SAĞLIK - 26 Eylül 2023 Salı 14:04

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir

A
A
A

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Üstündağ, su tüketiminin önemli olduğunu, ancak fazla su tüketimi durumunda sodyum oranının düşmesine bağlı su zehirlenmelerinin ortaya çıkabileceğini belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu.

İnsan sağlığına iyi geldiği düşünülerek rastgele ve herhangi bir hekim başvurmadan fazlaca içilen su sağlığınızı bozabilir. Her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de azı olduğu gibi fazlası da vücuda zarar verebiliyor. Fazla su tüketiminin zararlarına ilişkin açıklamada bulunan Prof. Dr. Üstündağ, sodyum oranını düşüreceği için su zehirlenmesine sebep olabileceğini aktardı. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstündağ, suyun az tüketilmesinde olduğu gibi fazla tüketiminde de bazı sağlık problemleriyle karşılaşıldığına dikkat çekti. Üstündağ, sağlıklı erkeklerin günde 2 buçuk, kadınların ise 1, buçuk ile 1,75 litre su içmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir

"Konforlu bir yaşam için denge sağlanmalı"

Yaşamın konforlu ve sağlıklı sürdürülebilmesinin her konuda dengenin sağlanmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ, "Suyun az tüketilmesi de çok elbette sağlık için zararlar doğurabilir. Esasen biz genellikle suyun az tüketilmesiyle ilgili sağlık problemleriyle karşılaşıyoruz. Ama bazı zamanlarda suyun fazla tüketilmesiyle ilgili sağlık problemleriyle başvuran hastalarımız da olabiliyor. Ne zaman az su tükettiğimizi, ne zaman çok su tükettiğimizi söyleyebilmek doğrusu birtakım objektif veliler gerektiriyor” dedi.

Az ya da çok su tüketiminin kişiden kişiye değişebildiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, mevsimin ısı ve nem oranı, fazla tuzlu-şekerli gıda tüketimi, böbrek fonksiyonunda bozukluk olup olmadığının vücudun su ihtiyacını belirleyen faktörler olduğunu ifade etti.

Normalin üzerinde su içilmesinin vücuttaki dengenin bozulmasına neden olduğunu ve en az su eksikliği kadar insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, gelişigüzel zayıflamak için ya da değerlerine baktırmadan fazla su içilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir

"Sıvıyı sadece su olarak almıyoruz"

İnsanın sıvıyı yalnızca su içerek almadığını söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, “Sıvıyı bütünüyle su olarak tüketmiyoruz. kendi vücudumuzda bir miktar üretiyor. Katı yiyeceklerin içerisinde bile su bulunuyor. Örneğin muzun, portakalın, karpuzun su oranı çok fazla. Ekmeğin bile yüzde 30-40 kadarının su olduğunu unutmamamız lazım" dedi.

Hamilelerin ek olarak 600-700 litre kadar tüketmelerinin suyu dengeli almalarını sağlayacağını belirten Prof. Dr. Üstündağ, bireysel farklılıkları bir tarafa koyarak bu durumun söylenebileceğini ifade etti.

"Ayda 1 idrar toplanmalı"

Vatandaşlara ayda 1 defa idrar toplayıp nefroloji uzmanına gözükmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Üstündağ, eğer böbrek taşı gibi su ile oldukça ilişkili, su alım azlığıyla oldukça ilişkili gelişen hastalık varsa yaklaşık 2 litrenin üzerinde idrar toplamalarında fayda olduğunu aktardı.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir

Eğer sıvı veya suyu dengeli almazsak bu kadar aşırı su tüketiminin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ, tuzların vasküler yataktaki kan damarları içerisindeki konsantrasyonunu azaltacağını ve bunun su zehirlenmesine bağlı ölümü de beraberinde getirebileceğini söyledi.

