EĞİTİM
Anadolu Üniversitesi’nden Cambridge Üniversitesi’ne köprü 22 Eylül 2024 Pazar - 10:57:57 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Açma; Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü heyeti ile birlikte 2024 Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Taraflar Konferansı (COP16) toplantılarına katılmak için davet aldı. Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin (CBD) COP16 toplantıları,16-18 Ekim ve 21 Ekim-1 Kasım 2024tarihleri arasında Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenecek. Birçok devletin üst düzeyde temsil edileceği, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşların katılacağı konferansa Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Açma; Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü heyeti ile birlikte COP 16 toplantılarına katılmak için davet aldı. Sürdürülebilirlik, doğal kaynaklar ve çevre ekonomisi, su ve enerji ekonomisi, mavi ve yeşil ekonomi, bölgesel ve kentsel kalkınma konularında çalışan ve uluslararası birçok kurumla ortak projelerde hakem ve panelist olarak yer alan Prof. Dr. Açma, Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü ile birçok ortak çalışmaya da imza attı. Bülent Açma ayrıca, Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon Kurumu (UKRI) ve Geleceğin Liderleri Araştırma Fonu (FLF) çerçevesinde de aktif olarak görev aldı. Bu çerçevede, Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü Yönetimi COP 16’da hem enstitüyü hem de Birleşik Krallığı temsil etmek üzere Prof. Dr. Açma’yı heyete dahil etti.
22 Eylül 2024 Pazar - 10:08 Canik’te başarılı öğrencilere hediye yağmuru Samsun’un Canik Belediyesi tarafından, YKS ve LGS’de derece elde eden öğrencilere dizüstü bilgisayar, cep telefonu, gram altın, tablet ve akıllı saat hediye edildi. Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede geleneği bu yıl da sürdürdüklerini belirterek, “Öğrencilerimize yönelik desteklerimizi arttırarak sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarında derece elde eden tüm öğrenciler ödülleriyle buluşturuldu. Sezai Karakoç Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda öğretmenler, öğrenciler ve veliler ile bir araya gelen Başkan İbrahim Sandıkçı onlarla yakından ilgilenerek, YKS ve LGS’de derece elde eden öğrencileri başarılarından dolayı kutladı, öğrencilere hediyelerini takdim etti. “Öğrencilerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz” Başkan Sandıkçı, ödül töreninde gerçekleştirdiği konuşmada, eğitime büyük önem verdiklerini ve eğitim alanına yönelik çalışmaları hassasiyetle sürdürdüklerini söyledi. Sandıkçı, “Geleceğe yön verecek nesilleri yetiştirmenin, kaliteli ve nitelikli bir eğitimle olacağına yürekten inanıyoruz. Öğrencilerimizi bilim, teknoloji ve sanat alanları başta olmak üzere uygulamalı eğitimlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Nesillerimize olan sorumluluğumuzun bilinciyle çalışıyor, eğitim hayatının her aşamasında öğrencilerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz” dedi. Canik’te ilkokul birinci sınıfa başlayan tüm öğrencilere çanta ve kırtasiye seti desteği verdiklerini, öğrencilerin sınav ücretlerini karşıladıklarını, ilçede eğitim hayatını sürdüren üniversite öğrencilerinin elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinin tamamını ödediklerini belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, geleneksel hale getirdikleri YKS-LGS ödülleri çerçevesinde, ilçede YKS ve LGS’de derece elde eden öğrencilerin tamamına hediye verdiklerini ifade ederek, “İlçemizde bir gelenek haline getirdiğimiz YKS-LGS başarı ödüllerimizi bu yıl da sürdürdük. Canik’te YKS ve LGS’de derece elde eden tüm öğrencilerimizi hediyeleriyle buluşturduk. Tüm öğrencilerimizi başarılarından dolayı canı gönülden tebrik ediyorum. Bugün olduğu gibi yarın da, hayallerine ve hedeflerine giden yolda öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Canik Belediyesi YKS-LGS Ödül Töreni’nde Canik’te okuyup 2024 YKS’de ilk 500’e giren öğrencilere dizüstü bilgisayar, 5 bine giren öğrencilere cep telefonu, 50 bine giren öğrencilere tablet ödülü verilirken, 2024 LGS’de ise Canik’te okuyan ve yüzde 1’lik dilime giren öğrencilere tablet ile gram altın, yüzde 5’lik dilime giren öğrencilere tablet, yüzde 10’luk dilime giren öğrencilere ise akıllı saat hediye edildi. Törene Canik Kaymakamı Şeref Aydın, Canik İlçe Milli Eğitim Müdürü Zahit Köseoğlu, Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 23:16 "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesine KBÜ’den 18 akademisyen girdi Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde Karabük Üniversitesinden (KBÜ) “Yıllık Etki” kategorisinde 12 akademisyen, "Kariyer Boyu Etki" kategorisinde 6 akademisyen yer aldı. KBÜ’den yapılan açıklamada, bilim dünyasında önemli başarılar elde eden Karabük Üniversitesinin, dünya çapındaki akademik başarılarıyla adını duyurmaya devam ettiği, "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde yer alan KBÜ’lü akademisyenlerin, üniversitenin prestijini artırırken bilimsel gücünü de kanıtladığı belirtildi. Hollanda merkezli yayıncılık Elsevier tarafından yayımlanan listenin, kariyer boyu etki ve yıllık etki olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, "’Kariyer Boyu Etki’ ve ’Yıllık Etki’ olarak iki kategoride Elsevier veri tabanında yayınlanan listede, 22 anabilim dalı ve 174 alt bilim dalından dünyadaki bilim insanları yer aldı. Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanıldı. Karabük Üniversitesinden ’Yıllık Etki’ kategorisinde; Prof. Dr. Engin Gedik, Prof. Dr. İlhan Ceylan, Prof. Dr. İsmail Esen, Prof. Dr. Kubilay Tekin, Prof. Dr. Mustafa Günay, Prof. Dr. Selhan Karagöz, Doç. Dr. Fatih Aydın, Doç. Dr. Mehmet Erdi Korkmaz, Doç. Dr. Muhammet Emre Turan, Doç. Dr. Okan Ünal, Doç. Dr. Samet Uslu, Doç. Dr. Satiye Korkmaz yer alırken, ’Kariyer Boyu Etki’ kategorisinde; Prof. Dr. İlhan Ceylan, Prof. Dr. İsmail Esen, Prof. Dr. Kubilay Tekin, Prof. Dr. Nizamettin Kahraman, Prof. Dr. Selhan Karagöz, Doç. Dr. Okan Ünal ’Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine girerek büyük başarı elde etti" denildi. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin büyük başarılarıyla bilim dünyasındaki yerini güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Son zamanlarda birbiri ardına gelen Türkiye ve dünya çapında büyük ödüller ve başarıların Karabük halkını, öğrencileri, akademik ve idari personelleri gururlandırdığını ifade eden Kırışık, "Uluslararası alanda adından söz ettiren Karabük Üniversitesi, bilimsel araştırma ve yayınlarla dünya çapında ön plana çıkmaktadır. ’Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine girmeyi başaran akademisyenlerimiz, Karabük Üniversitesinin akademik alandaki başarısını bir kez daha uluslararası alanda göstermiştir. Dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer alan akademisyenlerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Bilim merkezli öğrenci dostu üniversite vizyouE?Uonumuzla önemli başarılar elde etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 23:15 KBÜ’de ’’Psikiyatri Hemşireliği Eğitimi ve Uygulamasında Neredeyiz?" Çalıştayı Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği iş birliği ile "Psikiyatri Hemşireliği Eğitimi ve Uygulamasında Neredeyiz?” Çalıştayı düzenlendi. KBÜ ev sahipliğinde 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayında, psikiyatri hemşireliği alanındaki eğitim ve uygulamaların mevcut durumunu değerlendirmek, güncel gelişmeleri paylaşmak ve geleceğe yönelik stratejiler belirlemek amacıyla sağlık alanında bilimsel çalışmalar yapan akademisyen, uzman ve araştırmacılar bir araya geldi. TÜBİTAK’ın 2223-B Yurtiçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği kapsamında desteklenen çalıştayta psikiyatri hemşireliğindeki gelişmeler ve yenilikler ele alındı. Çalıştayın açılış oturumuna KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Tarık Özmen ve Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Güngör, Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Dr. Emrullah Demiral, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Açılış oturumda konuşan KBÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Karabük Üniversitesi tarafından sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla düzenlenecek olan Sağlık Bilimleri Festivali hakkında bilgiler vererek, “Üniversitemizde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu yer alıyor. Sağlık alanında güçlü bir ekibimiz var. Bunun için de ’SAĞLIKFEST’ diye bir festival düzenliyoruz. Lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve serbest kategorimiz var. Serbest kategoriye 18 yaşını geçmiş herkes başvurabiliyor. Gençlerimize daha fazla düşünme ve analiz etme bunun yanında çözüm üretme fırsatı vermek için SAĞLIKFEST’i düzenlemiş bulunuyoruz. Bu kategorilere SAĞLIKFEST’in tanıtımıyla ilgili materyallere sağlıkfest.org web sitemizden ulaşabilirsiniz. Festivalimize katılmanızı bekliyoruz. 