SAĞLIK - 05 Kasım 2024 Salı 17:31

Doç. Dr. Tartar: "Yabancı cisim aspirasyonu 1-3 yaş arası çocuklarda sık görülüyor"

A
A
A
Doç. Dr. Tartar: "Yabancı cisim aspirasyonu 1-3 yaş arası çocuklarda sık görülüyor"

Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tugay Tartar, ağza koyulan herhangi bir maddenin nefes borusuna kaçması durumunun (yabancı cisim aspirasyonu) 1-3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti. Tartar, yabancı isim aspirasyonundan kaçınmak için ailelerin ve çocuk bakıcılarının bu konuda eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.


Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tugay Tartar, yabancı cisim aspirasyonu hakkında bilgiler verdi.


Doç. Dr. Tugay Tartar, ağza koyulan herhangi bir maddenin nefes borusuna kaçması durumunun yabancı cisim aspirasyonu anlamına geldiğini, tüm dünyada sık görülen, acil müdahale gerektiren ve gecikildiği takdirde ölüme neden olabilen bir durum olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Tartar, çocukların yemek yeme eğitimi almamış olması, azı dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yine küçük yaştaki çocukların ellerine aldıkları her cismi ağzına götürmeleri ve ağızlarında herhangi bir cisim varken gülme, ağlama ve koşma eylemlerini yapmaları nedeniyle özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü vurguladı. Nefes borusuna en sık çekirdek, fındık, fıstık, ceviz, fasulye, nohut gibi yiyecek ve meyve çekirdeklerinin kaçtığını, bunların haricinde küçük oyuncak parçaları, kalem ucu, çengelli iğne ve özellikle türban takan gençlerde türban bağlama esnasında iğne ağzında iken konuşma, gülme eylemlerine bağlı olarak toplu iğnenin nefes borusuna kaçan cisimler arasında olduğunu dile getiren Doç. Dr. Tugay Tartar, yabancı isim aspirasyonunda nefesin ani olarak kesilmesinin, morarmanın, öksürüğün ve hırıltılı solunumun en sık görülen bulgular arasında olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Tartar yabancı cismin nefes borusuna kaçtığı esnada çocuğun yanında kimse yoksa ya da çocukta görülen ani bulgular kısa sürede düzelmişse kısaca aile fark edememişse yabancı cismin çocukların nefes borusunda aylarca kalabileceğini ve bu nedenle ebeveynlerin astım, tekrarlayan zatürre, geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle sık sık doktora başvurabileceklerini vurguladı.


Doç. Dr. Tugay Tartar, yabancı cisim aspirasyonuyla karşılaşıldığında bilinçsizce çocuğun boğazındaki yabancı cismi parmak ile çıkartmaya çalışılmaması gerektiğinin, bu yaklaşımın yabancı cismin daha da ileriye giderek hava yolunun tam tıkanmasına ve çocuğun hayati tehlike yaşamasına sebebiyet verebileceğinin altını çizerek bu tarz bir durumda temel yaşam desteği almış kişilerce uygun manevraların yapılması ve mümkün olan en kısa sürede çocuğun hastaneye ulaştırılmasının önem arz ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Tartar, tanının hastada ifade edilen belirtilerle, fizik muayeneyle ve çekilen akciğer grafisiyle konulabileceğini, ancak bu hastaların yarısına yakınında akciğer grafisinin normal olabildiğini bu tarz bir durum yaşanması halinde bronkoskopi olarak adlandırılan, genel anestezi altında hastanın nefes borusunda ilerletilen ışıklı kamera sistemi ile hava yollarının incelenmesini sağlayan işlemin tanı ve tedavi amaçlı kullanılabildiğini ifade etti. Doç. Dr. Tartar, hava yollarındaki yabancı cismin erken dönemde çıkarılmasıyla belirtilerde hızlı bir düzelme sağlanabileceğinin ancak yabancı cismin uzun süre hava yollarında kalması durumunda ise akciğerde geri dönüşümsüz hasara neden olabileceğinin altını çizdi.



