KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2024 Salı 14:47

Türkiye’de bir ilk: Tek parça halinde 84 metrekarelik mozaik gün yüzüne çıkarıldı

A
A
A
Türkiye’de bir ilk: Tek parça halinde 84 metrekarelik mozaik gün yüzüne çıkarıldı

Elazığ’da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi’ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.


Kent merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Salkaya köyünde tarlasında yaklaşık bir yıl önce fidan diken Mehmet Emin Sualp, tesadüfen üzerinde çeşitli desenlerin yer aldığı mozaik desenli yapı olduğunu fark etti. Bulduğu yapının tarihi bir kalıntı olabileceğini düşünen tarla sahibi, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ile jandarmaya bildirdi. Ekiplerin bölgede yaptığı inceleme sonucunda Roma ile Erken Bizans Dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir yapının taban mozaikleri olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından kazı ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bu süre zarfından yapılan kazı ve kurtarma çalışmaları neticesinde geniş alan yayılan çalışma sonucunda tek parça halinde 84 metrekarelik bir taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Tek parça halinde olması ve üzerinde aslan, dağ keçisi, ördek, tazı, geyik, sülün, domuz, ayı, kaz, Anadolu leoparı, kuş gibi hayvan figürleri ile ağaç ve bitki türlerinin tasvir edildiği taban mozaiğin, Türkiye’de büyüklüğüyle ilk olduğu değerlendiriliyor. Öte yandan, bölgede kilise ve şarap mahzeni de gün yüzüne çıkarıldı.



“Bölgede hemen hemen en büyük mozaik parçalarından biri”


Alanda incelemelerde bulunan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, “Şu anda Elazığ merkeze bağlı Salkaya köyündeyiz. Salkaya köyünde bir vatandaşımız tarlasında fidan dikimi sırasında bir katıntılara rastlıyor. Sonrasında müzeye haber veriyor. Burada yaptığımız kazılar neticesinde bölgede hemen hemen en büyük mozaik parçalarından birisi ortaya çıkıyor. Yaklaşık 84 metrekare genişliğinde bölgedeki hayvan varlıklarını resmetmiş olan bir mozaik. Tek parça halinde ve muazzam bir eser. Tarla sahibi başta olmak üzere vatandaşımız kutluyorum. Bölgede araştırmalarımız neticesinde eğer tekrar kazı çalışması yapmamız gereken alanlar ortaya çıkarsa bunlarla ilgili olarak da çalışacağız. Yapacağımız çalışmaların neticesinde eğer bölgede sergi ve teşhire uygun miktarda tarihi eser ortaya çıkarsa burası ile ilgili farklı strateji geliştireceğiz. Olmazsa da bu tarihi eseri Elazığ merkezimizde sergilemeye hazırlayacağız. Mozaiğin üzerinde Anadolu’ya ait çeşitli hayvanlar olan ayı, domuz Anadolu leoparı ve yine bölgede çokça bulunan geyik türleri ile av tazıları resmedilmiş. Çok da canlı bir şekilde resmedilmiş. Yine aynı zamanda bölgenin ağaç dokusu ile ilgili figürler de var. Yakpare halde Roma dönemi ve erken Bizans dönemi diyebileceğimiz bir döneme ait olduğu değerlendiriliyor” dedi.



"Arsayı 120 bin TL’ye aldık ancak şu an değer biçilemez"


Fidan dikerken mozaiği ilk fark eden tarla sahibi Mehmet Emin Sualp ise “2020 yılında bu arsayı bağ ve bahçe için satın aldık. Fidan dikmeye başlarken bu taban mozaiğini fark ettim. Bunun da bilincinde olarak müzeye başvurduk. O günden bugüne ben de sahadayım, çalışıyorum, elimden geleni yapıyorum. Mozaiğe 10-15 tane hayvan figürü ile 4 tane ağaç tasvir edilmiş. O zamanlar bu arsayı 120 bin TL’ye aldık ancak şu an değer biçilemez. Tabi bunun en doğrusunu müzemiz bilir, zaten burası ve yanındaki 19 parsel tescilli yapıya girdi” diye konuştu.



Türkiye’de bir ilk: Tek parça halinde 84 metrekarelik mozaik gün yüzüne çıkarıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Tüp bebek yönetimiyle dünyaya gelen çocuklarına, doktorun adını verdiler Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuklarına aile tedaviyi yapan doktorun ismini verdi. Adana’da 3 yıldır evli olan Büşra ve Şehmus Kavak çifti, çocukları olmayınca Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüp bebek tedavisin Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sefa Arlıer’e tedavi olmak için başvuruda bulundu. Anne Büşra Kavak, ilk tedavi sürecinde gebe kaldı. 9 ayın ardından anne Kavak, 3 kilo 450 gram ağırlığında erkek bebek dünyaya getirdi. Çift çocuklarına doktorlarının ismi olan Sefa adını verdi. “Zorlu süreçti ama sonuna değdi” Evlat sahibi olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Büşra Kavak, “Bayağı bir tedavi süreci oldu. En sonunda, Sefa hocamı sağ olsun bize yardımcı oldu. İlk tüp bebe denememiz başarılı oldu. Çok değişik mutlu bir duygu içerisinde, tarifi yok. Oğlumuza doktorumuzun ismini severek verdik. Zorlu bir süreçti ama sonuna değdi, Sefamız geldi” dedi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sefa Arlıer de merkeze bugüne kadar 1500’ün üzerinde tüp bebek başvurusu yapıldığını ve 150 civarında tüp bebek tedavisi gerçekleştirildiğini söyledi. Arlıer, ”Hastalar geldiği zaman hepsini bireysel olarak değerlendiriyoruz. Çünkü tüp bebek tedavisindeki aşamalardan en önemlisi, hastanın bireysel olarak tedavisini planlamak. Daha sonra bazı tetkik tedaviler yapıyoruz. Bu tedaviler erkeğe ve kadına yönelik oluyor. Öncelikle bir ameliyat gerekiyorsa, rahimle ilgili bir sıkıntı var ise onları düzeltiyoruz. Yumurta ve spermin önemli olduğu gibi, bebeğin yerleşeceği rahim de önemlidir. Rahmin hazırlanması gerekiyor. Daha sonra hastaların yaşına göre, yumurtalık rezervine göre ileri teknoloji ultrasonla ve kan tetkikleriyle değerlendirerek bir doz belirliyoruz. Bu dozu hastaya bireysel olarak uyguluyoruz. Hastayı tedavi esnasında dört, beş kez yumurtalık takibine çağırıyoruz. Yumurtalıklar belirli bir olgunluğa eriştikten sonra, onu çatlatıyoruz ve daha dökülmeden toplayarak laboratuvara gönderiyoruz. Laboratuvarda erkeğin spermiyle en kaliteli sperm seçilip orada birleştiriliyor. Tüp içerisinde üç dört gün rahmi taklit eden bir ortamda büyütüldükten sonra gelişen embriyolar rahim içerisine transfer ediliyor. Ve mutlu son için 12 gün sonra gebelik testini bekliyoruz” dedi Son olarak Arlıer, "30 yıllık hekimim ve herhalde 500’e yakın hasta ismimi verdi. Bu da hastayla olan ilgimizden, sevgimizden ve yaptığımız tedavinin ne kadar güzel olduğunu gösteriyor. Herkes için gurur kaynağı; beni de çok mutlu etti. Hastalar güvenmese, sevmeseler doktorun ismini vermez. Bu, zaten Anadolu’da bizim kültürümüzde oldukça yaygın; hem hekime hem tedavideki kişilere verilen değeri de gösteriyor" diye konuştu.
İstanbul 15. Kent Lokantası Sancaktepe’de açıldı Sancaktepe Kent Lokantası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15. Kent Lokantası’nı Sancaktepe’de açtı. İnönü Mahallesi’ndeki Sarıgazi Metro İstasyonu çıkışında hizmet verecek Kent Lokantası’nın açılışı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin ve Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı tarafından gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgisi altında açılışını yapacağı Kent Lokantası’na zorlukla ulaşan İmamoğlu, çoğunluğu gençlerden oluşan işletmenin ilk müşterilerine servisi kendi elleriyle yaptı. “Her ilçede en az bir kent lokantası hedefliyoruz” Açılışla ilgili açıklamalarını tezgah arkasında ve tamamı kadınlardan oluşan çalışanların arasında yapan İmamoğlu, “Kent lokantamız, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattımızın İnönü Mahallesi’ndeki durağında. Yeni yaptığımız bu metrolarda, özellikle metro üstü alanları kentin kullanımına en verimli şekilde sunabilmenin gayretini gösteriyoruz ve buralarda çok özel alanlar üretiyoruz. Mesela Bostancı sahilinde muazzam bir parkı bitirdik. Üstünde bir tane müzemiz var. Bazı yerlerde halkımızın ihtiyaç duyduğu ne varsa; mesela burada kent lokantası, başka yerde kütüphane, bir başka yerde başka ihtiyaçları karşılayan alanlar üretiyoruz. Bu noktada yine bizim Kozyatağı’nda muazzam bir çalışmamız