Özlem Ceylan


 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Alkollü sürücü hem aracı hem de arkadaşını bırakıp kaçtı Nevşehir’de alkollü sürücü trafikten çekme belgeli araç ile trafiğe çıkınca Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarına takıldı. Polis ekipleri tarafından durdurulan aracın sürücüsü ve yanında bulunan bir arkadaşı, aracı ve araçta bulunan diğer arkadaşlarını bırakarak kaçtı. Polis ekipleri kaçan şahısları dron ile aradı. İsminin E. K. olduğu öğrenilen sürücü çekme plakalı otomobil ile seyir halinde iken Plaka Tanıma Sistemi’ne takıldı. Polis ekipleri çekme belgeli aracı Cevher Dudayev Mahallesi, Üstat Necip Fazıl Bulvarı, Sanayi Kavşağı’nda durdurmaya çalıştı. Polis ekiplerini gören sürücü arazi yoluna girerek araç ile kaçmaya çalıştı. Araç ile kaçamayacağını anlayan sürücü ve yanındaki arkadaşı, aracı ve arka koltukta uyuyan bir başka arkadaşlarını araçta bırakarak boş araziye doğru kaçtı. Polis ekipleri olay yerine gelen İhlas Haber Ajansının dronu ile arazide arama yaptı. Kısa süre sonra olay yerinde bulunan bir akaryakıt istasyonuna gelen sürücü E. K.’nin şüpheli hareketlerinden şüphelenen polis ekipleri şahsı gözaltına aldı. Gözaltına alınan şahıs araçta telefonunu bıraktığını ve ailesini aramak istediğini söyledi. Şahıs, araçta bıraktıkları arkadaşlarının "Aracı bu arkadaş sürüyor" demesine rağmen dakikalarca sürücü olduğunu inkar etti. Polis ekipleri Kent Güvenlik Sistemi kameralarından tespit edilen görüntüleri göstermelerine rağmen halen sürücü olmadığını söyleyen E. K. en sonunda sürücü olduğunu itiraf etti. Yapılan alkol testinde 1.02 promil alkollü çıkan sürücüye değişik maddelerden 12 bin 400 lira para cezası uygulanırken ehliyetine de 6 ay el konuldu. Otomobil çekici vasıtasıyla otoparka çekilirken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
İstanbul Szymanski gol attı, Livakovic kırmızı kart gördü UEFA Uluslar Ligi’nde oynanan Polonya-Hırvatistan maçında Fenerbahçeli futbolcu Sebastian Szymanski bir gole imza atarken, Hırvat kaleci Dominik Livakovic ise kırmızı kart gördü. UEFA Uluslar A Ligi 1. Grup 4. hafta maçında Polonya, Hırvatistan’ı konuk etti. Fenerbahçeli futbolcular Sebastian Szymanski ile Dominik Livakovic birbirlerine rakip olurken, iki yıldız isim de mücadeleye 11’de başladı. Ev sahibi 5. dakikada Zielinski’nin golüyle 1-0 öne geçerken, konuk ekip 19 ve 26. dakikalar arası Borna Sosa, Petar Susic ve Baturina ile 3 gol buldu. Polonya, 45. dakikada Nicola Zalewski’nin golüyle farkı bire indirirken, karşılaşmanın ilk yarısı da bu sonuçla tamamlandı. Karşılıklı ataklarla geçen ikinci yarıda sahneye Szymanski çıktı. 25 yaşındaki orta saha, Robert Lewandowski’den aldığı topla ceza yayı içine girerek yaptığı vuruşta eşitliği sağladı. Müsabakanın 76. dakikasında kalesinden açılan Livakovic, Lewandowski’ye yaptığı sert müdahale sonrası hakem Alejandro Hernandez tarafından kırmızı kart görerek oyun dışına gönderildi. Kalan bölümde başka gol olmazken taraflar sahadan 3-3’lük skorla birer puanla ayrıldı. Hırvatistan bu sonuçla puanını 7’ye yükseltti ve ikinci sıradaki yerini korudu. Polonya ise 4 puanla haftayı üçüncü sırada tamamladı. Grubun diğer maçında İskoçya ile Portekiz golsüz berabere kaldı. Ligin 5. haftasında 15 Kasım Cuma günü Polonya, Portekiz deplasmanına gidecek. Hırvatlar ise İskoçya’ya konuk olacak.