YEREL HABERLER - 25 Şubat 2012 Cumartesi 17:57

GTO’DAN YENİ TTK’NIN KARA TİCARETİ HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER SEMİNERİ

A
A
A
GTO’DAN YENİ TTK’NIN KARA TİCARETİ HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER SEMİNERİ

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili üyelerini bilgilendirmeye devam eden Gebze Ticaret Odası (GTO), Sakarya Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Kara Ticareti Hukukuna İlişkin Getirdiği Yenilikler” konulu bilgilendirme semineri düzenledi.
Yeni TTK’nın yürürlüğe girmesine az zaman kaldı. İş dünyasında önemli yenilikler getirecek kanun ile ilgili olarak seminerler ve toplantılar düzenleyen GTO, üyelerinin geçiş sürecinde sorun yaşamamalarını istiyor. Bu kapsamda düzenlenen eğitimlere “Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Kara Ticareti Hukukuna İlişkin Getirdiği Yenilikler” konulu bilgilendirme semineri ile devam edildi.
Sakarya Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Yeni TTK’nın ticari işletme hukukuna ilişkin öngördüğü yenilikler ile şirketler hukukuna ilişkin getirilen yeni bakış açısı ve bu doğrultuda öngörülen değişiklikler ele alındı.
GTO üyeleri tarafından ilgi ile takip edilen seminerde GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler de yer alarak kanun ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Şirketlerin internet sitesi açma zorunluluğu üzerinde duran Nail Çiler; “”Yeni TTK’ya göre her sermaye şirketi internet sitesi açmak zorunda. Ancak sadece siteyi açmak yetmiyor, aynı zamanda sır niteliğindeki birçok bilginin de paylaşılması gerekiyor. İnternet sitesine sahip yaklaşık 130 bin şirket varken, küçük ölçekli şirketlerin yüzde 90’ının internet sitesi yok. İnternet sitesine ait hükümler, 1 Temmuz 2013 yılında yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan ve bilgi toplumu hizmetlerini uygulamayan şirket yöneticileri 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar, bilgiler usulüne uygun şekilde koyulmadığı durumlarda da 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş tarafından çeke itibar kazandıracak ‘mali risk sigortası’ önerisini desteklediklerini belirten Çiler; çek yasasının ticaret hayatına hareket getireceğini, ancak çeki ödenmeyen tüccarların haklarının korunması için de yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Çiler; “Murat Yalçıntaş tarafından önerilen sistemde tüccar nasıl evini, işyerini sigortalıyorsa, çekinin de sigortalı olmasını isteyecek. Çek alırken de elbette sigortalı çeki kabul edecek. Karşılıksız çek olması durumunda, çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek” dedi.
Yeni Ticaret Kanunu’nun şirketler hukukuna ilişkin öngördüğü yenilikler ile ilgili olarak da bilgiler veren Prof. Dr. Şaban Kayıhan anonim şirketlerdeki genel kurulun, limited şirketler için de zorunlu hale getirildiğini söyledi. Kayıhan; “Limited şirketler için asgari sermaye miktarı Yeni TTK’da, 10 bin TL olarak öngörülmektedir. Kanun ile anonim şirkette kabul edildiği gibi, tek kişilik limited şirket kurma imkanı da getirilmektedir. Yine anonim şirketlerde olduğu gibi limited şirketlerde de yönetim kurulu toplantılarının, elektronik ortamda da yapılmasına ve elektronik ortamdan yönetim kurulu üyelerinin katılmasına imkân sağlanmaktadır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir