çıktı. Orkinos ihracatımızın 99 milyon dolarlık büyük dilimi Japonya’ya yapılırken, Güney Kore 29 milyon dolarlık orkinos talep etti. Alabalık ihracatı 117 milyon dolar olurken, kaya levreği ihracatından 25,5 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Diğer su ürünleri ihracatımız yüzde 16’lık artışla 181 milyon dolardan 210 milyon dolara yükseldi. Almanya, 52 milyon dolarlık alabalık talebiyle birinci ülke olurken, Almanya’yı 18 milyon dolarla Rusya ve 9,5 milyon dolarla Hollanda takip etti.
Adana Uzman Psikolog Çapar: “Sosyal medya kıskançlığı tetikleyebilir” Sosyal medya paylaşımlarının çiftler arasında kıskançlık ve güven sorunlarını tetikleyebildiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Tara Çapar, ilişkilerinin nasıl algılandığı düşüncesinin kaygıya yol açabileceğini belirterek bunun zamanla bir kişinin kendini baskı altında hissetmesine yol açacağına belirtti. Romantik ilişkinin flörtlerin, sevgililerin, nişanlıların ve evlilerin arasında iki kişinin özgür iradesiyle seçtiği “aşk, tutku ve bağlanma bütününde betimlenen birliktelik” olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Psikolog Tara Çapar, “Romantik ilişkilerde kişiler birlikte zaman geçirmekten zevk aldığı, yakınlığın olduğu, sevginin, aitliğin, bağlılığın hissedildiği ve fiziksel çekimin barındırıldığı ilişkilerdir. Dahası romantik ilişkiler, karşılıklı yoğun duyguların hissedildiği, hayata dair benzer veya ayrı görüşlerin fark edildiği, bağlılığın olduğu bir süreçtir” dedi. “Çevrim içi profiller, yanıltıcı olabilir” Sosyal medya platformlarının partner bulmayı kolaylaştırdığını vurgulayan Psikolog Çapar, mesajlaşma ve görüntülü görüşme imkanlarıyla iletişimin hızlı ve rahat olduğunu, bunun da ilişkideki bağlılığı arttırıp iletişim engellerini aşmayı sağladığını, ulaşamayacakları kişilere ulaşmalarını sağladığını dile getirdi. Dijital imkanların gelişmesiyle birlikte romantik ilişkilerin online platformlarda kurulup sürdürüldüğüne dikkat çeken Çapar, dijital flörtte kişilerin genellikle, profillerini oluştururken dikkat çekici fotoğraflar ve ilgi çekici bir biyografi yazdıklarını ifade etti. Bu platformların kişiler arasındaki uzak mesafeyi ortadan kaldırarak kolayca iletişim kurma imkanı sağladığına değinen Çapar, “Kişiler kendilerini tanıtan bir profil oluşturarak partnerlerinde aradıkları kriterleri belirtebilir. Fakat bu platformları kullanan kişiler partnerlerini sadece çevrimiçi platformda gördükleri için yüz yüze geldiklerinde büyük farklılıklar yaşayabilirler. Dahası online iletişim, yüz yüze iletişimin psikolojik ve duygusal derinliğini sağlamayabilir ve bu da bazen ilişkilerde belirsizliklere neden olabilir” diye konuştu. “Çiftler birbirlerini kontrol etmeye başlayabilir” İlişkilerin online platformlarda paylaşılarak herkese açık bir hale geldiğini aktaran Psikolog Çapar, “Romantik ilişkilerini sosyal medyada paylaşan bireyler bir süre sonra kendilerini baskı altında hissedebilir. İlişkilerinin başkaları tarafından nasıl algılandığını düşünmeye başlayabilir. Bu da çiftlerin sorunlar yaşamasına yol açabilir. Bir diğer etkisi ise, kıskançlık hissinin tetiklenmesidir. Çiftler birbirlerinin sosyal medya platformlarını kontrol etmeye, incelemeye başlayabilir. Bunun