EKONOMİ - 01 Ocak 2025 Çarşamba 12:33

Düzce’de fındık ihracatı geçen yılın iki katını geçti

A
A
A
Düzce’de fındık ihracatı geçen yılın iki katını geçti

DÜZCE(İHA) – Düzce’de fındık ihracatı geçen yılın rakamlarının iki katını geçti. Düzce’den 2024 yılında Avrupa Birliği ülkelerine 20 bin 240 ton iç fındık ihraç edildi.


Fındıkta dünya pazarının yüzde 70’ini elinde tutan Türkiye, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine fındık ihraç etmeye devam ediyor. Üretiminde ve ihracatında dünyada 1. sırada olduğumuz fındık, Türkiye’de binlerce aile tarafından üretiliyor.


Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ihracat verilerine göre ise bu yıl Ocak ayında 2 bin 294 ton, Şubat ayında 541 ton, Mart ayında bin 151 ton, Nisan ayında 884 ton, Mayıs ayında 741 ton, Haziran ayında 429 ton, Temmuz ayında bin 7 ton, Ağustos ayında 534 ton, Eylül ayında bin 948 ton, Ekim ayında 4 bin 552 ton, Kasım ayında 3 bin 644 ton ve Aralık ayında 2 bin 515 ton olmak üzere 20 bin 240 ton iç fındık ihraç edildi.