6-7 Kasım’da coşkulu bir festival yapacağız; özel sektörün ve kamu kurumlarının katılımıyla güzel bir festival planlıyoruz. Hepinizi bu programa katılımlarınızdan dolayı hoş geldiniz diyor, tebrik ediyorum, teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç, "Daha önceki çalıştayların bize rehberlik ettiği bu çalıştayda aslında hem eğitimde hem de uygulamada ne aşamada olduğumuzu, değişen dünyada hangi değişikliklerin olduğunu ve neleri konuşmamız gerektiğini istişare etmek için sizlerle bir araya gelmek istedik. Kuşkusuz burada konuşacaklarımız, çalışmalarımız aslında hem yönetim kurulunun hem de komisyonlarımızın çalışmalarının daha sistematik bir hale gelmesini sağlayacak. Biz aslında bu çalıştayda hem eğitimde neredeyiz, neler değişti, gözden geçirmek; muhtemel müfredat değişiklikleri ya da lisans programlarının açılma sürecinde rehberlik etmek; bunun için de programlarımızın oluşturulan programların gözden geçirilmesi; yine uygulama içinde daha gerçekçi, daha ölçülebilir hedefleri gözden geçirmeyi istedik" dedi. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Kadriye Buldukoğlu, “Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Eğitimimizin Benzerlik ve Farklılıkları Yönünden Değerlendirilmesi” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, psikiyatri hemşireliği eğitiminin farklı üniversiteler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları analiz edildi ve geleceğe yönelik eğitim stratejileri üzerinde duruldu. Ardından Prof. Dr. Zekiye Çetinkaya Duman ve Prof. Dr. Nurhan Eren tarafından “Psikiyatri Hemşireliği Uygulamada Ne Hedefliyor? Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hizmetlerinde Hemşirelik Uygulamalarının Güçlendirilmesi Çalıştayı Sonuç Raporu ve Gelecek” konusu ele alındı. İki gün süren çalıştay, grup çalışmalarının sonuçlarının sunulması, ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği uygulamaları üzerine yapılan değerlendirmelerle sona erdi.
Belediyenin çok dilli hizmet veren kreşlerinde eğitim başladı
16 Eylül 2024 Pazartesi - 14:46 Belediyenin çok dilli hizmet veren kreşlerinde eğitim başladı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çok dilli hizmet verecek Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinde 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı için ilk zil çaldı. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinin yeni eğitim ve öğretim yılı için hazırlıklarını tamamladı. Fen İşleri Daire Başkanlığınca Bağcılar ve 450 Evler’deki Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinde geniş kapsamlı tadilat yapıldı. Öğrenciler ders başı yaptı Çalışmaların bitmesinin ardından Zarokistanlar’da ilk zil çalarak öğrenciler ders başı yaptı. Eğitim kurumlarının açılışı dolayısıyla yapılan törene Genel Sekreter Yardımcıları Zerrin Türk, Özgür Yıldız, meclis üyeleri, daire başkanları ile veliler katıldı. Açılış kurdelelerinin kesilmesinin ardından genel sekreter yardımcıları ve beraberindeki heyet, sınıfları gezerek öğrenciler ve velilerle yakından ilgilendi. "Zarokistanların sayısını artıracağız" Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Daimi Meclis Üyesi Demet Ceylan, büyük bir heyecanla Zarokistan’ın açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Zarokistanların Diyarbakır’a ve çocuklara hayırlı olmasını dileyen Ceylan, "Bugün Zarokistanları açtık. Heyecanla çocukları ve aileleri karşıladık. Çocuklar geleceğimizdir, çocukların geleceği için ne yapsak da az kalır. Bu çalışmalarımızın devamı gelecek ve önümüzdeki süreçte Zarokistanların sayısını artıracağız. Eğitim ve öğretim döneminde çocuklara başarılar diliyorum” dedi. 360 öğrenci eğitim görecek Zarokiztanları açma heyecanı yaşadıklarını belirten Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Demirkıran ise “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak Zarokistan kreşlerimizi açtık. 450 evler kreşimizde toplamda 160 öğrencimize hizmet vermeye başladık. Eskiden olduğu gibi çok dilli eğitimle tekrardan başladık. Bağcılar kreşimizde de 200 öğrenci ile başladık. Toplamda 360 öğrencimize hizmet vereceğiz” diye konuştu. "Kreşlerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz" Halkın taleplerine göre hizmet ettiklerini vurgulayan Demirkıran, şunları kaydetti: “Çocuklara, sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi yemeği olmak üzere üç öğün yemek vereceğiz. Bu kreşlerimizin sayısını kent genelinde artırmayı hedefliyoruz. Bunları da halkımızın hizmetine sunacağız”. Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinde 3-6 yaş arası çocuklara, okul öncesi eğitim kapsamında beceriler kazandırılacak. Çocuklar, sosyal aktiviteler kapsamında drama, müzik ve sanat atölyelerinden faydalanacak. Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde okul öncesine yönelik aktiviteler çok dili olarak verilecek. Çocuklar, Zarokistan kreşlerinden hafta içi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında faydalanabilecek.
