YEREL HABERLER - 15 Nisan 2012 Pazar 12:44

VALİ COŞ`TAN ``˜AKDENİZ OYUNLARI` AÇIKLAMASI

A
A
A
VALİ COŞ`TAN ``˜AKDENİZ OYUNLARI` AÇIKLAMASI

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bir takım çekişmelere taraftar olan kesimlerin heyecanı ve hevesi gelsin diye devletin, sadece 15 gün sürecek olan ``˜Akdeniz Oyunları` için yüksek miktardaki bir kaynağı kullanma gibi bir lüksü olmadığını söyledi.
2013 yılında Mersin`de 17.`si organize edilecek olan; ``˜Akdeniz Oyunları` ile ilgili geri sayım sürerken, hazırlıklar da devam ediyor. Olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonu olarak öne çıkan ``˜Akdeniz Oyunları`nın bir ayağı da Adana`da yapılacak. Mersin kamuoyu bu duruma karşı çıkarken, Adana`da ise hummalı bir çalışma yürütülüyor. Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Vali Hüseyin Avni Coş, Mersin ile Adana`nın karşı karşıya getirilmek istenmesine sert tepki gösterdi ve; ``Hepimiz aynı memleketin çocuklarıyız`` ifadesini kullandı.
``BURASI BİR YUNANİSTAN-TÜRKİYE HUDUDU DEОİL``
Coş, ``Aramızdaki sınırlar izafidir. Burası bir Yunanistan-Türkiye hududu değil. Birbirimizi sevmemiz, elde edilen başarılarla gurur duymamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz ``˜Kutlu Doğum Haftası`nın mesajı olan; ``˜kardeşlik` duygusunu eğer gerçekten özümseyebilir ve bunu davranışlarımıza da yansıtabilirsek bu tür çekişmeleri de geride bırakmış oluruz`` dedi. `17. Akdeniz Oyunları` ile ilgili olarak Adana`da da gerekli çalışmaların büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünün altını çizen Coş, oyunların bir bölümünün Adana`da yapılacak olmasının temel nedenininse kentin mevcut spor altyapısı olduğunu hatırlattı.
``ÇEKİŞMEDEN YANA OLANLARIN HEVESİ GELSİN DİYE YATIRIM YAPILMAZ``
Bir takım çekişmelere taraftar olan kesimlerin heyecanı ve hevesi gelsin diye devletin, sadece 15 gün sürecek bir organizasyon için yüksek miktardaki bir kaynağı kullanma gibi bir lüksü olmadığının altını çizen Coş, ``Bu tür çekişmeleri tetiklemekten zevk alan insanları tatmin etmek için devletimiz, yüz milyonlara varan yatırımlar peşinde koşmaz. Her yatırım gibi ``˜Akdeniz Oyunları` kapsamında yapılacak yatırımlar da belirli bir tasarruf politikası kapsamında yapılır. Buna göre bir ekonomi yönetimi belirlenir. Yapılması ve bu konuda atılması gereken adımlar da budur`` diye konuştu.
``ADANA İLE MERSİN ARASINDAKİ DOSTLUK GÜÇLENDİRİLMELİ``
``˜Akdeniz Oyunları`ndaki ana temanın; Akdeniz`de kıyısı olan ülkeler arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve bunun ileri bir noktaya taşınması olduğunun altını çizen Hüseyin Avni Coş, burada yapması gereken ise Adana ve Mersin gibi Akdeniz çanağında yer alan iki kent arasındaki dostluğun güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi. Coş, açıklamasını da şöyle sürdürdü; ``O zaman önce Akdeniz kıyısındaki iki il arasındaki dostluğu güçlendirmemiz gerekiyor. Biz, Akdeniz ülkeleri arasındaki dostluğu geliştirmek istiyoruz ama bu oyunların yapılacağı iki ilin bazı sakinleri komşu ili çekemiyor. Komşu ile karşı bir takım hasımane davranışlar içerisinde ise bu şahıslar, ne yazık ki ``˜Akdeniz Oyunları`nın ruhunu anlayamamış. Ben, onları ``˜Akdeniz Oyunları`nın ruhunu aramaya, sporun evrensel mesajını doğru algılamaya davet ediyorum.