var. Bizim 15. kent lokantamız. Ama şu an kapasite artırımını arkadaşlarım hazırlıyorlar. İnşallah kapasite artırımını toparladığımızda, çok özel bir sayıya ulaşmayı hedefliyoruz. Ki bu, her ilçede en az bir tane kent lokantası anlamına geliyor” diye konuştu. "Tam bir sefillik” İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yemek tezgahı arkasından yanıtladı. Hakkındaki davaya ilişkin konuşan İmamoğlu, “Son günlerde gelişen ve tartışılan, ne yazık ki olmaması gereken bir davanın, bir siyasi yasak hem de yani 2 yıl 7 ay bir ceza davasına dönüşen haliyle, hani tam bir sefillik. Bana göre, daha ileriye gidiyorum, bunu konuşmak bile insanı kötü hissettiriyor. Böyle bir ortamdayız. Elbette bu konu, siyasi bir konu. Doğal olarak da partimizi ilgilendiren bir konu. Genel Başkanımız ve merkez yönetimi, bu meselenin İstanbul’da bizim hukukçularımızla birlikte tartışılmasını, bir arada konuşulmasını uygun gördü. Şu anda ve bu yönde arkadaşlarımız bir görüşme halindeler. Benim Emirgan’daki ofiste, başka görüşmelerim vardı. Onları bitirdim. Çıkarken de onları selamladım. Teşekkür ettim. ‘Kolay gelsin’ dedim. Şu anda benim bildiğim bu kadar. Sürecin hukuki tahlilini ve analizini yapacaklar. Elbette daha sonra bu konunun sonrasında oluşacak ya da ortaya koyacakları düşünceyi ama partimizin yetkilileri ama genel başkanımız paylaşacaktır, konuşacaktır. Biliyorsunuz; genel başkanımız da bugün Amerika Birleşik Devletleri’ne, Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak için hareket etti. Bu konuda sizleri elbette bilgilendireceklerdir.” dedi.
Antalya Altın Portakal’ın sinemaya desteği artarak sürüyor 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemaya desteğini artırarak sürdürüyor. Festival kapsamında ulusal ve uluslararası yarışmada pek çok kategoride para ödülüyle yeni yapımların desteklenmesi hedefleniyor. Türkiye’nin en köklü sinema şenliği, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 61. yılında da Türkiye ve dünya sinemasına desteğini sürdürüyor. Festivalde bu yıl; Ulusal Uzun Metraj Ya-rışma, Ulusal Belgesel Yarışma, Ulusal Kısa Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj Yarışma ve Forum bölümlerinde farklı kategorilerde ödüller sahiplerini bulacak. 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Yarışma bölümünde 14 dalda para ödülü verilecek. Jürinin değerlendirmesi sonucu seçilecek En İyi Film, 1,5 milyon TL, En İyi Yönetmen ise 300 bin TL’nin sahibi olacak. Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü kazanan yapım, 200 bin TL ile ödüllendirilirken Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibi de 200 bin TL’lik para ödülünün sahibi olacak. Ulusal Yarışma’da ayrıca En İyi Belgesel Film, 150 bin TL’nin sahibi olurken Belgesel Yarışma Jüri Özel Ödülü’nü kazanan yapıma da 100 bin TL verilecek. Ulusal Yarışma En İyi Kısa Film, 100 bin TL’nin sahibi olurken Kısa Film Jüri Özel Ödülü’nün sahibini ise 50 bin TL’lik para ödülü bekliyor. Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda da En İyi Film, 300 bin TL ve En İyi Yönetmen 150 bin TL ile ödüllendirilecek. Festival 5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.
Denizli Denizli OSB’de KOSGEB destekleri anlatıldı Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve KOSGEB Denizli İl Müdürlüğü işbirliğinde ’KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önemli bir toplantıya daha ev sahipliği yaptı. KOSGEB Denizli İl Müdürlüğü ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğinde, “KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Denizli OSB Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, KOSGEB Denizli İl Müdürü Dr. Aziz Acar, Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, TEB yetkilileri ve sanayiciler katıldı. “Yönetim kurulumuz sanayicilerimiz için önemli adımlar atıyor” Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Geçtiğimiz hafta KOSGEB İl Müdürlüğümüz ile bir toplantı gerçekleştirmiş ve Yeşil Dönüşüm konusunu konuşmuştuk. Bugün de ikinci toplantımızı yapıyoruz ve konumuz “Dijitalleşme”. Sanayicilerimiz maliyetlerin yükselmesi nedeniyle zor günlerden geçiyor. Bu anlamda destekler oldukça önemli. Sanayicilerimizin her türlü destekten faydalanması için Yönetim Kurulumuz gerekli tüm adımları atmaktadır. Globalleşen dünyada rekabet gücümüzü arttırmak