Başkan Arslan, Çamelili öğrencilerin yeni yıl coşkusuna ortak oldu
16 Eylül 2024 Pazartesi - 14:10 Başkan Arslan, Çamelili öğrencilerin yeni yıl coşkusuna ortak oldu DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Çameli ilçesinde İlköğretim Haftası coşkuyla kutlandı. Öğrenciler. Çameli Belediyesi tarafından hazırlanan sürprizlerle keyifli anlar yaşadı. 2024-2025 eğitim öğretim yılı İlköğretim Haftası kapsamında, Çameli Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Tören, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk abidesine çelenk sunumuyla başladı. Çameli Atatürk İlkokulu’nda devam eden etkinliğe Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli İlçe Emniyet Amiri Bilal Cingör, Çameli İlçe Jandarma Komutanı Atilla Acarer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Uzun ve ilçe protokolü katıldı. Atatürk İlkokulu bahçesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam eden İlköğretim Haftası kutlama programında renkli görüntüler oluştu. Günün anlam ve önemine dair konuşmayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Uzun gerçekleştirdi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, ardından öğrencilerin hazırladığı koro ve şiir dinletileri ile devam etti. Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Uzun’un ilk ders zilini birlikte çalmasıyla öğrenciler sınıflarına koştu. Etkinlikler kapsamında öğrencilere Çameli Belediyesi tarafından pamuk şeker, balon ve palyaço gösterileri gibi eğlenceli aktiviteler sunuldu. Program bu keyifli etkinliklerin ardından sona erdi.
Karapınar’da İlköğretim Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
16 Eylül 2024 Pazartesi - 14:06 Karapınar’da İlköğretim Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı Konya’nın Karapınar ilçesinde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı İlköğretim Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Karapınar’da İlköğretim Haftası çerçevesinde program düzenlendi. Program, Atatürk Anıtı’nda yapılan çelenk sunma ile başladı. Burada konuşan Karapınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet İcalan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin en önemli dayanak noktası, sizlerin özverisi ve gayretidir. Eğitimde atılacak her adımda, öğretmenlerimizin fedakarlıkları, sevgileri ve bilgileriyle yeni nesillerin yetişmesi sağlanacaktır. Türkiye’nin aydınlık yarınlarının en değerli hazinesisiniz. Bu eğitim yolculuğunda, bilgiye olan açlığınızı asla kaybetmeyin, merak edin, araştırın ve öğrenmeye devam edin. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile sizlerin elinde şekillenecek olan gelecek, güçlü ve kararlı adımlarla inşa edilecek. Unutmayın ki eğitim, sadece okul yıllarıyla sınırlı değildir; hayat boyu süren bir süreçtir. Sizler, bu süreçte her zaman bir adım önde olacaksınız. Bu vesileyle, yeni eğitim öğretim yılının hepimize hayırlı olmasını diliyor, İlköğretim Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bireylerini yetiştirme yolunda hep birlikte el ele, kararlılıkla yürüyeceğiz" dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sergilendi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında görev yapanların neredeyse 3’te 1’inden fazlası hafızlarımızdan oluşuyor”
16 Eylül 2024 Pazartesi - 13:56 Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında görev yapanların neredeyse 3’te 1’inden fazlası hafızlarımızdan oluşuyor” Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında görev yapanların neredeyse 3’te 1’inden fazlası hafızlarımızdan oluşuyor” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Kur’an Eğitim Merkezleri 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Programına katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı Şehit Ali Alıtkan Konferans salonunda gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençlere seslenerek, “Ne mutlu size, ne mutlu bize, ne mutlu hocalarınıza, anne-babalarınıza, ne mutlu milletimize, ne mutlu devletimize sizin gibi yavrularımız yürüyen Kur’anlarımız işte burada sizlerle beraberiz. Bakınız bir müjde daha var Peygamber Efendimizi anıyoruz. Onu müjdeleriyle analım. Buyuruyor peygamberimiz; ‘Bir yerde Kur’an’dan konuşuluyorsa o mekanın üzerinde melekler rahmet kanatlarını gererler ve sağanak sağanak rahmet yağdırırlar.’ İşte şu an bunu idrak ediyoruz. Sizin sayenize üzerimize sağanak sağanak rahmet yağıyor. Sizin sayenizde bulunduğunuz her yere rahmet yağacak” ifadelerini kullandı. Erbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte hem hafızlık müessesi, hem imam hatip lisesi ve okulları çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bundan 20-25 sene önce imam hatiplerimiz dibe vurdu neredeyse. Hafız öğrenci yoktu imam hatip liselerinde neredeyse hafız öğrenci kalmamıştı. Ben ilahiyat fakültesinde hocaydım; hocalığımın ilk yıllarında ders anlatırken bir ayet okumaya başladığımda ‘hadi hafızlar devam edin’ dediğimde 8-10 el kalkardı ayeti devam ettirirlerdi. Aradan bir müddet geçti, ders anlatırken hadi hafızlar ayetin devamını okuyun dediğimde sınıfta bir tek hafızın olmadığı zamanları yaşadık biz. Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında görev yapanların neredeyse 3’te 1’inden fazlası hafızlarımızdan oluşuyor. Çünkü biz son 5-6 senedir hafızlarımıza hep öncelik verdik. Hafız olanları Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev almaları için teşvik ettik. Onlara daha çok kadro verdik. İnşallah bu ileride de böyle devam eder.”
YÖK Başkanı Özvar: “QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girdi”
16 Eylül 2024 Pazartesi - 13:01 YÖK Başkanı Özvar: “QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girdi” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü arttırmak olduğunu söyleyerek, “QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterdi” dedi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nın açılışına katıldı. İki gün sürecek olan toplantı çerçevesinde nitelikli bilgi üretmenin teşvik edilmesi, doktoralı araştırmacı sayısının artırılması, disiplinlerarası çalışmaların teşvik edilmesi, uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi ve Türk üniversitelerinin görünürlüğünün artırılması hedeflendi. Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırmak olduğunu dile getirdi. Özvar, QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitenin ilk 500 içerisine girdiğini aktararak, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi 285’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur. Ayrıca bu sıralamada 11 araştırma üniversitemiz ilk bin içerisine girme başarısını göstermiştir. Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Nitekim ‘12. Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de ‘Dünya Akademik Başarı Sıralamaları’nda ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında 10’a çıkarmak olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu. “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz” Yükseköğretim Kurulu’nun uluslararasılaşmasına dair yeni adımlarından bir tanesini yakın zamanda atacaklarını kaydeden Özvar, “Önümüzdeki hafta, 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye’den 3 araştırma üniversitemiz olan İTÜ, ODTÜ, Hacettepe üniversitelerinin mevcut 3 programını yurt dışında kurulan bir üniversiteye taşıyoruz” diye konuştu. “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bir ‘çatı üniversite’ niteliği taşıyacak” Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacağına da dikkati çeken Özvar, “Bu üniversite, daha önce kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden farklı bir modelde kurulmuştur. Bu yeni modelde Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir. Dolayısıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi Türkiye’den farklı üniversitelerin programların yer alacağı bir ‘çatı üniversite’ niteliği taşıyacaktır. İlk defa uygulayacağımız bu modeli önümüzdeki yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Özvar, doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkan tanıyan 2547 sayılı Kanunun Ek 46’ncı maddesinin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2022 tarihinden beri, YÖK’e yapılan 183 başvuru arasından 113 doktora dereceli nitelikli araştırmacının kısmi zamanlı olarak görevlendirildiğini aktardı. “Vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri harcamalarına esneklik getirildi” Vakıf üniversitelerinin taleplerini de dikkate aldıklarını vurgulayan Özvar, 9 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle, vakıf üniversitelerindeki AR-GE harcamalarını rahatlatacak önemli bir