EKONOMİ - 22 Eylül 2024 Pazar 11:45

İklim değişikliğine dayanıklı bademlere hasat mesaisi

A
A
A
İklim değişikliğine dayanıklı bademlere hasat mesaisi

Edirne’de özellikle Osmanlı döneminde üretimi yapılan ve zamanla unutulan badem, son yıllarda devlet desteği ile üreticiler için gelir getirici ve alternatif ürün olarak yeniden yetiştirilmeye başlandı.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın alternatif ürün oluşturmaları için orman köylülerine yönelik başlattığı gelir getirici türde ağaçlandırma ile Edirne’de badem üretimi yeniden yaygınlaştı. Gelir getirici ağaçlandırma ile yaygınlaşan bademde hasat mesaisi başladı. Üreticilerin bazıları geleneksel yöntemle bazıları ise teknolojik yöntemlerle hasat yapıyor.


Üretimi ve toplaması oldukça zahmetli olan badem kuruyemiş olarak tüketildiği gibi tatlılarda ve yemeklerde de kullanılıyor.


Son yılların en kurak döneminin yaşandığı bölgede buğday, ayçiçeği ve kanola gibi ürünler yetiştiren üretici için alternatif olan badem ise bu yıl yüzleri güldürdü.


Tarladan eski yöntemlerle ya da özel makine ile hasat edilen bademler, kabuktan ayıklama ve kurutma işleminin ardından çuvallara koyulup satışı yapılıyor.


Yaklaşık 10 yıl önce orman bakanlığı tarafından bir proje başlatıldığını hatırlatan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, yüzde 80’i hibeli, yüzde 20’si çiftçiler tarafından karşılanan projenin ilgi gördüğünü ve çiftçilere alternatif gelir kapısı olduğunu aktardı.


Proje çerçevesinde 15 aile bir araya gelerek arazinin işçiliğini yaptıklarını ve ağaç sayısına böldüklerini söyleyen Öztürk, Tarım Bakanlığı’nın yeni sisteme geçmesiyle birlikte bu projenin daha düzenli şekilde işleyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.



"Zaman içinde kaybolmuş bir ürün"


Bademin Edirne’nin zaman içerisinde kaybolmuş bir ürünü olduğunu söyleyen Öztürk, "Çiftçinin alternatif ürün geliştirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçi bir ürün yerine 5-6 ürün ekerse ortalama gelirine de katkı sağlar. Her ürünün hikayesi farklı oluyor. Bu sene ürün yapan seneye ürün yapmayabiliyor. Alternatif ürün sağlanır ve kar edilirse istikrarı sağlamış ve köyden göçü engellemiş oluruz. Bademler iyi kar bırakıyor. Bu yıl verim de iyi. Bu yıl çok aşırı sıcaklar oldu ama badem iklim değişikliğinden fazla etkilenmiyor" ifadelerine yer verdi.


Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekköy Muhtarı ve üretici Caner Yankaya, Badem hasadına başladıklarını ve geçen yıla göre bu yıl verimin biraz daha iyi olduğunu söyledi.


Bademin çiftçiler için alternatif olabileceğine değinen Yankaya, verim olarak bakıldığında tatmin edici olduğunu ve tercih edilmesi halinde bölgede çok daha yaygınlaşabileceğini vurguladı.


Badem toplama işlerinin başladığını söyleyen Çömlekköy üreticilerinden Emine Öz, toplanan bademleri makineye verip kabuktan ayıklama işlemi ve kurutmasını yaptırdıktan sonra çuvallara koyup satacaklarını belirtti.


Badem ve ceviz hasadı için özel toplama makinesi ile bölgeye gelen üretici Süleyman Dönmez, işçi bulma sıkıntısı yaşandığından son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte badem ve ceviz hasadının son model tarım aletleriyle yapıldığını ifade etti.


Edirne’nin çeşitli ilçelerinden gelen talepler doğrultusuna badem ve ceviz hasadı yapmak için kente geldiklerini belirten Dönmez, üretimin artması iş gücünün azalması ile birlikte teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.



