Doğu Anadolu Bölgesi`nde ilkbahar aylarında yetişen ve halk arasında `Uçkun` olarak adlandırılan bitki tezgâhtaki yerini aldı.
Dağlardan topladıkları bitkileri bazı vatandaşlar yemek için evlerine götürürken, bazı vatandaşlar ise satarak günlük nafakalarını çıkarmaya çalışıyor. Dağlarda doğal olarak yetişen ekşimsi bitkinin özellikle şeker hastalığı, bağırsakların temizlenmesi ve mide ekşimesine iyi geldiği belirtiliyor. Yörede işsiz gençlerin geçim kaynağı haline gelen ve her yaştaki insanın büyük bir iştahla tükettiği uçkun, bin bir güçlük ile dağlardan toplanıp yol kenarları, cadde ve sokaklarda satışa sunuluyor. Bitlis`in Ahlat ilçesinde yılın ilk uçkununun kilosunu 3 TL`den piyasaya süren satıcılar, ``Daha yeni piyasaya çıkmasına rağmen vatandaşın uçkuna talebi var. Gün içerisinde getirdiğim 300 kilogramlık uçkun 4-5 saat içerisinde nerdeyse yarıya indi. Sezonun ilk uçkunu ilçe halkı tarafında da beğeniliyor`` dedi.
Ayrıca uçkunda bulunan püsküllerin tohum olduğunu ve toplandığı yere silkelenmesi gerektiğini de belirten satıcılar, bir sonraki yıllarda bu tohumların yine uçkun olarak geri döneceğini de belirtiyor.