EKONOMİ - 21 Ekim 2024 Pazartesi 10:46

Galericilerin umudu, fındıkçılar

A
A
A
Galericilerin umudu, fındıkçılar

DÜZCE (İHA) – İkinci araç alım satımı yapan galericiler, aylardır durağan geçen sektörün fındık sezonunun tamamlanmasının ardından yeniden canlanmasını bekliyor.


Sıfır araçların sürekli piyasaya girmesi, araç alacaklara bayilerde sıfır faizli kredilerin verilmesi ile birlikte ikinci el araç alış satışları durağan dönemine geçti. Yaz aylarında durma noktasına kadar gelen ikinci el araç satışlarında tekrar artış oldu. Galericiler, fındık sezonun yavaş yavaş tamamlanmasının ardından çiftçilerin fındıklarını satması ile birlikte araç alış verişinin artacağını düşünüyor. Düzce’de yıllardır galericilik yapan Murat Türkoğlu, ikinci el araç alışverişlerinde herhangi bir kredi kampanyası olmadığı için müşterilerin ikinci el araçlara girmek istemediğini dile getirerek, “Yaklaşık 4-5 aydan beri işlerimizde bir durağanlık var. Ama bu durağanlık bazen iyi oluyor bazen de çok kötü oluyor. Bunun sebebi piyasaya sıfır otomobil çok girdi. Daha önceden de sıfır araçlar vardı. Ama piyasaya çok sürülmüyordu. Şimdi yeni kanunlar geldi. 6 ay 6 bin kilometre limitleri geldi. Sıfır araç alanlar elindeki araçları hemen satamadılar. Satamadıkları içinde sıfır araba fiyatları düşüşe geçti. İkinci el fiyatları da düşüşe geçmeye başladı. Yaklaşık 2 aydır ikinci el fiyatları tekrar yükselmeye başladı. Dolar ve Euro fiyatları artınca sıfır araç fiyatlarında da yüzde 5 artış oldu. İkinci el piyasasında da yine durağan dönem başladı. Sıfır araç çok fazla var. Bayiler kampanya yapmaya başladı. Ama ikinci el de kredi kampanyası olmadı. Bayide sıfır faiz ile kredi alabiliyorsunuz. Ama ikinci sektöründe kesinlikle sıfır faizli kredi açmadılar veya kısıtlama getirdiler. Kasko değerinin yarısı dediler. Müşterilerimizde bunlara karşı biraz zorlanma yaşadı. Kredi bugün herkese çıkmıyor. Çıksa bile faiz oranları çok yükseldi. 100 bin liralık bir kredi 140 bin lira olarak çıkıyor. Araba alma konusunda müşteriler krediden uzak duruyor” şeklinde konuştu.



“En çok takasa giriliyor”


Araç sahibi vatandaşların araçlarını yenilemek için kendi kullandıkları araçları takasa getirdiğini dile getiren Murat Türkoğlu, “İkinci el araç satışlarında en çok takasta araç getiriliyor. 700 bin liralık bir araç almayı düşünen bir kişi elindeki 300-350 bin liralık aracını getiriyor ve arabasını yenileme dönemine başladı. Fındık sezonu bitti. Fakat yeni yeni satmaya başladılar. Piyasayı etkilemesinden yanayız. Bizde birazcık nefes almış oluruz” şeklinde konuştu.