Düzce’den Avrupa Birliği ülkelerine 2023 yılında 9 bin 730 bin ton iç fındık ihracatı gerçekleşmişti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Çiğ sütte üreticinin eline 16 lira 40 kuruş geçecek Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde üreticinin eline bir litre çiğ süt için 16 lira 40 kuruş geçeceğini belirterek, "Bu rakam bir ay sonra ödemeli. 15 gün sonra ödemeli olursa 16 lira 10 kuruşa düşüyor" dedi. Çetin, yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi’nin üreticinin eline geçecek çiğ süt bedelini 1 Ocak 2025’ten itibaren nakliye ve soğutma bedeli dahil 17,15 lira açıkladığını hatırlattı. Bu rakamın yeterli olmamasına rağmen en azından üreticiye nefes aldıracağını düşündüklerini dile getiren Çetin, bu çerçevede sanayicilerle bu fiyatın üreticinin eline geçecek şekilde toplama maliyetini karşılamaları konusunda görüşmeler yaptıklarını anlattı. Yılbaşından önce Çanakkale’nin Biga ilçesinde bir toplantı yapıldığını aktaran Çetin, şunları söyledi: "Sanayiciler litre başına 17,75 verdi çiğ, soğutulmuş süte. Bunun içinden nakliye ve soğutma bedeli düştükten sonra kalan süt üreticisine ödenecek. Ardından Balıkesir’de de toplantı yapıldı. Burada da sanayiciler tarafından 17,75 tekrar edildi. Bu durumda küçük üreticimizin eline litre başına 16 lira 40 kuruş gibi bir para geçecek" "Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 17 lira 15 kuruşun üreticinin eline geçmesi konusunda ısrarcı olduğunu bildiklerini belirten Çetin, "Litrede 1 lira 35 kuruş nakliye ve soğutma bedeli düşünce geriye 16 lira 40 kuruş kalıyor. Bursa’da da Hayvancılık Genel Müdürlüğünden yöneticiler geldi. Biz 17,15 lira altında ücret geçmemeli diye özellikle belirttik ancak yine temmuzda yaşadıklarımızın aynısı oluyor" dedi. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde üreticinin eline 16 lira 40 kuruş geçmesi konusunda bir sonuca varıldığını vurgulayan Çetin, "Bir ay sonra ödemeli 16,40 kuruş oldu, 15 gün ödemeli istenirse 16 lira 10 kuruş alacak üretici. 17 lira 15 kuruş bile yeterli değilken 16 lira 40 kuruş iyi olmadı. Biz toplama maliyetlerinin kilometreye göre belirlenmesini bile istedik. Ne yazık ki sanayicinin 17 lira 15 kuruşun içine nakliye ve soğutma bedelini de dahil etmesiyle yine yük çiftçinin sırtına yüklenmiş oldu." diye konuştu.
Gaziantep Aşçı adayı lise öğrencileri günde 10 bin kişi için yemek hazırlıyor Gaziantep’teki Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü’nde eğitim gören öğrencileri günde 10 bin kişi için yemek yaparak hem meslek öğreniyor hem de okulun döner sermaye gelirlerine katkıda bulunup harçlıklarını çıkarıyor. Şehitkamil ilçesi Beykent Mahallesi’nde bulunan Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, okulun modern yemekhanesindeki dev kazanlarda her gün 10 bin kişilik yemek pişiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle oluşturulan okulun modern gıda deposunda muhafaza edilen mevsim yiyecekleri, geleceğin aşçıları tarafından her gün lezzetli ev yemeklerine dönüştürülüyor. Kamu kurumları için günlük yemek hazırlıyorlar Uzman alan öğretmenleri ve usta öğreticileri eşliğinde geleceğin aşçıları olan öğrenciler tarafından pişirilen lezzetli yemekler ise kamu kurumları için günlük olarak hazırlanıyor. İş hayatlarına atılmadan önce usta öğretici ve öğretmenleri eşliğinde mesleki deneyim kazanan ve aralarında kız öğrencilerinin de yer aldığı 60 öğrenci, meslek hayatına gördükleri eğitim ile birlikte adım atmaya hazırlanıyor. Her gün 10 bin kişiye hijyenik bir şekilde yemek hazırlayan öğrenciler, eğitimlerinin yanı sıra elde ettikleri gelirle hem ülke ekonomisine hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. “Günlük 10 bin kişi için yemek hazırlıyoruz” Adeta bir yemek fabrikası gibi günde 10 bin kişi için çeşit çeşit lezzetli yemeğin hazırlandığı lisenin öğrencilerinin bu başarısı herkes tarafından takdir ediliyor. Okul Müdürü Adem Kurt, okulun yemekhanesinde öğrenciler tarafından her gün 10 bin kişi için birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığını söyledi. Öğrencilerin mesleki eğitim sayesinde mesleklerini uygulamalı öğrendiğini dile getiren Kurt, “Döner sermaye işletmesi kapsamında öğrencilerimizle birlikte hem uygulamalı eğitim yapıyoruz hem de üretilen yemekleri kamu kurumlarına öğle yemeği olarak veriyoruz. Günlük 10 bin kişi için yemek hazırlıyoruz. Mutfağımızın kapasitesi 30 bine kadar çıkabiliyor. Çocuklarımız okulumuzdan mezun olduktan sonra kamu veya özel sektördeki yemek firmalarında iş sahibi olabiliyorlar. Kendi iş yerlerini de açabiliyorlar. Bu şekilde hem uygulamalı olarak meslek öğreniyorlar hem de çocuklarımız döner sermayeden belli bir ücret alarak bu süreçte harçlıklarını çıkartıyorlar ve aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar” dedi. “Usta-çırak ilişkisi ile sektöre kalifiye eleman yetiştiriyoruz” Okulun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Şefi Ayhan Kaya da, “Okulumuz elektrik, makine, yiyecek ve içecek bölümü olmak üzere 3 alandan oluşmaktadır. Yiyecek içecek alanında kamu kurumlarına belli saatlerde yemek yapıp gönderiyoruz. Aynı zamanda sektör için aşçı yetiştiriyoruz. Sektörün ara eleman ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Günlük 10 bin kişi için yemek hazırlıyoruz. Yemek bölümünün yanı sıra tatlı bölümümüzde var. Bu bölümde 60 öğrencimiz var. 3 tane de öğretmen var. Sürekli öğrencilerin eğitimleriyle ilgileniyoruz. Profesyonel aşçılarımız da var” diye konuştu. Bölüm öğrencileri de aldıkları eğitimden memnun olduklarını, aldıkları eğitim sayesinde hem meslek öğrendiklerini hem de aile bütçelerine katkıda bulunduklarını belirterek, eğitimle birlikte meslek hayatının içerisinde oldukları için mutlu olduklarını ve gelecekte iyi bir aşçı olmayı hedeflediklerini dile getirdi.