3. Uluslararası Arapça Yarışmaları heyecanı Türkiye`de olduğu gibi Balkanlar`da da sürüyor. Yarışmalara hazırlanan Balkan ülkerinde öğrenciler öğretmenleriyle en iyi sonucu almak için sürekli çalışıyorlar.
Kendilerini yarışmaların favorisi olarak gören Kosova`nın Priştine Alauddin Medrese Lisesini ziyaret eden yarışmaların uluslararası ilişkiler koordinatörü Murat Daoudov, yöneticilerden bilgi aldı. Daoudov, Kosova Müftüsü Naim Ternava, medresenin müdürü Bahri Simnica, Arapça hocaları Fadıl Hasani ve Vahid Haxhiu ile diğer öğretmenlerle hazırlık sürecini değerlendirdi.
Priştine Alauddin Medrese Lisesi Müdürü Bahri Simnica, toplumsal hayat için dinini bilen gençleri yetiştiren Türk imam-hatip liselerini model aldıklarını söyledi. Priştine`deki medreseden sadece imamların değil, dini bilgilerle donanmış geleceğin mühendislerinin, doktorlarının, gazetecilerinin ve sanatçıların çıktığını belirten Simnica, 1951 yılında açılan medresenin, Balkanlar`da kurulan sosyalist rejimle çok sıkıntılı dönem geçirmesine rağmen ayakta kaldığını kaydetti.
Camiler ve medreselerin tek tek kapandığı bir dönemde mucize eseri ayakta durabilmiş bu medrese geniş bölgede dinin öğrenilebileceği tek yer olarak kalmıştı. Sosyalizmin yıkılması ile gelişen ve büyüyen okulun şu anda Prizren ve Gjilan`da açılan şubelerinde binlerce öğrenci okutuluyor
Türkiye`yi model aldıklarını belirten Simnica, medresede dini ilimlerin yanı sıra genel müfredatı da okuttuklarını topluma tüm alanlarda hizmet edecek gençleri yetiştirdiklerinin altını çiziyor. İmam olmak isteyen ilahiyat fakültelerine yönelirken, pilot, mühendis veya doktor olmak isteyen ise ilgili yerlerde okuyor. Cumhurbaşkanımızın yanında artık bir mezunumuz çalışıyor" dedi.
Türkiye`de Mayıs ayında düzenlenecek olan yarışmalara şiir, hitabet ve musiki dallarında hazırlık yapan öğrenciler yaptıkları kısa sunumla çok iddialı olduklarını gösterdiler. Medine, Riyad, Kahire, Bağdat gibi Arap şehirlerinde tahsil görmüş Alauddin okulu yöneticileri, Arapçanın Müslüman gençlik nezdinde hak ettiği yeri yeniden alması için Türkiye`nin üstlendiği bu rolü çok önemsediklerini kaydettiler.
14 Nisan 2012 tarihinde 9 bölge merkezinde yapılacak olan Arapça Bilgi ve Etkinlik yarışmalarında Bilgi Yarışmasında 320, Şiir Okumada 78, Hitabet te ise 72 öğrenci yarışacak.
Siirt, Ağrı, Malatya, Rize, Kırşehir, Sakarya, Kütahya, Kocaeli ve İstanbul`da yapılacak olan yarışmalarda her dalın birincileri 9-10 Mayıs 2012 tarihinde Asya Kızılcahamam Termal tesislerinde yapılacak Türkiye Finallerine bölgelerini temsilen katılmaya hak kazanacaklar.
25 Arap ülkesinden 350 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu Arapça, Kur`an-ı Kerim`in dili olmasısebebiyle tüm İslam dünyası için büyük bir öneme sahiptir.İslam medeniyetinin diline dikkat çekmek isteyen yarışmaların amacı Arapçayı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, sosyal, kültürel ve iktisadi ilişkileri geliştirebilecek gençlerin yetiştirilmesine öncülük etmek.
İlkine İstanbul`daki 25 İmam Hatip Lisesinden 400 öğrencinin katıldığı yarışmaların 2.sine Türkiye genelinde 409 okuldan 3995 öğrenci katıldı. Bu yıl uluslararası düzeyde yapılan 3. Yarışmalar kapsamında Türkiye`den ve Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Bulgaristan`dan olmak üzere 8 Balkan ülkesinden okullar yarışacak.
Yarışmaların sonunda birinci olan okullar 9-10 Mayıs 2012 tarihlerinde Ankara-Kızılcahamam`da düzenlenecek Türkiye Finaline katılmaya hak kazanacaklar. Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerin maharetlerini sergileyip Türkiye`nin birincileriyle yarışacağı"Uluslararası Arapça Yarışmaları" finalleri ise 17 Mayıs 2012 tarihinde Bursa Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenecek
20 Mayıs 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi`nde uluslararası katılımla düzenlenecek ödül töreninde dereceye giren okul ve öğrencilere ödülleri verilecek. Birinciler umre ziyareti ile ödüllendirilirken, ikincilere Ipad ve üçüncülere Iphone hediyeleri takdim edilecek.