İklim değişikliğine dayanıklı bademlere hasat mesaisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkent’in yanı başında yetişen ‘ölümsüzlük meyvesi’ hünnabın hasadı başladı ’Ölümsüzlük meyvesi’ olarak bilinen hünnabın hasadı Ankara’nın Güdül ilçesinde başladı. Genellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yetişen hünnap ve Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesinin hasadı başladı. Başkent’in yanı başında Güdül ilçesinde yetiştirilen hünnaba ilgi büyük. Güney Asya’ya özgü bir meyve olan hünnap elmaya olan benzerliği ve lezzetiyle vatandaşlardan tam not alıyor. Küçük ve yuvarlak bir yapıya sahip olan meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Hünnap meyvesinin kemikleri güçlendirdiği, uykusuzluğa iyi geldiği ve kan dolaşımını düzenlediği belirtiliyor. Doktorların tavsiyesini dinledi bahçesine hünnap ekti Atalarından kalan arsasına hünnap ağaçları diken ve her yıl yüzlerce kilo hasat eden 70 yaşındaki Ruftane Babaoğlu, torunlarının isteğiyle bahçeye çevirdiği arsasından çıkan hünnapları gelire dönüştürüyor. Sabahları ATV sürerek bahçenin bakımlarını yaptığını söyleyen Babaoğlı, “Çocukla istediği için burayı bahçe yaptık, hünnap ağacı diktik. Sabahları geliyoruz, ATV’ye biniyoruz. Hünnap her şeye iyi sağlığa ve şekere iyi geliyor. Doktorlar söylüyor yiyin için diye çok faydalı. Onun için biz de özlendik işte. Diktik, yetiştirdik bu hale getirdik. Benim bahçemde 250-300 kilo çıkıyor. Geçen sene 50 liraya sattık. Bu yıl 75 liraya satıyoruz. Çocuklarım Ankara’ya götürüyorlar. Müşterileri var alıştır artık herkes istiyor” dedi. "Yıllık en aşağı 200 tona yakın çıkar" İlçede yılda 200 tona yakın hünnap hasadı yapıldığını belirten Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz mahalle muhtarı Osman Odabaşı, “Bu ağaçları Antalya Kemalpaşa’dan getirdim. Bütün ilçemiz bu ağaçlardan dikti. Bütün meyve satışı mükemmel. Kilosu 75 liradan satılıyor. Toplaması kolay, satması, pazarlaması çok kolay. Tembel işi iki işi istediği kadar hünnap yetiştirebilir. Hünnap bazı hastalıklara iyi geliyor kalp ve şeker gibi hastalıklara iyi geliyor. Şeker hastası olan çoğu kişi bize sipariş veriyorlar. Hünnap yetiştirmek çok kolay ne kadar su verirsen o kadar verim olur. Soğuk vurma derdi olmaz. Güdül ilçemizde yıllık en aşağı 200 tona yakın çıkar. Herkes iyi kötü bu meyveyi Güdül’de yetiştirir. Bu Hünnap elmaya benziyor ama çoğu kişi bu meyveyi bilmiyor. Bunun ana vatanı Amasyadır. Çoğu yerde Ölümsüzlük meyvesi derler. Aroması bol yemesi kolay. Bir dakika 10 tane bile yiyebilirsin” diye konuştu.
Erzincan Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası Erzincan’da düzenlendi Erzincan’da, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu’nun düzenlediği Erzincan Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Şampiyonası gerçekleşti. Bu yıl 3.’sü düzenlenen müsabakaya 20 ilden 28 kulüp ve 132 sporcu katıldı. Sporcular, Mengücek Melik Gazi’nin ruhuna saygı göstermek için en uzağa ok atmak için kıyasıya mücadele ettiler. Vali Hamza Aydoğdu, Milletvekili Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz ve il protokolüyle birlikte, Erzincan Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Şampiyonası Müsabakaları açılış törenine katıldı. 20- 22 Eylül 2024 tarihleri arasında Erzincan’da düzenlenecek olan ve 20 ilden toplam 132 sporcunun katıldığı müsabakalarda yarışacak tüm sporculara başarılar dileyen Vali Aydoğdu, "Bu organizasyon sadece bir yarışma değil. Aynı zamanda bizim kültürümüzün, medeniyetimizin, tarihimizin, inançlarımızın da bu asra taşınmasıdır. Hem bizim Türk tarihinde hem İslam tarihinde bizim geleneğimiz örfümüz olan bir yarışmayı bugün burada yapıyoruz. Başta Federasyon Başkanımız Cengiz Toksöz olmak üzere bu şampiyonanın ilimizde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sporcularımızı ve konuklarımızı birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin şehri olan Erzincan’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Tüm sporcularımıza başarılar diliyorum." dedi. Müsabakaların sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.