Galericilerin umudu, fındıkçılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Halk sağlığı tayfaları dijital bağımlılığa karşı savaş açtı Eskişehir’de 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ilk döneminde ‘Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi’ çerçevesinde dijital bağımlılıkla mücadeleye yönelik önemli bir adım atıldı. Ekim ayı itibariyle başlatılan proje çerçevesinde, belirlenen 10 okulda 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik ‘Dijital Bağımlılık’ konulu eğitim programı düzenlendi. İlk hafta etkinlikleri 14-18 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilirken, bu süreçte Halk Sağlığı Tayfaları, öğrencilere dijital cihaz kullanımının zararları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Eğitim programında, öğrencilerin konuya ilişkin farkındalıklarını artırmak amacıyla bir resim etkinliği düzenlendi. Çocukların çizdiği resimler, okullarda oluşturulan Halk Sağlığı Köşesi’ne asıldı. Her hafta farklı etkinliklerle devam edecek olan proje, öğrencilerin dijital bağımlılıkla ilgili bilinç düzeyini artırmayı hedefliyor. Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Tayfaları ile bu önemli toplumsal soruna dikkat çekmeyi ve dijital cihazların aşırı kullanımının yol açabileceği sağlık problemlerine karşı önleyici adımlar atmayı amaçlıyor. Projeyle ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Seval Çalışkan, dijital bağımlılığın özellikle çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri vurgulayarak, bu tür farkındalık programlarının çocukların sağlıklı dijital alışkanlıklar edinmelerinde kritik bir rol oynadığını belirtti. Projenin uzun vadede dijital bağımlılığın olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
Kayseri Şehit Cennet Yiğit’in babası Yahya Yiğit: “Bugün en sevindirici haberlerden birini aldık” 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Polis Özel Harekat Komiser Yardımcısı Cennet Yiğit’in babası Yahya Yiğit; FETÖ Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen’in ölüm haberinin ardından; “Bugün sabah en sevindirici haberlerden birini aldık. Bir alçak gider, öbür alçak gelir. 15 Temmuz’da 251 şehit verdik. Bunun ölmesiyle inşallah dağılma noktasına gelecek” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminde Fethullahçı Terör Örgütü tarafından Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Özel Harekat Daire Başkanlığı’na yapılan saldırıda şehit olan Polis Özel Harekat Komiser Yardımcısı Cennet Yiğit’in babası Yahya Yiğit, Fethullah Gülen’in ölüm haberini “Bugün en sevindirici haberlerden birini aldık” diyerek değerlendirdi. Baba Yiğit; “Bugün sabah en sevindirici haberlerden birini aldık. Tabi ki 15 Temmuz’u gerçekleştiren o hainlerin lideri, Siyonistlerin uşağı Fethullah Gülen’e öldü diyemiyorum. İnsan ölür, hayvan ölür fakat aşağıların aşağısında olan bu insana öldü diyemiyorum. Gerçekten İslam’a hizmet etseydi bunları söylemezdik. İnanın insanlarımızı şehit eden o alçaklara da dua ediyoruz. Niye dua ediyoruz, Rabbim inşallah onlara da hidayet nasip eder de bu vatana ve millete faydalı insan olurlar diye dua ediyoruz. Rabbim hidayet nasip etmezse ‘kahhar’ sıfatına havale ediyoruz. Vatanımıza ihanet eden terör örgütleri bilsin ki; biz yanarız fakat küllerimizden yeniden doğarız. Bu vatanın değil bir parçasını vallahi bir çakıl taşını vermeyiz, bunu iyi bilsinler. Rabbim vatanımızı muhafaza eylesin diye dua ediyoruz. Bir alçak gider, öbür alçak gelir. 15 Temmuz’da 251 şehit verdik. Bunun ölmesiyle inşallah dağılma noktasına gelecek. Çünkü kötülük hiçbir zaman yeryüzünde baki olmamıştır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Allah nurunu tamamlayacak” dedi. Şehit kızına Fethullah Gülen’in ölüm haberini gözyaşları içerisinde veren Anne Huriye Yiğit ise; “Bir nebze içimize su serpildi. Çok şükür bu din,vatan,millet ve devlet düşmanı geberdi. İnşallah darısı geriden gelen, buna ‘hocam’ diyerek peşinden koşup gidenlere. Biz onlara ne vaat ediyoruz biliyor musunuz; bizim çocuklarımız şehit oldu, inşallah onlara da toprağın altındaki cenneti vaat ediyoruz. Cehennem coşmuştur şimdi. Bizim çocuklarımız cennet köşelerinde otururken onların da cehennemde ‘eyvah’ dedikleri gün gelecek inşallah” ifadelerini kullandı.