"Yabancı cisim aspirasyonlarında en önemli tedavi yöntemi korunmadır"


Doç. Dr. Tartar, yabancı isim aspirasyonundan kaçınmak için ailelerin ve çocuk bakıcılarının bu konuda eğitilmeleri gerektiğini, özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda nefes borusuna kolay kaçabilecek olan üzüm ve havuç gibi besinlerin uygun şekilde hazırlanarak verilmesi gerektiğini, çocukların yemek yeme esnasında uygun şekilde çiğnemesi ve yutabilmesi için rahatsız edilmemesi, oyun oynanmaması, zıplatılmaması, güldürülmemesi ve koşmaması gerektiğini ifade ederek aynı zamanda fındık, fıstık, ceviz ve leblebi gibi besin maddelerinin 4-5 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiğini, çocukların yaşına uygun oyuncakların seçilmesi gerektiğini ve özellikle 3 yaşından küçük çocuklara küçük parçalı oyuncak verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.


Doç. Dr. Tugay Tartar, Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde yaklaşık 20 yıldan beri çocuklara bronkoskopi işlemi yapıldığını, yabancı cisim aspirasyonu nedeniyle Bingöl, Tunceli ve Muş gibi çevre illerden de hastaların kliniğe yönlendirildiklerini belirterek şu ana kadar toplamda 500’ün üzerinde hastaya bronkoskopi işlemi gerçekleştirildiğini, bronkoskopi işleminde Anestezi ve Çocuk Cerrahisi ekiplerinin ve teknik altyapının uyumlu olarak yönetilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.



