ÇEVRE - 07 Aralık 2021 Salı 12:45

Elazığ’da çiftçiye 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı

A
A
A
Elazığ’da çiftçiye 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı

Elazığ’da ’Badem Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında çiftçilere 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı.

Elazığ’da ’Badem Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında çiftçilere 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı.


Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi (DAP)’in destekleriyle Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere yüzde 70 hibe destekli 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı. ’Badem Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ Projesi kapsamında 150 çiftçiye dağıtılan fidanların 2 bin dekar alana dikileceği bildirildi. Özelikle geç çiçeklenen ve bölgeye adapte olan Ferragnes ve Ferraduel çeşitleri tercih edilerek dağıtılan fidanların 1 hafta içinde toprakla buluşturulacağı öğrenildi.


Proje hakkında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, “Elazığ’da Tarım ve Orman Teşkilatı olarak valiliğimiz önceliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan, GAP’dan, İl Özel İdare’den ve birçok kaynaktan almış olduğumuz projelerle ilimizin tarım ve hayvancılığı daha ileri bir noktaya taşımak ve üreticinin kazancını artırmak için çalışmaları peş peşe hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Son dönemlerde Türkiye’de 81 il içerisinde badem yetiştiriciliğinde modern kaplama meyve bahçesi şeklinde en çok artış trendi içerisinde olan ilerden bir tanesi Elazığ’dır. Elazığ’da badem, tarlaları birbirinden ayırmak için kullanılan bir meyve ağacı iken, şu anda Ağın, Keban ve merkez köylerimiz başta olmak üzere birçok ilçemizde artık modern kaplama meyve bahçesi şeklinde dizayn edilerek 20 bin dekara ulaşmıştır" dedi.


Yılda 4 bin tonun üstünde bir verim söz konusu olduğunu aktaran Karahan, "Bu gelişimi daha da hızlandırmak ve buna katkıda bulunmak üzere bakanlığımıza sunmuş olduğumuz yaklaşık 1 milyon liralık proje var. Aynı şekilde DAP ‘a bulunmuş olduğumuz projeyle birlikte toplam 2 milyon liralık bir kaynakla 2 bin dekar alana dikilmek üzere 150 çiftçimizi destekleyeceğiz. Yüzde 70 hibe ile bu gün tedarik etiğimiz badem fidanlarımızı üreticiyle buluşturtacağız. Üreticiler bir hafta içerisinde bunların dikimlerini gerçekleştirecek birkaç yıl sonra bunlar verim olarak ilimiz ve ülkemize rekolte olarak katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Diş Hekimi Simge Akın: “Vücut sağlığı ağızda başlar” Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diş Hekimi Simge Akın, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Vücut sağlığının ağızda başladığını vurgulayan Akın, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığını doğrudan etkilediğini bildirdi. Ülkemizde 22 Kasım “Dünya Diş Hekimleri Günü”, bu tarihi içine alan haftada “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diş Hekimi Simge Akın, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla açıklamalarda bulundu. Vücut sağlığının ağızda başladığını, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan Akın, “Yılda 2 kez mutlaka diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve gece uyumadan önce günde en az iki kere olmak üzere 2-3 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Ağız ve diş sağlığında etkili diş fırçalama çok önemlidir” dedi. Diş fırçalama yöntemleri Etkili diş fırçalama yöntemlerini anlatan Diş Hekimi Akın, “Diş fırçası 45 derece açıyla diş ve diş etinin birleştiği noktaya yerleştirilir. Dişler her zaman diş etinden dişe doğru gelecek şekilde süpürme hareketiyle fırçalanmalıdır. Dişlerin her yüzeyinin fırçalanması çok önemlidir. Ön yüzeyler, arka yüzeyler olmak üzere tüm yüzeyler fırçalanmalıdır. Ardından dilin üst yüzeyini de aynı süpürme hareketi ile fırçalamalıyız. Diş fırçası 3 ayda bir mutlaka yenilenmelidir” diye konuştu. “Günde bir kez diş ipi” Ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken bir başka hususunda diş ipi kullanımı olduğuna dikkat çeken Akın, günde bir kez gece uyumadan önce dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş aralarını temizlemek için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Çünkü diş aralarını temizlemede tek başına diş fırçası yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle diş ipi kullanılması çok büyük önem taşımaktadır” dedi. “Beslenme çok önemli” Ağız ve diş sağlığının korunmasında beslenme şeklinin büyük önem taşıdığına da vurgu yaparak şu bilgileri paylaştı; “Yüksek oranda şeker içeren besinlerden kaçınılmalı. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir. Çay ve kahve tüketimi sınırlı olmalıdır. Taze sebze ve meyveler, et, balık, yumurta, baklagiller, beslenme düzeninde mutlaka yer almalı ve bol bol su tüketilmelidir.” Bebeklerde ağız ve diş sağlığı Bebeklerde diş sağlığı konusuna da değinen Diş Hekimi Akın, “Ağız ve diş sağlığının korunması küçük yaşta başlar. Küçük yaştan itibaren 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü yapılmalı, günde minimum 2 sefer diş fırçalanmalı, süt dişleri düşüp daimi dişlerin hepsi tamamlandıktan sonra düzenli diş ipi kullanımı büyük önem taşımaktadır. 3 yaşından itibaren mutlaka içinde flor bulunan diş macunu kullanılmalıdır. Flor diş çürüklerinin önlenmesinde çok önemlidir. Bebeklerde mutlaka emzik ve biberon kullanımından da kaçınılmalıdır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı küçüklükten başlar. Anne ve babalar çocuklarına küçük yaştan itibaren örnek olmalıdır. Çocuklara, ağız ve diş hijyenini kendi sağlayacak yaşa gelene kadar mutlaka yardım edilmelidir” dedi.
Kayseri Kayseri kavurması tescillendi Kayseri’nin yöresel ürünlerinin Kayseri kavurması coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınırken, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış; “Kayseri’nin yöresel ürünlerinin tamamına tescil belgesi almak için gayret içerisindeyiz” dedi. Pastırması, mantısı ve sucuğu ile meşhur Kayseri’de, yöresel ürünlerden olan Kayseri kavurması da coğrafi işaret alarak koruma altına alındı. Kayseri Ticaret Borsası’nın girişimleri ile coğrafi işaret alan Kayseri kavurması lezzetiyle de ön plana çıkıyor. İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, “Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak Kayseri’deki bütün yöresel ürünlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Kayseri kavurması için coğrafi işaret aldık. Yakın zamanda da Yeşilhisar ay çekirdeği ile ilgili müracaatımız olmuştu. İnşallah ay çekirdeği ile ilgili de tescil belgemizi alacağız. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Biz her zaman üreticimizin yanındayız. Şehrimizdeki bütün yöresel ürünler noktasında da Kayseri Ticaret Borsası olarak çalışmalarımız var. Memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum. Şehrimize tekrardan hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. Bağlamış, “Bütün farklı illerde bu ürünlere benzer üretim yapılabiliyor. Ancak tescilli olduğu zaman o ürünün bölgeye özel olduğu kanıtlanıyor. Bunun memnuniyeti var. Zaten Kayseri pastırması, kavurması, mantısı ve Türkiye genelinde hem meşhur hem de en iyi üretim Kayseri’de yapılıyor. Bunu da tescil belgeleri ile ifade etmeye çalışıyoruz. İnşallah Kayseri’nin yöresel ürünlerinin tamamına da tescil belgesi almak için gayret içerisindeyiz” diye konuştu.