GÜNDEM - 02 Kasım 2024 Cumartesi 16:31

Prof. Dr. Erbaş: "İlim, bilim, hikmet ve irfan insanlığın kurtuluşu içindir"

A
A
A
Prof. Dr. Erbaş: "İlim, bilim, hikmet ve irfan insanlığın kurtuluşu içindir"

Batı ülkelerinin İslam alimlerinin bıraktığı ilmi, Çanakkale’de, Irak’ta ve Gazze’de işgal ve imha konusunda kullandığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ilmin yeniden insanlığın ihyası için kullanılması gerektiği anlayışının önce bütün insanlara anlatılması gerektiğini vurguladı.


Edirne, Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İlim, bilim, hikmet ve irfanın insanlığın ihyası ve kurtuluşu için olduğunu söyledi.


Edirne Mimar Sinan Vakfı ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu paydaşlığında İslam Alimleri Vakfı tarafından Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen "Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması" programı balkan ülkelerinden gelen din adamlarını bir araya getirdi.


Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program İslam Alimleri Vakfı’nın tanıtım videosunun izletilmesiyle devam etti. Ardından ise konuşmalara geçildi.


İlmin yeniden insanlığın ihyası için kullanılması gerektiği anlayışının önce bütün insanlara anlatılması gerektiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ilim, bilim, hikmet ve irfanın insanlığın ihyası ve kurtuluşu için olduğunu aktardı.



"Müslümanların birlik beraberlik içerisinde hareket etmesi lazım"


Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman ordularının Kudüs’ü işgalden kurtardığını vurgulayan Erbaş, "1099’dan 1187’ye kadar kaldı işgal. Yani 88 sene. Şimdi 76 sene oldu. 1099’daki işgal nasıl 88 sene sonra bittiyse şimdi de fazla sürmez inşallah. Öyle dua edelim. Kudüs’teki işgalin bir an önce bitmesi için tabii ki dua yetmiyor. Lisani dua yetmiyor, fiili duaya ihtiyaç var. Bunun için de Müslümanların birlik beraberlik içerisinde hareket etmesi lazım. iki milyara yakın Müslüman’ın bu işgale son vermesi için sadece fiili olarak değil, o kötülüğü, o zulmü bizim elimizle düzeltmemiz lazım. Ondan sonra lisan var. Bin 187, sonra 8 asır boyunca Kudüs tekrar Darüsselam oluyor, Müslümanların sayesinde" dedi.



"O dönemlerde Avrupa’da ilim namına hiçbir şey yoktu"


İslam medeniyetinde Erzurumlu İbrahim Hakkı, Ali Kuşçu gibi isimlerin önemli çalışmalar yaptığı dönemde Batı’da 1600’de bilimle ilgilenenlerin kilise önünde yakıldığını söyleyen Erbaş, Türkiye’de yaşayıp aydın geçinenlerin, Orta Çağ zihniyetinin Müslümanlar arasında yaşanmadığını bilmeyecek kadar cahil olduklarına dikkat çekti.


O dönemlerde Avrupa’da ilim namına hiçbir şey olmadığına değinen Erbaş, "Bizim getirdiğimiz yerden ilmi aldılar. Bugün nerelere geldiler ve o ilmi sadece insanlığın faydasına değil zararına da kullanıyorlar. Bizim ilim anlayışımızda hatta dualarımıza da yansımış. ’Faydasız ilimden sana sığınırım ya Rabbi’ diye dua ediyoruz. Batı bizim alimlerimizin bıraktığı yerden almış, getirmiş bir yerlere kadar ama işte işgal ve imha konusunda ilmi daha çok kullanmış. Çanakkale’de 250 bin şehidimizi neyle şehit ettiler? Yani ürettikleri silahlar, silahın üretim yerleri oralar. Japonya’da iki şehri neyle yerle bir ettiler, binlerce kişiyi öldürdüler. İlimle ürettikleri o bombalarla bugün görüyorsunuz. Yani yukarıdan bombaları atarak neresi olursa olsun. Bugün Gazze’de de bunu yapıyor. Dün Japonya’da yaptı, başka yerlerde de yaptı. Irak’ta yaptı. Bir milyon insan nasıl öldürüldü?" ifadelerine yer verdi.


Çocuklara ilkokuldan liseye, üniversiteye kadar bütün okullarda aslında teorik olarak öğretilen bütün bilimin branşlarının önce amacının öğretilmesi gerektiğine değinen Erbaş, "Yani matematiği niye öğreniyoruz, fiziği, kimyayı neden öğreniyoruz? Bunların mantığını, hikmetini bizim neslimize öğretmemiz lazım. Buna ihtiyaç var. İnsanlığı yaşatmak, ihya etmek için imha etmek için değil. Ama bunu Batılılara nasıl anlatırsınız? Biz anlatmakla görevliyiz. Bunun gerçekleşmesi Cenabıhak’ın kudretine aittir. Biz yapacağız elimizden geleni. Tesirini Cenabıhak gösterecek" ifadelerini kullandı.



"Medeniyet krizi yaşanıyor"


Programda konuşan İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, tüm dünyanın bir medeniyet krizi yaşadığına değindi. İnsanlığın vahşet ve bin 500 yıl önceki cahiliyet dönemini yaşadığını aktaran Hacımüftüoğlu, medeniyet problemi olduğunu ve bu medeniyetin temelini rekabet üzerine inşa ettiğini belirtti.