Doç. Dr. Tartar: "Yabancı cisim aspirasyonu 1-3 yaş arası çocuklarda sık görülüyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada Antalya’nın Serik ilçesinde otomobilin bisiklete çarpması sonucu bisiklet sürücüsü Osman Bülüç ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Gazete dağıtıcılığı yapan ve son yerel seçimlerde bağımsız aday olup ve düzenlediği mitinglerle dikkati çeken Osman Bülüç’ün aynı noktada 15 yıl önce babasını trafik kazasında kaybettiği ve geçtiğimiz 9 Ekim tarihinde yine aynı noktadan kavşakta kazalara dikkat çektiği görüntüler ortaya çıktı. Yerel seçimlerde Serik ilçesi bağımsız belediye başkan adayı olan ve gündüzleri bisikletle gazete dağıtıp akşamları mitingle seçime hazırlandığı görüntülerle gündem olan Osman Bülüç’ün ağır yaralandığı kaza Serik ilçesi Akçaalan Mahallesi Antalya – Alanya D400 karayolu kavşağında yaşandı. Edinilen bilgiye göre Hüseyin Aslan idaresindeki 07 BUL 155 plakalı BMW marka lüks otomobil ile son yerel yönetimler seçimlerinde Serik Belediye Başkanlığı Bağımsız Adayı Osman Bülüç’ün kullandığı bisiklet çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile otomobilin camına çarpan Bülüç yaklaşık 50 metre sürüklenip yola savruldu. Kazada Bülüç ağır yaralandı. Vatandaşların ihbarı üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Bülüç, sağlık ekiplerince olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile Serik Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumunun ağır olduğu öğrenilirken kaza anının kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülere Osman Bülüç’ün bisikletiyle yaya geçidinden gelip yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması ve yaklaşık 30 metre araç üzerinde sürüklenmesi yansıdı. Aynı noktada 15 yıl önce trafik kazasında babasını kaybetti Osman Bülüç’ün seçimlerin ardından 9 Ekim tarihinde sosyal medya hesabından sürekli meydana gelen kazalara dikkat çekmek için yayınladığı ve babasının aynı kavşakta kazada hayatını kaybettiğini hatırlatıp “Değerli Serik halkı, yeter artık yeter, buramıza kadar geldi. Burası Dörtyol kavşağı. Bakın benim babam burada öldü. Burayı bir an önce yapalım. Siz yapmazsanız 2029’da inşallah Allah bana yapmayı nasip eder" dediği görüntüler ortaya çıktı. Bülüç’ün hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken kazayla ilgili inceleme devam ediyor.
Gümüşhane GÜDAK’tan şehit öğretmen Necmettin Yılmaz anısına zorlu kış tırmanışı Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) üyesi 22 sporcu, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde şehit öğretmen Necmettin Yılmaz anısına Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nda son yılların en zorlu yürüyüşünü gerçekleştirdi. Şehit öğretmen Necmettin Yılmaz anısına düzenlenen özel etkinlikte yaz aylarında cennetten bir köşe olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikte sporcular kar ve tipi nedeniyle oldukça zorlandı. Araçla Gülaçar köyünün Esentepe Mahallesi’ne kadar gelen 22 sporcu buradan başladığı yürüyüşü kar yağışının şiddetini artırmasıyla zaman zaman 50 santimetre yüksekliğe ulaşan karlı zeminde gerçekleştirdi. Yüksek rakımlara çıktıkça gerçekleşen tipi nedeniyle ilerlemekte zorlanan sporcular Büyük Göl’e kadar tırmandı. Günün kısa olması ve artan tipi nedeniyle yüksek rakımlardaki dondurucu hava koşullarında dolayı rotayı kısa tutarak geri dönüş yoluna geçti. Dönüşte Esentepe yaylasındaki bir eve sığınarak yemek ihtiyacını gideren sporcular karlı ve soğuk bir havada Gümüşhaneli şehit öğretmen Necmettin Yılmaz anısına gerçekleştirdikleri etkinliği köy içerisinde sonlandırdı. Sporcular "Şehit öğretmen Necmettin Yılmaz’ı öğretmenler gününde rahmet ve minnetle anıyoruz" yazılı pankart açarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Toplam 16 kilometrelik parkuru kat eden ve 12 yıl sonra ilk defa Artabel’e kış tırmanışı yapan sporculardan Burak Soydaş, “24 Kasım Öğretmenler Günü için yaptığımız Artabel faaliyetini şehit öğretmen Necmettin Yılmaz adına yaptık. Hava bayağı sert, şartlar bayağı zor olsa da faaliyetimizi sağlıklı bir şekilde tamamladık. Bütün sporculara buradan teşekkür ediyorum. Bu zor şartlarda, bu iklimde, bu havada biz de ilk defa geldik Artabel’e. Kışın çok zormuş. İlkbahar, yaz ve sonbahardaki yürüyüş faaliyetlerinin hiçbirisi böyle zorlu olmadı. Buradan bütün öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarım” ifadelerini kullandı. GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise, “Artabel yürüyüşünü şehit öğretmenimiz Necmeddin Yılmaz’a adadık. Onun için yürüdük. 2012 yılında bir faaliyet yapmıştık buraya kışın. Ondan sonra 12 yıl sonra ilk defa bir faaliyet daha yapıyoruz. Ama bu kadar zor şartlarda yapmamıştık. Zor ama çok güzeldi. Karla beraber yürüdük. Bütün şehitlerimize rahmet diliyoruz. Bu yürüyüşe katılan bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi. Yaz tatilini geçirmek için 16 Haziran 2017 günü görev yeri Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Çiftçibaşı İlkokulundan memleketi Gümüşhane´nin Torul ilçesine dönerken PKK terör örgütü mensupları tarafından Tunceli-Erzincan karayolunun Pülümür ilçesi civarında aracı yakıldıktan sonra kaçırılarak şehit edilen ve bölgede 27 gün süren arama çalışmalarının ardından cansız bedeni 12 Temmuz 2017’de Pülümür çayında bulunan 8 aylık sınıf öğretmeni 24 yaşındaki Necmettin Yılmaz, 16 Temmuz 2017 tarihinde ilçeye bağlı Demirkapı köyünde son yolculuğuna uğurlanmıştı.