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini devretmeye hazırlanıyor Sivas’ın Şarkışla ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Hasan Erim, 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini, şimdilerde çocuklarına devretmeye hazırlanıyor. Şarkışla ilçesinde gençliğinde boyacı olarak çalıştığı yıllarda iş bitince müşterilerinin ayakkabılarını da boyamak için alan Hasan Erim, ayakkabı boyalarının kokusundan etkilenerek ayakkabı tamirciliği yapmaya karar verdi. Babasının da desteğiyle ayakkabı tamirciliğine başlayan Erim, 37 yıldır mesleğini sürdürüyor. Hayatını adadığı bu meslekte yıllardır hiçbir zorluk yaşamadığını ifade eden usta, sadece bir yıl boyunca küçük sıkıntılar çektiğini, ancak kısa sürede her şeyin düzeldiğini belirtti. "Benden sonra çocuğum bu işi devam ettirecek" diyerek mesleğini bir sonraki kuşağa devretmeye hazırlandığını dile getirdi. “Babam bir dükkân aldı ve bu mesleği yap dedi” Her türlü ayakkabı tamiri yaptığını belirten Erim, “1987 yılından itibaren bu mesleği yapıyorum. Adana’da 5 yıl çalıştım daha sonra buraya geldim. Ben boyacılık yapıyordum. Bazen de müşterilerimin ayakkabılarını boyamak için yanıma alıyordum. Yaparken boyarken o uğraş ve koku hoşuma gitti. Tamire ve üretmeye merakım vardı. O zaman düşündüm dedim ki ben bu mesleği yapayım. Babam da bir dükkân aldı ve tamam bu mesleği yap dedi. Bir süre sonra dükkânı açtık. Mes, çanta, ayakkabı, valiz tamiri yapmaya ve boya malzemeleri satarak çalışmaya başladım. Her türlü ayakkabıyı tamir ederim. Yenisini de yaparım. Benden sonra çocuğum devam ettirecek. Meslekte bu zamana kadar hiçbir zorluğum olmadı ama bir sene sıkıntı çektim. Sonrasında yine her şey düzeldi” şeklinde konuştu.
Hatay Depremzede kadınlar ilmik ilmik işledikleri Türk motifli halı ve kilimleri Japonya’ya satılıyor Hatay’ın Payas ilçesindeki kooperatif bünyesinde bir araya gelen depremzede kadınlar, emek vererek kurdukları atölyede ürettikleri kilim ve halıları Japonya’ya satmayı başardılar. Asrın felaketinde ağır hasar alan Hatay’da üreterek hayata tutunmaya çalışan kadınlar mücadelelerini devam ettiriyorlar. Payas ilçesinde asrın felaketinden kısa bir süre önce bir araya gelen kadınlar, kooperatif çatısı altında birlik olmuştu. Deprem sonrası aile ekonomisine destek olarak üretmek isteyen kadın kooperatifi, kilim dokuma atölyesi açtı. Kadınlara hem stres hem de kazanç kapısı olan atölyede 8 dokuma tezgahı bulunurken bu tezgahlarda üretilen Anadolu motiflerini Japonya’ya gönderiyorlar. “Emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” Payas Emekçi Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Aysel Erdem, 8 tezgahta 16 kadının ilmik ilmik kilim döşediğini belirterek “Payas Emekçi Kadınlar Kooperatifi olarak atölyemizde şu anda sekiz tane tezgahımız var, her tezgahta iki kadınımız çalışmakta. Kadın istihdamına önem veriyoruz. Şu anda kök boyalı hakiki yün ve el dokuması olarak ürettiğimiz ürünleri emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” ifadelerini kullandı. “Türk motiflerine Japon firmalarına ilgisi çok büyük” Anadolu motiflerine Japon firmalarının yoğun ilgisinin olduğunu dile getiren Erdem, “Özellikle de Anadolu motiflerini geliştirerek gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Türk motiflerine Japon firmalarının ilgisi çok büyük. Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’ya himayelerinde kırk dokuz kadın kooperatifine verdikleri Desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kaymakamımız Kürşat Karaca’ya, Belediye Başkanımız Bekir Altan’a bize desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.