GENEL - 10 Eylül 2018 Pazartesi 17:51

Elazığ’da arıcılara kovan dağıtıldı

A
A
A
Elazığ’da arıcılara kovan dağıtıldı

Elazığ’da Genç Çiftçi Projesi kapsamında arıcılara kovan dağıtıldı.

Elazığ’da Genç Çiftçi Projesi kapsamında arıcılara kovan dağıtıldı.


Elazığ’da Genç Çiftçi Projesi kapsamında arı sütü ve arıcılık yapacak 5 çiftçiye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kovan dağıtımı yapıldı. Dağıtım törenine İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, Su Ürünleri Araştırma Müdürü Özkan Özbay, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz ve arıcılar katıldı.


Bakanlığın tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması için Genç Çiftçi Projelerinin Desteklemesi Programı’nı uygulamaya koyduğunu belirten İl Müdürü Turan Karahan, “Üç yıl önce başlayan projede bugüne kadar ilimizde 600’ün üzerinde gencimize istihdam alanı oluşturulmuştur. Bu kapsamda 20 milyon civarında hibe desteği verilmiştir. Arıcılık konulu projesi destek almayı hak eden genç çiftçilerimize, dağıttığımız kovanların çiftçilerimize bereketli kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MAGİNDER Başkanı Kardemir: "Kayısımız için bir olalım" Malatya’da 12 Nisan’da yaşanan şiddetli don, kentin tarımsal üretiminde büyük yıkıma yol açtı. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, kent genelinde yaşanan felaketin ardından kayısı üreticileri için birlik çağrısında bulundu. 12 Nisan gecesi yaşanan -15 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle Malatya genelinde başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürünü zarar gördü. Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, toplantıda yaptığı açıklamada, "Malatya’da kayısı üretimi bu yıl yüzde 100 oranında zarar görmüştür. Bu sadece bir ürün değil, 70 bin aile ve 550 bin kişinin geçim kaynağı demektir" ifadelerini kullandı. Kılınç, sadece kayısıda oluşan hasarın 200 milyar TL’yi bulduğunu belirterek, "Bu felaketin boyutu çok büyük. Kimse benim ürünüm kaldı diyemez. Ceviz, üzüm, elma, arpa ve buğday gibi ürünlerde de ciddi kayıplar var. Devletimizin bu tabloyu doğru şekilde tespit edip adım atacağına inanıyoruz" dedi. Maginder’den dayanışma çağrısı MAGİNDER Başkanı Salih Karademir ve yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Odası’nı ve çiftçileri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Karademir, Malatya’nın kayısıyla var olduğunu belirterek, "Kayısı Malatya’nın ekonomisini ayağa kaldıran lokomotiftir. Bu felaket hepimizi derinden etkiledi. Bu noktada artık birlik olma zamanıdır." dedi. Karademir, şehirde kavga ve ayrılıkların bir kenara bırakılması gerektiğini belirterek, "6 Şubat’taki depremin ardından yaşadığımız bu afet, Malatya için ikinci büyük felakettir. Artık ortak akılla hareket edilmesi ve bir yol haritası çizilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Her iki başkan da Malatya’nın bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgularken, devletin bu süreçteki desteğine olan güvenlerini dile getirdi. Kılınç ve Karademir, Malatya Valisi Seddar Yavuz’un süreci yakından takip ettiğini ve konuyu Ankara’ya taşıyacağından emin olduklarını kaydetti. Malatya’da tarımın ve özellikle kayısının büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamalarda, kamuoyunun bu süreçte dayanışma içinde hareket etmesi gerektiği mesajı verildi.
Van Van’da tiroid ameliyatındaki risk teknolojiyle aşıldı Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir tiroid ameliyatında, gelişmiş cerrahi tekniklerden biri olan sinir monitorizasyon yöntemi kullanılarak 49 yaşındaki kadın hastanın ses telleri zarar görmeden operasyon başarıyla tamamlandı. Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan 49 yaşındaki 6 çocuk annesi Aynur Hakir, boğaz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından tiroid hastalığı teşhisi konulan Hakir’in ameliyat edilmesine karar verildi. Gerçekleştirilen operasyonda, ses tellerine giden sinirler korunarak herhangi bir komplikasyona yol açılmadan müdahale tamamlandı. Hasta, kısa süre içerisinde sağlığına kavuşarak taburcu edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kadir Bartın, tiroid cerrahilerinde en çok korkulan risklerden birinin, ses tellerine fonksiyon kazandıran sinirlerin zarar görmesi olduğunu belirtti. Bu sinirlerin zarar görmesinin, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Bartın, "Hastanemizde ve bölgemizde, oldukça sık görülen tiroid bezi hastalıklarına yönelik cerrahiler düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Tiroid hastalıkları, boyun bölgesinde hayati organlara olan yakın komşuluğu nedeniyle komplikasyon riski yüksek bir grup içerisinde yer almaktadır. Hastalarımızın bu süreçte en çok endişe duyduğu komplikasyonlardan biri ise, ses tellerinin fonksiyonlarını sağlayan ve yutma sırasında da görev alan, soluk borusunun iki yanında yer alan sinir çiftine (n. recurrens) yönelik hasar riskidir. Bu sinirin zedelenmesi ya da kesilmesi, ciddi sonuçlar doğurabileceği için en çok korkulan komplikasyonlardan biridir. Ancak günümüzde cerrahi teknikler ve teknolojik gelişmeler sayesinde bu riskleri önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Biz de hastanemizde, sinir hasarlarını önlemek amacıyla sinir monitorizasyonu teknolojisini kullanıyoruz. Özellikle monopolar sinir monitorizasyon teknolojisi sayesinde bu risk tamamen ortadan kaldırılmasa da oldukça tolere edilebilir düzeylere indirgenebilmektedir" dedi. "Komplikasyon gelişmeden başarıyla tamamlandı" Tiroid cerrahilerinin Türkiye genelinde yaygın olarak gerçekleştirildiğini belirten Bartın, "Bu hastamızda da olduğu gibi, tüm tiroid ameliyatlarımızda sinir monitorizasyonu yöntemini rutin olarak uygulamaktayız. Operasyonumuz herhangi bir komplikasyon gelişmeden başarıyla tamamlanmış ve hastamız taburcu aşamasına gelmiştir" diye konuştu. Başarılı operasyonun ardından ses tellerinden ve yutma konusunda herhangi bir sorun gelişmeyen Aynur Hakir isimli hasta ise ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu söyledi. Hakir, ameliyatı başarıyla gerçekleştiren doktoruna teşekkür etti.