sonucunda da birbirlerine olan güvensizlik ve kıskançlık duygusunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Dahası sosyal medya aracılığı ile partnerlerinin eski partnerlerini araştırabilir ve güvensizliklerinin artmasına neden olabilir” dedi. “Başkalarının ilişkisini idealize etmeye yol açar” Sosyal medya paylaşımlarının partnerler arasındaki kıskançlığı, güvensizliği arttırdığını vurgulayan Psikolog Çapar, “Sosyal medya kullanılarak partnerlerinin davranışlarını sürekli olarak izlemek ve yorumlamak anlayışsızlığa ve tartışmalara da neden olur. Başka insanların ilişkilerini idealize etmenize neden olabilir. Bazen sosyal medyada gezerken karşımıza mükemmel bir ilişkiye sahip görünen çiftler çıkar. Ancak sosyal medya sorunları ve gerçekliği maskelemede başarılı bir araçtır. Şunu unutmayalım ki ilişki yaşayan çiftler sosyal medya üzerinden yaşamlarını gerçeklikten farklı bir şekilde sunma eğiliminde de olabilir” şeklinde konuştu. “Kıskançlığın önüne geçmek için güven sağlayın” Kişilerin bazen de partnerlerinin eski ilişkilerini gereğinden fazla incelediklerini hatırlatan Psikolog Çapar, “Partnerinizin bir fotoğrafı beğenmesi veya yorum yapması başka bir kişiyle flört ettiği veya ilişkide sorunlar olduğu anlamına gelmemekle birlikte bu şekildeki düşünceler kıskançlığı ve kaygıyı arttırarak ilişkinizi zedeleyebilir” dedi. Psikolog Çapar, romantik ilişkilerde güven sağlanmasının sosyal medya üzerinden ortaya çıkabilecek kıskançlıkların önüne geçtiğinin altını çizdi. Çevrimiçi ilişkilerde sınırların korunmasının önemini vurgulayarak dijital iletişimi bilinçli şekilde kullanmanın sağlıklı ve sürdürülebilir romantik ilişkilerin temellerini oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Düzce Düzce’de 2024’te fındık üretimi yüzde 36 arttı DÜZCE(İHA) – Düzce’de tarım alanında 2024 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ile 2025 yılında planlanan faaliyetler masaya yatırıldı. Düzce’nin önemli tarım ürünü olan fındığın üretiminin yüzde 36 arttığı bildirildi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, Vali Selçuk Aslan, İl Müdürü Esra Uzun’dan 2024 yılına dair yapılan çalışmalar ve 2025 yılı için planlanan faaliyetler hakkında brifing aldı. Esra Uzun, 2024 yılına ait önemli verileri paylaştı: ”Fındık üretimi: yüzde 36 artış ile 95 bin 586 ton seviyesine ulaşıldı. Destekleme ödemeleri: çiftçilere ve üreticilere toplamda 158 milyon 797 bin 66 TL destekleme ödemesi yapıldı. Arıcılık: uygulanan projelerle bal üretimi 525 tona, işletme sayısı ise 792’ye yükseldi. Su ürünleri üretimi: 2 bin 805 ton olarak gerçekleştirildi. Gıda denetimleri: 8 bin 988 denetim yapıldı ve 6 milyon 754 bin 542 TL para cezası uygulandı. Tarımsal ihracat: Toplam 210 milyon dolar olarak gerçekleşti. Destek sağlanan üreticiler: 138 üreticiye 6 bin 190 kg yonca tohumu, 92 üreticiye 250 bin marul fidesi, 70 üreticiye 42 ton çeltik tohumu, 49 üreticiye 91 adet sera örtüsü ve diğer projelerle toplamda 2 bin 422 kişiye 28 milyon 303 bin 757 TL destek sağlandı. Mera ıslahı: İl genelinde 8 köyde uygulanan mera ıslahı ile ıslah edilen alanlar yüzde 65 oranında arttı.” Toplantıda, bu başarılar ve 2025 yılı için planlanan projeler üzerine detaylı değerlendirmeler yapıldı.