İslam Alimleri Vakıf Başkan Yardımcısı ve Devlet ve İrşad Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karataş, toplantının Edirne’de olmasının çok önemli olduğunu aktardı. Alimlerin arasındaki ihtilafların halka çok farklı yansıdığını belirten Karataş, "Kitaplardaki farklı görüşleri halkın huzurunda anlattığımızda onların kafalarını karıştırmakla kalmıyoruz, bütün ümitlerini tüketiyoruz. Bizim için normal olan, falanca mezhebe böyle dediğimizde dahi çok masum bir şey olduğunu biliyoruz. Ama insanlarımızın kafası karışıyor. Aramızdaki anlaşmazlıkları veya fikir ayrılıklarını halka indirmemek gerek” ifadelerine yer verdi.



"Türkiye tüm mazlumların yanında"


Türkiye’nin tüm mazlumların yanında olduğunu vurgulayan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bugün Gazze’yi kana bulayanlara kendi insanlarının bile ne tür lakaplar taktığını biliyoruz. Dolayısıyla biz medeniyet inşa etmek için bu dünyaya gelmişiz. İnşallah bu medeniyeti, bu insanlık medeniyetini kendimize de başta hatırlatarak bütün dünyaya yaymamız lazım. Bu toplantının bu yüzden Edirne’de olmasını çok önemsiyoruz” dedi.


Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne’nin gerçekten birçok İslam alemini yetiştirdiğini ve özellikle Osmanlı uleması içerisinde seçkin alimlere ev sahipliği yaptığını söyledi.


İslam ve Balkan alimlerinin Edirne’de bir araya gelmesinin onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Rektör Hatipler, "Balkanlar bizim misafirlikte unuttuğumuz evlatlarımızın yaşadığı bir coğrafyadır" dedi.


Balkanların kalbinin Edirne’de attığını söyleyen Mimar Sinan Vakfı Başkanı Hasan Gümüş, birlik ve beraberlik içerisinde İslam kültürüne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.


Konuşmaların ardından katılımcılara hediye takdim edildi. Daha sonra Erbaş, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Kuzey Makedonya İslam Birliği Başkanı Şakir Fetahu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Romanya Müftüsü Murat Yusuf, Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Saiti, Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Reisül Uleması Senad Halitoviç, Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti Başmüftüğü Yüksel İslam Şurası Başkanı Vedat Sabri Ahmed’in konuşmacı olarak yer aldığı programın ilk oturumuna geçildi.



Prof. Dr. Erbaş: "İlim, bilim, hikmet ve irfan insanlığın kurtuluşu içindir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır FK - Amed SF maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında oynanan Iğdır FK – Amed SF maçının ardından teknik dorektörlwr mücadeleyi değerlendirdi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK, sahasında Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, lider takım ile arayı kapatabilecekleri bir maç olduğunu belirterek, "Maçın önem değeri haftanın son maçı olması ve dünkü maçların sonuçları bakımından bizim için çok değerliydi. Yukarıyla puan farkımızı çok rahat kapatabileceğimiz bir maçtı. İşte futbol böyle, rakip size fırsatı verdi mi maçı öldürmeniz gerekiyor, öldürmediniz mi rakip canlı kalıyor, bu fırsatlar gelmese anlayabileceğim” dedi. Yalçın Koşukavak: "Geçiş hücumlarında problem yaşıyoruz" Geçiş hücumlarında problem yaşadıklarını söyleyen Koşukavak, “İlk yarı itibarıyla çok net 3-0 devreyi bitirebileceğimiz bir maçtı. Rakip bize geçiş hücumundan çok fırsat verdi. Geçiş hücumlarında haftalardır buna benzer problemler yaşıyoruz, maçı öldürmediğimiz için rakip sürekli canlı kalıyor" ifadelerini kullandı. "Anlam veremediğim durum var" Bazı kişilerin Iğdır FK’nın gol yemesini istediğini dile getiren Koşukavak, "Çok üzülüyorum. Sonuçta biz Iğdır şehrine hizmet ediyoruz, profesyoneliz, benim anlam veremediğim bir durum var, kulübenin arkasında uzun zamandır var. Bu takım 20 transferle yeni kurulmuş, bir alt ligden çıkmış, bugünkü rakibiniz sizden çok daha fazla maliyetle bir kadro kurmuş, ligde şu anda kırmızı alanda, siz beşinci sıradasınız, ben anlamlandıramıyorum. Arkadaki arkadaşlar Iğdır FK’nın gol yemesini bekliyor” dedi. Servet Çetin; "Takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağız" Amed SF Teknik Direktörü Servet Çetin ise kazanmak için geldiklerini söyleyerek; “Aslında biz buraya kazanmak için geldik, beraberliği hiç düşünmedik. Maçın başından sonuna kadar sürekli oynayan taraf olduk, topa hakim olmaya çalıştık. Bence 2 haftadır da bunu iyi gösteriyoruz. Gol bölgelerinde sıkıntılarımız var, oraya kadar getiriyoruz topu hem sonuçlandırma hem de son paslarda sıkıntılarımız var, bunu geliştirmemiz gerekiyor. İnşallah devre arasına kadar o bölgelere de biraz takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. "Kazanmaya çalışan ekip olacağız" Oyuncularını tebrik eden Çetin, “Bugün 1-0 mağlup duruma düştük, oynamaya devam ettik, 1-1’i yakaladıktan sonra da golü düşündük. Tamamen yaslanıp da 1 puan alalım gayesinde olmadık olmayız da. Çünkü biz içeride, dışarıda oynayan, kazanmaya çalışan ekip olacağız. İnşallah bu oyunumuzun üstüne koyacağız. Çok kısa süredir çalışıyoruz ama oyuncu arkadaşlarımızı gerçekten çok tebrik ediyorum” diye konuştu.