Kütahya Gediz’de TYT ve AYT sınavlarına hazırlık kursları için kayıtlar başladı Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Belediye Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen TYT ve AYT sınavlarına hazırlık kursları için kayıtlar başladı. Kurslar, alanında uzman ve tecrübeli öğretmenler tarafından ücretsiz olarak verilecek. Verilecek eğitimlerle, öğrencilerin Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) konularında eksiklerini gidermeleri ve sınavlarda daha başarılı olmaları hedefleniyor. Başvurular, Gediz Belediyesi Gençlik Merkezi Kompleksi’ndeki danışma biriminde hafta içi mesai saatlerinde kabul ediliyor. Kursa katılmak isteyen öğrencilerin, başvuru sırasında kimlik bilgilerini ve mezuniyet ya da öğrenci belgelerini yanlarında bulundurmaları gerektiği belirtildi. Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, kurslarla ilgili yaptığı açıklamada, "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için her türlü desteği sağlamaya devam ediyoruz. Bu kurslar, gençlerimizin üniversite sınavlarına en iyi şekilde hazırlanması için büyük bir fırsat. Alanında uzman öğretmenlerimizin rehberliğinde, öğrencilerimiz sınavlara en verimli şekilde hazırlanacak. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına bu kurslarımızı ücretsiz olarak sunuyoruz. Gençlerimizin üniversite yolunda başarılı olmalarını ve hayallerine ulaşmalarını görmek bizler için büyük bir mutluluk olacak. Onların başarıları, ilçemizin gurur kaynağı olacaktır." Başkan Akel, ayrıca gençlerin sadece akademik başarılarının değil, kişisel gelişimlerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, belediyenin gençler için çeşitli sosyal ve kültürel projeler üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.
Bursa Gemlik Film Festivali 3. kez kapılarını açtı Gemlik Belediyesi tarafından Eşref Kolçak anısına düzenlenen Gemlik Film Festivali, bu yıl üçüncü kez kapılarını sinemaseverlere açtı. Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren kültür, sanat ve sinemanın önemine vurgu yaparak, “Gemlik’in vizyonunu daha da yukarı taşıyan, değerli Gemlikli oyuncumuz Eşref Kolçak anısına düzenlediğimiz 3. Gemlik Film Festivali’nde bizlerle olan tüm kıymetli sanatçılarımıza ve Gemlikli sinemaseverlere gönülden teşekkür ediyorum. Asıl hedefimiz, önümüzdeki yıllarda festivalimizi uluslararası düzeyde bir organizasyon haline getirmek. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere açtığı yolda, sinemanın önemini kavrayarak emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Atatürk’ün dediği gibi, sinemaya layık olduğu ehemmiyeti vermeliyiz” dedi. Festivalde söyleşi ve imza günleri Festivalde yönetmen Serdar Akar, oyuncu Deniz Çakır, yönetmen Hakan Algül ve senarist Ercan Mehmet Erdem’in katıldığı “Festivallerin Sinema Sektörüne Etkileri" ve Altan Erkekli söyleşileri, Menderes Samancılar’ın ise imza günü programları gerçekleşti. Festival, Şenay Gürler’in sunduğu ödül töreniyle son buldu. Onur Ödülü verilen Menderes Samancılar “Burada olmak ve bu ödülü almak gurur verici. Eşref Kolçak abiyle çok çalıştım. Gün gelecek, onun adına verilen ödülü alacaksın, deseler; aklıma gelmezdi. Saygıyla rahmet anıyorum” dedi. “Emek Ödülü”nü alan usta isimlerden Şükrü Avşar, “Sinemaya katkı sunan bu festivaller çok değerli. Çok uzun yıllardır sinemacıyım ve sinemanın her dalında çalıştım. Sinemaya çivi çakan her insan benim için önemlidir. Sinema benim için tutku" şeklinde konuştu. Ödül alan Serpil Tamur, “61 yılını bu mesleğe adamış biri olarak beni bu ödüle layık gören herkese teşekkür ederim. Benim kırmızı çizgim çocuklar. Çocuklara kıymayın, ne olur” dedi. Ödül alan Altan Erkekli ise, "Bana emek veren başta annem olmak üzere, bende emeği olan herkes adına bu ödülü alıyorum. Bu ödül benim değil, sizin" şeklinde konuştu. Kısa Film Yarışması kazananları belli oldu Bu yıl 484 film başvurusuyla rekora imza atan Ulusal Kısa Film Yarışması filmleri; ön jüri üyeleri Ceren Şahan, Hakan Aksun, Arda Erdikmen ve Gültekin Bayır tarafından değerlendirildi. Finale kalanlar arasından ödül alanları belirleyen; jüri başkanı Serdar Akar, jüri üyeleri Deniz Çakır, Ercan Mehmet Erdem, Hakan Algül tarafından kazananlara ödülleri takdim etti. “Kurmaca/Deneysel” dalının birincisi ‘’Eksi Bir’’, ikincisi ‘’Satışçının Bir Günü’’, üçüncüsü ‘’The Surrogate Girl’’ filmleri oldu. “Ulusal Belgesel’’ dalının birincisi “İyi Ölüm”, ikincisi “Yaren”, üçüncüsü ise “Antroposen” filmleri oldu. “Ulusal Animasyon” dalının birincisi için jüri üyeleri film belirlemedi. Bu dalın ikincisi ‘’Uzak’’ , üçüncüsü ise ‘’Yetim’’ filmleri oldu. Jüri Özel Ödülü’nin sahibi ise ‘’Deq’’ ve ‘’Kota’’ filmleri oldu.