zorundayız. Düzenlediğimiz toplantılarla sanayicilerimizin gelişimine katkı sunmaya devam edeceğiz. Toplantımıza katılan siz değerli sanayicilerimize teşekkür ederiz” dedi. Açılış konuşmasının ardından Pamukkale Teknokent Genel Müdürü Prof Dr. İsmail Ovalı; “Endüstriyel Dijitalleşme: Geleceğin Üretim Teknolojisine Adım Adım” konulu sunumunu yaptı. Ardından TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İşletme Müdürü Atilla Derman, “TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İşletme Direktör” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Toplantının son konuşmacısı KOSGEB Denizli İl Müdürü Dr. Aziz Acar oldu. KOSGEB Müdürü Aziz Acar, katılımcılara KOSGEB KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’na dair önemli bilgiler aktardı.
Denizli Merkezefendi’de el sanatları kurslarının başvuruları başladı Merkezefendi Belediyesi tarafından iğne oyası, tığ örücülüğü, ahşap boyama, takı, amigurumi, tel kırma, örgü çanta, nakış, seramik, çini, protez tırnak, saç yapımı kursları ile yetişkin okuma yazma, İngilizce ve matematik kurslarının başvuruları başladı. İlçe genelindeki çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Merkezefendi Belediyesi’nce vatandaşların talep ve ihtiyaçlarına göre sanat ve kültür kursları açılmaya devam ediyor. Merkezefendi Belediyesi tarafından iğne oyası, tığ örücülüğü, ahşap boyama, takı, amigurumi, tel kırma, örgü çanta, nakış, seramik, çini, protez tırnak, saç yapımı kursları ile yetişkin okuma yazma, İngilizce ve matematik kurslarının başvuruları başladı. Merkezlerde yüz yüze yapılacak olan başvurular, 1 Ekim Salı gününe kadar sürecek. Başvuruları başlayan kurslar Sevindik, 1200 Evler, Muratdede, Sümer, Adalet, Gümüşçay, Karahasanlı ve Merkezefendi Kadın Çocuk Yaşam Merkezi, Merkezefendi 100. Yıl Gençlik ve Yaşam Merkezi, Merkezefendi Sanat Merkezi ve Merkezefendi Kültür Merkezi’nde verilecek. “Sanata ve eğitime çok önem veriyoruz” Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan “2019 yılından bu yana açtığımız tüm kurslara hemşehrilerimiz büyük bir ilgi ve katılım gösteriyor. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor. Talep ve ihtiyaçlara göre birçok kurs açtık, açmaya da devam ediyoruz. Merkezefendi Belediyesi olarak sanata ve eğitime çok önem veriyoruz. Hemşehrilerimiz de bu konuda bizleri asla yalnız bırakmıyor, her zaman destek oluyor. Keyifli ve verimli vakit geçirmek isteyen tüm hemşehrilerimizi kurslarımıza bekliyoruz” diye konuştu.
Denizli Başkan Çavuşoğlu’ndan İtfaiye Haftası mesajı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İtfaiye Teşkilatı’nın 310’uncu kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, itfaiye teşkilatının bu yıl 310’uncu kuruluş yıldönümü olduğunu belirtti. 1714 yılında Tulumbacılar Ocağı ile başlayan İtfaiye Teşkilatı’nın 25 Eylül 1923’te modern itfaiye teşkilatı olarak kurulup belediyelere devredildiğini anlatan Başkan Çavuşoğlu, “Kahraman itfaiyecilerimiz yangından trafik kazalarına, doğal afetlerden arama kurtarma faaliyetlerine kadar insanımızın can ve mal güvenliğini korumak için 7 gün 24 saat her türlü zor şartlar altında çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. İtfaiyeciliğin zor ve kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Denizli halkına en iyi şekilde hizmet verebilmek için itfaiye teşkilatımızı her geçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz. Gece-gündüz demeden, fedakârca görev yapan itfaiye mensuplarımıza göstermiş oldukları olağanüstü gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi ifade ediyor, itfaiye teşkilatının 310’uncu kuruluş yıldönümünü ve İtfaiye Haftası’nı kutluyorum. Halkımızın can ve mal güvenliği için görevi başında hayatını kaybeden kahraman itfaiyecilerimizi saygıyla anıyorum" dedi. Büyükşehir İtfaiye’den kutlama programı Denizli Büyükşehir Belediyesi, teşkilatın 310’uncu kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası dolayısıyla kutlama programı düzenleyecek. 26 Eylül 2024 Perşembe günü saat 13.30’da Denizli Valiliği önünden başlayarak Delikliçınar Meydanı’na kadar kortej düzenlenecek. Delikliçınar Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından itfaiye araç ve ekipman tanıtımlarının yer aldığı stantlar ziyaret edilecek. Tüm Denizlililerin davetli olduğu tören saat 14.30’da başlayacak.