değişiklik gerçekleştirdiklerini belirtti. Özvar, “Bu değişiklikle, yönetmeliğin 42’inci Maddesinin birinci fıkrasına ‘Vakıf yükseköğretim kurumlarının öz gelirleri ile ulusal/uluslararası kuruluşların araştırma ve geliştirme projeleri için sağladıkları fon tutarını aşmamak kaydıyla, mütevelli heyet tarafından belirlenen limitlere kadar yapacakları alımlar Yönetmelik hükümlerine tabi olmayıp, bu alımlar doğrudan tahmini bedel belirlenmek suretiyle yapılır’ ifadesi eklenmiştir. Böylece vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki harcamalarına önemli bir esneklik getirilmiştir” diye konuştu. “ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletildi” Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında ilk defa 2022 yılı Haziran ayında 20 araştırma üniversitesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon lira bütçe aktarımı yapıldığını söyleyen Özvar, “Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Puanlarına göre bu bütçe dağılımı belirlenmişti. 2023 yılında aktarılan bütçe 250 milyon liraya, 2024 Bütçe Yılında ise 400 milyon liraya çıkarılmıştı. Kurulumuz tarafından 2025 yılı için ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletilmiş olup önümüzdeki bir iki ay içerisinde miktarın kesinleşmesi beklenmektedir. Bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve özel destekleri için de Strateji ve Bütçe Başkanımız Sayın İbrahim Şenel’e hassaten teşekkür ediyorum” dedi. “6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik” Araştırma Üniversiteleri programında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerin de programa dahil olabilme imkanının olduğunu aktaran Özvar, “Bu üniversitelerin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda, araştırma üniversiteleri ligi dışındaki üniversitelerimiz arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda; 6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik. Bu üniversitelerimiz; Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversiteleridir. Bu çerçevede Aday İzleme Programına dahil edilen 6 üniversitemizi 2024 yılı itibarıyla 2 yıllık izleme sürecine aldık. Bu sürenin, yani 2025 yılının sonunda, bu üniversitelerimiz arasından performansı mevcut araştırma üniversitelerinin üzerine çıkan olduğu takdirde bunları programa dahil etmeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Eğitim gönüllüsünden örnek girişim
16 Eylül 2024 Pazartesi - 12:52 Eğitim gönüllüsünden örnek girişim Eğitim Gönüllüsü Zübeyde Aksoy, Erzurum’da bir köy okulunda kütüphane kurarak gönülleri fethetti. Türkiye genelinde birçok ilde ve ilçede okullara destek kampanyaları yürüten ve bu çalışmalarını sosyal medya hesapları üzerinden “Bir Tebessüm Olun” başlığıyla kamuoyuyla paylaşan eğitim gönüllüsü olup İzmir’de yaşayan Zübeyde Aksoy’un öncülüğünde Erzurum’un Çat ilçesi Parmaksız mahallesinin ilkokul ve ortaokuluna bir kütüphane kuruldu. Ayrıca anaokuluna da malzeme ve oyuncak desteği veren Zübeyde Aksoy Erzurumluların haklı takdirini kazandı. Kütüphane açılışında bir konuşma yapan Çat İlçe Milli Eğitim Müdürü Nesimi Güngör projeye destek olan herkese teşekkür edip Zübeyde Aksoy’a bir teşekkür plaketi takdim etti. Zübeyde Aksoy da Anadolu’nun güzel yürekli insanlarla dolu olduğunu, kapısını çalan birçok kişinin okullara bir tebessüm olmak istediklerini ifade ederek, böyle bir misyon yüklenmiş olmaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu söyledi. Gittiği köylerde çocukların bir güler yüzünün ve sevincinin tüm yorgunluğunu aldığını söyleyen Zübeyde Aksoy kendisine yardımcı olan başta Çat Kaymakamı olmak üzere ilçe milli eğitim müdürlüğüne ve öğretmenlere teşekkür etti. Kütüphane açılışına katılan TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş öğrencilere derneğin yayını olan “Kardelen Çocuk” dergilerinden gönderileceğini, kütüphanenin zenginleşmesine kendilerinin de katkı sunacağını, iyilik gönüllüsü Zübeyde Hanıma teşekkür ettiklerini söyledi. Kütüphane açılışına eğitim gönüllüsü Zübeyde Aksoy’la birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Nesimi Güngör, TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş ve YK Üyesi Dilaver Canlar, Kütüphanecilik Kulübü Türkçe öğretmeni Hâmit Cemalettin kartal, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.